Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průzkum ČSOB: Čeští muži si na penzi spoří málo, chtějí ale vysoké důchody

Průzkum ČSOB: Čeští muži si na penzi spoří málo, chtějí ale vysoké důchody

07.11.2017 15:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Většina českých mužů si sice spoří na penzi, stranou ale odkládají naprosto nedostatečné částky. Situace se změní až s vyšším věkem, kdy muži začínají dohánět finanční „hříchy mládí“, ukázal průzkum ČSOB Penzijní společnosti. 

Více než třetina mužů nemá představu, jak vysoký budou dostávat důchod, a dalších 30 procent počítá s 10 až 15 tisíci korunami měsíčně. „Takový příjem by přitom většině českých mužů v důchodu nestačil. Jejich představy se s tím, co mohou očekávat od státu, rozcházejí o tisíce nebo i desítky tisíc korun,“ komentuje výsledky průzkumu ředitelka ČSOB Penzijní společnosti Marie Zemanová. 40 procent českých mužů by v důchodu chtělo mít na měsíc k dispozici 15 až 20 tisíc korun, dalších 32 procent by uspokojila suma ještě o pět tisíc vyšší.


a

Jak vyplývá z údajů ČSOB Penzijní společnosti, řada jejích klientů začíná na penzijní spoření myslet až na poslední chvíli, tedy v okamžiku, kdy už stojí na prahu důchodu. Nejvíce smluv o doplňkovém penzijním spoření si totiž u ČSOB Penzijní společnosti během letošního roku založili muži ve věku 61 let. Šedesátníci si také ukládají mnohem vyšší částky než mladší muži. Může to souviset i s tím, že na rozdíl od žen, muži do důchodu nijak nespěchají. Přes 60 procent z nich by do důchodu nejraději odešlo mezi 60 a 65 rokem, což není nereálné.

Data Českého statistického úřadu přitom jasně ukazují, že i mladší muži jsou na tom finančně nejlépe za posledních několik let, což jim dává prostor k tomu, aby si spořili více. „Mediánová měsíční mzda v letošním druhém čtvrtletí meziročně rostla o 8,2 procenta. Češi začali opět více utrácet a ochota spořit, jak napovídá klesající míra úspor, se spíše zmenšuje. Na zadní vrátka dnes zjevně myslí málokdo,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek. Pozitivní naopak je, že muži si své penzijní spoření chtějí nechat na stáří a úspory neutratí dříve.

a

Mezi nejčastější důvody, proč si muži zakládají penzijní spoření, patří příspěvky státu a zaměstnavatele. Státní příspěvek označilo za hlavní důvod k založení penzijního spoření 49 procent respondentů, pro 34 procent byl nejsilnějším argumentem příspěvek zaměstnavatele. Přitom ale muži těchto bonusů nevyužívají efektivně. „Většina českých mužů sice má penzijní spoření, neukládá na něj ale dostatečné částky, a navíc nevyužívá naplno státního příspěvku. Aby lidé získali maximální státní příspěvek 2 760 korun ročně, musí na penzijní spoření posílat nejméně 1 000 korun měsíčně. Téměř polovina českých mužů si ale ukládá jen nanejvýš 500 korun,“ upozorňuje Marie Zemanová. Více než tisícikorunu měsíčně si na svůj penzijní účet posílá jen necelých 23 procent českých mužů.

Průzkum, který si nechala zpracovat ČSOB Penzijní společnost, byl realizován na vzorku 500 mužských respondentů ve věku 18-65 let ze všech krajů ČR, kteří využívají ze spořících a investičních produktů penzijní spoření.


 
 
 

Čtěte více:

Skupina ČSOB vykázala za 1. pololetí 2017 čistý zisk ve výši 9,4 mld. Kč, meziročně narostl o 12 procent
10.08.2017 14:08
Čistý zisk za 1. pololetí 2017 vzrostl na 9,4 mld. Kč (meziročně +12 ...
Do fondů investuje již každý sedmý Čech: V popředí je ČSOB
17.08.2017 18:16
Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v letošn...
Jak se daří vašim investicím s Patrií? Nově vidíte také v portálu ČSOB Investice
13.09.2017 14:08
Jedním z jasných trendů moderního světa financí je mít přístup ke svém...
Nejlepší bankou 2017 se stala ČSOB
01.11.2017 14:20
Devátý ročník soutěže Hospodářských novin Nejlepší banka a Nejlepší po...

Váš názor
  • Kam zmizel majetek ?
    08.11.2017 16:52

    Nebud' bláhový. Majetek nezmizel, jen se přejmenoval nebo přesunul někam, kde už na něj zákon nemůže. Správná otázka je kterej kouzelník to tak zaonačil a kdo toho kouzelníka zvolil a obdivuje jak je šikovný.
    Nemajetný
  • A já to vidím takto
    08.11.2017 9:07

    Nezpochybňuji výsledky průzkumu ČSOB. Současně si však kladu otázku, kam zmizel obrovský majetek po roce 89, že po téměř třech dekádách je zadlužená ČR chudá jako kostelní myš? Co stojí za skutečností, že lidé platící si desítky let na důchod musí dále spořit? Kam a jak zmizel státní majetek ČR na jehož tvorbě se svou prací podíleli dosud žijící důchodci? Má vůbec někdo morální právo chtít po těchto lidech další spoření na důchod, když se s jejich majetkem dělo toto? https://www.suenee.cz/zprava-o-rozkradani-ceskeho-narodniho-majetku-v-90-letech-20-stoleti/ Proč nenese nikdo odpovědnost a pouze se permanentně natahuje dlaň ruky směrem k občanovi, aby dále donekonečna sanoval anarchii? Rozkrytí celé podstaty nejdete ve výše uvedeném odkazu.
    penze
    • Re: A já to vidím takto
      08.11.2017 13:50

      V odkazu se píše o Čalfovi. Nelenil jsem a na Wikipedii zjistil toto: Po volební porážce odešel Marián Čalfa z politiky (do které se v roce 1995 neúspěšně pokusil vrátit) a po rozdělení Československa zůstal v Praze, kde do roku 2011 působil jako advokát. V roce 2006 ho Deník zahrnoval mezi nejbohatší a nejvlivnější pražské advokáty. I po odchodu z politiky měl blízko k Václavu Havlovi, v roce 1994 ho Havel jmenoval svým poradcem, jako právník dojednával prodej paláce Lucerna Chemapolu. Byl také akcionářem, členem představenstva (1994-1999) a dozorčí rady (1999-2005) pražské IC banky (dnes Equa bank). V letech 1993-1995 byl také členem dozorčí rady CS First Boston investiční společnosti (dnes WOOD & Company investiční společnost) a v letech 1998-1999 členem dozorčí rady chemičky Synthesia. Působil i v dalších obchodních společnostech. Od roku 2008 je jediným jednatelem a společníkem v PROGNEM, s.r.o.(likvidace vyhlášena 5. 8. 2014), od roku 2004 společníkem v Starlit, s.r.o., a od roku 2012 členem představenstva Pražské energetiky. Takže se nám ten komunistický ptáček také nakonec odkopal.
      penze
    • Re: A já to vidím takto
      08.11.2017 11:20

      A to jsou důvody, proč voliči ve volbách projevili touhu po změně. Proto získali v součtu ANO, Piráti a SPD v poslanecké sněmovně ústavní většinu. Kladu si však otázky. Nebude ANO jen pokračovatelem starých pořádků, vzhledem k totálnímu střetu zájmů Agrofertu s Babišem ve vládě? Je možno Babišovi věřit, že nepatří "k nim" jako bývalý nomenklaturní kádr KSČ a bez lustračního svědčení, které by mohlo vyvrátit jeho případné kolaborování k STB? Za mě k osobě Babiše hluboká nedůvěra. Co se Pirátů a SPD týče, těm je nutno dát šanci. Časem se i oni odkopou a budeme kam oba patří.
      penze
      •  
        08.11.2017 19:27

        Styděl bych se menit porad nicky bolseviku...co tady delas , kdyz ses nemajetny...Vy jste prospeurujici zemi za komancu odrezali a furt brecis zbabelce
        Velkamedvědice
        •  
          09.11.2017 8:06

          Mluví z Vás nenávist k lidem s odlišným názorem. Stalo se již tradicí, že díky Vaší nesnášenlivosti k ostatním zapomínáte, o co v tomto vlákně běží.
          kolemjdoucí
        • A o co se pokoušíš ty
          08.11.2017 21:05

          jednou používáš anglickou a podruhé českou klávesnici. Navíc, já s žádnými tvými "nicky", ala nýmandy nebo nulami nechci mít nic společného. S těmi se bav ty sám. Já používám nick jestli vůbec víš co to je. Ale při tvé dyslexi, protože je to cizí slovo tě to omlouvá. Ty máš problémy i s "Mě a Mně nebo děti si hráli ".
          nemajetný ale v pohodě
          • Re: A o co se pokoušíš ty
            08.11.2017 23:38

            Tim vytahováním si léčíš mindráky zbabělý multinicku?
            Velkamedvědice
            •  
              09.11.2017 8:15

              A toto je Váš příspěvek do diskuse, jejímž obsahem mají být důchody? V tom případě smutně konstatuji, že Vaše osobnost je stejné chudá a mdlá, jako diskuse, které zde trvale vedete.
              kolemjdoucí
      • cha změna
        08.11.2017 18:23

        a proto to třetina těch co došli hodila agentu burešovi ho ho ho to je změna ale ještě do většího bahna
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: cha změna
          08.11.2017 20:33

          No když ti co vyhráli volby ihned po volbách skartují důkazy o výsledcích voleb a potom jsou tak oblíbení, že ani nedostanou nikoho, kdo by s nimi šel, tak to něčím smrdí. Vládu bude na příkaz, Putinova oblíbence sestavovat trestně stíhaný bývalý Stbák cizinec, jehož minulost je taky zahalena tajemstvím. Všude jinde se po volbách musí dodržovat termín se skartováním, protože se skoro vždy objeví nějaké námitky opozice. Ted' se hradní smetánka, které jde o koryta, bude snažit a kličkovat aby jejich vláda vládla bez důvěry snad po dobu 5let. Co jsme to za lidi a jaký můžeme očekávat respekt od ostatních národů. Ve světovém tisku se po volbě prezidenta Havla psalo o Česku v superlativech skoro denně a v OSN lidé stáli při jeho projevech a dnes ticho po pěšině a náš prezident musí marně žebrat o pohovor i s narcistickým Trumpem, který jinak rozdává pohovory jako jiní koblihy. Ted' se nás naši vyvolení snaží dostat zpod ochranných křídel EU a NATO, zatímco jiné národy ze strachu z Ruska prosí o přijetí do spolku.
          Karlík
        • Re: cha změna
          08.11.2017 19:29

          Mike , dyt ten.luzr denně za Burese agitoval a pak zvolil fasistu a rasistu
          Velkamedvědice
          • 08.11.2017 23:23

            Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
            martíček
            • 09.11.2017 22:48

              Příspěvek byl smazán kvůli neodůvodněnému napadání autora příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky.
              martíček
  • Já to vidím jinak
    08.11.2017 6:52

    Těch 2760 Kč je jen takový šidítko a blbnutí lidi, aby si ukládali a šetřili. Jako naše babička dávala do hnízda pod slepice tzv. podkladek, aby je zblbla a víc nesly a ted' ten samý trik zkoušejí na lidech banky. Kdy některá banka, nebo stát dala někomu něco zadarmo. Nakonec z vás vaše peníze a víc zase vytahají na poplatcích, převodech a vedení účtu. Je to něco jako kobliha před volbama. Dvakrát si kousnete a je v čudu a s ní i vaše demokracie. Jeden je vysmátý a vy máte jen hořký pocit v hubě.
    :o)))))))))
  •  
    07.11.2017 16:01

    a co páni ekonomové radíte????? Spořit od 20 let?.....stačí se podívat na Vaše kolegy šmejdy z ČNB, co vyvádí.....jo, budu si spořit od mládí, abych si za naspořené peníze v důchod pořídil tak akorát kulový.....
    abc
    • ABC - hezký nick a hlavně přiléhavý
      08.11.2017 6:08

      Kdy pokročíš a dostaneš se na DEF a výš. S počtama jsi taky asi teprve na 1+1 ?
      ..
    • A co jsi měl za známku z matiky ?
      07.11.2017 23:38

      Z kecání určitě jedničku a navíc potřebuješ nový brejle, páč si nevidíš ani na špičku vlastního nosu. Stát ti dává peníze na to, co všude jinde dělají lidi celý život, že si šetří na stáří. Těch 2760 kč, co dostaneš ke svým 12000 kačkám za rok je 23%. I kdybys sis na to půjčil při 5% (138kč) tak jsi 2760 -138 = 2622 ročně v plusu. To je za 40 let života přes 100 000 kč, jen za to sis otevřel konto. Ted' to porovnej s těmi 8,2 % ročního růstu mezd. Už ti to dochází ? Asi sotva, protože kdybys na to měl mozkové bun'ky tak bys to dělal. Ted' si zkus představit, že místo placení 5% ní půjčky jen trochu ušetříš na kouření a chlastu a si v dalším plusu. Kdyby ses tomu jen trochu věnoval a uložil svoje ušetřené prachy do cenných papírů, tak nebudeš v 65 letech vědět co roupama dělat. Zkus to se jednou zamyslet a přestat jen nadávat a žrát něčí koblihy. Když to udělá víc Čechů je za pár let celý národ v pohodě. Ty se ale bez nadávání neobejdeš, pro tebe je to,co je voda pro rybu.
      Mn
      • Re: A co jsi měl za známku z matiky ?
        08.11.2017 8:39

        Hmm....cenné papíry.....a nejlépe pražská burza a k tomu takové NWR, AAA, Orco atd......děkuji za vysvětlení "odborníku"....
        abc
        • Nejsem odborník ale než něco koupím
          08.11.2017 16:09

          Tak si zjistím co je to za kvalitu a kdo to prodává. Na to stačí normální selský rozum, který hodně lidem schází a nepoužívá se. Jako blbec co po hlavě skočí do vody bez zjištění jak je hluboká. To nevíš ty neodborníku ? Taky jsi asi volil za koblihu a slibování lepších zítřků a nakupuješ podle reklam na TV ?.
          ZYX
      • Re: A co jsi měl za známku z matiky ?
        07.11.2017 23:47

        To Jste upadl z maliny na znak ne? Co inflace atd. Příspěvek je jednorázový atd. Počítat umíte, ale co si za těch 100 tis pořídíte za 50 let????????? Ostatní důchodové systémy nemají s naším nic společného. Odvádí se třeba důchodové pojištění, ale není třeba sociální, motáte jabka s hruškama vašnosto.
        Conck
        • Vašnosto - Dobrá půjdeme dál
          08.11.2017 6:01

          Inflace - to už je nižší vyšší škola. Kolem 3% odečítám od již odečtených a jsem stále v ročním plusu. Nevím jaké jsou poplatky za otevření konta, ale jsem si jista, že jsem stále hodně v plusu a na těch, co jsem dostala zadara vydělávám a protože jsou to už moje peníze dostávám úroky. Pochopitelně že nenechávám svoje peníze na bankovním kontě, kde jsou úroky 0. ale v cenných papírech. Historicky je dokázáno, za posledních 60 let, že střízlivě a pečlivě vybrané CP zhodnotí ročně průměrně o 11.8 %. To lze dohledat kdekoliv na finančních stránkách. Každý přece tady zná MDC McDonalds. Uvádím jen, protože mluvím z vlastní zkušenosti a může si je koupit každý a také dohledat, že jsem si to nevycucala z prstu. To je střízlivá průměrně dobrá investice, kterou nemusim hlídat každý den. Ty mi dávají jen v na úrokách 2.37% za rok a podle grafu šly, také jen za minulý rok, ke dnešnímu dni z 112 na dnešních 170.77. Všechna zde uváděná čísla jsou v USD. Dalších 2.37%+51%=více než 53% za rok, milý vášnosto. Tak si to spočítaj za těch 40 let. Ale to nesmí být jeden tiktak ale taktik. Na to nemusim být ani makléř nebo trénovanej. Stačí se jen trochu zamyslet, udělat plán a ne jen tady na všechno nadávat jako blbec a dělat chytrýho. Jen nevím proč to lidem jako jsi ty Patria nevysvětlí. Oni mě raději bloknou, že jim kecám do řemesla napíšou, že jsem vulgární. Tak si to pane koumáku hezky promyslete a přestan'te hloupě nadávat. Děláte jen ze sebe trotlíka.
          Mn
          • Re: Vašnosto - Dobrá půjdeme dál
            08.11.2017 12:04

            S Vámi se do vyšší dívčí ohledně hospodářských cyklů a základů ekonomie apropo systémů, matematiky, teoretické fyziky a všemu základu dávající fylozofie vůbec pouštět nebudu. Jak víte co bude za 5 let natož za 10??? Kyberměny, "exodus", státní reforny, válka, katastrofy.... atd. Nemáte nic jistého, natož penzijní připojištění. Reálné zhodnocení mezd přes 8% ročně??? Tak jaké bylo za roky 2008 až 2014? To je celých 6 let za posledních 9. Bluechip může zkrachovat jako Vy, pozemky a nemovitosti vám můžou vyvlastnit, peníze znehodnotit, cenosti ukrást a nebo to s Vámi sekne dřív, než si budete moci z toho penzijka beztrestně odebrat půlku. Řekněte mi výnos cca 1% ročně nebo nula nula prd z naspořeného milionu v 50ti letech + příspěvek cca 2tis ročně???? To je terno? Zamyslete se a přeji Vám hezký den vašnosto.
            Conck
            • Taky to nevím, ani co bude zítra
              08.11.2017 17:33

              Stejně jako nevím jestli mi zítra shoří barák, ale právě proto si pořídím pojištění. Ale taky u renomované firmy a ne u levnějšího podvodníka který zmizí, jak je v tomto kraji poslední dobou zvykem. V době sucha si nechám navozit do své studny vodu a ne jen brečet a nadávat na blbý počasí. Nechám si zateplit barák než v hospodě v zimě nadávat na mráz atd. atd. Na to stačí normální selský rozum. Ale dnes už nejsou sedláci v kurzu - nahrazuje je Argofurt.
              Mn
              • Re: Taky to nevím, ani co bude zítra
                08.11.2017 23:53

                A co budete mít z pojištění, když Vám v tom baráku shoří celý život? Nějak neodpovídáte na průměrné zvyšování mezd, zhodnocení atd. tudíž napadání ostatních a nediskutování nadhozeného.... Mějte se.
                Conck
                • Vyhořelý barák není celý život
                  09.11.2017 18:35

                  Už jste někdy viděl záběry dnešních požárů nebo povodní z Texasu nebo Kalifornie ? I s vyhořelým barákem život jde dál a s pojistkou mám alespon' nějakou kompenzaci a mám zase z čeho začít. Ale to trochu odbočujeme né. Tady se mluvilo o příspěvku státu a jestli je to výhodné. Mohl jsem očekávat že na této diskuzi narazím na Čecha.
                  Mn
                  • Re: Vyhořelý barák není celý život
                    09.11.2017 18:46

                    Překrucovat jste začal Vy. Když Vám tam uhoří rodina, tak si začněte znovu PANE. Já diskutoval a vy převracíte. Tak odpovězte na otázky, které se týkají Vašich tvrzení viz. znovu-nezodpovězené základní dotazy k Vašim nepřesnostem, zúžím na dva a to zásadní a důležité v celé této diskuzi --------- Reálné zhodnocení mezd přes 8% ročně??? Tak jaké bylo za roky 2008 až 2014? To je celých 6 let za posledních 9. Řekněte mi výnos cca 1% ročně nebo nula nula prd z naspořeného milionu v 50ti letech + příspěvek cca 2tis ročně???? To je terno? Zamyslete se a přeji Vám hezký den vašnosto.
                    Conck
          • Re: Vašnosto - Dobrá půjdeme dál
            08.11.2017 6:16

            Jo o Českých mudrlantech to věděl a říkal už i Karel IV....vám kdyby chtěli radit všichni svatí, zda všimnou si jich Češi paličatí.... To by byl prezident, ale i kdyby žil, tak by ho Češi nevolili. Nebyl by pro ně dnes dost lidový.
            Alex
            • Spořit na důchod , proč ne ? Ale ...
              08.11.2017 6:23

              Pánové základní myšlenka : Uvědomte si, že peníze mají d o m l u v e n o u hodnotu. Sami o sobě neznamenají nic. Vzpomeňte si na rok - myslím - 1953, kdy ze dne na den měnová reforma a za kufr peněz jste si koupili bochník chleba. V případě nouze se toto může opakovat a přes noc se z Vás - bohatých důchodců - stanou žebráci. Můj recept.: na penzijko ano, ale moc. Hlavní finance směřovat do pozemků a akcií. Ne českých, ale do světa , do blue chips. Roztočí-li se inflace, či přijde-li reforma, pak jako se znehodnotí peníze stoupnou o totéž nemovitosti i akcie . A pořád máte dost akcií, co ročně vyplácí 5% dividendu a tu můžete reinvestovat. No tak, má někdo lepší nápad ??
              občan
              • Re: Spořit na důchod , proč ne ? Ale ...
                08.11.2017 17:48

                To v roce 1953 nebyl případ nouze ani krize. To byla předem připravená zlodějna. V sobotu nás prezident Zápotocký varoval, abychom neposlouchali západní propagandu a že žádná měnová reforma nebude a všechno je v pořádku. Dnes víme že nové peníze byly už v bankách a v pondělí oznámili komunisti největší zlodějnu na lidech v historii národa a ti samí okradení je znovu z volili. To se bohužel stále nezměnilo. Tak co si myslet o takovém národu
                Mn
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data