Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok: Spekulanti se zřejmě stali investory. Co to znamená pro sazby ČNB?

Rusnok: Spekulanti se zřejmě stali investory. Co to znamená pro sazby ČNB?

21.06.2017 9:35, aktualizováno: 21.6. 10:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Současné posilování koruny, pokud bude dále pokračovat, může být důvodem k pomalejšímu zvyšování úrokových sazeb. V rozhovoru s ČTK to řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Aktuální prognóza ČNB počítá s prvním růstem úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí. Budoucí zvyšování sazeb nebude podle guvernéra výrazné.

"Ano, může to být ve třetím čtvrtletí, což je spíše modelový výpočet, ale měnověpoliticky to na to nevypadá. Pokud by zvýšení sazeb přišlo, tak to budou drobné krůčky. Pokud by koruna dál systematicky posilovala, může to být důvod k pomalejšímu zvyšování sazeb," uvedl Rusnok. Koruna se na počátku týdne přiblížila k nejsilnějším úrovním od konce intervencí, když krátce posílila pod 26,13 EURCZK.

Obdobně se v pondělí vyjádřil viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. V úterý uvedl člen bankovní rady Marek Mora, že by ČNB mohla odsunout zvýšení úrokových sazeb až za třetí čtvrtletí, pokud koruna bude dále posilovat podobným tempem jako v posledních dnech a týdnech.

Spekulanti se zřejmě stali dlouhodobějšími investory

Kurz koruny se podle Rusnoka po konci intervencí 6. dubna pohybuje v rozpětí, ve kterém jej centrální banka očekávala. "To nás těší. A i ty další klíčové indikátory naší prognózy se slušně naplňují," uvedl.

Mnozí spekulanti, kteří koupili koruny těsně před koncem intervencí, se podle Rusnoka zřejmě stali investory s delším časovým horizontem. "Kalkulují na další posílení koruny a jsou ochotni čekat dál. Ten trh je klidný, docela mělký, žádný velký pohyb na něm není," uvedl guvernér.

Trh s korunou podle něj nedostává příliš podnětů, které by mohly vést k větším výkyvům. "Signály mohou hlavně přijít z vnějšího prostředí. Vnitřní signály do voleb nelze očekávat," dodal guvernér.

ČNB chce vyšší výnos z rezerv

Česká národní banka se bude snažit v rámci nové strategie část devizových rezerv investovat tak, aby dosáhla vyšších výnosů. Může tak učinit například přesunem části rezerv z méně výnosných eur na dolary nebo nákupem kvalitních dluhopisů, řekl dále v rozhovoru Rusnok. Důvodem je mimo jiné snaha zmírnit kumulované ztráty banky z přecenění rezerv v souvislosti s posilování koruny po konci intervencí. Rusnok upozornil, že jde o úvahy a banka o takových krocích nikdy neinformuje předem.

"Část devizových rezerv, kterou nepotřebujeme nutně pro měnovou politiku, budeme pravděpodobně orientovat více výnosově. Uvažujeme o změnách v měnové struktuře, například dolar vynáší více než eura. Logicky je zde prostor pro další instrumenty, byť stále relativně bezpečné. Jde o různé dluhopisy kryté zástavami americké nebo evropské provenience. Prostor by se mohl najít také například pro korporátní dluhopisy, což Evropská centrální banka běžně dělá," řekl. Investice ČNB stále zůstanou poměrně konzervativní, dodal.

ČNB měla ke konci května devizové rezervy za 3,27 bilionu korun. Za jejich růstem v posledních letech jsou především intervence ČNB, kdy centrální banka od listopadu 2013 do letošního dubna vynaložila dva biliony korun za nákup eur.

Největší překvapení? Exit bez překvapení

Odhady vývoje kurzu ČNB zatím nechce podle Rusnoka zveřejňovat. "Stále jsme v jistém přechodovém období, byť ta situace vypadá velmi klidně. Ale stále ještě není čas zveřejňovat odhady vývoje kurzu koruny," uvedl.

Rizika pro vývoj, který ČNB odhaduje, podle Rusnoka nadále zůstávají proinflační, tedy ve prospěch růstu cen. Působí tak růst mezd, spotřeba nebo rekordně nízká nezaměstnanost. Opačným směrem pak klesající ceny ropy. "Intuitivně se mi zdá, že velký výkyv v odhadu vývoje inflace proti platné prognóze nebude," uvedl.

"Myslím si, že náš exit (konec intervencí) jsme překvapivě zažili bez překvapení, což je asi největší překvapení z toho posledního roku," řekl. Devizové intervence ČNB ukončila letos 6. dubna. Rusnok se stal guvernérem ČNB loni v červenci.

Přijetí eura bychom zvládli

Česká republika je v obecné rovině podle Rusnoka připravena na přijetí eura a přechod na jednotnou evropskou měnu by zvládla. Stále je ale velká propast mezi ČR a eurozónou v oblasti cen a příjmů, kterou by bylo dobré před přijetím eura snížit. Guvernér ČNB ale zároveň kritizoval projekt Bankovní unie, tedy dohledu nad finančním trhem v rámci eurozóny, který označil za nedodělaný.

"Obecně platí, že jsme na přijetí eura připraveni a určitě bychom to jako ČR zvládli. Ale je pravdou, že lépe se adaptují do měnové unie země, které mají blíže k ekonomickému jádru unie. A tam máme stále velkou propast, i když se snižuje," uvedl guvernér.

Projekt Bankovní unie podle Rusnoka provází velká byrokracie. Navíc záchranný fond nemá dostatek peněz na řešení případných krizí a neexistuje ani shoda na vytvoření systému evropského pojištění vkladů.

 
 
 
 

Čtěte více:

Rusnok: „Pacient vypadá skvěle.“ ČNB ukončila kurzový závazek
06.04.2017 12:38
Bankovní rada ČNB na svém dnešním mimořádném měnověpolitickém zasedání...
Rozbřesk: Guvernér Rusnok počítá s růstem sazeb až na přelomu roku
10.04.2017 9:13
Guvernér ČNB Jiří Rusnok dnes v rozhovoru pro Hospodářské noviny potvr...
Rusnok: Koruna bude hledat novou stabilitu týdny. Na trhu nejsme
11.04.2017 9:25
Koruna si může ještě několik týdnů po opuštění kurzového závazku hleda...
Rusnok: Výkyvy koruny lze čekat mnohem výraznější, než jsme viděli dosud
11.04.2017 14:26
Česká národní banka čekala po ukončení režimu devizových intervencí vě...
Rusnok (ČNB) pro Patria.cz: Na trhu nejsme a návrat k normálu vede přes růst sazeb
04.05.2017 15:49
Česká národní banka od ukončení kurzového závazku na koruně vůči euru...
Guvernér ČNB Rusnok: Vítám debatu o přijetí eura ještě před volbami
22.05.2017 9:55
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok vítá, že premiér Bohuslav Sob...
Rusnok: Pro zvýšení úrokových sazeb zatím není naléhavý důvod
30.05.2017 13:46
Dva měsíce po ukončení měnových intervencí zatím neexistuje naléhavý d...

Váš názor
  • Jak to je s trhem?
    21.06.2017 15:56

    Ten je chudák tak socialisticky zregulovanej,že už na něj platí hesla skáče to,zdaňme to,hýbe se to,tak to zregulujme a nehýbe se to,tak to dotujme.prostě bez dotace už to pane guvernére,nepůjde.
    Zefus
  •  
    21.06.2017 11:57

    ten komik co děla ted toho co má od všeho kliče by měl jit s celým ansáblem dělat něco jiného tohle nemuže dopadnout dobře samej nedouk a zkrachovalec a ty perly co ten člověk dava do placu nejdřiv tu bylo: že si musi sednout až budou mit čas a řict si co s těmi rezervami udělaji - tohle když řekl tak mě braly mrákoty a ted přišli na to že spekulanti jsou vlastně investoři kteří nechtěji prodělat svata prostoto a to je guverner nemluvi z hladu ? Kolik kdy investoval svých soukormých peněz a vydělal aspon 10 procent zkrachoval jako minisrt, premier, ředitel a ted to dotahne jako guverner tohle je snad fakt možné v CEZku nikde jinde na světe by se tohle nemohlo stát at radši ten člověk už nic neřiká a najmou si nějakého mluvčího třeba Ochotskou ta je ted volná ta bude aspon hezky vypadat když tyhle neuvěřitelne blbiny bude předřikavat .... na tohle už fakt nemám nervy ...
    martík
    •  
      21.06.2017 21:00

      ty seš kat,ale zase se ti musí nechat spravedlivej ,ať se ti dostane pod ruku kdo chce sejmeš je všechny stejně;-),na druhou stranu,Rusnok podle mě nezkrachoval nikde,spíš tak chytře a bezbolestně proplouvá jak to jde,trochu tady,trochu tam a hele ten chlap prošel vrcholný funkce,ještě prezident nebyl,to se napraví.
      Brutus
  •  
    21.06.2017 11:13

    Rusnok by měl určitě investovat do nějakých dobrých dluhopisů, třeba těch českých.
    děd vševěd
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data