Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Proč jsou některé země bohatší než jiné a Čína ztratila svou ekonomickou dominanci

Víkendář: Proč jsou některé země bohatší než jiné a Čína ztratila svou ekonomickou dominanci

08.10.2017 17:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Svět je nadále hluboce rozdělený na bohaté a chudé země a ekonomové stále bádají nad tím, co je příčinou blahobytu jedněch a chudoby druhých. Při hledání odpovědi je jednoduché sklouznout do diskusí o rasové či kulturní nadřazenosti, nebo k suchým teoriím dlouhodobého rozvoje. Uspokojující ovšem takové odpovědi většinou nejsou a to samé platí o konstatování, že jde prostě o náhodu. Nějakou jednotnou teorii sice nalezneme těžko, ale přece jen existuje několik zajímavých vztahů, které stojí za pozornost, říká k problému Simon Taylor z University of Cambridge, který dříve pracoval jako analytik v JPMorgan a Citigroup.

Na prvním místě můžeme zmínit geografické podmínky včetně klimatu, fauny a flóry. Na jednu stranu bychom jen těžko tvrdili, že tyto podmínky nehrají žádnou roli, ale na stranu druhou lze jen těžko říci, že nějaké z nich jsou pro ekonomický rozvoj ideální. Jared Diamond ve své výborné knize Zbraně, mikrobi a ocel tvrdí, že existuje dobrý důvod, proč k civilizačnímu rozvoji došlo zejména v Eurasii. Přispěla k tomu její geografická orientace a složení rostlin a zvířat, které byly vhodné pro domestikaci. Rané civilizace potřebovaly ke svému rozkvětu úrodné plochy půdy a klima, které nahrávalo rozvoji zemědělství. To vše bylo k dispozici na dnešním Blízkém východě, v Číně, Indii, ale i v oblasti dnešního Peru či Nové Guiney. 

Diamond se domnívá, že technologie se šířily rychleji v oblastech s podobným klimatem a tudíž docházelo k rozvoji zejména na ose východ – západ a ne na ose sever – jih. Kontinenty a regiony orientované spíše ze severu na jih se vyznačovaly většími rozdíly v klimatu mezi jejich jednotlivými částmi a byly tím znevýhodněny. Euroasie ke své výhodné orientaci ještě přidala jednoduše domestikovatelná zvířata včetně koně, který se stal klíčovým pro získání průmyslové a vojenské moci. Naopak Afrika měla k dispozici pouze zebry, které šlo domestikovat jen těžko. Významným geografickým faktorem byly v dávných dobách i řeky, a to jak z hlediska zemědělství, tak pro dopravu. Smůlu mělo v tomto smyslu například Rusko, jehož velké toky směřují hlavně na sever a pro dopravu tak byly v podstatě nepoužitelné. 

Velká část současného rozdělení bohatství ve světě je ale dána zejména obdobím industrializace a evropského imperialismu. Možná, že vůbec nejdůležitější otázka zní: Proč začala průmyslová revoluce právě v Anglii? Hovoří se o významu institucí, které podporují tvorbu bohatství i ve vrstvách společnosti, které nepatří mezi elity. Elity se totiž většinou snaží bránit růstu nové bohaté třídy a autoritářské režimy jim v tom napomáhají a jsou k tomu využívány. Takové režimy jsou tak vnímány jako významná brzda dalšího rozvoje. Dominantní význam institucí a systému je patrný zejména při porovnání rozvoje Severní a Jižní Koreje či třeba západního a východního Německa.

Speciálním případem je v mnoha ohledech Čína. U ní můžeme například tvrdit, že neměla instituce potřebného typu včetně vlády práva. Nicméně jde o zemi, která je příkladem prudkého ekonomického rozvoje. Pohled od její historie ukazuje, že na počátku osmnáctého století se rozhodla ukončit veškeré kontakty se Západem. Do té doby se nacházela v čele rozvoje technologií a vědy a díky svým obrovským lodím se mohla stát globální námořní velmocí. Čína se ale začala obávat expanze Západu a zejména křesťanství, které v některých oblastech Asie vyvolávalo nepokoje. Císaři se tedy zdálo nejrozumnější uzavřít zemi před Západem. 

Podle některých názorů ale čínský technologický a ekonomický rozvoj následně brzdilo zejména to, že nové technologie tolik nepotřebovala. Evropa byla totiž zmítána válkami, které motivovaly k pokroku v oblasti vědy včetně matematiky. Čína si užívala vnitřní stability a podobnou motivaci tudíž neměla. Z toho je opět zřejmé, že nelze najít jeden faktor, který by měl rozhodující podíl na tvorbě bohatství a ekonomickém rozvoji. Většinou při podobných úvahách dospějeme právě k tomu, že svou roli hrála geografická poloha, instituce, historický vývoj a nejednou i zmiňovaná náhoda. Kdyby například Mao nesledoval svou ničivou politiku kolektivizace, mohl čínský ekonomický zázrak začít o třicet let dříve. 

Z dlouhodobého hlediska je nyní zřejmé, že se Asie vrací na svou pozici ekonomické dominance, kterou držela po většinu předchozích 2 000 let. Velkou příležitost představuje Afrika, která se bude těšit obrovskému růstu populace. Klíčové ovšem bude v jejím případě právě to, jak budou nastaveny a jak budou fungovat instituce. A z geografických faktorů bude možná v následujících desetiletích hrát hlavní roli změna klimatu. 

Zdroj: SimonTaylorsBlog.com 



Čtěte více:

Víkendář: Dosáhne Katalánsko samostatnosti? Chybí mu jedna podstatná věc
23.09.2017 7:33
Katalánci, kteří chtějí prvního října hlasovat pro svou nezávislost, ...
Víkendář: Snowden o práci tajných služeb a jejich skutečných cílech
24.09.2017 7:33
Edwardu Snowdenovi je nyní 34 let. Bývalý zaměstnanec amerických tajn...
Víkendář: Tony Blair je zpět a radí jak na Trumpa a brexit
30.09.2017 7:58
Bývalý britský ministerský předseda Tony Blair se v posledních měsícíc...
Víkendář: Jak číst volební úspěch německé AfD
01.10.2017 17:53
Angela Merkelová sice dosáhla historického čtvrtého vítězství v němec...
Víkendář: Probíhá evropský exodus zdravotnického personálu, ČR z něj spíše těží
07.10.2017 18:40
Svoboda pohybu je jedním ze základních stavebních kamenů Evropské unie...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.