Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po vítězství Macrona je paradoxně nejchladněji ve Francii. Co na něj prozatím trhy?

Po vítězství Macrona je paradoxně nejchladněji ve Francii. Co na něj prozatím trhy?

08.05.2017 11:34, aktualizováno: 8.5. 16:50
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Sázky na vítězství Macrona ve francouzských prezidentských volbách byly do vývoje trhů silně zabudovány už v závěru týdne a proto dnes vidíme u akcií spíše vyběry zisků. Koruna dnes na devizových trzích reaguje na vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách posílením. Vůči euru dnes ráno zpevnila k 26,62 EURCZK, postupně ale obchoduje zpět u 26,70. I tak se podívala na nejpevnější úroveň za poslední měsíc. Euro dnes vůči dolaru mírně oslabilo ze svých šestiměsíčních maxim. Vůči vítězství Macrona jsou paradoxně zatím nejchladnější trhy ve Francii, při státním svátku, ale také francouzský tisk, zatímco zahraničí jeho jasné zvolení mnohem výrazněji oslavuje. 

Akcie v Evropě jsme viděli v úvodu týdne ztrácet. Nejlépe je na tom v úvodu byl s vývojem kolem nulové změny index britských akcií FTSE100. Hůře s 0,2% ztrátou německý index DAX a výraznějších 0,6 procenta ztrácel v úvodu francouzský index CAC , kde je stejně jako v ČR slaven Den vítězství. Pražská burza je ale zcela uzavřena.Západoevropské akcie dnes navzdory počátečnímu růstu převážně oslabují, investoři totiž po předpokládaném vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách vybírají zisky. Index pařížské burzy CAC 40 odpoledne ztrácel 0,8 procenta na 5389 bodů, zatímco v pátek uzavřel na více než devítiletém maximu.

Hlavní index německých akcií DAX krátce po zahájení dnešního obchodování vystoupil na nový rekord, pak ale obrátil a nadále se pohybuje ve zhruba 0,2% poklesu. Západoevropský akciový index STOXX 600 rovněž odepisuje kolem 0,2 %.

Pozornost investorů se nyní přesouvá k vyhlídkám na zpřísňování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB). "Investoři se vrátí ke sledování údajů o ekonomice a inflaci v eurozóně a k posuzování jejich možných dopadů na měnovou politiku," uvedl podle agentury Reuters analytik Iain Stealey ze společnosti JPMorgan Asset Management. Investoři navzdory dnešnímu oslabení zůstávají optimističtí, co se dalšího vývoje evropských akciových trhů týče. Analytik Emmanuel Cau ze společnosti JPMorgan upozornil, že Macronovo vítězství by stále mohlo podpořit příliv peněz do evropských akcií.

Chladné jsou francouzské trhy….

Pod tlakem ve Francii byly zejména banky. Societe Generale odepisovala od úvodu kolem 2,5 procenta do blízkosti 50,50 eura za akcii. V důsledku urovnání sporu s libyjským fondem musela SocGen revidovat v minulém týdnu zisk a čerstvě jí nepomáhá cílová cena 48,00 eur, stanovená analytiky Goldman Sachs. Ztrácely také banky BNP Paribas nebo Natixis.

…chladný je francouzský tisk…

Francouzský tisk hodnotí velmi opatrně vítězství centristy Emmanuela Macrona v prezidentských volbách. I když obdržel velmi solidní dvě třetiny hlasů, odpor proti němu mezi voliči je i tak natolik vysoký, že Macron bude mít co dělat, aby obhájil svou politiku, píše krom jiného. Vítězství liberála Emmanuela Macrona nad kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou ve francouzských prezidentských volbách zabránilo nemyslitelnému a předešlo noční můře, píše naopak německý tisk. Evropa si podle komentářů, které nešetří velkými výrazy, může vydechnout…

Le Monde vidí několik "důvodů, proč tento úspěch relativizovat". "Mnoho Francouzů nehlasovalo 'pro' kandidáta, ale 'proti' krajní pravici," uvádí list. Zároveň upozorňuje na to, že rekordní počet voličů, zhruba čtvrtina, se zdržel hlasování nebo úmyslně vhodil neplatné lístky, respektive prázdné obálky. Legitimita Emmanuela Macrona "bude pravděpodobně velmi rychle zpochybňována".

Pro levicový deník Libération jde o vítězství "pod tlakem", protože "nízká volební účast, a to navzdory hrozbě Národní fronty, je již projevem nespokojenosti vůči novému prezidentovi".

Pravicový list Le Figaro uvádí, že na volbách ulpěl z poloviny velký stín. Volby totiž provázela nejvyšší neúčast od roku 1969 a voliči v prvním kole vytvořili čtyři velké skupiny. List tím poukazuje na to, že v prvním kole měli čtyři kandidáti kolem 20 procent hlasů, respektive že Macrona dělilo od čtvrtého v řadě pouze pět procentních bodů. Le Figaro také uvádí, že nyní čeká Macrona těžká zkouška v podobě červnových parlamentních voleb a varuje, že už od teď nemá žádnou "dobu hájení".

Liberální ekonomický deník Les Echos píše o zvolení Macrona jako o "volbě naděje" s tím, že zvolený prezident představuje "novou tvář Francie - mladou, odvážnou a vítěznou".

Komunistický deník L'Humanité, který po prvním kole voleb vyzval k zablokování cesty krajně pravicové političky Marine Le Penové do Elysejského paláce uvedl, že "začíná nová bitva" proti liberální politice avizované novou hlavou státu.

…a nadšený ten německý

"Noční můra se nestala skutečností: Pravicová extremistka se nenastěhuje do Elysejského paláce. Západní svět, Evropa byly ušetřeny dalšího politického zemětřesení po brexitu a Trumpovi," reaguje německý server Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jasné vítězství Macrona, který ve druhém kole hlasování získal téměř dvě třetiny hlasů, je podle něj nadějí.

Zároveň ale i tento deník vyjadřuje přesvědčení, že dosud nejmladší francouzský prezident bude muset vzít v potaz obavy milionů voličů, kteří hlasovali pro Le Penovou, a jejich znechucení politickými elitami. Frankfurter Allgemeine Zeitung se také ptá, s kým bude Macron prosazovat svůj proevropský program, když nepatří ani k jedné ze dvou tradičně nejsilnějších stran.

Vítězství devětatřicetiletého Macrona vítá jasnými slovy také list Süddeutsche Zeitung, podle něhož výsledek odvrátil katastrofu. "Vítězství jeho vyzývatelky Marine Le Penové by pro zemi a pro EU mělo nepředstavitelné následky. Tato politická katastrofa je odvrácena, Francouzi se v tradici republikánského rozumu rozhodli pro kandidáta středu a umírněnosti," stojí v komentáři na webu deníku.

Také on upozorňuje na negativa a možné obtíže. Výsledek Le Penové je podle něj výrazný a její Národní fronta je nyní pevnou a běžnou součástí politického systému. "Tato normalizace je nebezpečná," konstatuje list.

"Evropa si oddechla, ale Francie zůstává hluboce rozdělena. Nový francouzský prezident bude při svých plánovaných reformách čelit tvrdému odporu z pravice i z levice," je přesvědčen deník Die Welt. "Byl to ale večer radostný pro Francii i pro Evropu, protože je to Francie osvícenství, Francie svobody, republikánská a evropská Francie, která v podobě Emmanuela Macrona ještě jednou zvítězila. Macron má pět let času. Když nebude mít úspěch, bude se Evropa v květnu 2022 obávat ještě mnohem silněji než v neděli," míní list.

Také podle serveru Spiegel Online má teď Macron pět let času, aby se mu podařila obnova Francie a zachrána Evropy. Vítězství Macrona je podle něj začátkem nové éry francouzské politiky.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, čtk, ČT)

 
 

Čtěte více:

Prezidentem Francie je Macron silou dvou třetin hlasů. Sledovali jsme ŽIVĚ
07.05.2017 23:58
Průběžně aktualizujeme: Francouzské prezidentské volby jasně vyhrál ce...
SOUTĚŽ S PATRIA.CZ! Kdo se stane francouzským prezidentem?
03.05.2017 17:59
Tipněte si vítěze francouzských prezidentských voleb a vyhrajte láhev ...
Proč má burza v Paříži raději levici než pravici
06.05.2017 13:17
Rozhodování o příštím prezidentovi se ve Francii letos zúžilo na kandi...
66,06 procenta pro Macrona. Euro nad 1,1000. Teď předání s Hollandem a parlamentní volby
08.05.2017 7:54
Konečné výsledky francouzských prezidentských voleb potvrdily jasné ví...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university