Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Novartis, United Technologies a Comcast ohlásily výsledky. Jejich akcie rostou

Summary: Novartis, United Technologies a Comcast ohlásily výsledky. Jejich akcie rostou

24.01.2018 17:37
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

V dnešním Summary se bude analytik Patria Finance Ján Hladký věnovat výsledkům firem Novartis, United Technologies, Comcast a General Electric:

EVROPA:

Novartis

Švýcarská farmaceutická společnost zaměřená na onkologii a imunologii se svými výsledky do puntíku naplnila tržní konsensus. Tržby narostly o 5 % yoy na 12,9 mld. USD, zatímco hrubá marže se rozšířila jen o 130 bps yoy na 67,2 %. Tady trh očekával více, avšak úspora na provozních nákladech tento nedostatek vyrovnala a čistý zisk na akcii ukončil kvartál na 1,21 USD (+8 % yoy), tedy v linii konsensu.

Z divizí táhla nejlépe Innovative Medicines, tedy výroba patentových léčiv. Ta navýšila tržby o 6 % yoy na 8,8 mld. USD. Děkovat za to může například novému produktu Cosentyx (psoriáza; +60 % yoy) nebo dominantní Gilenya (roztroušená skleróza), která sice nijak výrazněji neposílila, ale aspoň si udržela svoje postavení. Silný propad zaznamenalo léčivo Gleevec (leukémie; -40 % yoy), jehož generika před časem zaplavila trh. Když už je řeč o generikách, Sandoz, divize Novartis, která se tímto oborem zaobírá, nadále stagnovala na 2,6 mld. USD reflektujíc náročné konkurenční prostředí a tlaky na ceny. Jako poslední je tady Alcon (péče o oči) s 8% meziročním růstem tržeb, k němuž mu dopomohly dobré prodeje chirurgických nástrojů.

Z výhledu na rok 2018 vidíme, že situace na trhu s generiky se pro Sandoz jen tak brzo nezlepší, jelikož management počítá s nulovým růstem tržeb, případně až jejich mírným poklesem. Úsměv na tváři však může vykouzlit Innovative Medicines, pro níž vedení maluje 4 až 6% růst tržeb, a Alcon s jeho plánovaným 1 až 3% růstem tržeb. Celkovým tržbám jako takovým by se mohlo dostat 4 až 6% posílení. Další 3 % navíc by mohly poskytnout měnové výkyvy.

Trh se těší z dobré předpovědi na další rok a akcie Novartis posílá vzhůru o bezmála 3 %.

USA:

United Technologies

S kůží na trh dnes přišel také průmyslový koncern United Technologies. Čísla to nejsou úplně zářná, ale jak jsme viděli z reportu General Electric, mohlo to být mnohem horší. Tržby narostly na 15,7 mld. USD (+7 % yoy) při konsensu postaveném na 15,4 mld. USD. Hrubá marže se bohužel zúžila o 160 bps yoy na 25,7 %, což podrželo u země také čistý zisk na akcii. Jeho růst o 2,5 % yoy na 1,60 USD nicméně stejně překonal predikce pohybující se kolem 1,57 USD.

Rozpad na jednotlivé divize ukazuje, že nejvíce k růstu tržeb přispěl Pratt & Whitney vyrábějící letecké motory, konkrétně posílil o 12 % yoy na 4,5 mld. USD. Bohužel se tak událo za doprovodu zužující se profitability – provozní marže se zúžila o 200 bps yoy na 9,8 %. P&W je tak nejméně výdělečný byznys celého koncernu. Ve výsledku si nejlépe vedla divize bezpečnostních systémů. Její tržby poskočily o 6 % yoy na 4,5 mld. USD a doprovodil je mírný nárůst provozní marže (+80 bps yoy na 16,8 %). Tato divize vykázala také slušný organický růst objednávek, jejichž objem se rozšířil o 9 % yoy.

Výhled na rok 2018 počítá s organickým růstem tržeb o 4 až 6 %. Jejich celková výše by tak měla činit 62,5 až 64 mld. USD, čímž se konsensus 63,2 mld. USD nachází přibližně uprostřed. S čistým ziskem na akcii je to již o něco horší. Plánované rozmezí 6,85 – 7,10 USD je pod trhem predikovanými 7,3 USD, z čehož může být cítit další tlak na marže. Nejrychlejší růst tržeb (10 až 13 %) si management slibuje od divize Pratt & Whitney, k němuž by měly přispět prodeje motoru Geared Turbo Fan. Ty v posledních obdobích způsobovaly nemalou ztrátu celé divizi – ztrátu, jejíž vrchol máme snad již za sebou.

Akcie United Technologies dnes pokračují růstem o 1 %.

Comcast

Poskytovatel kabelové televize zaúčtoval tržby v hodnotě 21,9 mld. USD (+4 % yoy), s predikcemi trhu usazenými o 100 mil. USD níže. Víceméně můžeme celý růst připsat na vrub televizním studiím NBC, které posílily svoje příjmy o 10 % yoy na 8,8 mld. USD. Ukazatel EBITDA společnosti jako celku stagnoval na 6,8 mld. USD utahujíc tak marži o téměř 135 bps yoy na úroveň 30,8 %. Za tento pokles však můžou jednorázové položky (bonusy pro zaměstnance). Čistý zisk na akcii se s hodnotou 0,49 USD (+10 % yoy) dostal o 2 centy nad konsensus.

Čistý přírůstek zákazníků širokopásmového připojení překonal s hodnotou 350 tisíc nových klientů trhem odhadovaných 300 tisíc. Za celý rok 2017 tím pádem Comcast získal 1,17 milionu nových klientů – v souladu s plánovanými „více než 1,1 miliony“. Kaňkou na papíře jsou však jednotkové tržby (ARPU), které se usadily na 48,6 USD na zákazníka (konsensus 51,4 USD). Relativně dobře dopadl přírůstek video segmentu, jenž v součtu ztratil jenom 33 tisíc klientů, zatímco trh se připravoval až na -50 tisíc klientů.

Akcie Comcast dnes posilují o 0,5 %

General Electric

Popisovat výsledky tohoto průmyslového kolosu není žádná jednoduchá věc, vezmeme-li do úvahy, jak široce je rozkročen přes různá odvětví a také jak složitý je jeho systém reportingu. Budeme se to tedy snažit co možná zjednodušit a vyjádřit se jen k nejdůležitějším věcem.

Začněme nejdřív hezky popořádku hlavními finančními metrikami. Tržby sklouzly o 5 % yoy na 31,4 mld. USD, čímž nedosáhly na 33,8 mld. USD stanovených konsensem trhu. Provozní marže se zúžila o 560 bps yoy na 11,2 % a čistý zisk na akcii (bez jednorázových položek) se propadl o 40 % yoy na 0,27 USD. Predikce byly nastaveny na 0,28 USD. Těmto číslům však není nutno přikládat zbytečně moc velkou váhu, jelikož je rozkolísaly různé jednorázové vlivy, s nimiž jsme už počítali.

Při posledním setkání s investory management uvedl, že se soustředí na rozvoj třech divizí: Power (turbíny), Aviation (letectví) a Healthcare (zdravotnická zařízení). Podívejme se tedy speciálně na tyto tři, jak si prozatím management vede, a začněme radši rovnou s tou špatnou zprávou. Divize Power se propadla v tržbách meziročně o 15 % na 9,4 mld. USD. O cenových tlacích vypovídá zisková marže padající o téměř 17 p.b. yoy na hodnotu 2,8 %. Negativní perspektivu do budoucna představuje objem zakázek, jenž se smrskl o 25 %. Management ve zprávě uznává, že divize je velkým zklamáním. K jeho štěstí se situace na trhu s ropou obrátila a divize Oil&Gas vyrovnává tyto propady.

Další dvě divize jsou na tom už naštěstí podstatně lépe. Objednávky Aviation nabobtnaly o 11 % yoy, tržby zůstaly nehnutě stát na 7,2 mld. USD a zisková marže se rozšířila o 40 bps yoy na 24,7 %. Aviation je tak nadále nejprofitabilnější byznys celého General Electric. Do třetice tady máme přívětivý vývoj divize Healthcare, které pomohla poptávka z rozvíjejících se trhů. Objednávky šly vzhůru o 9 % yoy, tržby o 6 % yoy a zisková marže se rozšířila o 130 bps yoy na 21,5 %.

Nejdůležitější pozitivní zprávou je ve výsledku absence dalších negativních zpráv souvisejících s finanční divizí GE Capital. Management si to nejhorší odbyl v předešlém týdnu, kdy oznámil dodatečné náklady čítající 6,2 mld. USD plynoucí z plnění pojistných kontraktů. K tomu ještě přihodil nutné budování rezerv v objemu dalších 15 mld. USD. Prozatím se zdá, že další nepříjemná překvapení si už vedení odpustí. Dále vyzdvihujeme úsporná opatření, která se v roce 2017 vyšplhala na 1,7 mld. USD (plánovaná byla jen 1 mld. USD). I díky nim byl provozní cashflow za ušlý kvartál až na hodnotě 7,4 mld. USD. V tomto roce plánuje vedení osekat další 2 mld. USD.

Výhled do roku 2018 je také povzbudivý. Čistý zisk na akcii by se měl dostat do intervalu 1,0 – 1,07 USD (konsensus 1,0 USD), nicméně problémy divize Power jen tak rychle nezmizí. Daňová reforma ubrala z čistého zisku na akcii 0,4 USD a do budoucna by měla efektivní daňovou sazbu snížit na 20 %.

Pozn.: Absence negativních zpráv bohužel zmizela ve chvíli, kdy GE v následném konferenčním hovoru oznámila, že ji vyšetřuje americká SEC (regulátor akciových trhů).

Akcie GE po zprávě o vyšetřování SEC odepisují 2 %.

 

Čtěte více:

Summary: ASML roste, Bank of America a Goldman Sachs jdou dolů
17.01.2018 18:02
EVROPA: ASML Holding Nizozemský výrobce přístrojů pro výrobu polovod...
Summary: Morgan Stanley pozitivně uzavřel bankovní výsledky, Albemarle ranil úspěch konkurenta
18.01.2018 17:24
Pokračující výsledková sezóna dnes přinesla další várku korporátních d...
Summary: Vlaštovka Schlumberger hraje na neutrální notu
19.01.2018 16:14
Shclumberger je pověstnou vlaštovkou přinášející náhled do hospodaření...
Summary: Halliburton potvrzuje oživení na trhu s ropou, tržby Wynn Resorts hnalo Macau
22.01.2018 17:42
Z dnešní várky firemních výsledků se analytik Ján Hladký v souhrnu zam...
Summary: Akcie Johnson & Johnson klesají i přes solidní čísla
23.01.2018 16:59
V dnešním souhrnu se bude analytik Patria Finance Ján Hladký věnovat f...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m