Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Hvězdou dne Apple, překvapil i výrobce her Activision Blizzard

Summary: Hvězdou dne Apple, překvapil i výrobce her Activision Blizzard

03.11.2017 17:32
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Zatímco u francouzské banky Societe Generale trhy čekaly lepší výsledky, peněžní dům s reálnými čísly zaostal. U amerického producenta počítačových her Activision Blizzard to bylo s výsledky hospodaření přesně naopak. Firma skutečnými čísly opět nechala konsensus trhu daleko za sebou. Kavárenskému řetězci Starbucks zase zkomplikovaly data tropické bouře, které srazily tržby. A nepsaným vítězem dne je společnost Apple, která silné prodeje iPhonů podpořila překvapivě dobrým výkonem v ostatních segmentech.

EVROPA:

Societe Generale

Francouzská banka v tomto kvartálu utržila 6 mld. EUR, což je o 3 % méně, než v předešlém roce. Konsensus v tomto případě očekával mírné lepší výsledek. Provozní náklady se sice držely v linii předešlého roku, zato vytvořené rezervy si odkously poměrně znatelný kus koláče. Tato položka poskočila vzhůru o 23 % meziročně na 510 mil. EUR, zatímco trh očekával 15% meziročně pokles na 360 mil. EUR. Markantní rozdíl způsobily jednorázové právní výdaje ve výši 300 mil. EUR. Čistý zisk byl nakonec sražen dolů o 15 % meziročně na 930 mil. EUR, neboli o téměř 100 mil. EUR pod konsensus. Podotýkáme, že po odečtení jednorázových položek vypadají výsledky mnohem lépe (zisk před zdaněním 1,8 mil. EUR; predikce 1,6 mil. EUR).

Co se týče rozpadu na jednotlivé divize, tak je to příběh, jenž jsme četli u většiny konkurentů. Privátní bankovnictví se svým 9% meziročním růstem se snažilo táhnout investiční divizi (-30 % meziročně), jíž poznamenala nízká volatilita na trhu. Bohužel ani francouzská komerční divize nepředvedla žádné zázraky a na tržbách odepsala 12 % meziročně.

Na druhou stranu, kapitálová přiměřenost zůstává stabilně vysoká s ukazatelem CET1 na hodnotě 11,7 % (+ 0 bps mezičtvrtletně). Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) na úrovni 10 % také dokáže potěšit. O to víc, že meziročně nabrala 120 bps.

Akcie Societe Generale dnes odepisují ze své hodnoty 4 %.


USA:

Starbucks

Na výsledcích kavárenského řetězce se v posledním kvartálu negativně podepsaly hurikány, které se prohnaly přes USA – co do tržeb zdaleka nejdůležitější region. Tržby tak meziročně stagnovaly na 5,7 mld. USD a o 2 % podstřelily konsensus trhu. Čistý zisk na akcii nakonec musely zachraňovat neprovozní položky, které spolu s příznivějšími daňovými náklady dokázaly minimalizovat negativní dopad na -2 % yoy. Výsledná hodnota 0,55 USD je tak víceméně v linii predikcí. Provozní marže se meziročně zúžila o 240 bps yoy na 20 %.

Globální tržby z prodejen otevřených déle než jeden rok (comparable store sales) se meziročně zvedly o 2 %. Pokud bychom odhlédli od vlivu hurikánů, růst by byl 3%, což je nicméně pořád mírně pod predikcemi trhu (3,2 %). Vzhůru táhla tržby zejména vyšší průměrná útrata v prodejnách (average ticket). Optikou stejné metriky přidal region Ameriky na tržbách 3 % a současný tahoun růstu, region Čína, přihodil 8 %.

Investory pravděpodobně nepotěší nový konzervativní růstový cíl pro další roky. Comparable store sales by nyní měly růst rychlostí 3 až 5 % ročně a čistý zisk na akcii o 12 % yoy a více. Nicméně ve světle hutnějšího konkurenčního prostředí, v němž je Starbucks tlačen jak levnými prodejci (McDonalds), tak těmi luxusními (Intelligentsia), je načase podívat se pravdě do tváře a ubrat z nereálných cílů. Navíc tyto nové plány dávají prostor pro pozitivní překvapení i při nynějším slabším růstu tržeb.

Špatný začátek obchodování nakonec akcie Starbucks dorovnaly a nyní připisují 3 %.

Activision Blizzard

Výsledky vývojáře počítačových her opět nechaly konsensus trhu daleko za sebou. Tržby narostly o 17 % yoy na 1,9 mld. USD, zatímco predikce trhu směřovaly k 1,74 mld. USD. Čistý zisk na akcii se nenechal zahanbit a poskočil o 15 % yoy na 0,6 USD. V tomto případě se jednalo o pozitivní překvapení ve výši 0,1 USD.

Pod úspěšný kvartál se podepsalo zejména druhé pokračování úspěšné konzolové hry Destiny, která měla silné prodeje také na PC. 50% podíl digitální distribuce je příznivý pro provozní marže a markantní nákup dalších předmětů v rámci samotné hry je zdrojem dodatečného pravidelného příjmu. Svou stopu na pozitivních číslech nechala také divize pro mobilní hry King, jmenovitě její hvězda Candy Crush.

V současném kvartálu nás čeká pokračování populární akční série Call of Duty. S novým dílem se vývojáři snaží osvěžit značku návratem ke kořenům. Podobný restart se v loňském roce podařil konkurentovi Electronic Arts s jeho sérií Battlefield. Od úspěchu pokračování Call of Duty bude jednoznačně záviset také úspěch dalšího kvartálu. Zároveň bude čtvrtý kvartál roku bojovat s vysokou srovnávací bází, jelikož loni uzřel světlo světa hit Overwatch.

Tomu odpovídá také opatrný výhled managementu, jenž pro poslední kvartál tohoto roku předpovídá meziroční pokles čistého zisku na akcii o 11 % na 0,82 USD.

Slibný začátek obchodování nakonec Activision neudržel a navzdory dobrým výsledkům klesá o 4 %.

Apple (DIP)

Představovat tohoto giganta asi není úplně nutné. Další úspěšný kvartál ukázal škarohlídům, že jejich negativní výhledy točící se kolem kanibalizmu tržeb mezi modely 7, 7 Plus a X, byly mnohdy liché. Tržby narostly meziročně o 12 % na 52,6 mld. USD, přeskakujíce tržní konsensus o 2 mld. USD. Lehounce širší hrubá marže (+10 bps meziročně na 38 %) a pomalu rostoucí provozní náklady posloužily jako odrazový můstek pro čistý zisk na akcii. Ten narostl o 24 % meziročně a s hodnotou 2,07 USD nechal konsensus 1,85 USD v prachu za sebou.

Začněme tedy hezky popořádku s iPhonem. Počet prodaných kusů se zvýšil o 3 % yoy (tržby +2 % yoy). Očekávaný nástup nového modelu X tedy nesebral modelům 7 a 7Plus všechen vítr z plachet. Průměrná prodejní cena (ASP) se mezikvartálně zvýšila z 606 USD na 618 USD. Proti předešlému roku zůstala nezměněna.

Prodej iPadů i v tomto kvartálu postupoval dopředu ostrým tempem. Tržby rostly meziročně o 14 %, přičemž se zdá, že se nepotvrdily obavy předešlého kvartálu a silnějším prodejům nebyla obětována cena iPadů. Počet prodaných kusů stoupl o 11 % yoy. Velice příjemným překvapením byl segment Mac (stolní PC a notebooky), jenž meziročně přihodil k tržbám 25 %. Tento růst byl podpořen znatelným zvýšením průměrné prodejní ceny z 1 170 USD (F3Q17) na současných 1 330 USD.

Služby, pod které spadají produkty jako App Store, iTunes, Apple Music a další, jsou dlouhodobě nejrychleji rostoucím segmentem Apple. Nejinak je tomu i teď, kdy zvedly tržby o 34 % yoy na 8,5 mld. USD. Podíl na celkových tržbách si tím pádem sáhl na 30 %, zatímco před rokem to bylo jen 22 %. Význam tohoto segmentu je, že disponuje relativně vysokou hrubou marží (cca 60 %), čímž podporuje profitabilitu celé společnosti (viz první paragraf).

Po stabilizaci Číny v předešlém kvartálu nyní dokonce pozorujeme růst tohoto regionu. Meziroční růst tržeb o 12 % doplňuje mezikvartální růst o cca 22 %. Ve srovnání s předešlým rokem si vedla skvěle také Evropa (+20 % yoy), avšak i Amerika (+14 % meziročně), která musí bojovat s nejobjemnější srovnávací základnou.

Aby to management akcionářům ještě trochu osladil, přibalil k výsledkům uspokojivý výhled na další kvartál (F1Q18). Ten počítá s tržbami v rozmezí 84 – 87 mld. USD (konsensus 86,1 mld. USD) a hrubou marží mezi 38 až 38,5 % (konsensus 38,4 %).

Za nás můžeme říci, že jsme s výsledky velice spokojení. Silný prodej iPhonů byl podepřen překvapivě dobrým výkonem v ostatních segmentech. Služby se svou širokou marží nyní tvoří již 30 % celkových tržeb a region Číny se vrátil na správnou cestu. Cílovou cenu akciového titulu momentálně revidujeme, avšak s jistotou mu ponecháváme doporučení „koupit“.

Akcie po otevření trhu posilují o 3 %.

 


Čtěte více:

Summary: Americký T-Mobile dokazuje, že dokáže pro své akcionáře vygenerovat solidní cashflow
23.10.2017 17:06
Telekomunikační operátor T-Mobile US Inc. oznámil výsledky hospodařen...
Summary: Automobilka Fiat Chrysler těžila z velmi dobrých podmínek v Latinské Americe
24.10.2017 16:47
Italsko-americký výrobce automobilů vygeneroval v předešlém kvartálu ...
Summary: Visa má za sebou ukázkové čtvrtletí a slibuje další růst tržeb
25.10.2017 17:48
Poskytovatel karetních služeb má za sebou další ukázkový kvartál. Pro ...
Summary: Cloud, reklama a náklady. Parametry, které hýbaly s výsledky hospodaření
27.10.2017 17:06
Závěr předposledního týdne října 2017 přinesl výsledkovou smršť. Kromě...
Summary: Mastercard se nenechal výsledky hospodaření zahanbit Visou
31.10.2017 17:06
Zatímco výsledky hospodaření francouzského bankovního domu BNP Paribas...
Summary: Po Under Armour další problémový retailový hráč - Next
01.11.2017 17:06
Po fiasku, kterým byly výsledky Under Armour zpřed několika dní, tady ...
Summary: Facebook, Alibaba, Royal Dutch Shell, výsledkové hvězdy dneška
02.11.2017 17:52
Výsledková sezóna dnes dodala na trhy několik velmi očekávaných dat. F...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  
8:49Philip Morris CR vykázal meziročně nižší zisk i tržby. Dividendu navrhuje ve výši 1 220 Kč/akcie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university