Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dva pilíře francouzské hospodářské reformy

Dva pilíře francouzské hospodářské reformy

10.09.2017 19:36

Francouzská vláda vyhlásila zásady tvorby nového zákoníku práce, své první významné reformy, která podpoří francouzskou ekonomiku, neboť firmám umožní flexibilněji se přizpůsobovat trhu. Následovat má druhá zásadní reforma, o niž kabinet prezidenta Emmanuela Macrona usiluje – generální revize francouzského státu.

Změny v zákoníku práce mají čtyři cíle. Zaprvé, přímé vyjednávání mezi zaměstnavateli a zaměstnanci v malých a středně velkých firmách (tvořících 55 % pracovní síly) se má usnadnit tím, že tyto společnosti budou moci jednat s volenými zástupci bez zmocnění odborových svazů.
Za druhé, sociální dialog ve větších firmách se má zjednodušit sloučením samostatných zaměstnaneckých výborů (pro hygienu, zdraví, bezpečnost a podobně) v ústřední těleso. Zatřetí, kolektivní vyjednávání o mzdách a zaměstnanosti se má decentralizovat z národní na odvětvovou či firemní úroveň. Konečně se má usnadnit a zpřehlednit propouštění zaměstnanců, zejména zavedením horní a dolní hladiny u částek přiznávaných pracovními soudy.

Novelizaci zákoníku práce brzy doprovodí reformy pojištění pro případ nezaměstnanosti a systémů posilování kvalifikace. U prvně uvedeného vláda převezme úlohu odborů, aby dávky v nezaměstnanosti poskytovala všem kategoriím pracujících, včetně samostatně výdělečně činných a těch, kdo ze zaměstnání dobrovolně odejdou, aby si našli nové. Náklady na reformu dávek v nezaměstnanosti se však odhadují na 3-5 miliard eur, což se může ukázat jako obtížně slučitelné s rozpočtovými plány na rok 2018, které předpokládají snížení výdajů o 20 miliard eur.

Celkovým záměrem reformy trhu práce je uvést do souladu větší pružnost firem při nabírání a propouštění pracujících – ta je v ekonomice poháněné inovacemi a kreativní destrukcí nezbytná – s vyšší jistotou příjmu a rozsáhlejší kvalifikační průpravou pro nezaměstnané. Francouzský trh práce v současnosti trpí obrovským rozdílem mezi dlouhodobě zaměstnanými pracujícími s vyšší kvalifikací a pracujícími s nižší kvalifikací, kteří neustále pendlují mezi nezaměstnaností a krátkodobým zaměstnáním. Vládní reforma má za cíl tuto propast zvýšením sociální mobility zúžit.

Druhý pilíř Macronova hospodářského programu, reforma státu, má dvě hlavní složky: přepracování fiskální politiky a přetvoření systému veřejných výdajů. I tady je záměrem reformy vyřešit čtyři hlavní dlouhodobé problémy.

Za prvé, kapitálové příjmy podléhají ve Francii oproti ostatním rozvinutým zemím příliš vysokému zdanění, což odrazuje od novátorství a podnikání. Za druhé, státní peníze se neinvestují tak, aby bylo dosaženo výsledku, který bude maximálně nákladově efektivní a co nejvíc podpoří růst. Za třetí, Francie trpí četností administrativních vrstev, jejímž důsledkem jsou nehospodárnost a přebytečnost při poskytování veřejných služeb. A nakonec, Francie je stále silně korporativistickou zemí, s mnohočetnými soustavami v oblasti zdravotnictví, penzí a příspěvků pro rodiny; v ekonomice opřené o inovace, kde je pravděpodobné, že jedinci během života opakovaně změní zaměstnání i odvětví, se taková byrokratická houština stává zdrojem neefektivity a rizika.

Na fiskálním poli už Macron učinil dva důležité kroky. Za prvé, co se týče příjmové strany, kapitálové příjmy budou zdaněny rovnou 30% sazbou, kdežto dřív byl kapitál zdaněn víc než práce. Za druhé, bude zrušena daň z bohatství vyjma nemovitostí – cílem této změny je povzbudit podnikatele a novátory.

V oblasti výdajů se vláda na přesném postupu ještě neusnesla, ačkoli Macron a jeho tým mají pod drobnohledem reformy, jež v 90. letech uskutečnily Kanada a Švédsko. Konkrétně by se vláda mohla rozhodnout, že počet zaměstnanců veřejné správy sníží odstraněním některých administrativních vrstev regionálních a místních samospráv a přenesením některých správních úkonů na autonomní orgány. Nadto vláda může – a měla by – sloučit všechny stávající penzijní systémy do jednoho (a stejně by měla postupovat u soustav sociálního zabezpečení, zdravotního pojištění a podpory rodin). To by jí umožnilo investovat do vzdělávání, pojištění v nezaměstnanosti a inovací a přitom dodržet evropské rozpočtové závazky.

Po desetiletích, během nichž Francie zakoušela pomalý růst, vysokou nezaměstnanost, průmyslový úpadek a zkostnatělé korporativistické instituce blokující všechny reformní pokusy, se objevila nová naděje na změnu. Zda se tato naděje naplní, nám řeknou rozhodnutí, která padnou v příštím roce.
 
Philippe Aghion je profesorem ekonomie na Harvardově univerzitě, College de France a London School of Economics. Benedicte Bernerová přednáší na Sciences Po v Paříži, předsedá organizaci Civil Rights Defenders a působí a v Centru K. W. Davisové pro ruská a eurasijská studia při Harvardově univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2017.

www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Trump a Macron – rýsuje se nová mocenská osa?
18.07.2017 6:53
V Evropě je Donald Trump značně neoblíbený, ale Francie se v tomto ohl...
Okouzlení Macronem je pryč. Proč?
14.08.2017 11:14
Emmanuel Macron v květnu ohromil Francii z pozice politického outsider...
Le Figaro: Podaří se Macronovi usmířit si střední Evropu? Jde i o platy
22.08.2017 14:34
Francouzský prezident Emmanuel Macron tento týden navštíví města ve st...
Prezident Francie Macron stojí před první velkou zkouškou
31.08.2017 14:45
Zatuhlý francouzský trh práce, na kterém si vylámaly zuby zástupy tamn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.