Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DPA: V Německu roste zájem o bankovní služby podle Alláha

DPA: V Německu roste zájem o bankovní služby podle Alláha

12.02.2018 8:25
Autor: ČTK

Islámské právo zakazuje úroky. Tabu jsou i investice do tabákového, alkoholového a zbrojařského průmyslu. Muslimům žijícím v Německu je proto od poloviny roku 2015 k dispozici banka KT Bank, podle svého tvrzení jediná islámská banka v eurozóně, která obchoduje podle pravidel islámského práva šaría. Daří se jí a má velký potenciál, napsala agentura DPA.

Do kolínské pobočky KT Bank u zdejší nové centrální mešity muslimské organizace Ditib si jen pár týdnů po jejím otevření uložilo peníze více než tisíc převážně muslimských klientů. "Mezi 1,5 milionem muslimů v Severním Porýní-Vestfálsku je zastoupeno přes 20.000 podnikatelů tureckého původu, kteří zaměstnávají 130.000 lidí. Tady vidíme velký potenciál," řekl agentuře DPA ředitel pobočky Ayhan Cengizer.

Banka se řídí zvláštním pravidlem: ani klientovi ani sama sobě nevyplácí úroky. To vylučuje vedení spořícího účtu stejně jako úvěry, protože ty by se musely splácet s úroky. Investuje se jen do reálných aktiv, ne do cenných papírů, akcií nebo fondů. Investice do alkoholového a tabákového průmyslu nebo do chovu vepřů jsou tabu, popisuje mluvčí akciové společnosti KT Bank v Německu Ferhat Aslanoglu. "Stejně nepřípustné jsou investice do zbraní nebo hazardu," dodává.

Přes tato omezení - nebo možná právě kvůli nim - běží obchody dobře, počet klientů se blíží hranici 10.000. KT Bank, dceřiná společnost istanbulské podílové banky Kuveyt Türk, otevřela centrálu ve Frankfurtu nad Mohanem a dvě filiálky v Mannheimu a v Berlíně teprve v létě 2015. Po kolínské pobočce budou následovat další. "Poptávka ze strany muslimské komunity nepolevuje," říká Aslanoglu. Tři čtvrtiny klientů tvoří soukromé osoby, zbytek spolky, firmy a instituce. Věřící zaměstnanci a klienti mají na pobočkách k dispozici modlitebny. Lidé nemuslimského původu tvoří podle odhadů 15 procent klientů, uvádí mluvčí.

Finanční experti odhadují, že pro banky obchodující v souladu s islámským právem šaría exituje potenciálně velký trh. Pro Německo při zdejším počtu téměř pěti milionů muslimů - nebo 1,5 milionu muslimských domácností - vychází partner poradenské firmy Strategy& Philipp Wackerbeck z potenciálu až 300.00 klientů. "A tento potenciál není zdaleka vyčerpaný," říká. Na hlavních islámských trzích - v Turecku a arabských zemích - rostou banky podnikající v souladu s koránem významně silněji než ty konvenční. Tento obchodní model je ale v Evropě jen málo znám.

Z mezinárodních studií Wackerbeck ví, že: "Sotva se najde muslimský klient a může být jak chce věřící, který bude ochoten platit za bankovní služby podle zákona šáría více. A všichni chtějí dobrý výnos." Jak ho docílit, když se musí rezignovat na vše, co Alláh neschvaluje?

Konkrétně to vypadá takto: Když klient potřebuje peníze na koupi auta nebo domu, koupí je místo něj banka. "Klientovi je pak přeprodáme se ziskem na splátky," vysvětluje Aslanoglu. Někdy je to kvůli německým právním předpisům trochu komplikovanější. Příklad: aby se při nákupu nemovitosti nemusela platit dvakrát daň z jejího nabytí - jednou by platila banka a jednou klient - vytvoří firmu, dům koupí společně a banka se pak stáhne. Podle Aslanoglua v tom německý finanční dozor Bafin neshledává žádný problém.

Mnozí věřící muslimové, kteří nechtěli žádný úvěr spojený s úroky, a proto bydleli v nájmu, si díky tomuto modelu financování pořídili vlastní bydlení, říká Aslanoglu. "Ti, kteří měli peníze doma pod postelí, teď přicházejí k nám." Peníze se investují do reálného hospodářství - kupují se za ně nemovitosti a spotřební zboží - a klient má podíl na úspěchu svého vkladu ve formě přerozdělení zisku a ztrát.

Wackerbeck vysvětluje, že "v islámském bankovnictví existuje na jedné straně teorie a na druhé zažitá praxe. Kopíruje klasické vklady. Klientovi se vyplácí výnos, který odpovídá úroku v klasické bance." Když nastanou slabší roky, mají islámské banky k dispozici rezervy, dodává Wackerbeck.

Sotva se najde bankovní dům, který je pod takovou kontrolou, zdůrazňuje Cengizer. Šaríová etická rada zkoumá každý produkt a každou smlouvu. Bafin kontroluje, jestli je všechno v souladu s národním právem. Dohled si udržuje i dozorčí rada v Turecku. Politicky napjaté německo-turecké vztahy se dosud negativně neprojevily. "Naopak, máme další zájemce, i z řad klientů arabského původu," uzavírá Cengizer.


Váš názor
  •  
    13.02.2018 9:24

    Alespoň mají nyní v muslimských zemích nyní silný důvod k tomu, proč v nich zřizovat banky pro Evropany a Američany, kteří jsou zvyklí na úroky a investice do tabákového a zbrojařského průmyslu. Doufám, že se muslimové pochlapí a začnou ve svých zemích se stavbou kostelů, podobně jako se budují mešity na Západě.
    ZYX
    •  
      13.02.2018 9:43

      ZYX - tvůj příspěvek je zcela mimo mísu. Byl jsi vůbec někdy v nějáké muslimské zemi? Západní banky jsou tam na každém rohu, jak pro místní tak pro cizince. A třeba v Jakartě máš těsně vedle sebe mešitu, křesťanský kostel, hinduistický chrám atd. Už fakt nevíš, jakou hovadinu napsat..
      Hygge
      •  
        13.02.2018 9:57

        Islámské právo Šaria je natolik benevolentní, že dovoluje muslimům západní svobody. Tak např. v Saudské Arábii to vypadá takto. Nemuslimským obyvatelům je většinou odpírána svoboda vyznání, ale Abdalláhova vláda se zčásti na nátlak západních mocností snažila o větší náboženskou toleranci. Stejně tak není dodržována svoboda shromažďování ani svoboda projevu. Přístup k internetu je regulován. Human Rights Watch poukazuje na odsouzení v nespravedlivých soudních procesech, týrání vězňů, diskriminaci žen a nucení k předčasnému manželství. V zemi funguje Výbor pro podporu ctnosti a bránění neřesti, náboženská policie, která nevybíravými a často brutálními způsoby dohlíží nad dodržováním náboženských předpisů. Politické opozici a lidem podezřelým z terorismu hrozí svévolné zadržení a nespravedlivé odsouzení. Mezi tresty patří např. rány holí nebo useknutí končetiny. Trest smrti může být udělen např. za čarodějnictví, zřeknutí se islámu, cizoložství, loupež nebo pašování drog. Zahraniční pracovníci nemají sociální, politická, kulturní ani ekonomická práva. V zemi je zakázána činnost politických stran a odborových organizací, nicméně existují domácí i zahraniční opoziční hnutí, z nichž nejvýznamnější jsou sunnitští extrémisté, liberalisté a ší'ité. Vláda se se smíšeným úspěchem snaží opozici potlačovat. Režim důkladně kontroluje všechny aspekty veřejného života občanů. Ještě snad zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sa%C3%BAdsk%C3%A1_Ar%C3%A1bie
        ZYX
        •  
          13.02.2018 10:36

          Tebe ten latentní rasismus jednou zabije. Evidentně si byl nejdále ve východním Německu kolego
          Velkamedvědice
        •  
          13.02.2018 10:04

          Despotická vláda dynastie Saúdů v Saudké Arábii je všeobecně známý extrém. Muslimské země mají nejrůznější režimy. A přestaň už s tím strašením , je to dost trapné..
          Hygge
          •  
            13.02.2018 10:07

            EU soud pro lidská práva islámské právo šaría (nedílná součást islámu, vč. halal apod) prohlásil za NEDEMOKRATICKÉ A S DEMOKRACIÍ NESLUČITELNÉ A ODPORUJÍCÍ LIDSKÝM PRÁVŮM. Bylo to prohlášeno v rozsudku EU soudu pro lidská práva z 13. února 2003. Turecký ústavní soud zakázal v Turecku islámskou stranu Refah (Welfare Party), proto, že tato islámská strana obhajovala a chtěla zavedení práva šaría v Turecku.
            ZYX
            •  
              13.02.2018 11:11

              Co popravy čínskými komunisty?
              Velkamedvědice
              •  
                13.02.2018 11:20

                Čína nám terorismus do Evropy netahá.
                ZYX
    •  
      13.02.2018 9:33

      Proč se nevyjádříš též k tomu, jak celkem nedávno Putin slavnostně otevřel největší mešitu v Evropě?
      ..
      •  
        13.02.2018 9:42

        Protože ČR patří na západ a nikoli na východ. A také proto, že článek se týká vztahu Západu a muslimů, nikoli východu a muslimů. Myslíš, že je něco špatného na tom, žádat Západem po muslimských zemích reciproční chování ve vztahu bank a věřících např. v katolické či pravoslavné církvi? Já v tom vidím rovnost kultur.
        ZYX
        •  
          13.02.2018 10:22

          Jaká reciprocita? Žádaly snad indiáni v době kolonizace Ameriky abychom v Evropě stavěly totemy? Prostě když někam přijdeš se svou vírou postavíš si tam svatostánek. Jsou země, kde ti to nepovolí a nejsou jen muslimské (třeba Vatikán). A i v saudské arábii jsou nepochybně součástí velvyslanectví kaple.
          ..
          •  
            13.02.2018 10:29

            Ty se domníváš, že součástí velvyslanectví muslimských zemí v Německu je i KT Bank či mešity?
            ZYX
            •  
              13.02.2018 11:10

              Banky a fondu tohoto typu znám 10 let a bez povyku. Zajímavé, že, teď nějaký imigrant Bulhar napadl jedenáctiletého chlapce a i když to bylo v TV, nikoho to nevzrušuje..Kdyby pocházel ze Sýrie...
              Velkamedvědice
            •  
              13.02.2018 10:42

              Co si pořídí muslimské země na svém svrchovaném území velvyslanectví je jejich věc. Klidně i nejhlubší latrínu na světě.
              ..
              •  
                13.02.2018 10:54

                To je jasná věc. Mám však takový dojem, že si to muslimové v Německu pořizují mimo velvyslanectví. Já reciprocitu Německa a muslimských nevidím. Nebo znáš nějaké německé (západní) banky či kostely např. v Sýrii, Iráku či Afghanistánu? Kdyby se jednalo o západní zbraně na těchto územích, byl by výběr daleko jednodušší. Škoda.
                ZYX
                •  
                  13.02.2018 11:10

                  Tak třeba v Bagdádu působí pobočka HSBC.
                  ..
Aktuální komentáře
30.04.2024
9:37Jan Bureš: HDP potvrzuje pokračující „nerovnoměrné“ oživení
9:23FLASH: Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %
9:12Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků
8:53Trhy otevřou opatrně. Erste po prvním čtvrtletí potvrzuje roční výhled, dozvíme se první odhad HDP  
8:39Rozbřesk: HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky
8:27ČEZ, a.s.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
8:05Erste s úrokovým výnosem i ziskem nad očekáváním, drží celoroční výhled
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board