Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš: Aspoň jeden blok v Dukovanech ČEZ zvládne sám. Stát ho nikdy pořádně neřídil

Babiš: Aspoň jeden blok v Dukovanech ČEZ zvládne sám. Stát ho nikdy pořádně neřídil

28.09.2017 10:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Andrej Babiš, jehož hnutí ANO má před říjnovými parlamentními volbami podle nedávných průzkumů více než dvojnásobný náskok před sociálními demokraty, zopakoval, že energetika ČEZ dokáže sama ufinancovat výstavbu minimálně jednoho nového bloku v Dukovanech. Prohlásil to v rozhovoru, který tento týden přinesla agentura Bloomberg. Stát podle něj ČEZ nikdy pořádně neřídil. Pokud jeho strana vyhraje volby, pokusí se dostat energetiku více pod přímou kontrolu vlády.

Se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Prioritou je dostavba Dukovan, zatím ale není jasné financování projektu. Vláda hledá způsob, jak výstavbu financovat. ČEZ nové jaderné bloky nechce stavět bez státní podpory s ohledem na vysoké náklady a nízké ceny energií.

Babiš ale dává opakovaně na srozuměnou, že ČEZ si nestojí špatně. To že první blok zvládne z vlastních zdrojů, zaznělo z jeho úst i v srpnu.

„První blok #ČEZ určitě zvládne ze svého.“ #Babiš chce urychlit budování #jádro #elektřina #energetika - https://t.co/3OhOBHVpkB pic.twitter.com/nE3QieIYId


“ČEZ je ve velmi dobré kondici; má nejlepší rozvahu mezi energetickými společnostmi po celé Evropě,” uvedl podle anglického přepisu nejnovějšího rozhovoru.

Někteří analytici – včetně analytiků Patria Finance - se domnívají, že takovýto plán by mohl poškodit hodnotu společnosti. Špatnou zprávou by mohl být pro menšinové akcionáře, kteří by mohli na řadu let přijít o výplatu dividendy, upozornil v dnešním ranním komentáři hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Babiš ale podle Bloombergu podobné obavy odmítá. “Dokážou to snadno financovat, snadno,” uvedl také o ČEZu, ve kterém má stát prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70procentní podíl. "Tento stát ČEZ nikdy pořádně neřídil," uvedl také Babiš s poukazem na některé minulé investice ČEZu, například na Balkáně. Bulharských aktiv se nyní energetika snaží zbavit.

Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller ve středu řekl, že pokud jde stavbu nového bloku, Stálý výbor pro jadernou energetiku nyní pracuje na technické analýze dvou variant, které byly schváleny v červnu. Porovnávala se prý varianta, že by stavbu nového jaderného bloku zajistila dceřiná společnost ČEZ, s variantou, že by tuto dceřinou společnost odkoupil od ČEZ stát a ta by následně realizovala výstavbu.

Variantou stavby nového jaderného zdroje v Česku, která počítá s transformací, respektive rozdělením skupiny ČEZ, se prý výbor nyní nezabývá. Agentura Reuters minulý týden uvedla, že podle jejích informací požádali zástupci české vlády vedení ČEZ, aby rozpracovalo variantu případného rozdělení skupiny.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz, ČTK

 

Váš názor
  • Zbytečná diskuse
    29.09.2017 7:18

    nad předvolebním klapáním zobáku z Čapího hnízda. Bez podstatných analytických podkladů vydává neartikulované výkřiky.
    Rudolf Stýc
  • Nedopustí
    28.09.2017 21:46

    Stát má v CEZu prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70procentní. Takže si prosadí co bude chtít...:-(
  •  
    28.09.2017 13:01

    Pan Babiš řídí své firmy za pomoci hojných dotací . Investoval by tam , kde by výsledkem investice byla ztráta ? Proč má ČEZ investovat do jádra, když je jasné , že se jedná o investici ekonomicky nenávratnou ? Jedná-li se kromě jiného o investici strategickou , ať ji zaplatí stát - od toho tu je - Stane-li se pan Babiš premiérem , snad změní na ČEZ názor a bude jej konečně "řídit" jako rodinnou firmu . Snad nedopustí aby přímo finanacoval v Dukovany nebo Temelín . Vždyť ČEZ už těch nevýhodných investic má za sebou celou řadu.
    akcionář
    • Starý Ponzi trik, na západě trestný.
      04.10.2017 3:28

      Ovšem na hloupé nenažrané Čecháčky funguje. Nakoupí se za peníze jiných hlupáků, vypadá to že firma prosperuje a akcie jdou jak na dračku. Pak s trochou medu kolem huby investorům se hodně naslibuje, ukazují se peníze v kase a všude propaguje, takže to vypadá na výhodný kauf. "investoři" nakupují až je kasa plná. Pak se to vybere a rozdá na odměnách pánům ředitelům za to jak to dobře vedli. Nakonec se vrátí půjčka a firma se položí. Investoři utřou hubu a jsou rádi, když dostanou aspon' pár procent svých peněz zpět. Kroutí jen hlavami co se stalo a nadávají na kapitalisty. Tady je to ještě jednodušší, protože je to za dotace, které se ani vracet nemusí. Za rok nebo dva stát(rozuměj poplatníci) znovu zaplatí za opravy fušerské práce a volí ty samé. A hlavní čáp jen klape vesele zobákem jak umí a hlpci ani neví kde jsou jejich prachy a jsou pyšní na dobré vedení. A hlavní Kápo na hradě se jen spokojeně usmívá a pokyvuje souhlasně hlavou. Blahoslavení chudí duchem.
      Janek
    • Jako rodinnou firmu...
      29.09.2017 20:07

      Mafie si taky rika rodina. Mas na mysli jak likviduje konkurenci a "kleka" na jejich firmy a i kdyz se jeho krivarny pozdeji dokazou tak je konkurence zlikvidovana a on hrabe zisky. Tomu se rika cisty bolsevismus tak to delal na Slovensku. Proc tam nezustal, kdyz tam byl doma ?
      mn
    •  
      28.09.2017 13:47

      Nedopustí??? Vždyť to on prosazuje
      Velkamedvědice
      •  
        28.09.2017 16:09

        Pokud by bylo jasné, že je ekonomicky nerentabilní, tak jí představenstvo a podle nových stanov, myslím, i dozorčí rada, nikdy nepodepíše. Vždyť ručí celým osobním majetkem. Sílu Babiše bych v tomto nepřeceňoval.
        MPO
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m