Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsou k něčemu limity výdajů na politické kampaně? Ano, ukazuje výzkum

Jsou k něčemu limity výdajů na politické kampaně? Ano, ukazuje výzkum

16.06.2017 18:04
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Česká republika se na podzim minulého roku zařadila mezi země, které stanovují limit na částku vynaloženou na politické kampaně. Už v letošních parlamentních volbách nebude smět účet za kampaň politických stran a hnutí přesáhnout 90 miliónů korun a od jednotlivce nebo jedné firmy budou účastníci voleb moci přijmout jen tři milióny. Půjčovat navíc nově může jen subjekt licencovaný Českou národní bankou. Příklad brazilských komunálních voleb naznačuje, že tato opatření mohou mít reálný dopad na volební výsledky.

Podobné zákony už fungují několik desetiletí ve Velké Británii nebo v Kanadě a nově i například v Belgii, na Novém Zélandě nebo v Jižní Koreji. Legislativu upravující výši finančních prostředků vynaloženou za volební kampaň tak už mají celkem dvě třetiny zemí OECD s jednou důležitou výjimkou. Ve Spojených státech totiž Nejvyšší soud podobné zákony odmítl s tím, že omezují svobodu slova.

Mají však tyto zákazy nějaký reálný efekt? Čtveřice akademiků z Kalifornské univerzity v Berkeley, Kalifornské univerzity, Stanfordské univerzity a z Rio de Janeira se to rozhodla zjistit. Ke studii jim posloužila Brazílie, kde se po volební reformě v některých oblastech snížil limit pro výši útraty za komunální volby, zatímco v jiných oblastech zůstal stejný.

Autorům studie se skutečně podařilo najít statisticky významný rozdíl mezi těmito oblastmi. Přísnější limit podle nich zvyšuje počet kandidátů a tím i politickou soutěž. Zároveň snižuje šance, že vyhraje mimořádně majetný kandidát nebo někdo, kdo kandiduje už z nějaké funkce. Starostové, kteří si mohli dovolit více utrácet za kampaň, tak měli vyšší šanci na znovuzvolení. Tato výhoda je patrně spojená s tím, že lidé kandidující už z nějaké funkce představují pro své sponzory jistější „sázky“, než teprve profilující se politici. Také mezi už zvolenými funkcionáři a vlivovými skupinami mohou existovat sponzorské a klientelistické vazby z minula. 

Nástroj proti korupci, klientelismu a přihrávání zakázek?

Podle čtveřice akademiků tak studie poukazuje na několik věcí. V zemích, kde jsou velké peníze zpravidla spojené s korupcí a trestnou činností tak dokáže legislativa omezující financování kampaní tyto negativní vlivy na politiku částečně zmírnit. Za druhé, podobné zákony sníží také výhodu politiků v zemích, kde politickou elitu tvoří především bohatší společenské vrstvy. V českém kontextu se to například promítne na kampani hnutí ANO, které vede miliardář Andrej Babiš. I kvůli němu zřejmě pro legislativu zdvihli minulý rok někteří poslanci ruku. Za třetí, autoři studie od opatření očekávají menší snahy politiků vycházet vstříc zájmům bohatých sponzorů.

Podle informací serveru Mediaguru chce maximální možnou výši útraty za kampaň využít hnutí ANO, zatímco nejsilnější parlamentní strana ČSSD měla v březnu odloženo na reklamy 80 miliónů. Podobnou částku prý chce vynaložit i ODS. TOP 09 chce údajně utratit okolo 50 miliónů, komunisté a vládní KDU-ČSL okolo 30 miliard. V posledních volbách byly částky lehce vyšší. Rekordní byl však rok 2010, kdy ČSSD utratila podle serveru iDnes za kampaň 200 miliónů a druhá ODS 150 miliónů. I když se sociálním demokratům kampaň do určité míry vyplatila, protože získali většinu mandátů, vládu tehdy stejně nedokázali sestavit.

 

Čtěte více:

Internet za politickou polarizaci v USA nemůže, ukázal výzkum
26.03.2017 17:07
Politická vyhraněnost obyvatel USA roste a často se za příčiny označuj...
Všichni prezidentovi kámoši: Jak konexe na politiky pomáhají cenám akcií
05.05.2017 18:25
Cenné papíry společností, jejichž šéfové měly za Obamovy administrativ...
Jak průzkumy lákají voliče k urnám... a jak mohly Trumpovi pomoct vyhrát volby
13.06.2017 14:30
Klíčové hlasování se blíží. Televize i noviny opakují, že podle průzku...

Váš názor
  • Každý přece ví za čí peníze jezdí a agituje
    20.06.2017 12:13

    Náš nejvyšší, který slíbil že žádnou kampan' pořádat nebude a televizní relace nebudou. Proč to sliboval ? Každý normální člověk ví, že se tomu nedá vyhnout, ale voliči jsou už tak zvyklí na jeho lži a chytračení, že je to pro ně už standart a normální. Stejně jako jeho kritika na směšné lpění na tradicích a ceremonii po audienci u královny, kam, ale neopomněl vzít svoji dceru, která nemá s protokolem nebo státní návštěvou vůbec nic společného. Proč já, po všem tom co komunisti našim rodičům ukradli, mám ted' ze svých daní platit komunistům na jejich kampan'.
    Tomáštěžký.
  • a dodržíme limity?
    19.06.2017 9:02

    Hypotézy z výzkumu zní potěšitelně. Snad se v ČR podaří prosadit dodržení stanovených limitů. Majetné hnutí, které už úspěšně proniklo do veřejné správy a politiky může s využitím státního represivního aparátu neutralizovat justici a stát se za nedodržení limitů beztrestným. Pak by došlo k úplné eliminaci politické konkurence. Ta v ČR dosud byla a přinášela účelnou míru plurality v politice a veřejné správě. Voliči to ovšem nevnímají a podvědomě opakovaně tíhnou k novým prorokům jednoduchých nepravd.
    Rudolf Strýc
  • Ale proč až ted' a ne dříve ?
    17.06.2017 8:50

    Tomu se jinde říká zavírání vrat po tom když už jsou všichni koně ze stáje venku. Ted' když jsou všichni, co si zakoupili a dosadili svoje lidi na strategicky důležité posty, jako policie, soudy, MF a dokonce i na hradě, ze kterého si dělají hospodu pro svoje jubilea a narozeniny, dobře usazení a dělají si zákony pro svojí ochranu a pro sebe, aby byli nepostižitelní, za potlesku polomozků co jen nadávají ale sami si je tam dosadili. Jak článek říká se jinde ve světě neděje. Zase jsme v něčem první.
    Acotakhle
    • Re: Ale proč až ted' a ne dříve ?
      17.06.2017 10:21

      Precti si to znovu a pozorneji, prave ze jsme sto let za opicema. Nebo presneji skoro 80 let za Evropou. Nikde jinde nedostavaji politicke strany penize od statu, ale od svych sponzoru a i to je omezene. Tady plati ovcane i stranam se kterymi nesouhlasi jako strana zemanovcu nebo komunistu. O rozdelovani penez se vedou i spory ve fotbale, Asi tak.
      tak znova
      •  
        19.06.2017 10:11

        Souhlasím je to problém který by neměl existovat.
        Homo
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení