Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf internetového gigantu Rakuten: Když Trump nechce přistěhovalce, otevřeme jim dveře v Japonsku

Šéf internetového gigantu Rakuten: Když Trump nechce přistěhovalce, otevřeme jim dveře v Japonsku

31.08.2017 17:57

Rozmanitostí se může pochlubit jen nemnoho společností se sídlem v Tokiu. Když jsem před dvaceti lety založil Rakuten jako ambiciózní startup zaměřený na internet a elektronické obchodování, byli jsme stejní jako většina japonských firem – malá společnost, jíž dominoval převážně mužský japonský talent. Dnes však s více než 10 000 zaměstnanců ze 70 zemí, z nichž 40 % tvoří ženy, patříme mezi největší online prodejce na světě. Takový úspěch nám přinesla právě naše pestrost.

Ještě před pěti lety Rakuten stále tvořil převážně japonský tým. V březnu 2010 jsem při rozhodnutí, které bylo pro náš další růst klíčové, oznámil „anglizaci“, plán zavést do dvou let angličtinu jako náš firemní jazyk. Cílem bylo položit základy globální expanze v odvětví, ve kterém se nelítostně soupeří o nadané internetové experty.

Když jsem anglizaci vyhlásil, jen 10 % našich pracovníků bylo zběhlých v angličtině. Není divu, že část mého týmu to znepokojilo; jiní, zejména mimo podnik, si mysleli, že jsem tak trochu blázen. Pouhých sedm let nato nás však japonští firemní titáni žádají o radu, jak vybudovat globální značku se sídlem v japonském hlavním městě.

Obrat ve hře, říkáme jim, nám zajistilo to, že jsme otevřeli dveře mezinárodnímu talentu. Na jiné japonské společnosti by to mohlo mít podobný účinek.

Vezměme v úvahu zkušenost Spojených států, kde japonské společnosti už dlouho hledají inspiraci. Měl jsem to štěstí v USA studovat a vyrůstat s obdivem k americké tvořivosti, podnikavosti a především otevřenosti země k cizincům.

Inspirace z USA

Konkrétně pro naši firmu je silným motorem inovací rozmanitá a dynamická Silicon Valley, kde jsou mnozí technologičtí lídři a myslitelé sami přistěhovalci. Rakuten, přitahován kulturou a odborným zázemím regionu, otevřel svou americkou centrálu v oblasti Sanfranciského zálivu už v roce 2011.

Hodnoty, jež z USA učinily vzor pestrosti a podnikavosti, jsou dnes pod palbou. Prezident Donald Trump se snaží omezit přistěhovalectví, mimo jiné výstavbou zdi na hranici s Mexikem, a zároveň se výhrůžně vyjadřuje na adresu muslimů a jiných menšinových skupin. Tudy cesta k lepší budoucnosti nevede.

Co se týče Rakuten, budeme sice nadále mohutně investovat do své americké centrály, ale investujeme rovněž do růstu doma, s cílem přilákat víc nadaných lidí ze zahraniční do otevřeného a „internetově rozvinutého“ Japonska – které se v některých ohledech posouvá v opačném směru než USA. Trumpův postoj k přistěhovalectví totiž už motivuje bystré mladé Asijce a Evropany hledět na Japonsko jako na alternativní „zemi příležitostí“. Otevře-li Japonsko dveře vyššímu počtu těchto pracovníků, prospěje to zemi i světu.

Výzva, již představuje klesající počet obyvatel Japonska, je dobře známá. Počet Japonců žijících v zemi se snížil v roce 2016 už šestý rok po sobě, když klesl o 299 000, na 125 milionů osob. V tomto kontextu Japonsko potřebuje víc talentovaných lidí ze zahraničí, aby mu pomohli zachovat hospodářský růst.

Příliv cizinců do Japonska roste

Proti takové otevřenosti však přetrvává jistý odpor. Japonský lid v průběhu dějin pohlížel na cizince jako na nositele sociálních nepokojů a hrozeb pro identitu národa. Japonský výraz pro „cizince“ – gajdžin – se skládá ze slov „zvenčí“ a „osoba“. Naznačuje, že Nejaponci nemohou nikdy skutečně pochopit japonskou kulturu.

Nicméně bylo už dosaženo jistého pokroku. Vláda premiéra Šinza Abeho loni rozšířila paletu pracovních míst, jež v Japonsku mohou obsazovat kvalifikovaní zahraniční pracovníci, a od té doby roční příliv zahraničních usedlíků v Japonsku vzrostl. Odhaduje se, že v roce 2016 se do Japonska přistěhovalo 136 000 zahraničních rezidentů, což je oproti předchozímu roku 40 % nárůst. Za posledních pět let se počet emigrantů v Japonsku vyšvihl na 2,4 milionu, neboť cizinců přibylo o 500 000 osob.

Ač jsou tato čísla působivá, stále nedostačují. Japonská asociace nové ekonomiky, již jsem pomáhal vybudovat, dospěla k závěru, že pokud japonské společnosti chtějí mezinárodně konkurovat, musí být schopné nabírat pracovníky z širšího rezervoáru talentu.

Jak přilákat další?

Existuje řada užitečných možností jak tento cíl podpořit a zvýšit v Japonsku rozmanitost na pracovišti. Jednou je zjednodušit postupy, jež nadaní cizí státní příslušníci musí absolvovat, aby získali povolení k trvalému pobytu. Další možností by bylo vytvořit nové vízové kategorie umožňující zahraničním podnikatelům usídlit se v Japonsku a budovat tu své firmy. Nadto by se podnikatelům a inženýrům disponujícím dovednostmi nezbytnými pro japonský růst mohly nabídnout smělé příjmy a daňové úlevy pro osoby s trvalým pobytem. Konečně zahraničním podnikatelům, kteří své společnosti založí v Japonsku, by bylo možné nabídnout firemní daňové úlevy, například dlouhodobé převádění čistých ztrát.

Založil jsem Rakuten jako japonskou firmu, hnán touhou využít internetu k tomu, abych napříč zemí posílil maloobchodníky všech velikostí. Dnes je však moje firma součástí japonské avantgardy usilující o přilákání vyššího počtu cizinců. Asi 80 % techniků, které nově přijímáme, tvoří Nejaponci. Jejich nápady, schopnosti a energie jsou pro globální snažení Rakuten stěžejní.

Japonská společnost musí převzít stránku ze (starého) amerického scénáře a přiklonit se k myšlence, že imigrace a integrace mají pro naši budoucnost zásadní význam. Ostatní japonské společnosti nebudou mít časem jinou možnost než následovat Rakuten a rozšířit své postupy pro najímání lidí. Trumpova Amerika je možná ochotná se sama zazdít v izolaci před světem, ale v Japonsku, kde je talentu nedostatek, je naší jedinou možností zdi strhnout.

Hiroši „Mickey“ Mikitani je předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti Rakuten

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

 
 
 

Čtěte více:

Japonská akciová jízda na vrchol trvala 18 měsíců. A nemusí hned tak skončit
12.06.2017 13:44
Červen 2017 přinesl japonským akciím nové rekordy. Už druhého června t...
Japonská centrální banka znovu posunula dosažení inflačního cíle
20.07.2017 11:41
Japonská centrální banka ponechala svou mimořádně uvolněnou měnovou po...
Japonsko růstem ekonomiky překonává souputníky z G7
14.08.2017 8:49
Japonská ekonomika rostla během tří měsíců do června už šesté čtvrtlet...
Země, která je hřbitovem ekonomických teorií
16.08.2017 6:48
Japonsko je hřbitovem ekonomických teorií. Sazby se nacházejí na mimo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data