Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovenský soud zamítl žalobu Babiše ohledně jeho evidence u StB

Slovenský soud zamítl žalobu Babiše ohledně jeho evidence u StB

13.02.2018 16:43
Autor: ČTK

Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl žalobu českého premiéra v demisi Andreje Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. ČTK to dnes sdělil mluvčí soudu Pavol Adamčiak. Soud svůj verdikt opřel o loňské rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který mu případ vrátil k opětovnému projednání kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou neměl být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Ústav verdikt uvítal.

Andrej Babiš přichází ke Krajskému soudu Bratislava I, kde 30. ledna pokračovalo soudní líčení ve věci jeho žaloby proti slovenskému Ústavu paměti národa v souvislosti s archivními svazky, ve kterých je Babiš veden jako agent komunistické Státní bezpečností (StB). Bratislavský krajský soud 13. února 2018 v obnoveném líčení zamítl žalobu Andreje Babiše, že je neoprávněně evidován jako agent StB. Případ mu vrátil ústavní soud.

"Ústav paměti národa vítá rozsudek Krajského soudu v Bratislavě ze 30. ledna 2018, který ve smyslu nálezu Ústavního soudu Slovenské republiky konstatoval, že Ústav paměti národa není pasivně věcně legitimován," sdělil ČTK mluvčí ÚPN Jerguš Sivoš. Dodal, že ÚPN nebyl tím, kdo zasáhl do práva na ochranu osobnosti Babiše, když zveřejnění dokumentů někdejší StB ukládá ÚPN příslušný zákon.

Rozhodnutí krajského soudu, vůči kterému nelze použít řádný opravný prostředek, bude pravomocné po jeho doručení Babišovi i ÚPN. Podle Sivoše ÚPN zmiňovaný verdikt krajského soud zatím neobdržel.

Podle právníka Pavola Poláčeka, jehož advokátní kancelář zastupovala ÚPN ve sporu s Babišem, nejnovější verdikt soudu znamená, že rodák z Bratislavy Andrej Babiš své jméno neočistil. "V současnosti neexistuje žádné rozhodnutí, že Andrej Babiš je veden neoprávněně jako agent StB. Pokud by to chtěl opět řešit, může žalovat někoho jiného. Ústavní soud neřekl, koho. To by nejprve musel (Babiš) analyzovat," řekl ČTK Poláček.

Zamítnutí Babišovy žaloby v obnoveném líčení není překvapením. Soudci bratislavského soudu byli vázáni rozhodnutím ústavního soudu, který loni v říjnu zrušil pravomocná rozhodnutí krajského i nejvyššího soudu, jež původně daly Babišovi za pravdu ve sporu s ÚPN. Ústavní soud ve svém verdiktu kromě jiného uvedl, že žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob v dokumentech StB nemá být ÚPN, který na Slovensku například spravuje archivní svazky StB a který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

Ústavní soud také konstatoval, že slovenské soudy v Babišově kauze rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří při výpovědích před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Ústavní soud také zpochybnil věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali ve prospěch Babiše a jejichž výpovědi byly klíčové v původním líčení.

Slovenští právníci označovali rozhodnutí ústavního soudu za přelomové, které bude mít také dopad na jiné podobné případy. Dříve obecné soudy na Slovensku, včetně nejvyššího soudu, umožňovaly ve sporech o evidenci osob v dokumentech StB žalovat právě ÚPN, který v minulosti prohrál vícero podobných sporů.

Slovenský ústavní soud neuvedl, kterou instituci na Slovensku by měly žalovat osoby, jež se domáhají neoprávněnosti své evidence v archivních materiálech StB. Podle některých právníků by žalovanou stranou mohlo být ministerstvo vnitra. Ministr vnitra Robert Kaliňák ale loni řekl, že jeho úřad spisy po StB nedisponuje, a označení ministerstva za nástupnickou organizaci StB označil za scestné.

Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Archivní dokumenty uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale v původním líčení u bratislavského okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Babiš dál tvrdí, že s StB nespolupracoval, mluví o další žalobě

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) i po verdiktu slovenského soudu tvrdí, že s komunistickou Státní bezpečností (StB) nespolupracoval a označil záležitost za smyšlenou. Mluví o další žalobě. Bratislavský krajský soud v obnoveném líčení zamítl Babišovu žalobu, že je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie veden jako agent neoprávněně.

Babiš uvedl, že se o rozhodnutí soudu dozvěděl od médií. "Já se spojím s mým právníkem, určitě to budu žalovat nadále. Samozřejmě mně to vadí, nikdy jsem nespolupracoval, nic jsem nepodepsal a je to smyšlená záležitost. Takových lidí, jako jsem já, je tam vícero, například otec Adély Banášové a další stovky lidí. To rozhodnutí soudu je takové, že ani nevíme, koho máme žalovat. Určitě v tom budeme pokračovat," řekl dnes ČTK a České televizi Babiš.

Doplnil, že je připraven se soudit celý život. Jeho právníci prý zažalují slovenské ministerstvo vnitra nebo Slovenskou informační službu, případně se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

První místopředseda hnutí ANO a šéf jeho sněmovní frakce Jaroslav Faltýnek řekl, že o verdiktu soudu nic neví a ani ho to nezajímá. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) poukázal na předchozí verdikt slovenského Ústavního soudu, který uvedl, že Babiš neměl žalovat Ústav paměti národa, což je slovenská obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů. "Takže je to asi logický důsledek a teď asi bude podána ta žaloba na toho někoho jiného," uvedl. Pelikán míní, že nynější verdikt je jen technický krok, který nic neznamená.

Spor se bratislavskému soudu vrátil po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil pravomocná rozhodnutí krajského i nejvyššího soudu, jež původně daly Babišovi ve sporu s Ústavem paměti národa za pravdu. Soudci bratislavského soudu jsou rozhodnutím ústavního soudu vázáni. Ten ve svém verdiktu kromě jiného uvedl, že žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob v dokumentech StB nemá být ústav.

Ústavní soud také konstatoval, že slovenské soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků StB, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Ústavní soud také zpochybnil věrohodnost těchto svědků, kteří vypověděli ve prospěch Babiše a jejich výpovědi byly klíčové v původním líčení.


Čtěte více:

Stíhání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo může pokračovat. Babiš: Je to objednávka mafie
19.01.2018 14:04
Policie bude moci pokračovat v trestním stíhání premiéra a předsedy hn...
Prezident přijal Babišovu demisi. Požadavek podpory 101 hlasů bere podmínečně zpět
24.01.2018 12:44
Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě přijal demisi menšin...
Co vysvětloval Babiš špičkám EU – pohled z Bruselu
01.02.2018 12:00
„Premiér České republiky Andrej Babiš se staví proti uprchlickým kvótá...
Jak se vypořádat s tím, že nás západní Evropa „kolonizuje“?
13.02.2018 13:04
Thomas Piketty se již nějakou dobu řadí mezi hvězdné světové ekonomy a...
Platební bilance ČR byla loni v rekordním přebytku 63,4 mld. Kč
13.02.2018 11:00
Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických tran...
Draghi: Regulovat bitcoin? To není věcí ECB
13.02.2018 16:07
Regulovat bitcoin není věcí Evropské centrální banky (ECB). Prohlásil ...

Váš názor
  • ZYX ty se presehuj do Petrohradu
    19.02.2018 15:52

    Usetris za mezimestske pripojovani.
    pro ..
  • Michael Žantovský
    19.02.2018 13:12

    Dokonce i tento stoupenec Havla uvažuje s referendem o EU. Více zde: https://echo24.cz/a/SscuN/chceme-se-vzdat-vlastni-zahranicni-a-obranne-politiky
    ZYX
    • Re: Michael Žantovský
      19.02.2018 17:02

      Spad si z višně. Kdy nám byla naše armáda k něčemu. Proti Němcům v 39. nebo proti Rusům v 68. A kdo tady od 48. určoval s kým pujdem a proti komu. Ted' nám to ukazuje Eman o holi. Ted' jsme na tom nejlíp od druhé světové. Proč zase pod ruský karabáč. To víš jen ty, ale vzpomen' jak dopadlo dřívější přisluhovači jako Slánský a Kléma a jak plakali když splnili svůj úkol a byli popravováni těmi co pomáhali.
      abc
      •  
        20.02.2018 6:04

        Nějak jsem nepostřehl, že by Žantovský psal o naší armádě. Přečti si jeho názor a pochopíš, že se zamýšlí nad ztrátou suverenity naší země v EU.
        ZYX
      •  
        19.02.2018 17:10

        ZYX je Ruskem placený troll, sleduje tedy ve všem pochopitelně zájmy Ruska.https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)
        Hygge
        •  
          20.02.2018 6:06

          A co Žantovský, bývalá Havlova pravá ruka? Ten je placený kým? On hájí zájmy Ruska, když upozorňuje na ztrátu suverenity Česka v EU?
          ZYX
  • Merkelová - Babiš
    19.02.2018 12:07

    ČTK informovala, že německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala členské státy EU k pokroku v dohodě o azylovém systému a varovala, že státy očekávající finanční podporu EU musí v řešení migračního problému projevit solidaritu. Některé země EU dle ní ale nadále brání přijímání uprchlíků. Na její slova pro nás reagoval předseda vlády Andrej Babiš. Více zde: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Merkelova-nam-vyslala-durazny-vzkaz-ohledne-uprchliku-a-financi-A-toto-ji-odpovedel-Andrej-Babis-524970
    ZYX
    • Když nebudete poslouchat, nic nedostanete
      19.02.2018 12:24

      Krásný příklad toho, jak to s Německem a celou EU funguje. Fuuuj, hanba. Nejsme děti a Merkelová není rodič. Máme svoji hrdost a musíme odmítnout její chování ve smyslu "když nebudeš poslouchat, tak ti nic nekoupím".
      ZYX
      • Re: Když nebudete poslouchat, nic nedostanete
        19.02.2018 15:59

        To ty musíš vědět z vlastí zkušenosti. Když nebudeš psát ptákoviny nedostaneš rubly.
        :o))
        •  
          20.02.2018 6:09

          Na rozdíl od Merkelové mám zájem, aby o osudu uprchlíků naší země rozhodli voliči ve všelidovém referendu.
          ZYX
  • Koho si zvolili občané na Praze 3 aneb proč jsou komunální volby důležité
    17.02.2018 8:33

    Odpovídá Stanislav Jánský z Prahy 3, který se nebojí nazvat věci pravými jmény. Více zde: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Havliste-prolezli-jako-rakovina-celou-spolecnosti-Banda-slunickaru-obsadi-cizi-budovu-a-elity-vcetne-Babise-jim-jdou-na-ruku-Toto-se-stane-i-vam-Soused-Kliniky-hovori-524611
    ZYX
    • Re: Koho si zvolili občané na Praze 3 aneb proč jsou komunální volby důležité
      17.02.2018 9:42

      A pražská elita většinově podporovala Drahoše na Hrad. Už víme proč. Je to figurka bez vlastního politického názoru, která řekne to, co havlerka požaduje ve smyslu spokojenosti bruselského pána.
      sobota
      • Multinick
        17.02.2018 10:58

        Jen se odkopej. Stěži se podobáš člověku ty rakovino
        Velkamedvědice
        •  
          17.02.2018 11:32

          Proč toho člověka urazis? On také napadá tvoji osobu?
          ZYX
          •  
            17.02.2018 11:37

            To urážím hlavně Tebe. Povhybuju, že seš šlověk. Slabším práva upíráš. A co na to Tvé švýcarsko, které ročně přijme přes 10000 migrantů antihavloide??.. Ve Švýcarsku existuje společnost OSL (Organisation Socialiste Libertaire), která sdružuje příznivce squattingu. Jde o sdružení, kter é vzniklo v Bernu v 60. letech 20. století, ale v současné době má větší podporu v jižní (franc ouzské) části země. Původně byli jeho přívrženci z řad studentů, intelektuálů a umělců, p ozději se organizace zradikalizovala a v současné době sdružuje spíše anarchisty a liberál y. V každém větším městě existují squaty, které jsou zaměřený spíše kulturně , společensky či cestovatelsky, než]li politicky, ale jejich působnost a medializace zůstá vají spíše lokální záležitostí. Je nutno podotknout, že vzhledem k dobré ekonomické situace země jsou obývané objekty ve velmi dobrém vztahu, často s pozitivní podporou veřejnost i (často ani nelze poznat, že daný objekt, např. hudební klub či malá galerie, je vlastně díle m squatterů, př. squat Artamis v Ženevě). Provozování hostelů a levného ubytování nebývá výji mkou. Ještě donedávna platilo, že squatteři byli nuceni opustit budovu až v případě, že právoplatný majitel objektu prokázal úřadům, že má plán a dostatek financí na rekonstruk ci budovy. Squatterům prakticky nehrozí žádný postih.
            Velkamedvědice
            •  
              17.02.2018 11:45

              Mně se to po tobe nechce číst. Snad v případě tvé omluvy diskutujicimu sobota, se nad tebou smiluji a to násilí na sobě spáchán.
              ZYX
              •  
                17.02.2018 11:50

                Nemusíš. Pravda Tě nikdy nezajímala. Ty rozšiřuješ jen nenávist avyselektované informace. I o Švýcarsku.
                Velkamedvědice
                •  
                  17.02.2018 12:16

                  Chceš od prezidenta slusnost? Každý nechť si nejprve zamete před vlastním prahem.
                  ZYX
                  •  
                    17.02.2018 12:52

                    Nejsem prezident. Pokud nechápeš rozdíl.opět odraz Tvého IQ.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      17.02.2018 13:04

                      Já někde píšu, že jsi prezident?
                      ZYX
                  •  
                    17.02.2018 12:51

                    V této chvíli ti jen ukazuji, že dle Tvé rétoriky je Švýcarsko prolezeno taky Havloidná rakovinou. Zase ses uvařil.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      17.02.2018 13:06

                      Nejdřív se omluv, jako slušný člověk a následně si můžeme popovídat.
                      ZYX
                      •  
                        17.02.2018 13:14

                        Za co, že sem pastuješ, že jsou Havloidé rakovina?? Sím si určuješ úroveń komunikačnách prostředků. Nepotřebuji diskuzi.
                        Velkamedvědice
                        •  
                          17.02.2018 13:32

                          Slušnosti patří k diskusi, mali byt na úrovni.
                          ZYX
                          • úroveń
                            17.02.2018 14:30

                            Tu úroveň si nastavil ty, ne já..Biješ se za to, ze squatting je problémen sluníčkářů a Havlistů. Ten je 50 let v Britanii, Holandsku, Švýcarsku, Německu atd..Ale proč si neplivnout na Havla, když nic nehrozí. A za práva takových skunků seděl, když skunkové drželi ústa. A nazývat občanskou společnost havloidní rakovinou může jen dobytek. To máš rád takové žvásty.
                            Velkamedvědice
                            • Re: úroveń
                              17.02.2018 14:41

                              I malému dítěti je jasné, ze nemá na cizím pozemku či v objektu co dělat. Vlastní majetek je třeba hájit treba i se zbraní v ruce, pokud není možná domluva.
                              ZYX
                              •  
                                17.02.2018 15:21

                                O tom řeč nebyla. Ta byla o tom, že hlupák tiskne , že squatting je Havlova rakovina...... A kromě jiného. Pokud respektuješ zákony, třeba v Britanii máš na squatting zákonné právo, pokud budova deset let není obývána a chátrá....
                                Velkamedvědice
                                •  
                                  17.02.2018 18:00

                                  Viem ze o to nestojis ale vazim si ta kvoli tvojmu postoju a retorike co sa tyka p. V. Havla
                                  Select
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení