Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sobotka: Celá vláda podá demisi. Z Babiše bych odvoláním učinil mučedníka

Sobotka: Celá vláda podá demisi. Z Babiše bych odvoláním učinil mučedníka

02.05.2017 13:55, aktualizováno: 2.5. 17:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že tento týden skončí celá česká vláda. Odvoláním ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše by z něj učinil "mučedníka" a tato diskuse by odvedla pozornost od toho, co je podstatné a to je ministr financí v konfliktu zájmů. Sobotka to uvedl na tiskové konferenci s tím, že se zítra sejde s prezidentem republiky, aby mu demisi této vlády podal. Koaliční strany mohou potom podle Sobotky jednat o vytvoření nové vlády nebo o uspíšení voleb. Ministři ANO se za Babiše postavili a dovedou si představit dovládnutí současného kabinetu až do řádných voleb.

Sobotka v průběhu tiskové konference řekl, že pokládá za neudržitelné, aby Andrej Babiš nadále byl členem jeho vlády. Nedokázal podle něj uspokojivě vysvětlit otázky okolo svého majetku, které ohrožují důvěru vlády.  

"Jsem připraven podat k rukám pana prezidenta demisi, předpokládám, že ještě během tohoto týdne. Chci tím uvolnit ruce koaličním stranám k tomu, aby mohly jednat o řešení této situace," řekl. Pokud by se ČSSD, ANO a KDU-ČSL dohodly na pokračování koalice, je podle něj třeba vyřešit pozici ministra financí. Tu nemůže zastávat Babiš v situaci, kdy je ve střetu zájmů, uvedl Sobotka.

Sobotka prohlásil, že podle něj není možné, aby se vláda snažila přežít zbývající půlrok do řádného termínu voleb a tvářila se, že se nic neděje. Babiš je podle něj ve střetu zájmů, když mu jako ministrovi financí podléhá Finanční správa, která by měla vyšetřit jeho nákup jednokorunových dluhopisů od společnosti Agrofert v době, kdy ji vlastnil.

Novým premiérem po Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) by podle předsedy hnutí ANO a vicepremiéra Andreje Babiše mohl být například stávající ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zaorálka jako nového předsedu vlády Babiš připustil v rozhovoru pro ČTK v Týništi nad Orlicí, kde se zastavil při dnešní cestě po Rychnovsku. "Pokud pan premiér (Sobotka) chce dát demisi, tak nechť dá, nechť ČSSD nominuje nějakého nového předsedu vlády, nevím, pana Zaorálka, a my jsme připraveni jednat, aby ta vláda dovládla," řekl Babiš. Na doplňující dotaz ČTK, zda by byl Zaorálek pro něj přijatelný premiér, Babiš odpověděl, že ano. Zdůraznil ale, že to je záležitost ČSSD.

Sobotkovi nestačilo vysvětlení v dopisu, který Babiš poslal v závěru minulého týdne Poslanecké sněmovně. Ministr financí v dopisu označil všechny své transakce se společností Agrofert za legální a míní, že vše vysvětlil. Sobotka dnes dopis označil za hluboké zklamání. "Neobsahuje nové skutečnosti, ministr nevyvrátil pochybnosti," uvedl. Svým krokem chce předseda vlády umožnit nestranné vyšetření všech případů.

Babišovo odvolání by podle Sobotky bylo nejjednodušším řešením, ale situaci a atmosféře v Česku by neprospělo. "Ministr financí by hrál roli mučedníka a využil by situace k tomu, aby získal body před volbami," řekl Sobotka. Koaliční strany místo toho dostanou prostor pro jednání o obnovení spolupráce, podle Sobotky však musí být součástí i dohoda o pozici ministra financí. Nevyloučil ani vypsání předčasných voleb.

Sobotka demisi celé vlády označil za jediné rozumné řešení. Na středečním jednání vlády chce svůj postup vysvětlit koaličním partnerům a do konce týdne se sejít se Zemanem, aby probrali současnou situaci a případně mu také předal demisi. Přesný termín ale ještě s prezidentem domluvený nemá.

Tisková konference premiéra Bohuslava Sobotky:

Faltýnek: Žádná krize není, je to křeč sociálních demokratů

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že žádná reálná vládní krize není. Jde podle něj o křeč premiéra Bohuslava Sobotky a jeho ČSSD, který se snaží zastavit řešení kauz ovládnutím ministerstva financí. Řekl to dnes na Žofínském fóru, ze kterého se následně omluvil a zamířil za vedením hnutí.

"Sociální demokracie neví, co má dělat, při pohledu na své preference," dodal Faltýnek. Podle něj krizi uměle vyvolává sociální demokracie.

Premiér Sobotka dnes řekl, že kvůli nejasnostem kolem ministra financí Andreje Babiše (ANO) podá pravděpodobně ještě během tohoto týdne prezidentu Miloši Zemanovi demisi celé vlády. Novinářům dnes řekl, že pokud by Babiše pouze odvolal z funkce ministra financí, šéfovi hnutí ANO by to do voleb umožnilo hrát roli mučedníka, na kterou se už připravuje. Babišovo pokračování v čele resortu však považuje za neudržitelné.

Co premiérovi vzkazují Kalousek, Fiala, Gazdík, Bělobrádek?

Poznamenal, že rozhodnutí Sobotky pokládá za mimořádně nedůstojný krok, který nepřinese nic dobrého. "Máme historickou zkušenost, jak pan prezident Zeman nakládá se svými pravomocemi za takové situace, a opravdu si nemyslím, že měl dostat ten nástroj do ruky dřív, než bylo nezbytné," podotkl. TOP 09 podle něj může v tuto chvíli vzít demisi vlády jen na vědomí. Dodal, že strana je připravena vést "standardní politickou diskusi" a udělat vše pro to, aby nebyla posílena autokratická správa České republiky.

Předseda STAN Petr Gazdík si myslí, že současná vláda měla málo pozitiv, jedním z nich ale byla stabilita. "Premiér a vicepremiér teď svým chováním uvrhli zemi před volbami do nestability," řekl ČTK. Sobotka se podle něj zřekl veškeré zodpovědnosti a předal ji Zemanovi.

Předseda ODS Petr Fiala označil demisi celé vlády za výraz bezradnosti a alibismu. "Premiérovo rozhodnutí je pokračováním absurdního politického divadla, které tu v režii stávající vlády sledujeme už několik měsíců," uvedl. Je podle něj mimo jiné s podivem, jak chce Sobotka jednat se stávajícími koaličními stranami, a tedy i s Babišem, o nové vládě, v níž ale nemá současný ministr financí Babiš být.

Podle předsedy koaliční KDU-ČSL Pavla Bělobrádka Sobotka podáním demise využije své ústavní právo, je to ale také na jeho zodpovědnost. Lidovci jsou podle něj připraveni o nastalé situaci jednat, vypsání předčasných voleb by ale považovali za nešikovné. Bělobrádek také podotkl, že nyní je situace v rukou prezidenta Zemana. Je podle něj třeba rychle věc vyřešit, protože vláda se musí zabývat přípravou státního rozpočtu na příští rok.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska není Sobotka schopen nést svou zodpovědnost a rozhodování předává do rukou Zemana. "Z mého pohledu je to rozhodnutí sraba. On přeci dobře věděl o konfliktu zájmu svého ministra financí. On ten konflikt zájmů tři roky toleroval a posiloval moc svého ministra financí a když se mu to vymklo z rukou, tak místo aby to řešil, tak to vzdal," řekl Kalousek.

Pražský hrad ponechává oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o demisi vlády bez komentáře. Postup prezidenta bude podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka oznámen v pravý čas. Ovčáček to uvedl na twitteru.

Ministři ANO svému lídrovi dál věří

Na odpolední tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně čtveřice ministrů za ANO a předseda poslaneckého klubu Babišova hnutí Faltýnek krok premiéra Sobotky kritizovali. Zároveň uvedli, že Babišovu vysvětlení původu jeho majetku věří. Faltýnek navíc nevidí důvod k jeho rezignaci, i kdyby to mělo zachránit vládu. Dovede představit dovládnutí současného kabinetu až do předčasných voleb. Dnes večer se má vedení ANO s Babišem mají sejít.

(Zdroj: čtk, ČT, Reuters)

 

Čtěte více:

Sobotka dal Babišovi ultimátum na vysvětlení kauz. Nevím, proč bych měl rezignovat, řekl vicepremiér
27.04.2017 16:13
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dluží veřejnosti i vládním partnerů...
Babiš odpověděl Sněmovně. Sobotkovi to stačit nebude, čeká
28.04.2017 14:41
Ministr financí Andrej Babiš doručil dopis, ve kterém vysvětluje na žá...

Váš názor
  • ANO sekta zemědělských hnojařů
    03.05.2017 11:03

    Včera zase zuřila,že jí chtějí vzít moc a snahu začít zase vyvlastňovat ve veřejném domě-tedy neznámém zájmu.Až to vezme do ruky diktátor sekty,tak budeme mít světlé zítřky a vykradenou kasu.Jako v každé totalitě.
    gn
    • Re: ANO sekta zemědělských hnojařů
      03.05.2017 11:24

      Doporučuji zlikvidovat. Mě se to velmi osvědčilo.
      Hygge
  • Takový politický orloj
    02.05.2017 23:02

    Stále stejné figurky jen v jiných kabátkách. Očekával někdo něco jiného, když voliči jsou stále stejný. Kdy už vyrazíte do těch ulic a začne ta de-fenestrace. Eh ?? Hlavně že pan prezident už určil datum voleb.
    Mn
    • Re: Takový politický orloj
      03.05.2017 11:19

      Doporučuji zlikvidovat. Mě se to velmi osvědčilo.
      Hygge
  • Bude to zábavné číst ve světovém tisku
    02.05.2017 22:50

    V České Republice padla vláda. Při plenárním zasedání se pod ní ulomila větev. No nic, hlavně že se hlavní aktéři dostali ke korytům. Už brzy padne i Babiš se Zemanem, si kolem krku a můžou si společně zazpívat .....ted' když máme co jsme chtěli. To zase bude v alejích.
    ..
  •  
    02.05.2017 22:13

    No , konečně se zařadíme mezi vyspělé demokratické země. Jedna silná politická strana se silným vůdcem .
    Karel IV
    •  
      02.05.2017 22:42

      Ve které demokracii maji jednu velkou politicko stranu ze silným vůdcem? V Rusku?
      Velkamedvědice
    • Silny a maly Kimm Putin Stalin Hitler Zeman
      02.05.2017 22:38

      I ty srandisto Taky volis komunisty v nadeji ze ti spadne do huby par drobku se stolu. No charakter vlastni mamu by prodal jen aby nemusel do prace a makat. To nas budou mit ve svete a EU za Svejky. Kdo se asi smeje a mne ruce nejvic ?
      Ha Ha
  • A cesta k lepším zítřkům otevřena
    02.05.2017 18:46

    Velký d'ábel konečně vyhnán, spasitel ukazuje směr a pod praporem revoluce, za veselého bučení stáda, opět spějeme a pomalu se vracíme k blahobytu po kterém tolik pamětníků volá, za vedení většinou zvoleního..... Už se nebudeme muset obávat o svoji ani budoucnost našich dětí. Zase budeme jen stát a hubou otevřenou a čekat na ty příslovečné pečené holuby. Čest a třikrát uráááá.
    Pavelka
  • Cha cha
    02.05.2017 16:49

    alespoň se pobavíme, ted plácá vrchní odborář v TV o tom jak se má makat, to je ještě horší než když to říká Andrejko :o))
    Mike -Green D. is killing Europe
  • A řešení je tak jednoduché
    02.05.2017 16:33

    stačí vzít kopie danových přiznání a říct tady jsem tolik vydělal a tolik zaplatil na daních a bylo by po diskuzi ale jinak hrajou dobrý divadýlko, možná už spolu někde popíjejí snad jen do voleb ještě nepřipraví dohromady něco jako byly soláry :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    02.05.2017 16:31

    Tak aby Babiš nezískal nějaké body do přístích voleb, tak Sobotka potopí celou vládu. No to je síla.
    juniper
  • Vidím příležitost
    02.05.2017 16:25

    pro návrat Paroubka.
    kadanfm
    • Re: Vidím příležitost
      02.05.2017 16:28

      To je mrtvola, neblazni
      Velkamedvědice
      • Paroubek
        02.05.2017 16:37

        Moc bych mu nedával nadějí, ale když se věci vyvíjejí takto... Paroubek je pragmatik. Dle mého má větší šance na nalezení společné řeči s Babišem a především Zemanem a troufám si říci, že se tohle dnes začne honit v hlavách socanů.
        kadanfm
        • Re: Paroubek
          02.05.2017 17:14

          No u nás je asi možné všechno, ale to už bych asi fakt umřel pláčem nebo smíchy..Jak se figurky v kruhu vracejí
          Velkamedvědice
          • Paroubek
            02.05.2017 19:15

            Babiš, Zeman, Paroubek, Tvrdík, Čína. Průniky tu jsou. Sobotka očividně do seznamu nezapadá.
            kadanfm
  •  
    02.05.2017 16:14

    Úsměvné ja taky jak si ten Jidáš Kraďousek myje ruce a odsuzuje demisi. Celou dobu byl premiérovi k ruce vždy, když šlo o okydání Babiše. Domnívám se, že Sobotkův kalkul s vládnutím vlády v demisi nemusí vyjít. Třeba fakt Zeman pověří vládou Babiše. To bude teprve pr ..... :)
    trumf
    • Dotaz nutně
      02.05.2017 16:27

      prosím kdy vraceli anisti ty peníze lidem, jsem to nějak musel prošvihnout, kašpaři :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      02.05.2017 16:20

      o)) Taky mně to napadlo
      Velkamedvědice
  • Pořád čekám...
    02.05.2017 16:08

    ...kdy se pod tíhou týhle strašný zprávy začnou hroutit světový burzy a kde to asi začne... shortuju S&P...!!!
    marrtt
  • Zloděj křičí "Chyťte zloděje!"...
    02.05.2017 15:49

    Mě by moc a moc zajímalo, kterou roli by si pan vrchní funkcionář ČSSD vybral v kauzách svých zlodějských hejtmanů - dal bych mu vybrat: 1 - jel jsem v tom s nima jako namydlenej, protože stranická hydra potřebuje pořádnou porci žrádla na Altnera a na mojí zubatou držku na bilbordech 2 - měli v tom pazoury jiný soukmenovci, o všem jsem věděl, ale držel jsem hubu, abych si nepolepil kariéru 3 - kamarádi mi nic neřekli, o ničem nevím, nic jsem neslyšel - byl jsem jen mladý nadějný funkcionář strany v záloze (pardon, jen ministr financí) A která ta role je dobrá kvalifikace na to, aby tohle lilium čisťounké ukazovalo prstíčkem na Babiše, popřípadě vůbec sedělo v teplém křesle premiéra???? Mimochodem nemám doma Babiše na plakátku, ale to, co případně ukrad, je jen zlomek toho, co ukradli a zašantročili Socani a ODSka... A i kdyby byl Babiš gauner nad gaunery, všechno činil za přihlížení (pomoci?) těch, kteří v té době vládli a neviděli, co měli vidět.
    marrtt
  •  
    02.05.2017 15:34

    Bohouši ty ses chudak!! Tenkrat v Brnr jsi dostal asi malo pres držku!!
    Vata
  •  
    02.05.2017 14:53

    Nejhezčí byla pasáž, jak zařídíl růst ekonomiky a pokles nezaměstnanosti. Mě by zajímalo, jestli ten kluk ušatá holohlavá ví, že to byla vlastně jemu navzdory a že jsme se jen svezli na globálním růstu...
    qwer
  •  
    02.05.2017 14:22

    demonstrativni sebevrazda je vizitkou toho slabocha
    X.Y.Z
    • kterého myslíš ;)
      02.05.2017 14:38

      nemusí být každý čím se zdá být ...
      Bob
  •  
    02.05.2017 14:08

    Řekl bych, že to Sobotka celkem zvládl. Bylo vidět, že text má naučený dobře a ví co říká. V podstatě si zařídil vládnutí až do konce volebního období. Jen budou vládnout jako vláda v demisi. Než by sehnali novej kabinet, budou volby. Babiš nemůže být mučedník, Sobotkovi zůstane vláda. Vlk se nažral a koza zůstala celá...
    qwer
  • Sobotka
    02.05.2017 14:06

    ví, že šlapáním po původu Babišova majetku nechtěné rozjel i kauzu s prodejem OKD a zodpovědností za tuto zlodějinu Krůpa chystá velké demonstrace v sídle Bakalova impéria ve Švýcarsku a to bude spojeno i se jménem bývalého zodpovědného min. financí a dnešního premiéra. Babiš má dost financí i informací na to, aby to vynesl na veřejnost a možná také, kdo byl z těch ukradených miliard nejvíce sponzorován a korumpován. Ztráta voličů by byla ještě větší než zdánlivě nesmyslnou demisí vlády pár týdnů před volbama.
    trumf
  •  
    02.05.2017 13:54

    Předvolební klauniáda.
    KarL
  •  
    02.05.2017 13:49

    Myslim si, ze ted uz CSSD nikdo volit nebude. Vyvolavat krizi v zemi kdyz zadna neni.
    sokolmmm
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university