Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Penta chce zcela ovládnout Fortunu a akcie stáhnout z burz. Nabídka zní 182,50 Kč za akcii

Penta chce zcela ovládnout Fortunu a akcie stáhnout z burz. Nabídka zní 182,50 Kč za akcii

03.01.2018 8:56, aktualizováno: 3.1. 17:39
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Investiční skupina Penta má zájem odkoupit od minoritních akcionářů akcie společnosti Fortuna Entertainment Group obchodované na českém a polském trhu a získat tak ve firmě stoprocentní podíl. Minoritním akcionářům, kteří celkem vlastní téměř 20 % akcií (resp. 10,3 mil kusů akcií), nabídne jejich odkup na českém trhu za cenu 182,50 za akcii. Patria bude proces odkupu na českém trhu řídit.

Akcie Fortuny v úterý na pražské burze uzavřely na úrovni 178,50 koruny za akcii. V úvodu středečního obchodování se posouvaly o zhruba 2 % výše ke 182 korunám za akcii a středeční obchodování uzavřely na 180 korunách za akcii.

Penta uvedla, že chce být ve společnosti Fortuna Entertainment Group dlouhodobým investorem bez plánovaného data exitu. „Penta se chce soustředit na další intenzivní rozvoj Fortuny, a to zejména na trzích střední a jihovýchodní Evropy. Vzhledem k tomu, že realizace těchto plánů bude finančně náročná, ovlivní to schopnost Fortuny vyplácet dividendy. Proto se Penta rozhodla navýšit svůj podíl na 100% a stáhnout akcie z veřejného obchodování na pražské a varšavské burze. Navíc stažením akcií z veřejného obchodování bude moci dojít k realizaci stanoveného plánu rozvoje Fortuny rychleji a jednodušeji," uvedla společnost.

 

 

Dceřiná firma Penty, společnost Fortbet Holdings Limited, registrovaná na Kypru, v současnosti vlastní 80,2 % akcií Fortuny. Lhůta pro doručení oznámení o akceptaci ze strany potenciálních zájemců o odkup akcií začne běžet dne 23. ledna 2018. Nabídkové období skončí dne 23. února 2018. Jak nabídkové období, tak cena za akcii, se mohou v uvedeném období měnit. Podrobné podmínky odkupu akcií včetně dalších důležitých informací jsou dostupné z www.patria.cz. 


a 



Minoritní akcionáři společnosti Fortuna Entertainment Group budou tak nabídku učiněnou ze strany Penty moci využít v období od 23. ledna do 22. února 2018 prostřednictvím akceptace nabídky, kterou naleznou na www.patria.cz a následně podáním prodejního příkazu u svého obchodníka s cennými papíry. 

Fortuna ve středu po závěru obchodování oznámila svolání mimořádné valné hromady na 15. února tohoto roku. Součástí agendy této valné hromady bude hlasování o stažení akcií z pražské a varšavské burzy. 

Fortuna je původně česká společnost založená v roce 1990 skupinou čtyř soukromých osob. Díky schválení zákona upravujícího provozování sázkových her nedlouho po jejím založení se Fortuna stala prvním oficiálním poskytovatelem kurzových sázek v České republice. O rok později vznikla sesterská sázková kancelář Terno na Slovensku.

Velmi důležitým momentem byl odkup obou firem skupinou Penta na přelomu let 2004 a 2005, která Fortunu restrukturalizovala a dále rozvíjela. Pod jejím vedením se Fortuna rozšířila na polský trh, a to prostřednictvím akvizice sázkové kanceláře Professional. V roce 2009 došlo k začlenění tuzemské a obou zahraničních společností pod nizozemskou entitu Fortuna Entertainment Group, která se nedlouho poté stala největším provozovatelem kurzových sázek ve střední Evropě.

V roce 2010 následně vstoupila společnost Fortuna Entertainment Group na pražskou a varšavskou burzu. V prvních čtyřech letech svým akcionářům přinášela zejména dividendový výnos, po roce 2015 a změně strategie se stala titulem s růstovým potenciálem. V posledních roce skupina posílila svoji pozici v rámci regionu, když expandovala na rumunský a chorvatský trh. Zároveň v České republice jako první tuzemská firma získala licenci pro provozování hazardních her na internetu.


 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Fortbet spustí nabídku na odkup všech akcií Fortuny za 182,50 Kč. Ta jej podporuje
02.01.2018 21:44
Fortuna Entertainment Group, jejíž akcie jsou obchodovány na pražské a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení