Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluh obyvatel stoupl na 2,1 bilionu Kč, důvodem jsou úvěry na bydlení

Dluh obyvatel stoupl na 2,1 bilionu Kč, důvodem jsou úvěry na bydlení

27.11.2017 9:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Celkový dluh obyvatel činil na konci třetího čtvrtletí letošního roku 2,09 bilionu korun, a meziročně tak vzrostl o 172,9 miliardy . Za nárůstem stojí především meziroční růst objemu dluhu o 9,9 procenta u úvěrů na bydlení. Objem úvěrů na spotřebu se zvýšil o šest procent. Dluh ohrožený nesplácením meziročně klesl o 14 procent a dostal se pod hranici 41 miliard korun. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Celkový dluh z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření tak činil ke konci září 1,66 bilionu . Dlouhodobý dluh roste hlavně zvyšováním celkové částky úvěrů, o kterou klienti žádají. Její růst souvisí mimo jiné s rostoucí cenou nemovitostí. Krátkodobý dluh meziročně narostl o 24 miliard na 430 miliard korun. Počet klientů s krátkodobým dluhem meziročně klesl o 1,1 procenta na 2,42 milionu, zatímco počet klientů s dlouhodobým dluhem se jen velmi mírně zvýšil o 3000 na 1,12 milionu.

"I když počet klientů s dlouhodobým dluhem se meziročně téměř nezměnil, počet smluv se zvýšil o 25.500. Řada lidí tak využila současnou příznivou situaci na úvěrovém trhu a nejspíše si pořídili druhou nebo další hypotéku, případně úvěr ze stavebního spoření," uvedla výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací Lenka Novotná.

Podíl celkového dluhu ohroženého nesplácením se snížil o půl procentního bodu na 1,9 procenta. Na tomto snížení se podílel především pokles dlouhodobého ohroženého dluhu o více než šestinu (o 17,4 procenta, respektive o 2,7 miliardy Kč). "Jde o vůbec nejrychlejší meziroční pokles dlouhodobého ohroženého dluhu v historii," upozornila Novotná.

Počet klientů, kteří měli problémy se splácením svého úvěru ze stavebního spoření či hypotečního úvěru, se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o 12 procent na 26.715. Celkový podíl dlouhodobého ohroženého dluhu na dlouhodobém dluhu činil v ČR v průměru pouze 0,8 procenta.

Počet klientů s ohroženým krátkodobým dluhem poklesl na konci třetího čtvrtletí meziročně o 3800, tedy o 1,2 procenta na 299.000. "Objem ohroženého krátkodobého dluhu se meziročně snižoval rovněž velmi výrazně, konkrétně více než o 12 procent na 27,3 miliardy korun. Trend snižování krátkodobého ohroženého dluhu je dalším indikátorem dobré situace naší ekonomiky," podotkl výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Podíl ohroženého krátkodobého dluhu na celkovém krátkodobém dluhu činil v průměru 6,3 procenta. Celkově mělo problémy se splácením 12,4 procenta lidí s krátkodobým úvěrem.

(Zdroj: ČTK)

 

Čtěte více:

Limonády Pepsi a Coca-Cola netáhnou. Firmy hledají, co jim zajistí budoucnost
25.11.2017 11:34
Lídři světového trhu s nealkoholickými „cola“ nápoji, společnosti Peps...
Jak vymýtit obchod s dětskou prací
25.11.2017 18:21
Když se v říjnu 1997 sešli v Oslu globální lídři, aby určili strategii...
Víkendář: Čína už je za vrcholem
26.11.2017 9:45
Největší výzvou přicházející v současné době z Asie není jaderná Sever...
Víkendář: Díky Čechům klesá atraktivita zrádných technologií
25.11.2017 7:53
Skupina bezpečnostních odborníků v České republice na počátku tohoto r...
Vysvětlí se někdy akciově – dluhopisová záhada posledních let?
24.11.2017 19:12
Bývaly časy, kdy měli akcioví investoři jedno velmi dobré vodítko: Dlu...
Časopis Time střídá majitele. Meredith získal vydavatelství za 1,8 miliardy USD
27.11.2017 8:10
Americká mediální společnost Meredith koupí firmu Time Inc., vydavatel...

Váš názor
  • Důležité je jak se dluhy splácí
    27.11.2017 10:05

    Proč asi bohatému dlužníkovi každý rád pujčí, ale chudému bez dluhů ne. Proto je USA zadlužená až po krk ale Rusku bez dluhů nikdo půjčit nechce. Já raději půjčím podnikateli který umí zhodnotit svoje peníze a podniká, než někomu bez dluhů co jen sedí a čumí.
    Pravdaodvěká
    • Re: Důležité je jak se dluhy splácí
      27.11.2017 18:45

      Mno problem bude az se ty dluhybudou muset zaplatit svet se uplne obratil v kravskou pr... protoze dluznik je lepsi klient nez bezdluznik muheeehee az to rachne to bude pruser to si budou pamatovat 4-5 mozna i 6 generaci jak jejich predkove zili ve stanech a na ulici po krachu bank...
      martík
      •  
        30.11.2017 8:54

        I ty naivo, zcela ti uniká fungování reálného světa. Muset zaplatit státní dluh je nesmysl. Stát platí dluhy zásadně dobrovolně protože není síla, která by ho zaplatit donutila. A když stát nezaplatí je to bankrot. Ale státní bankroty tu jsou asi tak stejně dlouho jako státy samotné (tj. tisíce let). A vždy je to stejné. Jednou za čas vládce či vláda řekne, že už dluhy platit nebude a jede se dál. Dnes se obvykle řekne, že se nebude platit vše, nebo se změní úrok a splatnost. Řecko bylo před pár lety bankrot a za pár let bude zas a co se v té zemi změní? Nic. Řekové furt pokuřují a popíjejí ouzo, stávkují a načerno ubytovávají turisty. Každý podnikatel to zná, občas nějaký zákazník nezaplatí, to se stává je to součást podnikání s tím se musí počítat se státy to není o moc jiné akorát je to mnohem vzácnější a bolestivější. Ale rozhodně to není nic z čeho by se hroutila civilizace.
        ..
        • ..
          01.12.2017 8:51

          Jen pro tvoji orientaci. Daňoví poplatníci zaplatili za nedobytné úvěry od bank před jejich privatizací 370,4 mld. Kč. Podnikový sektor stál 136,6 mld. Kč. Kampeličky si vyžádaly 50 mld. Kč. Na úrocích, na dobývání pohledávek nebo jako náklady privatizace stát vynaložil 135 miliard korun. Stát navíc zaplatil za úvěry, za něž se zaručil, přes 20 miliard korun. Celkem tedy přes 700 mld. Kč. Takto si to představuješ? Tohle obhajuješ?
          ZYX
          • Re: ..
            01.12.2017 9:06

            I ty jsi na šlendrián zaplatil 70000 Kč. Zdá se ti to OK?
            ZYX
        •  
          01.12.2017 8:02

          Ano, konzumním viděním světa je to opravdu s dluhy tak, jak píšeš. Podíváš-li se však na věci z obecné historické zkušenosti tak zjistíš, že dosud nic nerostlo "do nebe" a vše má svůj začátek a konec. S konzumním viděním světa a spotřebním způsobem života vedeného na dluh to nebude jiné. Proto je rozumné, nehledět na věci pouze krátkodobou a jednostranně zaměřenou optikou (v tomto případě materiálně výhodnou), nýbrž je dobré naučit se věci vnímat v obecnější rovině, která člověku poskytne lepší orientaci, pochopení a objektivnější odhad vývoje z dlouhodobějšího hlediska.
          ZYX
    • Re: Důležité je jak se dluhy splácí
      27.11.2017 12:34

      Sám sis odpověděl: USA mají dluhy, ale také výkonnou ekonomiku. Investoři (lidi, co mají rozum) raději půjčí tomu, kdo má sice dluhy, ale umí zhodnotit investici, zatímco hlupáci (ty) by radši půjčili tomu (Rusku), co sice dluh nemají, ale jen sedí a čumí (jak jim teče z kohoutků ropa).
      Niemetz
      •  
        27.11.2017 18:46

        Nebylo by fajn kdyby to slavne UDA zitra splatilo vsechny dluhy jak by to asi dopadlo :-)))) jejich rating uz mel byt davno ve spekulativnim pasu kolos na hlinenych nohou :-))
        martík
      •  
        27.11.2017 18:35

        USA má tak výkonnou ekonomiku že roční schodek mezi dovozem a vývozem je už mnoho let okolo 500 miliard USD a celkový dluh překročil 20 000 miliard USD. Zachraňuje to FED tištěním peněz a povinné obchodování ropy v USD . Kvalitní spotřební zboží z USA téměř neexistuje a i jejich zbraně ( např. bojový letoun F-35 je předražený vzhledem ke svým omezeným manévrovacím schopnostem). Kvalitně vyrábět umí Japonsko, Německo a pár dalších států , USA mezi ně nepatří.
        samuraj
        •  
          27.11.2017 18:49

          FED to je ta spolecnost co jednou za cas necha zastrelit prezidenta US kdyz jim chce ukrast ovladani sveta ? Tech 15-20 bilionu dolaru nepadlo na hyposky to byla zasterka ty penize spolykaly specialni projekty treba takova odvracena strana mesice.... jen naiva veri ze par kuci hispancum udelalo takovou diru do eraru...
          martík
      •  
        27.11.2017 14:12

        Ale no jistě, před masakrem na Národní třídě nebyla republika zadlužená a proto byli občané chudí, to je zřejmé. Ekonom Sedláček říká, že vyspělé státy si za vyšší míru zadlužení kupují nižší růst ekonomiky. A VM říká, že současné státní dluhy jsou nesplatitelné (takže kapitalismus zbankrotoval) a současně jsou prý virtuální (takže se nemusí splácet a kapitalismus se pomocí rostoucích dluhů může rozvíjet dál).
        Špaček
        •  
          27.11.2017 18:54

          Spacku uz jsem si parkrat vsimnul jaky si podahanec zadny masakr na narodni tride nebyl to jen agent Zifcak aluas metvy student Ruzicka privedl par prostacku na narodni aby doszali par na zada a konecne se komunismus sesul protoze vsude jinde bylo hotovo jen tady se jezdilo na chaloupky a bylo navic delej prevrat kdyz tu bylo 100 tis ruskych vojaku s SS20 osazenych atomovkamajen ovcani prihlouplici jako Kocab ktery je vyhnal vrbovym proutkem tomu veri Domluvil to Gorby s Reganem :-)) anadakr by byl kdyby na te narodni byli transportery a projeli se tam i zpet pak bylo nebyl jakoze mrtvy Zifcak ale tak 300-400 metvych jenze to nikdo nechtel bylo to domluveno....
          martík
        • Špačku
          27.11.2017 14:38

          Ty si přečti jak hospodaří země s třetími nejvyššími zásobami ropy Venezuela co tam mají za system, který je za pár let zruinoval. To samé KLDR před nedávnem SSSR, DDR a ted' pomalu Kuba. O nás, Rumunsku, Bulharsku, Polsku nebo Mad'arsku ani nemluvě.
          ..
          • Re: Špačku
            27.11.2017 15:09

            Ale no jistě, ty země nebyly zadlužené, takže se jim nemohlo vést dobře, to je zřejmé. Kdyby se ČR po masakru na Národní třídě nemohla financovat privatizací komunisty nakradeného státního majetku (také prodejem 60 tun zlata, dodnes nevíme komu a za kolik) a čtyřbilionovým dluhem (včetně zadlužených občanů), taky by se tady nežilo jak nikdy dřív.
            Špaček
            • Špaček
              27.11.2017 15:18

              o)) To je zajímavé tvrzení zrovna od Tebe. Občas překvapíš.
              Velkamedvědice
              • Re: Špaček
                27.11.2017 15:41

                Komunisti přece kradli a kradli až všechno rozkradli a nezbylo skoro nic. To skoro nic se po masakru zprivatizovalo ani ne za poloviční ceny a pár let se z toho žilo (třeba těch 69 tun zlata, ze kterých je dnes 9), no a pak stačí pohled na grafy dluhů, za které se všechno postavilo, jsme bohatí a máme se dobře, to je zřejmé.
                Špaček
                •  
                  27.11.2017 18:56

                  Asi by bylo vhodne kdybychom ten dluh museli zitra uhradit jake by to tu asi bylo ze :-)))
                  martík
              • Re: Špaček
                27.11.2017 15:28

                Polemizuješ snad s tím, že ono "zhasnutí" po roce 89 bylo příliš krátké na to, abychom se zde následně mohli mít ještě lépe? Nebo snad s nízkou mírou zadlužení, kterou jsme po roce 89 zdědili? Nebo dokonce s tím, že jsme dokázali "projíst" i vlastní zlaté rezervy? Co tě tolik překvapilo?
                dlužník
                •  
                  27.11.2017 15:52

                  Špaček mně chápe, ty nemusíš.
                  Velkamedvědice
  •  
    27.11.2017 9:21

    Nemáme ty hodnoty pomotané? Mnoho zadlužených zemí i jejich zadlužených občanů jsou často vydáváni za bohaté. Jsou opravdu dluhy výsadou bohatství?
    dlužník
    •  
      27.11.2017 9:39

      zřejmě to tak bude, jednou se ty dluhy (nebo aspoň část) umazat budou muset....neumím si představit, že růst může být postaven na nekonečném zadlužování, určitě bude existovat bod zvratu.....potom se dluhy odpustí a ekonomika pojede nanovo....střadatal se bude považovat za hlupáka....smutné, kam to dospělo
      abc
      •  
        27.11.2017 18:58

        Divny to kapitalismus :-)) takze kapitalismus je tedy system ktery dela dluhy a ty se pak neplati takze US ma 9 letadlovych svazu aby az se bude mazat dluh mohli zase na nekoho zautocit samosebou na “pozvani OSN” nebo vymyslenych zbrani hrom niceni :-)))
        martík
      •  
        27.11.2017 9:47

        V minulosti byly podobné věci někdy řešeny válkou. Nakonec nepřítele jsme si už vytvořili....
        dlužník
        •  
          27.11.2017 10:43

          Vy jste si nepřítele vytvořili v Bruselu a USa, to sice jo. ale není třeba války. Stačí taková hyperinflacička.
          Velkamedvědice
          • Nepřítele z Bruselu jste přece udělali vy,
            27.11.2017 13:28

            Svobodní. "Svobodní navrhují hlasování o vystoupení z Evropské unie a jednoznačně doporučují, aby Česká republika z EU vystoupila." (píše se v politickém programu)
            Špaček
            • Re: Nepřítele z Bruselu jste přece udělali vy,
              27.11.2017 13:37

              Neznám stranu, z kterou bych plně souhlasil, jednalo se z části o protestní hlas, abych nemusel volit tradiční poliitcké strany a jaksi při předminulých volbách, te´d jsem je nevolil. Jinak gratulace, pěkně Vám Bureš s extremisty poskytuje funkce a korýtka v parlamentu. O názorech dotyšných třeba na Gott. raději mlčím, neb bych zaplakal.
              Velkamedvědice
              •  
                27.11.2017 13:54

                A vidíš, mě by nenapadlo, že budeš protestně volit stranu, která má v programu vystoupení z EU. Koryta, pro tři lidi? To nestojí za řeč.
                Špaček
          •  
            27.11.2017 11:18

            Máš snad namysli, že se tím směrem stahuje NATO s cílem přípravy války s Bruselem a USA? Omyl. To jsou naši přátelé.
            dlužník
            •  
              27.11.2017 12:44

              Nemám. Však Ty víš. Já z NATO nechci. To ty.
              Velkamedvědice
              •  
                27.11.2017 12:47

                Vůbec není důležité, co chce jednotlivec. Je důležité, co si přejí ostatní občané. A jejich přání se rád podřídím.
                dlužník
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.