Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Vlaštovka Schlumberger hraje na neutrální notu

Summary: Vlaštovka Schlumberger hraje na neutrální notu

19.01.2018 16:14
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Shclumberger je pověstnou vlaštovkou přinášející náhled do hospodaření ropného sektoru. Tento poskytovatel služeb pro ropná pole má za sebou slušnou rally, mohla tedy kvartální čísla trhy ještě něčím překvapit. Technologický obr IBM má za sebou další kvartál smíšených výsledků. Za růst tržeb vděčí v podstatě jenom jedinému segmentu. Jakému?

Schlumberger (Investiční tipy)

Je již tradicí každé výsledkové sezóny, že nám tento poskytovatel služeb pro ropná pole přináší první náhled do situace ropného sektoru. A nutno říci, že věci se vyvíjejí dle našich očekávání. Nejprve se podíváme na meziroční srovnání jednotlivých finančních metrik. Tržby stouply o 15 % yoy na 8,2 mld. USD, čímž do puntíku splnily tržní predikce. Provozní marži se navíc dostalo rozšíření o 110 bps yoy, což povytáhlo čistý zisk na akcii ještě výše. Jeho výsledná hodnota 0,48 USD (+80 % yoy) překonala konsensus o příjemné 4 centy.

Výkon jednotlivých segmentů budeme srovnávat proti předešlému čtvrtletí, ať máme lepší obrázek o vývoji situace na ropných polích. Za nárůstem tržeb stojí z geografického hlediska především Severní Amerika (+8 % qoq), kde se o slovo hlásí břidlicoví těžaři. Z pohledu produktového portfolia můžeme za posílení tržeb děkovat hlavně divizi pro samotnou těžbu. Její příjmy vyrostly o 7 % qoq na 3,1 mld. USD díky vyšší těžební aktivitě v pevninské Severní Americe a také v Saudské Arábii. Provázela je také expanze provozní marže o 40 bps qoq na 10,2%. Svůj díl práce udělala i divize otevírající nová ložiska. Mezikvartální růst příjmů o 3 % na 2,2 mld. USD doplnila rozšířením provozní marže o 40 bps qoq na 14,6 %. Průzkumní divize byla jediná, jejíž tržby se dostaly pod tlak, konkrétně sklouzly o 8 % qoq kvůli slabé sezónní aktivitě v Rusku.

Jednorázové dopady daňové reformy se v podstatě vzájemně eliminovaly – přecenění daňových závazků (plus k zisku) kontrovalo dodatečné zdanění zisků ze zahraničí (mínus k zisku). Efektivní daňová sazba by měla zůstat na původní úrovni.

Z komentáře managementu se zdá, že situace na trhu s ropou se blíží rovnováze. Světová ekonomika si drží solidní tempo růstu, což táhne poptávku po černém zlatě. Na nabídkové straně poskytují cenovou vzpruhu produkční škrty zemí OPEC a Ruska a klesající rezervy. Management odhaduje, že se na trhu začnou postupně projevovat léta nedostatečných investic do těžby, což bude držet na uzdě možnou nadprodukci. Do tohoto úzkého prostoru se pak se svou produkcí budou snažit vtěsnat američtí břidlicoví těžaři.

Akcie Schlumberger mají za sebou slušnou rally - od prosince 2017 nabraly 20 %. Pozitivní výsledky proto už zřejmě byly zahrnuty v ceně, která dnes klesá o 2 %.

IBM

Technologická společnost IBM má za sebou další kvartál smíšených výsledků. Tržby narostly o 4 % yoy na 22,5 mld. USD, přičemž konsensus odhadoval jen 22,1 mld. USD. Hrubá marže se opět zúžila, nyní o 150 bps yoy na 49,5 % (konsensus 50,8 %). Je to následek pokračující změny produktového mixu, o němž si řekneme více později. Výsledný čistý zisk na akcii posílil meziročně jen o 4 % na 5,18 USD, což bylo v podstatě v linii predikcí. Znova ale vyzdvihujeme volný cashflow, jehož objem nabobtnal na 4,8 mld USD (+70 % yoy).

Na první pohled se reportovaná čísla zdají víceméně v pořádku. Problém nastává ve chvíli, kdy se podíváme na jejich rozpad dle jednotlivých segmentů. Za veškerý růst tržeb je opět zodpovědný jen segment Systems (+30 % yoy na 3,3 mld. USD), jenž se zabývá prodejem hardware. Oživení této části byznysu se dostavilo již v předešlém kvartálu spolu s uvedením nového mainframe Z14. Tento segment má však cyklické tendence a z historického hlediska trvalo oživení většinou 2 až 3 kvartály (za sebou máme 2), načež došlo k stabilizaci tržeb. Největší segment, cloudové služby, již po několikáté v řadě svoje tržby zmenšuje (-1,2 % yoy na 9,2 mld. USD) a Cognitive Solutions (superpočítače a AI) se konečně vrací alespoň k mírnému růstu (+2,5 % yoy na 5,5 mld. USD). Právě tato změna produktového mixu, tedy přesun k nízkomaržovému hardware způsobuje tlak na hrubou marži celé společnosti. Nicméně, chceme poukázat zejména na fakt, že až dojde šťáva segmentu Systems, velice dobře se může stát, že se IBM vrátí k meziročnímu poklesu tržeb.

Ve výhledu na rok 2018 management maluje rostoucí tržby avšak bez konkrétnějšího odhadu. Jako vítr do zad by měly sloužit měnové výkyvy, které k nárůstu tržeb přihodí 200 až 300 bps. Na pořadu dne je také stabilizace marží a čistý zisk na akcii „alespoň 13,80 USD“ (konsensus 13,90 USD). V návaznosti na daňovou reformu by se měla daňová sazba usadit mezi 14 až 18 % (12 % v roce 2017). Společnost repatriovala hotovost uloženou na zahraničních účtech, plány jak s ní naložit však neodhalila. Co se týče dalšího kvartálu, tady bychom se měly dočkat opětovného růstu tržeb (i po abstrahování od měnových výkyvů) a čistého zisku na akcii v intervalu 2,35 – 2,49 USD (konsensus 2,3 USD).

 

Čtěte více:

Technická analýza: Ropa stoupá na ceny, které byly nedávno fantasy
18.01.2018 15:56
Na současný stav, kdy už skutečně dochází ke kýženému odbourávání záso...
Pokračující růst cen ropy nebude udržitelný, trh letos najde rovnováhu
19.01.2018 14:05
Ceny ropy pokračují v solidním růstu, když na počátku tohoto týdne vys...
IEA: Ani Rus, ani Saúdové. Světovým ropným lídrem mohou být brzy USA
19.01.2018 11:56
Spojené státy si v těžbě ropy stojí tak dobře, že by v tomto roce moh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení