Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie jsou u historických maxim. Na které teď vsadit? Tipy analytiků Patria Finance!

Akcie jsou u historických maxim. Na které teď vsadit? Tipy analytiků Patria Finance!

19.09.2017 13:16
Autor: Research, Patria Finance

Světové akcie, zejména na trhu ve Spojených státech, se nacházejí poblíž cyklických i historických maxim. Tato situace vyžaduje velmi pečlivý výběr konkrétních akciových titulů do portfolia, na důležitosti nabývá obezřetná diverzifikace. Jak na to? Analytici Patria Finance pravidelně připravují, spravují a aktualizují Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP). V nové analýze z nich vybírají šest konkrétních titulů, jejichž složení přináší spolu s atraktivním investičním příběhem a současnému ocenění na trhu také diverzifikaci napříč sektory, měnami i regiony a může se pochlubit 3% dividendovým výnosem. Které tituly to jsou? Jaké jsou argumenty analytiků Patria Finance, proč na současném trhu vsadit právě na ně? Zde je odpověď!

Alibaba: Král globální e-commerce i cloudu

Čínský, ale svým podnikáním jeden z globálních lídrů e-commerce se může opřít o velmi silnou pozici na trhu a nadto největší cloudový business v Asii. Na kratším investičním horizontu kvitujeme nečekanou akceleraci tržeb, jejímž katalyzátorem byla loni provedená změna vyhledávacích algoritmů. Tržby v současnosti rostou meziročním tempem o více než 50 procent, zisk na akcii díky rozšiřujícím se maržím ještě rychleji. Byť současné ocenění na úrovni P/E na úrovni 59x vypadá na první pohled hrozivě, zmíněný růst by měl v horizontu 2-3 let poměrně bezpečně zaručit, že společnost do svých násobků rychle doroste.

Alibaba je často srovnávána s Amazonem a byť si obě společnosti přímo konkurují na obou hlavních trzích (e-commerce, cloud), tak obchodní model je poněkud odlišný. Stejně jako regionální přítomnost. Zatímco Amazon je internetovým prodejcem se vším všudy, a tedy mimo obchodní platformy provozuje i vlastní sklady a prodává vlastní naskladněné zboží, s čímž se pojí daleko vyšší kapitálové výdaje a fixní náklady, tak Alibaba de facto poskytuje „pouze“ softwarovou platformu pro transakce třetích stran (C2C, B2C, B2B). Výsledkem je ziskovost, jež se blíží spíše softwarovým firmám, než maloobchodu.

Z hlediska probíhající akcelerace tržeb je stěžejní zejména tzv. Customer management segment v rámci čínského retailu, který generuje přes polovinu celkových tržeb společnosti. V tomto segmentu se nejcitelněji projevily loňské změny algoritmů, které umožňují účinnější cílení reklamy prodejců. Navíc jsou tímto způsobem efektivně shromažďována a procesována data o nákupním chování obrovské uživatelské základny (466 milionů), na jejichž základě pak společnost poskytuje služby na poli CRM (customer relationship management) a přímo tak konkuruje zcela jiným firmám, například salesforce.com. Příjmy segmentu narostly v posledním sledovaném čtvrtletí meziročně o zhruba dvě třetiny a rostou tak o poznání rychleji než reklamní příjmy Googlu nebo Facebooku

Druhou významnou složkou příjmů čínského retailu jsou provize z prodaného zboží. Ty sice v posledním sledovaném čtvrtletí mírně zpomalily, mezirorčně rostou o 28 %, příčinou jsou ale vyšší dotace pro prodejce ve snaze navýšit B2C tržní podíl, nikoliv pomalejší růst online trhu. Klíčová metrika v podobě celkové hodnoty prodaného zboží roste meziročně o zhruba polovinu a s přehledem tak překonává růst odvětví i hlavních konkurentů. Z regionálního hlediska navíc táhnou růst globální e-commerce právě rozvíjející se trhy na čele s Čínou, kde má Alibaba zcela výsadní postavení. 

Co považujeme za další sázky na budoucí růst? Z dlouhodobého strukturálního hlediska bude důležitým pilířem podnikání AliCloud. V posledním sledovaném čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o 96 %! Přestože jde o největší cloudový business v Asii, je jen zlomkem Amazon Web Services. Prostoru pro růst je tak dle našeho názoru stále dostatek.  Dalším potenciálně důležitým pilířem pro budoucnost jsou digitální média a obsah. Tržby segmentu rostou meziročně o 30 %. Počet předplatitelů dokonce o 100 %! Originální a licencovaný obsah si ovšem vyžaduje velké investice, načež jsou černá čísla segmentu prozatím v nedohlednu.  A v neposlední řadě tu máme mezinárodní retail, jehož penetrace je zejména na rozvíjejících se trzích v mnoha prodejních kategoriích v plenkách. Alibaba je skrze Paytm přítomna například v rychle rostoucí Indii a navíc ve velkém investuje v jihovýchodní Asii, v poslední době především v Indonésii, kde převzala Lazadu (B2C) a Tokopedii (C2C).  

Unicredit: Ta zdravá a nedoceněná z italských bank

K investici do tohoto titulu láká analytiky Patria Finance nejzdravější rozvaha v italském bankovnictví. Zatímco trh dokázal tuto nápravu náležitě ocenit, probíhající restrukturalizaci banky již mnoho pozitivní odezvy nedává. A právě odtud vidíme nemalý prostor pro další růst titulu. 

Unicredit rozsáhle restrukturalizovala úvěrové portfolio, bance podařilo úspěšně navýšit kapitál a prodat velkou porci špatných úvěrů. Po těchto krocích kapitálová přiměřenost banky přesahuje průměr evropského bankovního sektoru a to i v zátěžovém scénáři regulátora. Podíl klasifikovaných úvěrů na celkové hodnotě úvěrového portfolia klesl na cca 11 % z dřívějších cca 18 %, přičemž dříve vytvořené rezervy kryjí tyto úvěry z 56 %. Dřívější premiant italského bankovnictví v podobě Intesa Sanpaolo se chlubí cca 13 %, resp. 51 %. 

 

Celou analýzu pečlivě vybraných dividendových a růstových titulů týmu analytiků Patria Finance si můžete přečíst zde, pokud jste klientem služby Investor Plus nebo Patria Plus. Jak se jím stát? Je to snadné!


 b

 

Zásadně výhodněji nebo při určité obchodní aktivitě zcela zdarma v rámci komplexních služeb získáte analýzy Research týmu Patrie jako klient obchodníka s cennými papíry Patria Finance. Chcete zkusit obchodovat? Uvažujete o změně svého obchodníka? Zkuste obchodovat s Patria Finance! Klikněte níže, nebo nám napište na info@patria-direct.cz či zavolejte na +420 221 424 240. Rádi se Vám budeme věnovat! 


a

 

 

Aktuální ocenění titulu základě 2017 P/E poměru toto zlepšení reflektuje, když UniCredit obchoduje s násobkem 13,2x, přičemž evropský průměr se pohybuje na úrovni 13,8x. Trh ovšem podle našeho názoru nebere plně v potaz probíhající restrukturalizaci podnikání, která se soustředí na snižování nákladů a růst tržeb. Vyjádřeno čísly: 2019 P/E poměr, jenž je rokem, kdy by mělo dojít na splnění dlouhodobých plánů, dosahuje jen 9,1x, přičemž evropský průměr dosahuje 10,5x.

Banka svůj restrukturalizační plán prozatím víc než plní. Anualizované tržby za 1H17 se již blíží konečnému cíli pro rok 2019. Poplatky jsou napřed, úvěrové příjmy na úrovni plánu, přičemž tady by měla pomoct ECB s plánovaným omezováním monetární podpory, což by mělo vyústit v posun výnosových křivek směrem vzhůru. Nákladová opatření jsou taktéž mírně napřed, rizikové náklady na úrovni plánu. Na palubu pomalu vstupuje i trh. Analytici teprve nyní (nebo již?) postupně zvyšují konsenzuální očekávání ohledně generovaných zisků: pro rok 2017 již o 15 %, pro rok 2019 o 6 %. 

Shire: Černý kůň farmacie s horou volných peněz

Irskou farmaceutickou společnost jsme si vybrali zejména kvůli slibně vyhlížejícímu produktovému portfoliu, které se však neodráží na ceně tohoto titulu. Shire v současnosti obchoduje s až 35% valuačním diskontem.

Hlavní důvod nedůvěry investorů? Divize pro léčbu hemofilie (sráživost krve), jež tvoří přibližně čtvrtinu tržeb. Toto odvětví čelí sílícím konkurenčním tlakům zejména ze strany společnosti Roche a jejího léčiva Emicizumab (ACE910). Dle našeho názoru však není nutno panikařit. I v případě hypotetického a málo reálného scénáře, dle něhož by Shire do roku 2025 přišel o veškeré tržby z léčby hemofilie, se irský výrobce léčiv zdá při současné ceně podhodnocen o téměř 20 %. Trh se nám proto jeví jako zbytečně skeptický a negativní sentiment jako přehnaný.

Ostatní divize si navíc vedou přímo báječně. Léčba onemocnění trávicího traktu si připsala meziročně 13 % v tržbách a to navzdory faktu, že na trh dorazily konkurenční generika. Oftalmologie (oční lékařství) byla spuštěna v polovině roku 2016 se zahájením prodejů léku Xiidra (syndrom suchého oka). Toto léčivo dosáhlo za rok až 23% tržního podílu a to prozatím nestihlo vzít útokem evropský trh. K tomu by však mělo dojít již v brzké době. 

Skrytou hodnotu tohoto titulu vidíme také v potenciálním odprodeji divize pro léčbu neurologických onemocnění, čímž by se Shire opět vrátil ke svému tradičnímu byznysu – léčbě vzácných onemocnění. Tady má Shire již teď silné postavení (číslo jedna, odhlédneme-li od onkologie), solidní tradici a hlavně se do budoucna počítá s jeho prudkým růstem - zdvojnásobením trhu na zhruba 200 miliard amerických dolarů do roku 2022). Divize neurologických onemocnění je v dobré finanční kondici, a byť pomalu, její tržby nadále rostou. Výnos z prodeje by tedy mohl být vysoký a posléze použitý k oddlužení po loňském převzetí společnosti Baxalta. 

Vědecký personál Shire rozhodně nesedí se založenýma rukama. V poslední fázi klinických testů je momentálně léčivo Lanadelumab (SHP643) pro léčbu dědičného onemocnění krve způsobujícího otoky, od něhož si Shire slibuje dodatečné dvě miliardy amerických dolarů ročních tržeb, což je dalších 15 % k celkovým tržbám. Kromě tohoto zářného kandidáta se v závěrečné fázi testování v současnosti nachází dalších 13 léčiv, 5 čeká na registraci a 5 získalo před nedávnem požehnání od regulátorů. Stabilní přísun léků na trh je tedy zajištěn také do budoucna .

Volný cashflow se v posledních několika letech drží na vskutku impozantních hodnotách. Po odečtení jednorázových položek v letech 2014 a 2016 můžeme konstatovat, že Shire za poslední tři roky vygeneroval pokaždé 2 mld. USD volného peněžního toku. K tomuto výkonu přispívá také kontrola kapitálových výdajů. Současný poměr tržní ceny a volného peněžního toku (P/FCF) odhaluje také nižší cenu titulu ve srovnání s konkurencí. 

Imperial Brands, Orange, Total

Další trojicí vybraných akciových tipů jsou společnosti Imperial Brands, Orange a Total. Jaké argumenty mají analytici Patria Finace pro ně?

 

Celou analýzu vybraných dividendových a růstových titulů týmu analytiků Patria Finance si můžete přečíst zde, pokud jste klientem služby Investor Plus nebo Patria Plus. Jak se jím stát? Je to snadné!


 b

 

Zásadně výhodněji nebo při určité obchodní aktivitě zcela zdarma v rámci komplexních služeb získáte analýzy Research týmu Patrie jako klient obchodníka s cennými papíry Patria Finance. Chcete zkusit obchodovat? Uvažujete o změně svého obchodníka? Zkuste obchodovat s Patria Finance! Klikněte níže, nebo nám napište na info@patria-direct.cz či zavolejte na +420 221 424 240. Rádi se Vám budeme věnovat! 


a

 

 
 

Čtěte více:

Analytici Patria Finance: V Praze sázíme především na Unipetrol a Erste
24.08.2017 14:54
První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. H...
Analytici Patrie o Unipetrolu: Silné výsledky si říkají o novou cílovou cenu
28.08.2017 12:14
První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. H...
Analytici Patria o Erste Bank: Směrem k slušným celoročním výsledkům
29.08.2017 12:50
První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. H...
Analytici Patria o Monetě: Velmi slušnou dividendu lze udržet. Přinese zbytek roku překvapení?
30.08.2017 12:54
První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. H...
Analytici Patrie o ČEZ: Fundament je lepší, akciím bychom se ale vyhnuli
31.08.2017 13:30
První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. H...
Analytici Patrie o Pegasu: Jaká je nabídka na jeho převzetí?
01.09.2017 13:22
První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. H...
Analytici Patrie o KB: Zvýšení dividendy v příštích letech s otazníkem
04.09.2017 13:39
První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. H...
Analytici Patrie o VIG: Čekání na konec evropského QE
05.09.2017 14:13
První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. H...
Analytici Patrie o O2: Světlá výjimka v telekomunikacích regionu
06.09.2017 14:33
První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. H...
Analytici Patrie o Philip Morris: Šance na stabilní výplatu více než 1 000 Kč v dividendě
08.09.2017 14:03
První polovina letošního roku byla pro akciové trhy velice příznivá. H...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení