Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trumpova slova jsem vnímal jako rozkaz, řekl exšéf FBI Comey

Trumpova slova jsem vnímal jako rozkaz, řekl exšéf FBI Comey

08.06.2017 18:56, aktualizováno: 8.6. 20:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bývalý ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey je přesvědčen, že Rusko se pokoušelo zasahovat do loňské předvolební kampaně v USA a že vyšetřování těchto podezření jeho úřadem bylo skutečným důvodem, proč ho Donald Trump minulý měsíc překvapivě odvolal. Comey tvrdí, že prezident nežádal zastavení vyšetřování ruského problému, ale zjevně usiloval o zastavení vyšetřování svého bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který se před Trumpovou inaugurací stýkal s ruským velvyslancem v USA. Comey také uvedl, že v době, kdy on sám zastával funkci šéfa FBI, prezident osobně předmětem vyšetřování nebyl.

Trump podle Comeyho slov o zastavení vyšetřování ruského ovlivňování výslovně nežádal. Comey dnes ale řekl, že byl šokován, když mu šéf Bílého domu naznačil, že by FBI měla zastavit vyšetřování bývalého prezidentova bezpečnostního poradce Flynna, který se ještě před Trumpovou inaugurací scházel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Comey připustil, že Trumpova slova si vyložil jako rozkaz.

O Flynna se FBI a také několik výborů Kongresu zajímá kvůli jeho kontroverzním vazbám na Rusko.

Bývalý FBI James Comey před senátním výborem. Comey při dnešním slyšení poznamenal, že Trump mu před jeho odvoláním naznačoval, že jeho setrvání v čele FBI podmiňuje oddaností prezidentovi. Zdravý rozum mi říkal, že Trump "chce něco dostat výměnou za to, že vyslyší mé přání zůstat ve funkci", uvedl Comey. Proto prý byl zmaten, když v televizi slyšel, že ho prezident vyhodil kvůli vyšetřování ruských aktivit.

Oficiálně Trump v květnu odvolání šéfa FBI odůvodnil údajnými chybami při vyšetřování skandálu kolem služební elektronické pošty demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Comey dnes rovněž řekl, že Trumpova administrativa se snažila očerňovat jeho osobně i FBI používáním lží a zjednodušování. Exšéf FBI prohlásil, že měnící se odůvodnění jeho odvolání ho mátlo a znepokojovalo. Trump mu prý dříve opakovaně říkal, že svou práci dělá dobře.

Comey rovněž potvrdil, že si pořizoval zápisy z jednání s Trumpem, protože tušil, že je bude potřebovat. U předchozích prezidentů George Bushe a Baracka Obamy prý takto nepostupoval.

"Upřímně jsem se obával, že by mohl lhát o povaze našeho setkání, tak jsem si pomyslel, že je opravdu důležité to zaznamenávat," řekl Comey. "Věděl jsem, že může přijít den, kdy možná budu potřebovat záznam toho, co se událo, nejen na svou obranu, ale také na ochranu FBI," dodal exšéf vyšetřovací služby.

Comey se nebrání tomu, aby byly zveřejněny případné zvukové nahrávky z jeho rozhovorů s Trumpem. Pokud si je prezident pořizoval, měl by je zveřejnit všechny, vyzval dnes Comey Bílý dům. Trump přitom sám dříve na twitteru pohrozil, že možná disponuje nahrávkami jejich rozhovorů.

Senátní výbor už ve středu zveřejnil Comeyho prohlášení, podle kterého Trump den po odstoupení Flynna z funkce žádal od Comeyho věrnost a také to, aby ukončil Flynnovo vyšetřování. O svém bývalém poradci údajně Trump mluvil jako o "dobrém chlapovi", jehož by vyšetřovatelé měli "nechat být". Vyšetřování ruských aktivit kolem amerických voleb přitom Trump podle exšéfa FBI označil za "mračno", které mu komplikuje vykonávání prezidentské funkce a které má Comey rozehnat. Spekulace, že Comeyho odvolání souvisí s Flynnovým vyšetřováním, však Trump popírá.

Dnešní slyšení v Senátu bylo jednou z nejočekávanějších událostí tohoto typu v USA za poslední roky. V přímém přenosu ho vysílaly všechny americké zpravodajské televize, ale i některé další stanice. Na údajně vrcholnou politickou událost roku se připravovali i majitelé restaurací a barů, aby umožnili očekávaným davům hostů sledovat přenos z Kongresu přímo ve svých podnicích.

Na téměř tříhodinové veřejné slyšení Comeyho před senátním výborem po 19:00 SELČ navázala neveřejná část, během níž mohou být probírány i utajované skutečnosti.

Záznam výpovědi bývalého šéfa FBI Comeyho je k dispozici zde:


Zdroj: ČTK, C-Span, CNN

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Merkelová + Trump = konec Západu
07.06.2017 8:25
Trumpova první návštěva v Evropě nedopadla právě nejlépe. Německá kanc...
PRŮVODCE SUPERČTVRTKEM: Velký test pro Mayovou i Trumpa a do toho ECB
07.06.2017 18:29
Rok 2017 měl být, alespoň ve srovnání s tím předchozím, rokem klidným....
Katarskou krizi zosnovalo Rusko, mají jasno americké tajné služby
07.06.2017 12:29
Představitelé amerických tajných služeb jsou přesvědčeni, že ruští hac...
Wall Street zakončila v zeleném. Cena ropy razantně klesla
07.06.2017 22:00
Americké akciové trhy zakončily středeční obchodování nakonec v kladný...

Váš názor
  • ... Trump poŕád jen čte svou knihu
    09.06.2017 13:31

    ... kterou ostatně dávno v úplnosti zveřejnil, a stále nikdo nechápe, to je zajímavé. Málokdo je tak čitelný jako prezident John Trump. Celá věc ohledně padáka pro pana Comeye spoćívá v tom, že Trump stále jeśtě buduje svou pozici alfa samce ve smečce. Vždyť kdo jiný by měl být vůdcem svobodného světa, nežli muž, který bez postihu zamete se śéfem FBI? A k tomu mu zjevně Comey dal vhodnou záminku. Trump tuto pozici zcela nutně potřebuje. Čekají ho obtíźná jednání po celém světě, v nichž musí být brán zcela váźně, jinak to může rovnou zabalit. A k tomu se očividné nechystá. Úspěšná vyjednávání byl jeho denní chleba celé dekády. Jistě, má proti sobě celou tu pokryteckou levicovou liberální plejádu loserů, v níź nikdo není schopen respektovat ani základní západní demokratické hodnoty, ale to je pro Trumpa spíše živá voda inspirace.
    Donald rulezzzzzz
    • Re: ... Trump poŕád jen čte svou knihu
      09.06.2017 14:10

      Trump je směšná figurka, kterou bere vážně jen málokdo. Získat si respekt tím, že budu odstrkovat jiné, to funguje na pískovišti, ale těžko ve světové politice. Celé by to bylo k popukání, kdyby prezident USA nebyl tak mocný člověk.
      ..
      •  
        09.06.2017 14:16

        ... Trump je směśná figurka, která je mocný ćlověk? No, taky názor.
        Donald rulezzzzzz
    • Re: ... Trump poŕád jen čte svou knihu
      09.06.2017 13:39

      Zvláštní. Komu se nelíbí jednáni Trumpa je pokrytec. Já teda levičák rozhobně nejsem. Podezříval jam Tě tak trochu, že to bylo jako v Čechách, ýe si volil ovara, abys nemusel Karla. páč Clintonvá je nic moc..Teď má pocit, že ses zamiloval, je Ti jedno, že neplní předvolební sliby a argumentuješ tím, že jsou nesplnitelné..o))
      Velkamedvědice
      •  
        09.06.2017 13:54

        ... co Tě vede k tomu, že mě osobně napadáš? Já píši své věcné názory. Vadí? Ale k věci. Které jednání Trumpa se Ti vlastně nelíbí? A proč. Tohle napiš, a odpusť si osobní invektivy, to na mě neplatí jak víš. Na okraj, Trump své volební sliby již plní, a má na to osum roků, aby to bylo jeśtě lepśí. Spěcháš na vlak?
        Donald rulezzzzzz
        •  
          09.06.2017 13:59

          O žadném napadání ani invetivách nic nevím...psal jsem o svém názoru založeném obhektivně na faktech. Tedy čím si obhajoval, že neplní předvolební sliby.
          Velkamedvědice
          •  
            09.06.2017 16:39

            ... tož již ses dočkal, a na Tvé slova, že jsem volil Zemana, se chytil nějakej chudák. Přátelé, je mi ovšem srdečně jedno, že vás jiné názory, nežli ty vaše, tak vykolejí. Asi stesk po časech, kdy byl názor pouze jediný, že.
            Donald rulezzzzzz
          •  
            09.06.2017 14:07

            Ano, Trump je velmi mocný muž v čele největší světové mocnosti. Takto mocný muž by ale měl také být naprosto důvěryhodný a případně nevydíratelný. S takto nabouraným renomé to s tou důvěryhodností není nejlepší.
            Hygge
            •  
              09.06.2017 14:12

              ... že má nabouranou důvéryhodnost, to tvrdí ti, kteŕí ve volbách prohráli, což se jim nelíbí, coź já sice chápu, ale taková je holt demokracie. Jen nechápu, jak a čím by nékdo (třebas Rusové) mohl Trumpa vydírat. K tomu máš nějaké věcná fakta, nebo jde o pouhé Tvé přání či konspiraci či spekulaci bez indicií?
              Donald rulezzzzzz
              •  
                09.06.2017 14:19

                Nikdo nevíme, jak to bylo, ani ty ne. Možná se to dokonce ani nikdy nedozvíme, i když bych rád, aby se to objasnilo. Ale jestli bude Trump neustále vysvětlovat, že s Rusy určitě nic neměl, což mu už věří čím dál míň Američanů, jak chce vládnout?
                Hygge
                •  
                  09.06.2017 14:34

                  ... a co měl jako s Rusy mit? Dvojčátka? Že by Trump s Rusy néco mél, tomu nevěří dokonce ani FBI, která ho v této, a ani v jiné, věci vůbec nevyśetŕovala. Jistě, neni asi pro Trumpa zrovna pŕíjemné, když je bez důkazů stále z něćeho obviňován, ale je to oślehaný muž, to mu ve vládnutí v zásadě vůbec překážet nebude, a ostatné proć ho litovat, nemusel pŕece do téhle funkce lézt, byla to jeho volba, toź ať si to vypije, ale spíše si to uźívá. Jinak vidim, že nemáš v ruce vůbec nic. A tak jen obviňuješ bez důkazů, neb máš k Trumpovi alergckou averzi. Na což máś jistě právo, ale mně to přijde málo.
                  Donald rulezzzzzz
                  •  
                    09.06.2017 14:45

                    Na aktualne.cz by tě mohl zaujmout rozhovor s bývalým velvyslancem v Rusku a v USA Petrem Kolářem. Měl by to snad být poměrně zasvěcený člověk, který ví o čem mluví. Kolář říká "Kontakt s Rusy řídili Trumpovo lidé, Rusové předpokládali, že se s Trumpem lépe domluví na rozdělení sfér vlivu ve světě". Źe by ten Kolář byl taky úplně mimo mísu? Osobně bych za důvěryhodnost Trumpa nedal ani zlámanou grešli, i když správně podotýkáš, že o nás dva zas tak moc nejde. Chápu, že kdo je o své pravdě skálopevně přesvědčen, s tím nehne vůbec nikdo..
                    Hygge
                    •  
                      09.06.2017 14:57

                      ... Ty máš ambice s někým hnout? To je veselé. V debatě jde o to zveřejňovat sůj názor a vyslechnout názor protistrany, eventuálně naň reagovat doplňujícími argumenty. Zcela jistě nejde o to, někoho přesvědčovat. K Rusům. Já myslím, že mez Rusy a Američany jsou oblasti, dokonce je jich docela dost, kde mají dost protichůdné zájmy. To lze řešit buďto jaderným vyhlazením lidstva nebo jednáním. Trump je muž jednání. Tkže má zájem s Rusy o lecčems jednat. Oni to už takhle ti američtí prezidenti dělávají. Že Rusové mylně něco předpoládali, to je možné. Ale Trump je bezpochyby daleko tvrdśí vyjednávač nežli byl kupříkladu Obama. Myslím, že uź i Putinovi došlo, že s Hillary by to měl o něco snazśí
                      Donald rulezzzzzz
            •  
              09.06.2017 14:11

              A na konspirační teorie typu " všichni mu chtějí jen ublížit" jsem dost alergický. Je to totiž jako bych slyšel Ovčáčka..
              Hygge
              •  
                09.06.2017 14:14

                ... někoho zde zajímají Tvá alergické reakce? O Tebe či mě tady přece vůbec nejde. Jde pouze o naše věcné názory, které zde ventlujeme.
                Donald rulezzzzzz
          •  
            09.06.2017 14:06

            ... a které že pŕedvolební sliby jeśtě za pouhé tŕi měsíce vlastně nesplnil? A které neplní? A o plnění kterých se ani nesnaží? Proč se vyhýbáš věcné debatě?
            Donald rulezzzzzz
            • RH
              09.06.2017 14:49

              Debata proběhla včera a vše si odmítl 1, demagogicky slíbil, že se moc vrátí do rukou lidu. Velmi mně zajímalo, jak to che udělt 2, Slíbil, že Mexiko postaví zeď za mexické peníze..ha ha 3, Slíbil, že nechá nekompromisně vystěhovat všechny nelegální imigranty ha ha. Po volbách ubral, že dle trestního rejstříku, ale ani tak nevěřím Za další. Slíbil zrušit Obamuvu zdravotnickou reformu. nemá na to sílu...Tvrdil, že USa nebude bombardovat na východě avměšovat se do tamních věcí. Při první zámince, aby si upevnil pozici bombardoval Syrii, že ASA puřil chemické zbraně, coř mu nikdo nedokázal a Asad by byl blázen, kdy by po takoví vstřícnosti tento krok, který mu v ničem nepomohl, učinil..Dále mi vadí jeho arogance a povyšování se. Např. kdyby mně někdo tak trapně odstrčil jako černohorského premiera a to bez omluvy dostal by tečku.. nejsem na něho vysazený. Jen jsem si potvrdil tu jeho kolotočářskou velkohubost a fakt, že nasliboval, co nikdy nesplníi
              Velkamedvědice
              • Re: RH
                09.06.2017 15:05

                ... na vše co uvádíš jsem již věcně reagoval, coź jsi nechal bez svých dalśích argumentů ći námitek. takže debata neproběhla, protože jsi ji násilné přerušil, na což máś ovšem právo, a já mám pro to pochopení, holt jsi neměl inspiraci a opustila Tě můza. A tak jen zopakuji jediné. Trump sotva tak teprve vládnout začal. Má před sebou osum roků, a tedy śanci, že Tě v plnění slibů ještě pŕíjemně překvapí. Proč to vylućovat, že.
                Donald rulezzzzzz
                • RH
                  09.06.2017 15:16

                  Ragoval si stylem..a jak měl tu moc lidem předat.. já .. no právě...pak to je jasné, že Mexičaní platit nebudou..já tak proč to sliboval...na zrušení zdrav. nemá sílu..proč to velkobě bez průzkumu sledoval, na bombarodvání prázdného místa nevám , co si řekl. na odstrčení premiera, že je silná jedinec.. proto je hulvát? Nemusím křupany, co se nemumí chovat..na vystšhování všech imigrantů, dej mu čas...já, a co ekonomika auž sám couvl na trestní rejstřík..Tak hlavně , že rusové o zásahu věděli, vojenská technika se stáhla a USA vymlátila bomby a bude co vyrábět... Tvrdám, žádná zásadní změna se konat nebude..
                  Velkamedvědice
                  • Re: RH
                    09.06.2017 15:33

                    ... nemáš pravdu. Reagoval jsem jinak. Takto. Předávání moci lidu byl pouhý pŕedvolební slogan, jehož určitou vécnou podsatou mohlo být, že Trump se vymezí proti nesmyslné globalizaci, kerá pomáhá firmám a ničí pracovní místa v USA. Pokud jde o Mexiko, nakonec skutećně fakticky tu zeď zaplatí Mexičané, vyčkej a uzříš. Zrušení zdravotní reformy prošlo úspéšné Sněmovnou a je v Senátu. Zde jde o to, že Tea party chtéla víc, neb jsou to radikálové. Ergo, sílu na to Reps pochopitelně mají, jen se musí lépe dohovřit na kompromisu mezi sebou, což už zjevně udělali. Bombovým útokem si Trump zajistil pozornost Číny ve véci Koreje, a pochopitelně i pozornost postiźeného regiónu informací: poŕád jsme tady. Řešit bontón ve věci černohorského premiéra nemíním, je to marginálie. Pokud jde o to, že je to hulvát a křupan, to nijak nebrání výkonu funkce prezidena USA, to by vadilo ve věci ředitele dívčí śkoly. Asi máš pravdu, že všechny ilegály nedeportuje. Třeba to bude tak, že části bude jejich pobyt legalizován. Nicméně, snad neobhajuješ poruśování zákonů. Nebo obhajuješ? A Ty opravdu lituješ, že Trump tam nepozabíjel nějaké Rusy? Tvůj názor, že se nic nezmění, já respektuji. Co kdybys zkusil respektovat, že i já má právo na néjaké názory.
                    Donald rulezzzzzz
                    • Rh
                      09.06.2017 15:39

                      Já Ti je snad beru??
                      Velkamedvědice
                      • Re: Rh
                        09.06.2017 15:45

                        ... samozŕejmě, že mi je bereš. Křivíš je, a podsouváš mi jiné.
                        Donald rulezzzzzz
                        •  
                          09.06.2017 15:57

                          Aha to sem nevěděl. Víš, co,máš pravdu, Je to borec.
                          Velkamedvědice
                          •  
                            09.06.2017 16:02

                            ... ne-ne, Ty máš pravdu, jsi vétší borec, neb jsi to védél. Ale sarkasmus Ti ještě moc nejde. Učit se, učit se, učit se. Máš před sebou dlouhou cestu. Držím palce, ale za chvili na to zapomenu
                            Donald rulezzzzzz
              • Re: RH
                09.06.2017 15:03

                Ještě bych podotknul, že z bombardovaného místa pír hodin před tím zmizela bojeschopná technika..o)) To je náhodička a nebo měli rusové info??
                Velkamedvědice
                •  
                  09.06.2017 15:11

                  ... aha, nejsi informován, asi nepozornost. Trump nechtěl konflikt touto demonstrací síly vyhrocovat k nezvladatelným konsekvencím a dvě hodiny před útokem informoval Rusy. Mně to dává dobrý smysl. Ale néjakému válečnému štváči nemusí a i tohle tak Trumpovi přitíží. Nicméně, jisté máś právo hájit Asadův zločinný režim.
                  Donald rulezzzzzz
                •  
                  09.06.2017 15:09

                  Informace, že američtí prezidenti jednají se svými ruskými protějšky není zrovna překvapivá. Ovšem v historii USA nebyl nikdy prezident ve vážném podezření, že Rusové s pomocí lidí z okolí prezidentského kandidáta ovlivnili výsledky voleb. To se nestalo nikdy. Cítíš ten maličký rozdíl?
                  Hygge
                  •  
                    09.06.2017 15:15

                    ... z toho, že Rusové ovlivnili výsledky voleb, neobviňuje Repblikánskou stranu dokonce ani FBI. Ta výslovně uvedla přesný opak, totiž že výsledky voleb Rusové neovlivnili. Ale snažili se o to, to ano. Kteŕí lidé z okolí prezidentského kanidáta v této věci s Rusy spolupracovali? Jmenovitě.
                    Donald rulezzzzzz
                    •  
                      09.06.2017 15:36

                      Nechal bych to na vysvětlení většího experta než jsme my. Díval ses na to video diplomata Koláře na aktualne.cz? Věnuj tomu 15min. Je obeznámen s poměry v USA i Rusku trošku líp než my, v obou zemích byl velvyslancem.
                      Hygge
                      •  
                        09.06.2017 15:43

                        ... Kolář tomu věnoval 15 minut a byl s tím hotov? S tím, co jsi o Kolářovi napsal jsem vcelku srozuměn, jak jsem výśe podrobnéji podotkl. Američané musí mít kontakty s Rusy. Rusko je nebezpečná země, je lepší mít situaci trochu pod kontrolou a k tomu se kontakty mohou hodit, jistě nejen kontakty, i tomahawky jsou dobré.
                        Donald rulezzzzzz
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m