Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
IEA pro Patria.cz: Zelené energie čeká příliv investic. Hlavně do větru a do soláru

IEA pro Patria.cz: Zelené energie čeká příliv investic. Hlavně do větru a do soláru

17.04.2017 15:53

Energetika prochází celosvětově hlubokými změnami. V odvětví zelených energiích by se během pěti let mohly celosvětově proinvestovat stovky miliard dolarů, hlavně do větru a do soláru. Investice ropných firem naopak váznou, což by mohlo ohrozit dodávky - a přimět ceny černého zlata k růstu, říkají v rozhovoru s Patria.cz experti Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Patria.cz: Omezování investic v ropném odvětví je jedním z témat, kterému se IEA věnuje ve své nejnovější pětileté prognóze pro trh s ropou. Říká v ní, že drastické škrty v investicích v ropném sektoru s sebou nesou riziko v podobě krize dodávek na trhy, kde by po roce 2020 mohl hrozit růst cen černého zlata. Někteří ropní giganti jako Statoil nebo Shell ale mohou být jiného názoru, předpokládat, že vrchol poptávky po ropě přijde, a dávat tak raději přednost investicím do zelených energií. Čím argumentujete, když říkáte, že vrchol poptávky po ropě není na dohled?

Poptávka po ropě jednou na vrcholu bude. O tom není sporu. Otázkou je, kdy to bude. My v našem pětiletém výhledu říkáme, že poptávka poroste do roku 2022 stabilním tempem více než 1 milion barelů denně. Vzhledem k rostoucím poptávkovým tlakům v rozvíjejících se zemích, kde jsou podstatně nižší hodnoty spotřeby ropy na obyvatele, bude poptávka v dohledné budoucnosti nadále růst, ačkoli tempo růstu zpomalí, protože trhy budou zrát a také začnou projevovat zlepšení v energetické účinnosti.

Patria.cz: Je podle vašeho názoru možné, že by ropné společnosti o svých investicích do energií z obnovitelných zdrojů mohly uvažovat jako o svým způsobem hedgingu proti krátkodobé volatilitě?

V energiích dochází k dlouhodobému procesu změn a ropné společnosti jsou toho součástí. Jejich pohled je tudíž dlouhodobý, spíše než aby se zajišťovaly proti krátkodobé volatilitě.

Patria.cz: Jaké podle vás existují možnosti, jak přilákat ropné firmy k dalším investicím do nových ropných projektů?

Ropné společnosti potřebují stabilitu, aby mohly dělat zásadní investiční rozhodnutí v projektech, které mají dlouhou lhůtu ke svojí realizaci. Investiční důvěra se vrátí, až bude jasné, že tu taková stabilita je.

Patria.cz: Evropské elektrárenské společnosti se kvůli vládní podpoře čisté energie potýkají s nízkými velkoobchodními cenami elektřiny. Zároveň to jsou ale tyto takzvaně čisté energie, kde tyto podniky vidí příležitost. Jaké jsou krátkodobé, potažmo střednědobé vyhlídky pro firemní investice do zelenější energie v Evropě?

Kapacita obnovitelných zdrojů poroste v Evropské unii mezi lety 2012 až 2021 odhadem o 13 procent. Jenom vítr představuje v daném období více než 60 procent celkového nárůstu v Evropě, následují PV solární články s 28 procenty. Německo, Francie a Británie budou v příštích pěti letech představovat dohromady více než polovinu růstu v EU.

Patria.cz: V jakých segmentech zelené energie by příliv investic mohl být v blízké budoucnosti největší? A naopak; do jakých typů obnovitelných zdrojů přiteklo peněz nejméně?

V naší zprávě o trhu s obnovitelnými zdroji za rok 2016 (Renewable Energy Market Report 2016) odhadujeme, že do technologií týkající se obnovitelných zdrojů elektrické energie se v období 2016 až 2021 investuje téměř 1,5 bilionu dolarů. Vítr (produkce na pevnině i na moři) bude představovat odhadem 37 procent nových investic do kapacity obnovitelných zdrojů, následovat budou solární PV články s 35 procenty, vodní energie se 17 procenty a bioenergie s 8 procenty. Investice do technologií koncentrované solární energie, geotermální energie a energie oceánu představuje dohromady 3 procenta nových investic do obnovitelných zdrojů a jejich rozšířenost zůstává ve střednědobém horizontu relativně nízká.

Patria.cz: Česká republika se snaží rozšířit svoje kapacity v jaderné energii, aby posílila svoji energetickou nezávislost a bezpečnost dodávek energií. IEA ve své nejnovější hodnotící zprávě věnované České republice, zveřejněné loni v prosinci upozorňuje na to, že Česko by mělo co nejrychleji rozhodnout o způsobu financování výstavby a provozu nových jaderných elektráren. Jaké by mohly být následky z pohledu investorů, kdyby se toto Česku nepodařilo?

Financování dohod o velkých investičních projektech, jako jsou jaderné elektrárny, je složité, vyžaduje velkou přípravu a množství jednání. Odklad jakéhokoli rozhodnutí týkajícího se daného projektu, mechanismu financování a výstavby opozdí možný začátek realizace projektu. Bez konkrétnějších údajů k jednotlivým projektovým dohodám by ale nebylo vhodné přijít s nějakým konkrétním stanoviskem o možných dopadech.

Patria.cz: Dohoda mezi ropným kartelem OPEC a nečlenskými velkými producenty ropy má za sebou více než tři měsíce realizace. Je podle vás nějaká šance, že státy OPEC budou do svého příštího oficiálního zasedání ve Vídni uvažovat o tom, že by svoji dohodu prodloužily?

Netušíme, co by OPEC mohl v květnu učinit. Rozhodnutí je na nich.

Patria.cz: Kam by se podle vás mohly ceny ropy dostat, kdyby se OPEC a spolupracující nečlenové kartelu dohodli na další dohodě?

Prognózy cen ropy „per se" neděláme. Trh je určí na základě střetu nabídky a poptávky.

 
 

Čtěte více:

IEA: Ropná dohoda se zatím dodržuje nejvíc v historii
10.02.2017 11:43
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad růstu poptávky po...
Odsát ropu potřebuje čas. Držte nervy na uzdě, říká IEA
15.03.2017 12:22
Globální zásoby ropy se v lednu zvýšily, což se stalo poprvé za půl r...
Ceny ropy po výrazném poklesu obracejí k růstu. Jak ho zobchodovat?
12.04.2017 11:31
Cena ropy zaznamenala především v průběhu března letošního roku relat...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m