Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jednota Visegrádské čtyřky se rozpadá

Jednota Visegrádské čtyřky se rozpadá

12.09.2017 14:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Visegrádská skupina čelí stále větším vnitřním tlakům. Česká republika a Slovensko totiž kladou větší důraz na dobré vztahy s Německem a Francií, zatímco Maďarsko a Polsko jdou často proti Bruselu. Maďarsko, které nyní skupině předsedá, ale tvrdí, že informace o štěpení čtyřky jsou zavádějící. Nicméně během posledních měsíců došlo k několika situacím, které svědčí o tom, že Češi a Slováci tíhnou stále více k jádru EU, píše Politico.

Z Německa i Francie zaznívají signály, že po německých parlamentních volbách by měla nabrat na intenzitě snaha o další evropskou integraci. Česká republika se i proto snaží získat status pozorovatele na setkáních ministrů financí členských zemí eurozóny. Slovenský premiér Robert Fico zase před několika týdny prohlásil, že základy jeho politiky jsou blízké jádru EU, Francii a Německu. Zástupci Polska a Maďarska se v posledních letech ale opakovaně dostávají do konfliktu s Evropskou komisí a vládami jiných evropských zemí, ať už kvůli vládě práva či kvůli problému imigrace.

Poslanec Evropského parlamentu a člen hnutí ANO Petr Ježek tvrdí, že Visegrádská skupina je dobrým dlouhodobým základem pro spolupráci zemí v regionu. Zároveň má ale podle svých slov obavy z toho, že polská vláda a do určité míry i ta maďarská nejsou těmi, se kterými by měla ČR navazovat příliš úzkou spolupráci. Tomáš Kafka z českého ministerstva zahraničních věcí zase říká, že Visegrádská čtyřka není jediným pilířem, na kterém jeho země staví svou evropskou politiku. Tím je třeba i dialog s Německem či spolupráce se Slovenskem a Rakouskem.

Péter Krekó z budapešťského think tanku Political Capital Institute tvrdí, že Viktor Orbán a Jaroslaw Kaczyński by chtěli využít Visegrádskou skupinu jako platformu pro „kulturní kontrarevoluci“ v EU. Rádi by působili jako protipól liberálním a federalistickým snahám Francie a Německa. Jenže Slovensko je členem eurozóny a Česká republika se snaží získat zmíněnou pozici pozorovatele. Tím tyto země v podstatě učinily rozhodnutí, že chtějí být součástí jádra EU. Krekó se navíc domnívá, že jednotu Visegrádské skupiny se snaží podkopat Německo, Francie i Rakousko.

Skupinu spojuje například negativní postoj vůči uprchlickým kvótám, ale slovenská vláda jej již po posledních volbách zmírnila. Západní vláda také nejedná se všemi členy čtyřky stejně. Například Emmanuel Macron se na své cestě po střední Evropě setkal se zástupci České republiky a Slovenska, Maďarsko a Polsko jen kritizoval. Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski ale tvrdí, že jeho země se necítí být izolována a že Macronova slova jsou určena zejména jeho domácím voličům. 

 
 

Čtěte více:

Fitch: Pokud se zhorší vztahy Visegrádu s Bruselem, může to střední Evropě snížit rating
15.05.2017 12:35
Vícerychlostní Evropa v brexit poškodí země Visegrádské čtyřky, domnív...
Macronovo charisma u nás asi fungovat nebude
27.06.2017 10:54
Francouzský prezident Emmanuel Macron si během své bruselské premiéry ...
Tisíc dolarů měsíčně na ruku. Jak by to zvedlo ekonomiku?
09.09.2017 13:28
O kolik by se zvětšila největší světová ekonomika, kdyby každý dospělý...
Dva pilíře francouzské hospodářské reformy
10.09.2017 19:36
Francouzská vláda vyhlásila zásady tvorby nového zákoníku práce, své p...
Šéf Total: EU nesmí nechat čínské firmy ovládnout strategické sektory v Evropě
08.09.2017 16:29
Státy Evropské unie by měly společně bránit čínským firmám podporovaný...

Váš názor
  • Je to jeden z projevů neokolonialismu v EU
    18.09.2017 14:01

    Projevy neokolonialismu v současné EU: 1. politika vrážení klínů mezi země EU, které pojí společná historická zkušenost a sousedské vztahy (Visegrádská čtyřka), 2. ekonomické vysávání chudších zemí bohatými (levná pracovní síla, montovny), 3. politika slouhovství směrem k jádru současné globální moci EU (politické neziskovky, Soros), 4. ostré veřejné kárání politiků, kteří se snaží odmítnout globální slouhovství ve vztahu k jádru EU (Orbán, Okamura), 4. snaha přesunout nezvládnuté zadlužení některých zemí eurozóny jako je např. Řecko, Itálie apod. také na země mimo eurozónu, tlačením na zavedení Eura (ČR, Maďarsko, Polsko), 5. nátlak na globální řešení nelegální migrace v rámci všech zemí EU (vyhrožování zastavením dotací).
    Škarohlíd
  • Další zvrhlost vyřčena
    14.09.2017 13:13

    Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere z CDU v rozhovoru pro německý deník Rheinische Post řekl, že bude po německých volbách prosazovat jednotnou azylovou politiku pro celou EU na základě německého modelu, protože tento model považuje za nejlepší. V celé EU by dle něj měl být stejný, sjednocený základ pro dávky pro imigranty. A reakce Tomia na sebe nenechala dlouho čekat: „My v SPD od počátku jako jediní prosazujeme nulovou toleranci přijímání těchto nezákonných migrantů a zákaz islámu jako nenávistné a nadřazenecké ideologie. Návrh německého ministra je skutecně jedno ze dvou řešení, jak by se Německo mohlo zbavit přívalu migrantů – tedy nalákat je na stejné socialní dávky do zemí, kde dostanou stejné peníze, ale víc si za ně koupí. Tím druhým řešením jsou tvrdé deportace nezákonných migrantů a tvrdé imigrační zákony tak, jak to dělají v demokratickém Izraeli. Pro nás v ČR znamená německý návrh jediné – nepřipustit ani na okamžik takovou zvrhlost a opustit EU ovládanou takovými lidmi.“
    Škarohlíd
  •  
    13.09.2017 19:44

    Ty si úplně mimo realitu, proto se někdo slučuje, aby mohl lépe vyjednávat. Žádné výhodnější smlouvy s jednotlivými zeměmi nikdo nemůže vyjednat. K ostaním frázím se vyjadřovat jednotlivě nebudu, ignoruješ odpovědi, připomínky i návody. Uhýbáš v tématu a měníš ho, že ti písemně ani nelze odpovídat. A druhé to nezajímá. Nadáváš na platy montoven. Srovnáš je z rozvinutějšími demokraciemi. Stěžuj si v Rusku. Formule startující ze zadních pozic vy hrát nemůže..Pokud neobjeví novou technologii nebo má přírodní bohatství bnebo moře atd..My jsme nejen regionálně předurčeni být vývozní zemí. Jako trplaslík nikdy nemůžeme vyjednat. Peníze jsou Bůh. Nikdy si nepochopil, že jen chápu reálné mořnosti a nesním, když spím. Srovnávej ty platy s platy českých zaměstnavatelů ne s jinými zeměmi.../ tam i ty nůžky o něco sevřou služby..Proč je k nám zavedena zubařská turistika. A nejsradovnější je, že to, že Babiš platí měně než ty montovny je ti fuk. Proč by investoři měli výrazně přeplácet platy českých zaměstnavatelů a mzdy drobných živnostniku. Hrdý čech bude volit polokorejce? o¨)) O nírodnost nejde..Ale ten populista vždy jen levně naslibuje to co lidé chtějí slyšet . Novinářum diktuje , na co se mohou ptát, viz odkaz. Nehlásí se ani k úsvitu. Komunismus nazval nejlepší ideologii. On mi bude diktovat, zda si u slušného muslima koupím kebab?? Realita jeho slibů ho nezajímá. A ta okouzlující myšlenka. Lid si bude vládnout sám Parlament je k ničemu. Kapitalismus nená zlatka, ale tohle není kapitalismus. Evropu drtí strašidlo sociaalsmu a centralizace. Populisté ústy něco změní? Je třeba neničit, to co nás spojuje a decentralizovat. Přenést odpovědnost na státy, regiony a jednotlivce. To je systém pravice. Ti šmejdi nebyli skutečné pravice. Šlapající pravice tak, že poskytne záchytné body i slabším jednotlivcům. Ne vzit, přerozdělit a s pompou část za potlesku davu vrátit. Absolutní spravedlnost v trojrozměrném prostoru neexistuje, což má důvod, který nebudu rozebírat. Myslíš, že mě se líbí ten Čtvrtníčkův přírodní zákon silnější pes m.dá?
    Velkamedvědice
    •  
      14.09.2017 12:12

      ...naprosto souhlasím, výstižné....
      keris
  • D
    13.09.2017 18:02

    Omlouvám se , že sem uvedl Tvůj post pro doloýení ekonomých znalostá z praxe..Netušil jsem, že téhle technické poznámky bude hojně zneužito
    Velkamedvědice
  •  
    13.09.2017 17:40

    "" Žádná popelnice EU nejsme. Ono stačí nevěřit všemu co se říká, zvednout p.del a do toho Německa si zajet. Pak zjistíte, že něco je opravdu levnější, něco naopak o dost dražší. V konečným nákupu s nákladama na čas apod... se dostanete na stejnou, často vyšší částku. Zelenina a ovoce v Německu mi přišla spíš horší než co nakupuji tady v Lidlu nebo Tescu, navíc mnohem dražší. Kosmetika naopak velmi levná. Nedá se generalizovat, ale kdyby se opravdu vyplatilo do toho Německa jezdit, tak tam jezdí každý. A to se neděje. Jenže Češi jsou p.čusové a musej si furt na něco stěžovat, takže tyhle témata jsou tak akorát nahrávkou na smeč. Pojďme si zase pobrečet nad tím, jak se máme špatně. Místo toho, aby se porovnala kvalita ZÁKLADNÍCH potravin, tak se tady porovnává Nutella, nějaký bonbony který jsem nikdy neměl, rybí prsty (smažená sr.čka s trochou ryby). Nequik, zmražená "pizza". No jestli tohle někdo žere a trápí ho o 5% více kakaa u sousedů, tak doporučuju pistol k hlavě a zbytečně se netrápit. Btw: Kdyby si lidi místo věčnýho stěžování něco málo o jídle nastudovali, tak můžou vesele nakupovat kvalitní věci a žít zdravě. Zdraví zkrátka není nic automatického, stejně jako vás stát nevede za ručičku do fitka, tak vám ani nebude zařizovat váš jídelníček.
    Velkamedvědice
    •  
      13.09.2017 17:45

      medo at se čertiš nebo je je nad slunce jasne že zapadni země zde berou divi protože čech dělá za par korun a vyvažeji sem jidlo které by na zapdě nikdo nekoupil nejde o to že to má malo kaka nebo je to nějaký šlendrian ono je to i dražši než ta kvalita n zapadě češi nakupuji už jen v kacicih nemaji prostě na kvalitni jidlo a proč protože se neporvnává spotřebni koš neustale se tu kváká o tom že kostka másla stála 10 kč a ted by musel stát 100 kč ale že najem byl za 450 a dneska je ten stejný být za nějakých 7500 tj 17 x tolik nedej bože voda za ,8kč dnes za 80 kč to je 100x tolik jenže lidi si nekupuji každ měsíc nové auto že dnes stoji škodověnka pár korun je fajn sice se nani čeká 3-9 měsíců ale budiž nicméně zakladni věci a služby jsou drahe viz kino za 7 kč dneska za 220 kč :-) je třeba si přiznat že jsme žumpou Evropy nejen v jidle ale ive vracích aut apod tak to je bylo a nejspíše bude a mazat si med kolem huby jak to děláš ty je jen zavirani oči před realitou ....
      martík
      • Bertík
        13.09.2017 18:16

        jenže Bertíku, oni si na tom Západě nezatíží jídlo vysokou DPH aby si pak mohli dotovat kur...í motorů zapráskanou řepkou, nebo nestaví dálnice za 5 násobek běžné ceny atd atd. tady chce mít plebs všechno pokud možno zařízené státem a už jim nedochází, že se na to 1. někde musí vzít to je jedině jim, páč stát nic nemá no a 2. že stát to pořídí min. 3x dráž než kdyby si to zařídili a zaplatili rovnou sami no a nakonec musíš stejně "přitlači" aby se Ti státní zaměstnanec věnoval a udělal co udělat má, takže asi tak shortu zdar
        Mike -Green D. is killing Europe
      •  
        13.09.2017 17:52

        Kelner a spol berou ty samé divi..Trh je o výběru...nedokázal si napsat jedinou potravinu, kterou kvylitní nezeženež a já nás v 45 ze západní evropy nevyřadil, jen nesu ..V německu jsem byl xkrát a paltil i za služby..
        Velkamedvědice
        •  
          13.09.2017 18:08

          já respektuji že jsi zaryty paličak a pravičák který bude do posledniho dechu obhajovat neobhajitelne proto si tě važím neuhneš z cesty i když to neni cesta ale po kolena bahno :-) medo jen tak dál :-)
          martík
          • VM je pravděpodobně realista
            14.09.2017 8:59

            Ten člověk ale popisuje současnou politicko-ekonomickou situaci demokratického světa docela realisticky. Říká, že dluhy jsou nesplatitelné, současně pouze zdánlivé a neexistující a aby letadlo (domnívám se, že letadlem míní současný režim - tedy něco, co je založeno na podvodu) mohlo letět dál, budou se dál tisknout peníze - palivo. Čili lidé, žijící v demokratických státech se budou mít dobře, když se dluhy nemusí platit, protože snad ani neexistují, to je zřejmé.
            Špaček
  •  
    13.09.2017 17:38

    "Nutella - zrovna u ni mi ma vadit, ze ma v nemecku tmavsi barvu a vyssi obsah kofeinu ? M&M - dobre, tak v Nemecku nemaj Palmac, ale Kokosovej - podle sensoriky je nicmene ten nas lepsi - co se oleju tyce, sracky to jsou oboji a palmac se kritizuje ne kvuli slozeni ale kvuli kaceni pralesu Nesquik - nemeckej je horsi Jakobs 3v1 - sem myslel ze kafe se pije kvuli kofeinu, takze v nemeckym je 50% , v nasem 75% a ten nemeckej je jakoze lepsi ? Asi fakt ne Lays - nemeckej nema palmac, ale opet ma nejnizsi preferenci , ze by to proste nechutnalo ? :D Kaulfand bily jogurt -> ceska ma jednou tolik jogurtovych organismu nez nemecky - to je spatne "
    Velkamedvědice
  • Dobrá rada nad zlato
    13.09.2017 15:24

    Medvěd nám zde prozradí, jak zjistit množství ryb v rybích prstech, abychom náhodou nevytvářeli poptávku po případném šuntu a nebyli nakonec pro svoji neznalost ohledně skutečného složení prstů za ten případný šunt odpovědni.
    Škarohlíd
    • Re: Dobrá rada nad zlato
      13.09.2017 15:53

      Rybí prsty jsou šunt už z definice. Asi jako sójová čokoláda nebo řepný med :-)..
      ..
      • ..
        13.09.2017 16:02

        "Rybí prsty jsou šunt už z definice. Asi jako sójová čokoláda nebo řepný med." V pořádku. Ale to ještě neznamená, že potravina nemá dosahovat kvality uvedené na obalu nebo jakkoliv jinak výrobcem předepsanou. V tom případě je vše OK a ať si ji kupující koupí třeba pro psa. Ale musí vědět, že kupuje obsah odpovídající popisu výrobce.
        Škarohlíd
        • Re: ..
          13.09.2017 17:25

          Řešilo se dvojí složení, ne lživý obal..Pokud nevíš, kam se obrátit, už chápu proč volíš vůdce Pitomia
          Velkamedvědice
          • VM
            13.09.2017 17:39

            Dvojí kvalita potravin v EU se tady nevyřeší, stejně jako ostudné platy našich zaměstnanců v zahraničních montovnách. Snad ji vyřeší až naše parlamentní volby. Víme, jak na to, když to neví v EU.
            Škarohlíd
            • Re: VM
              13.09.2017 17:56

              A proč ji teda tady řešíš?
              Velkamedvědice
            • Re: VM
              13.09.2017 17:42

              Mně nástup vě škodovce 30000 prod ělníka a levně auto, týden dovolené navíc špatné nepřijde
              Velkamedvědice
              •  
                13.09.2017 17:43

                Podávej se do do Prechezy Přerov, kolik platí Babiš, Tvůj chráněnec
                Velkamedvědice
                • VM
                  13.09.2017 17:47

                  Nezajímají mě jména a řeči politiků, ale způsob hlasování poslanců jednotlivých stran ve sněmovně, senátu a europarlamentu za celé volební období. Mám v tom jasno.
                  Škarohlíd
                  • Re: VM
                    13.09.2017 17:58

                    Opět úhybný manevr odpovídající tvé slizkosti..Doložil jsem zahraničního investora s platy a apk českého zaměstnavatele..Jasně. Chápu, papuškuješ svého vůdce i s nedomyšlenými tezami a pleetš si lid s parlamentem
                    Velkamedvědice
            • Re: VM
              13.09.2017 17:41

              Ty ani nevíš, co meleš..Stěřoval si si na dvojí složení, ne na podvody ve značení..podvod je podvod
              Velkamedvědice
              • VM
                13.09.2017 17:43

                Já si stěžuji na vše špatné. Nástroj jak to narovnat existuje.
                Škarohlíd
                • Re: VM
                  13.09.2017 17:46

                  Něco plácneš a když ti to někdo vyvrátí, okamřitě uhneš jak had a změníš téma..Dodne si ani nezjistil, kdo vyrábí z masa, třeba Horeca a nechápeš, že rozmanitost trhu spočává právě v mořnosti vybírat kvalitu, což dříve nebylo
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    13.09.2017 18:03

                    Jsi zastánce starých pořádků, spíš nepořádků. Ty zde zavedly už po roce 1990 strana ODS společně s ČSSD. Ten princip je celkově chybný. V opačném případě bychom se zde nebavili po více než čtvrt století o takových zásadních věcech jako jsou levné montovny, dvojí kvalita potravin apod. Bojíš se změn jako čert kříže, ale ty přijdou a už brzy. Je mi jedno jestli s Babišem nebo bez něj. Nejedná se o jméno, kdo to rozlouskne, ale o samotné rozlousknutí.
                    Škarohlíd
                    • Re: VM
                      13.09.2017 18:06

                      T6o jsou naprosté a nedoložené kecy..Pouze si přeju, aby nás anonymní zbabělci nevyřadili z civilizované evropy..Proti vyhjmenovaným stranám i konkretním politikum jsem se vždy jasně vymezil..Ty jen blábolíš fráza, co tě učili Ty chceš staré pořadky, věčné studenty na Vš zadarmo bez odpovědnosti za vlastní život
                      Velkamedvědice
        • Re: ..
          13.09.2017 17:24

          Otevčel naprosto jiný problém. Opravdu uplakánek, co už neví kudy kam?? Jak změříš procenta čokolády truhlíku??
          Velkamedvědice
          • VM
            13.09.2017 17:42

            Oni to zde voliči brzy změří. O tom nepochybuj.
            Škarohlíd
            • Re: VM
              13.09.2017 17:49

              Jen doufám, že ten imigrant bojující proti imigrantům zblbne jen lidi jako ty, co si pletou národ z parlamentem..Říkal miláček, že nejlepší režim jsou komunisti...Odkaz na jeho praktiky mně bohužel mažou..
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení