Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Developer Korec: Hypoteční trh opět poroste, také díky ČNB

Developer Korec: Hypoteční trh opět poroste, také díky ČNB

21.06.2017 10:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Průměrná úroková sazba hypoték v květnu stoupla na 2,03 procenta z dubnových 2,01 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. O hypotéky byl v květnu zájem větší, než v dubnu. Podle developera Evžena Korce hypoteční trh dále poroste a pomůže tomu sama ČNB.

Během května si do banky přišlo pro hypoteční úvěr 10.334 klientů. Zájem o úvěry byl tak stejný jako v březnu. V květnu si lidé sjednali hypotéky za 21,155 miliardy korun, což je o 3,5 miliardy více než v dubnu a zhruba stejně jako březnu. Za celý letošní rok už banky uzavřely 47.335 smluv o hypotečním úvěru v celkovém objemu 96,3 miliardy korun, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. "Průměrné úrokové sazby se prozatím usadily na hladině okolo dvou procent, kde by mohly nějakou dobu vydržet. Některé banky dokonce korigují předchozí zvyšování sazeb úvěrů do 80 procent hodnoty nemovitosti, kde nejsou limitovány doporučením České národní banky," uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

"Hypoteční trh v letošním druhém čtvrtletí výrazně ovlivňují zásahy České národní banky (ČNB), která komerčním bankám nakázala výrazně zpřísnit poskytování hypoték. Úvěry na bydlení proto v návaznosti na tento krok zdražily a po zahájení platnosti přísnějších pravidel také klesl počet sjednaných hypotečních úvěrů. Tento stav ale bude pouze přechodný, protože všechny indicie mluví pro další růst. Jednak je to neustále rostoucí česká ekonomika a také historicky nejnižší nezaměstnanost. Lidé, kteří jsou prakticky neustále informováni o ekonomickém růstu a dostatku pracovních míst, nemají obavy z budoucnosti a rádi nakupují nemovitosti i za cenu velkého zadlužení. Co na tom, že cena nových bytů kvůli jejich nedostatku na trhu neustále roste, když hypotéky jsou stále tak dostupné," soudí generální ředitel developera Ekospol, Evžen Korec.

Zvýšená poptávka po úvěrech je částečně tažena nejistotou žadatelů, zda se doporučení ČNB stanou závaznými, a oni tak v budoucnu hůře dosáhnou na hypotéku. "Druhý faktor svědčícím pro očekávané pokračování hypotečního růstu představují paradoxně sami centrální bankéři. Respektive jejich zatím neúspěšný boj o ještě větší pravomoci. Zákon, kterým by ČNB získala možnost dávat komerčním bankám příkazy v oblasti hypoték (nyní může pouze doporučovat), totiž stále leží ve sněmovně a poslanci ho do podzimních voleb už nejspíš schválit nestihnou. Zabývat se jím bude znovu až nová sněmovna vzešlá z voleb, což celý proces zbrzdí minimálně o jeden rok. Toho zcela jistě využijí všichni hypoteční makléři, kteří budou lákat klienty se slovy: „Pořiďte si hypotéku ještě teď, než ČNB změní pravidla a už na ní nedosáhnete!“. Že to funguje, jsme se přesvědčili loni na podzim i letos na jaře, když začala platit první zpřísňující doporučení ČNB. V posledním měsíci se starými pravidly se s hypotečními úvěry roztrhl pytel. Podobný hypoteční boom proto můžeme očekávat také v nejbližších měsících," soudí Korec.

 


Čtěte více:

Hypoteční banka: Trh s hypotékami klesne zhruba o pětinu. Kvůli ČNB
22.03.2017 13:56
Přísnější pravidla České národní banky budou mít vliv na trh s hypoték...
Ceny nemovitostí nikdy nerostou donekonečna, varuje Benda z ČNB
24.05.2017 10:55
Tuzemský trh s bydlením je nadhodnocený a Česká národní banka musí jed...
Rozbřesk: ČNB si dál láme hlavu s realitním trhem…
14.06.2017 9:13
Česká národní banka považuje české nemovitosti za mírně nadhodnocené, ...
Dá se zastavit růst cen nemovitostí?
14.06.2017 16:54
Česká národní banka považuje české nemovitosti za mírně nadhodnocené a...

Váš názor
  • Korec...
    21.06.2017 13:59

    ...by se místo produkování svých mouder měl starat hlavně o to, aby jeho firma nějaké byty taky opravdu postavila. Poslední roky nechává své klienty akorát podepisovat stovky rezervačních smluv na neexistující byty, jejichž dokončení je - kvůli nedodávání podkladů úřadům - v nedohlednu. Po letech jim pak rezervace ukončí, a znovu "prodává" tyto "byty" dalším nešťastníkům, kteří budou opět jen roky marně čekat na jeho vzdušné zámky.
    MrBurnes
    • Re: Korec...
      22.06.2017 10:44

      Jsi nějaký státní úředník, že? S těmi rezervacemi to byla samozřejmě sviňárna, ale developeři by samozřejmě kšefty - výstavbu rádi, jenže státní úředníci nejsou schopni výstavbu včas povolovat (v Polsku je dvakrát rychlejší, v Německu několikanásobně). To už ví i malé dítě. Ty ne?
      Niemetz
  • Bertíku
    21.06.2017 12:41

    tohle je jen PR, developeři jsou v pěkné bryndě, proto ted stále mektají o nedostatku bytů, a nejlepším čase na nákup, je to jako u akcií, nejlepší čas nákupu byl 5 let zpět a teď se jen obírají prasátka a ještě je při tom oblbují jak je super koupit 2+kk za 5-7 mega a m2 za 8000 že je supr investice a to vše v době kdy už 1/2 nově koupených bytů zůstává nez trvalého obydlení no holt i ta "nejbezpečnější" investice umí pěkně pálit, hoši z CNB už by měli šlápnou na brzdu jinak se budou divit co umí trh :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Bertíku
      21.06.2017 12:43

      nemovitost kterou chci koupit ztratila za 2 měsice 20 procent hodnoty :-) já vim jak na tom trh je ale rusnok ani Korec o tom nemaji páru žijou v alternativni realitě - nemovitost nebo auto je nejhorši investice to vý každý kdo má všech 5 po hromadě :-)
      martík
      • cha
        22.06.2017 10:47

        Máte v tom hokej. Jaká brynda? Stavět méně za více peněz, to je sen všech developerů. A pokud klesla nemovitost ve chvíli, kdy ses o ni začal zajímat, vůbec to nepřekvapuje... :)))
        Kosin
      •  
        21.06.2017 14:05

        Chystáš se stěhovat z papundeklový chatrče do zemljanky? Dej si pozor, zda tvá vysněná "nemovitost" není prolezlá dřevomorkou. Muhehe.
        ..
  • nikde se ale nedozvime
    21.06.2017 12:32

    kolik je nových a kolik refinanc :-). a už vubec ne kolik je takových že si lidi musi pujčit 80 nebo 50 nebo 30 procent nemluvě o tom že kdo nemá 20 procent svých tak si pujči ze stavebka nebo spotřebak což je úplně absurdni a neskončí to dobře ...
    martík
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení