Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová + Trump = konec Západu

Merkelová + Trump = konec Západu

07.06.2017 8:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Trumpova první návštěva v Evropě nedopadla právě nejlépe. Německá kancléřka Angela Merkelová po setkání s americkým prezidentem sdělila, že časy, kdy bylo možno plně se spoléhat na ostatní, jsou do určité míry pryč. Evropané podle ní musí vzít svůj osud do vlastních rukou. A přestože stále potřebují přátelské vztahy s USA a Velkou Británií, musí bojovat za svou vlastní budoucnost, píše ve sloupku pro Financial Times Gideon Rachman. 

Je celkem jednoduché a také opodstatněné vinit z takového vývoje prezidenta Trumpa. Jeho vystoupení v Evropě dopadlo hrozně. Například během projevu v NATO nezmínil, že stále platí ustanovení týkající se vzájemné obrany členských zemí. Nešlo o žádnou náhodu, naopak. Prezident dal najevo, že Evropa už nemůže v této oblasti s USA počítat tak jako dříve. Rusko se tudíž může ještě více pokoušet o testování soudržnosti NATO.

Na summitu G7 byl zase Trump osamocen ve svém negativním postoji vůči Pařížské klimatické dohodě. A o Němcích údajně prohlásil, že jsou „hodně, hodně zlí“. Důvodem má být to, že Německo vyváží mnoho aut do USA.

Merkelové se tak s ohledem na tento vývoj může zdát, že prostě jen hovoří o evidentních věcech, protože je jasné, že Německo už s USA a Británií počítat nemůže. Její projev je ale i přesto velkou botou, a to hned z několika důvodů. Je chybou nechat během čtyř měsíců Trumpova vládnutí podkopat transatlantické vztahy, které v Evropě udržovaly po celých 70 let mír. Tato aliance se skutečně může rozpadnout, ale stejně tak je možné, že Trump představuje jen velmi přechodný jev a již brzy bude své funkce zbaven.

Za druhé, americký prezident má pravdu v tom, že evropské země by měly dodržovat své závazky týkající se výdajů na armádu. Jeho chování je sice nepatřičné, ale na druhou stranu není možné, aby Spojené státy stále financovaly téměř 75 % všech výdajů na obranu, ke kterým v rámci NATO dochází. Německo už dlouho na amerických výdajích na obranu parazituje a je podivné, když nyní hovoří o nespolehlivosti USA. A pokud Merkelová dnes hovoří o rozpadu aliance, jen tím násobí chybu, které se Trump dopustil tím, že ve svém projevu nezmínil společnou obranu.

Merkelová dělá chybu i v tom, že klade na stejnou úroveň vztahy s USA a s Velkou Británií. Ta totiž v oblasti klimatických dohod stojí na straně EU a Merkelová může svými komentáři nakonec skutečně dosáhnout ještě většího zhoršení vzájemných vztahů. V neposlední řadě pak s ohledem na historii trochu mrazí z toho, když Merkelová na pivních slavnostech oznamuje, že její země se vzdaluje Británii a USA. Německo přitom bylo až doposud vzorným příkladem země, která si z historie vzala své poučení.

Nic z uvedeného nemá naznačovat, že Merkelová je na stejné politické a morální úrovni jako Trump. Ten totiž opakovaně dokazuje, že západní hodnoty, jako je svoboda tisku, podpora demokracie v zahraničí či třeba zákaz mučení pro něj mnoho neznamenají. Objevují se tak dokonce názory, že vůdcem západního světa se nyní stala právě Merkelová. Jenže tento titul by vyžadoval, aby pracovala na udržení jednoty Západu. A tímto směrem ona zatím nekráčí. 


Čtěte více:

Setkání Merkelové a Trumpa: Senzace
24.03.2017 13:25
Angela Merkelová už to nakonec nevydržela. Když na své návštěvě USA s...
Prvních 100 dní Trumpa prezidenta: Předvolební sliby, povolební chyby a dopad na trhy
25.05.2017 14:54
Donald Trump v posledních týdnech předvolební kampaně vydal a podepsal...
Merkelová po Trumpově návštěvě Evropy: Už se nemůžeme spoléhat na ostatní, musíme vycházet i s Ruskem
29.05.2017 12:41
Po summitu sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7) v italské Taormin...
Donald Trump chce věci, které nejdou dohromady
29.05.2017 16:20
Jedním z klíčových bodů programu Donalda Trumpa je zatočit s obchodním...
Trump odmítl dohodu o klimatu. Jednání o nové odmítá Evropa, jako poradce končí Musk
02.06.2017 8:27
Spojené státy odstoupí od pařížské dohody o klimatu, kterou v roce 201...

Váš názor
  •  
    14.06.2017 9:28

    Švýcarská cesta je vzorem pro ČR. Prosperuje Švýcarsko bez členství v EU? Je Švýcarsko ohroženo bez členství v NATO? Je zřejmé, že to jde i takto. Má to ale jeden háček - u voleb dát hlas té správné straně.
    Švýcar
  • ... CIA a NSA
    08.06.2017 13:01

    ... jsou pouhé potrefené kejhající husy. Vedení FBI totéž. Čtvrtá moc je stále jeśtě ve vleku liberálních hysteriků, těch sociálních inženýrů, kteŕí jsou odhodlání nás zničit ve jménu vyšších ideálů dobra.
    Donald rulezzzz
    • Jáj, nech žije síajej, veru hej
      08.06.2017 14:33

      Ja vysoko oceňujem robotu tejto americkej tajnej služby, lebo podporuje multikulturalismus a toho je čecháčikom veľmi treba. Aj Havelko takto dobre hovorieval, jáj, veru tak.
      Šaňo
      • Re: Jáj, nech žije síajej, veru hej
        08.06.2017 14:51

        Čecháčikom vcelku stačí multikulti co už tady mají, veru hej..
        Hygge
  • Wikileaks
    08.06.2017 0:36

    rusko fakt není, Tenhle důkaz nedokazuje nic.
    Velkamedvědice
    • Re: Wikileaks
      08.06.2017 0:56

      Nejnovější bezpečnostní skandál, rozpoutaný zveřejněním dokumentů portálem WikiLeaks, rozděluje komunitu bezpečnostních expertů. Jedni tvrdí, že téměř 9000 dokumentů, popisujících detailně techniky americké kyberšpionáže, je autentických a že jde o jedno z největších dosavadních selhání hlavní americké rozvědky CIA. Jiní varují, že může jít o sofistikovaný útok, který má americké tajné služby kompromitovat. A hlavně odvést pozornost od současných skandálů prezidenta Donalda Trumpa i jeho možného vydírání ze strany Kremlu. Ten přitom portál WikiLeaks k podobným akcím pravděpodobně využil Od radikálních, ale stále respektovaných obhájců větší vládní transparentnosti se tento server v očích kritiků posunul k podezření, že je - vědomě, nebo nevědomě - hříčkou v rukou ruských tajných služeb už v minulosti. Řada médií navíc poukazuje na skutečnost, že jím zveřejňované informace se v poslední době v drtivé většině kryjí s ruskými zájmy. Jeden ze zakladatelů serveru WikiLeaks a jeho současná nejviditelnější tvář Julian Assange měl v minulosti vlastní show na ruském propagandistickém kanálu RussiaToday (RT). Server navíc doposud nepublikoval materiál, který by výrazně útočil na jakýkoli ruský cíl. "Existuje řada velmi podezřelých stop mezi Assangem a Ruskem," varuje podle deníku Guardian bezpečnostní expertka Susan Henesseyová z americké Brookings Institution.
      Špaček
      •  
        08.06.2017 12:32

        ... o jakých soućasných skandálech prezidenta Johna Trumpa to klevetíš, hysterický liberále? Jinak s pobavením sleduji, že fakta o zdroji materiálů Wikileaks nepředkládáš žádná.
        Donald rulezzzz
  • Wikileaks je Rusko, to je zřejmé
    08.06.2017 0:24

    Assange tvrdí, že přesvědčil Edwarda Snowdena, aby uprchl do Ruska. "Ve skutečnosti jsem doporučil Edwardovi Snowdenovi, že bude v Moskvě nejbezpečnější," řekl Assange. V dalším rozhovoru s časopisem Times Assange prohlásil: "Snowden upřednostňoval Latinskou Ameriku, ale moje rada byla, že by si měl v Rusku vzít azyl i přes negativní důsledky PR, protože můj odhad je, že existuje značné riziko, že by mohl být unesen z Latinské Ameriky na příkaz CIA, nebo možná zabit. "
    Špaček
    • Re: Wikileaks je Rusko, to je zřejmé
      08.06.2017 12:36

      ... je samozřejmé, že zrádce Snowden byl nejbezpečnéjší v Rusku. Musiš chápat a akceptovat, že možnosti v Rusku má CIA spíše pouze monitorovací, nežli akčně výkonné.
      Donald rulezzzz
  • ... Wikileaks
    07.06.2017 23:51

    ... je zcela jistě zcela dobrý projekt, to je zjevné. Jsou zde podivní pŕispěvatelé, kteří Wikileaks odsuzují jen proto, že se tento projekt nelíbí amatérům ze CIA. Je samozřejmé, že pokud nějaký zrádce z USA materiály poskytne do Wikileaks, měl by být dle zákonů USA třeba i popraven. Ovšem Wikileaks nespadá pod jurisdikci USA, tak ať na ně laskavě nesahaj. Pokud jde o hackery, tak pokud někdo kdokoli tvrdí, že ví, kdo ze témi či oněmi stojí, jen si plácá játra.
    Donald rulezzzz
    • Re: ... Wikileaks
      08.06.2017 0:05

      Ruští vlastenci jsou jako trpaslíci. Velzou všude. To je zřejmé. Játra. Díky za připomenutí, zapomněl sem si vzít essentiale.
      Velkamedvědice
      •  
        08.06.2017 12:39

        ... Rusko je poměrně velký národ. Proto má zcela jistě i vlastence, to mi přijde normální. Stejně normální mi přijde, že jejich vlastenčení je vhodné u nás usměrňovat směrem k nule.
        Donald rulezzzz
  • Zveřejnění vnitrostranické korespondence Demokratické strany
    07.06.2017 18:10

    zcela jistě ubralo voličské hlasy H.C. a tím nepochybně prohrála volby asi ve třech státech o několik desítek tisíc hlasů a tím i celkově, to je zřejmé.
    Špaček
    • Šéf CIA: WikiLeaks je nepřátelská agentura podporovaná Ruskem
      07.06.2017 23:27

      Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mike Pompeo označil server WikiLeaks za nestátní nepřátelskou zpravodajskou agenturu, kterou často podporují země jako je Rusko. Ruská vojenská rozvědka GRU prý serveru využila k šíření dokumentů získaných při hackerských útocích zacílených na ovlivnění amerických prezidentských voleb. Podle agentury AP jde o první veřejné prohlášení Pompea od ledna, kdy se bývalý republikánský kongresman stal ředitelem CIA. WikiLeaks se podle něj chová jako nepřátelská zpravodajská služba. Pompeovo vyjádření kontrastuje s pochvalným vyjádřením Donalda Trumpa před podzimními prezidentskými volbami na adresu WikiLeaks v souvislosti se zveřejněním soukromé e-mailové korespondence Johna Podesty, volebního manažera jeho soupeřky v souboji o Bílý dům Hillary Clintonové.
      Špaček
      • Trump: Za hackerskými útoky stálo Rusko
        07.06.2017 23:41

        Budoucí americký prezident Donald Trump poprvé od loňského vítězství ve volbách vystoupil před novináři. Připustil, že Rusko stálo za hackerskými útoky během amerických voleb, do výsledků však prý nezasáhlo. Útoků se navíc podle něj dopouštěly i jiné země. Vřelý vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem pokládá Trump za výhodu.
        Špaček
    • Re: Zveřejnění vnitrostranické korespondence Demokratické strany
      07.06.2017 20:53

      ... tak-tak, véčná škoda, že se pŕed volići nepodaŕilo utajit ćachry Demokratické strany. Takové informace by se v opravdové liberální demokracii mély zakázat. Dobrá zpráva je, že právě tam Evropa směŕuje. Nicméně, zveřejnéní zmínéné korespondence provedla Wikileaks, což zcela jistě není Rusko. Neboli, paní Hillary prohrála kvůli ćachrům Demokratické strany.
      Donald rulezzzz
  •  
    07.06.2017 17:35

    ... že je plnění klimatické dohody zcela dobrovolé a tedy že se plnit nemusí, je jednoduše fakt.
    Donald rulezzzz
    •  
      08.06.2017 0:03

      Však proto se ty dohody dělají, aby se neplnily ne..?
      qwer
      •  
        08.06.2017 12:46

        ... dohody jsou produktem lidi. Lze je tedy vypovědět. To prezident Trump udělal, a okamžitě tak uśetřil vládnímu rozpočtu 3 miliardy dolarů. Příjemcům tím žádná újma nevznikla, neboť zmíněné miliardy vypatí Bloombergova nadace. A přesně tak to má být, a tak je to správné, demokratcké a kapitalistické. Veřejné rozpočty jsou určeny ke zcela jiným věcem, tohle je úkolem pro peníze soukromé.
        Donald rulezzzz
        •  
          08.06.2017 12:59

          Některé příspěvky zde jsou vyloženě nesmírně humanisticky a empaticky zaměřené a sálá z nich nekonečná úcta k názorům jiných lidí. Člověka stačí šoupnout do připravené škatulky a pak už snad rovnou ke zdi. Někteří by trošku toho strašného liberalismu evidentně potřebovali. A silná sedativa..
          Hygge
          •  
            08.06.2017 13:11

            ... liberalismus je žádouci politický směr, pročež já jsem liberál, ovšem drobet postižený pravicovým konzervatismem. Problém současné převládající implementace liberalismu je, že se ho zmocnila sociálně inženýrská levice. V zásadě nic proti, pokud bude tato respektovat elementární demokratická pravidla. To se ovšem neděje, Levicoví liberálové v USA zcela zjevně nedokáží ani skousnout demokratickou prezidentskou volbu svých spoluobčanů.
            Donald rulezzzz
            •  
              08.06.2017 14:07

              Já zas nemám v podstatě vůbec nic proti tradičnímu pojetí pravicového konzervatismu Republikánské strany. Reagana považuju za mimořádně silného a úspěšného prezidenta. Nejsem ani vůbec přesvědčen, že by Hillary byla bůhvíjakou prezidentkou. Ale Trump mi prostě po všech stránkách nesedí, toť vše. Uvidíme, jak se vše vyvine..
              Hygge
              •  
                08.06.2017 14:12

                A Zeman ti nesedí, protože mu nesedí sako, že? ;-)
                Kalka.
  • neviděl někdo hygga
    07.06.2017 16:34

    asi mu spadla cihla na kebuli prej technologická Amerika :-) jediná technologie která je srovnatelna je pilotovana lod a tu maji v tuto chvili jen cinani a rusove nikdo jiný. amici maji směšný nakladni dragon po orionu ani vidu ani slechu to zařizl komik obama a nějaké přiběhy o soukromých firmách které někam pošlou lod natož na Mars jsou utopie směných psychopatu jako Bezos nebo Musk. Raptory jsou tak leda na paradu protže padaji jako hrušky a je jich pár desitek o tom že jich měo byt 1000 ani vidu ani slechu ....
    martík
    • Re: neviděl někdo hygga
      07.06.2017 16:47

      Bohužel tobě evidentně spadla na hlavu ta pilotovaná ruská vesmírná loď. Technologickou úrověň státu posuzovat podle 1 produktu , no holt každý máme svoji pravdu. Nemá cenu dál v tomto dialogu pokračovat..GL
      Hygge
      •  
        07.06.2017 17:27

        ty nemáš žandou pravdu ty mluviš z cesty uroven technologii posuj to nejnakladnějši a nejnaročnější a tou je pilotovaná lod a tu maji v tuto chvili jen rusaci a činani mě to taky neni po chuti ale nic s tim nenadělaš - česko nemá VRT, nemá dlanični sit, nemá odborniky na stavbu reaktoru, dlanic, ani VRT a brzo nebude mit ani ty reaktory JEDE je do 2037 pak se nediv že tuto zemi zařadila elita na uroven rozvojových zemi já s tim anprosot souhlasim že CEZko je rozvojova zaostala země na urovni Bangladeše a mužeš si mlet co chceš a to stejné plati pro US -Raptory na pytel a Orion je na papiře o ničem dalšim nevim a to že sestřeli letici raketu o které vi kde a kdy poleti to je spíš ostuda než uměni ....
        martík
        •  
          08.06.2017 0:05

          Jestli ono to není taky tím tvým oblíbencem Grégrem, že sme se trochu opozdily...
          qwer
          •  
            08.06.2017 13:19

            ... já bych napsal opozdili, ale na mně veskrze nezáleží.
            Donald rulezzzz
  • ... čistě věcně
    07.06.2017 15:37

    ... převládající politcký směr Západu je levicový liberalismus. Jeho stoupenci se tváŕí jako majitelé pravdy již navźdy, což se jim trochu tluče s demokratickým procesem. Pročež Orbán, který neni liberál, ale pouhý demokrat, je osoćován. Stejně tak, jako katolické Polsko. Já ovšem liberál jsem, nicméně infikovaný pravicovým konzervatismem. Levicový liberalismu potřebuje drobátko umravnit, o což se demokratické kyvadlo spolehlivě postará.
    Donald rulezzzz
  • ... divné
    07.06.2017 13:40

    ... evropští trpaslíci neustále okopávají Trumpa a pak se podivují, že jim dotyčný plivl na klimatickou dohodu?
    Donald rulezzzz
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.