Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se vypořádat s tím, že nás západní Evropa „kolonizuje“?

Jak se vypořádat s tím, že nás západní Evropa „kolonizuje“?

13.02.2018 13:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Thomas Piketty se již nějakou dobu řadí mezi hvězdné světové ekonomy a nebojí se pouštět do kontroverzních témat. Před nedávnem se například vyjádřil v tom smyslu, že země východní Evropy jsou vlastněny bohatšími státy ze Západu, a to u nich vede k rostoucí oblibě populistických stran. Leonid Bershidsky ovšem na stránkách Bloombergu tvrdí, že Pikettyho pohled nemá pevnou oporu ve faktech. Nicméně realita je v určitém smyslu ještě horší.

Piketty na stránkách Le Monde psal, že země jako Česká republika, Polsko, Maďarsko či Slovensko sice dostávají podporu ze strany EU, ale zároveň z nich na Západ proudí velký objem peněz ve formě dividend a kapitálových příjmů.

 

Bershidsky ale poukazuje na novou analýzu maďarského ekonoma Zsolta Darvase pracujícího pro bruselský think tank Bruegel. Analýza upozorňuje na to, že konvergenční programy jsou svou podstatou něco úplně jiného než přímé zahraniční investice, u kterých investoři právem očekávají odpovídající návratnost. To, že jde o porovnávání jablek a hrušek, Darvas demonstruje například na tom, že peníze z fondů EU také neporovnáváme se zisky, které třeba v Maďarsku generují pobočky japonských či jihokorejských společností.

Darvas také tvrdí, že zahraniční investice byly klíčem pro ekonomický rozvoj regionu střední a východní Evropy. Zahraniční společnosti v těchto ekonomikách podle něho také nedrží mzdy dole tak, jak se někdy tvrdí, ale „většinou platí více než místní firmy a jejich zaměstnanci mají obvykle více práv“. Ekonom ale také poukazuje na to, že třeba v České republice bylo mezi lety 2000–2017 z každých 50 firem, které obdržely dotaci, 39 zahraničních. Podle Darvase je to důkaz toho, že Češi si jsou vědomi významu zahraničních investic. Nicméně Bershidsky se ptá, zda už to není slepota a zda jsme se nedostali do bodu, kdy již zahraniční investice více škodí, než aby prospívaly.

Bershidsky také poukazuje na to, že „kromě Slovenska a České republiky se východoevropské země při výběru daní tolik nespoléhají na zdanění zisků jako jiné vyspělé země“. A i v ČR a na Slovensku je zřejmá větší váha spotřebních daní – viz následující graf, který ukazuje váhu daní ze zisků, příjmů a spotřebních daní na celkových daňových výnosech. Když tak Piketty hovoří o velkém odlivu dividend a kapitálových příjmů z východní Evropy, je dobré mít na paměti, že částečně je to způsobeno nízkým zdaněním korporátních zisků v těchto ekonomikách.
01
Podle Bershidskyho by tak bylo namístě porovnat objem peněz proudící do našeho regionu z EU s rozdílem v daních, které tu západní korporace platí a které by platily doma. „Tento odhad je složitější a výsledné číslo by pravděpodobně bylo nižší než objem peněz z EU,“ píše Bershidsky. A dodává, že „východoevropské země by měly být agresivnější při zdanění zahraničních firem, na kterých jsou dnes již závislé. Ony své investice nestáhnou, protože ve mzdách je rozdíl mezi východní a západní Evropou stále velký. A možná by investovaly více do oblastí s vyšší přidanou hodnotou.“

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Česká nezaměstnanost na nových minimech potvrzuje evropské prvenství
31.01.2018 12:06
Nezaměstnanost v eurozóně zůstala v prosinci stabilní na 8,7%. Počet n...
Co vysvětloval Babiš špičkám EU – pohled z Bruselu
01.02.2018 12:00
„Premiér České republiky Andrej Babiš se staví proti uprchlickým kvótá...
Jak by vypadal náš odchod z EU a co by přinesl
02.02.2018 17:47
Již nějakou dobu se u nás hovoří o tom, jaké jsou vlastně výhody a nev...

Váš názor
  • Já zde žádnou diktaturu nevidím. ZYX
    16.02.2018 16:58

    Jak se muze nekdo bavit o svobode, kdyz nikdy zadnou pravou svobodu nezazil.
    Vlastenec
    • Re: Já zde žádnou diktaturu nevidím. ZYX
      16.02.2018 17:11

      Já se přes veškerou tu cenzuru a propagandu mainstreamu svobodně cítím. Pravda, v referendu rozhodovat u nás volič zatím ještě nemůže. Nicméně žily si kvůli tomu netrham. Pokud se cítíš nesvobodne, potom je mi te líto. Co doporučit? Jít tam, kde se budeš cítit dobře. Dnes ti nikdo bránit nebude.
      ZYX
      • přečti si neco jiného než jen parlamentní listy
        16.02.2018 22:04

        "...Some of the Russians traveled to the United States "under false pretenses" to collect intelligence, and used computer infrastructure based in the United States to hide the Russian origins of their work...?
        1482
  • Bravo Zemanovi. ZYX o)))))))).
    15.02.2018 17:14

    "...Je zřejmé, ze jsi ještě volební porážku svého prezidentskeho kandidáta nerozdychal ZYX..." Co to zase meleš ty Emanova onuce. Jen si zase slintáš na vestu. Tvůj Eman je mi víš kde. Já žádného prezidenta nemám a svým kamarádům, když se ptají odkud jsem tak raději říkám, že jsem z Polska aby se mi nesmáli, jako se smějou ostatním Čechům tady, za vašeho prezidenta. Můj prime minister je Malcolm Turnbull, tak si tam těm svým starým komoušům vlez ta kam slunce nikdy nesvítí. Je tam smrádek ale teplíčko a strava zadarma. Užívej si toho plnými doušky. To si myslíš že až si tam zase pozvete Rusáky tak tě za ty tvoje kecy udělají komisařem ?
    1482
    • Re: Bravo Zemanovi. ZYX o)))))))).
      15.02.2018 17:30

      Zdravím do Austrálie, krajane. Krásná země, příjemní, milí a inteligentní lidé..
      Hygge
    • Re: Bravo Zemanovi. ZYX o)))))))).
      15.02.2018 17:25

      Většina této krásné země má svého prezidenta. No a ta menšina, která jej nechce a stydí se za ČR a její občany mně může vlezt na hrb. Protože je pro ČR stejně potřebná jako klíště v psím kožichu.
      ZYX
      • Psí kožíšku...
        16.02.2018 11:01

        Tvůj způsob vyjadřování odpovídá tvému způsobu přemýšlení. Přeju brzké uzdravení.
        1482
        • Re: Psí kožíšku...
          16.02.2018 17:15

          Ty si klíšťata hyckas?
          ZYX
          • Monika
            16.02.2018 17:23

            Ještě pár hodin vydrž. Měl bys zjistit, že i menšina jsou lidi. Kohout jde do spravedlivého a poctivého psa, a rok psa by měl být empatický a plný porozumění, i pro nás, vši. A generační obměna neúprosně pokračuje. Dnes zemřel M. Š. Pan prezident by měl dokončit na sjezdě ČSSD dorážku těch, co tenkrát ho tenkrát nezvolili a všechno bude fajn.
            Velkamedvědice
            •  
              16.02.2018 17:37

              Menšina jsou také lidi, ale nějak tomu neodpovídá jejich předvolební chování. Ta Zemana nechutne pochovala ještě za živa. Jen si ta menšina neuvědomila, že jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Takže příští volby doporučují méně dehonestaci a vice rozumu. Vítězům voleb, zdar.
              ZYX
              •  
                16.02.2018 17:49

                A slušný křeťan by napsal i čest poraženým. To je přesně ten anatagonistický rozpor mezi námi. V mém autobuse je místo pro všechny. V Tvé luxusní limuzíně jen pro vítěze. Tak dochází k odtržení od reality.
                Velkamedvědice
                •  
                  16.02.2018 18:48

                  Tak do toho autobusu klidně příber Babise i se Zemanem. Pokud s tím máš problém, je to problém tvůj, nikoli můj.
                  ZYX
              •  
                16.02.2018 17:45

                Tohle je nesmysl. Že je někde extremista. My jsme nic takového nepsali, i když mezi nama opravdu vypadá, jak by chtěl na zimu natáhnout bačkory. Druhá strana používala od pedofilie lecos. Tvůj problém je paušalizace. Kdo není to, tak je to. A tečka. Dvě uniformy. Mezi voliči kohokoliv jsou pochopitelné názorové proudy i primitivní id.oti.
                Velkamedvědice
                •  
                  16.02.2018 18:51

                  Já problém nemám. Za me spokojenost s našimi volenými státníky.
                  ZYX
        • Re: Psí kožíšku...
          16.02.2018 11:17

          Placenej proruskej troll holt musí podle smlouvy aspoň těch 50 příspěvků denně vypotit, byť by to byly sebevětší bláboly..
          Hygge
          •  
            16.02.2018 17:14

            Tebe se v ČR nelíbí? On te zde někdo drží?
            ZYX
      • Monika
        15.02.2018 17:55

        To je opravdu názor hlupáka a přesně vystihuje Yemanovo buranství. Je nás 28OOOOO a 2700000 jsou štěnice v kožichu. Není to Vaše země. Je vidět ře s demokratem nemáš společného . Kdo má jiný názor je veš. Lidé jako Ty a Zeman tímto způsobem rozpoutávají studenou válku. Jiný náyor neuznávat, nebrat na nikoho ohledy. Typiyká reakce nadčlověka, rasist, macistz a nacionalisty. A až se to otočí za č roky, tak se vše obrátí a méněcení budete vy jo???
        Velkamedvědice
        •  
          15.02.2018 18:16

          Kdo odmítá respektovat výsledky svobodných voleb, kdo odmítá respektovat politiky z nich vzešlých, kdo odmítá svoji zemi a její voliče je antidemokrat a kolaborant. Ztrátou takoveho cloveka nase země o vubec nic nepřijde, ba naopak.
          ZYX
          •  
            15.02.2018 18:55

            Takže bylo třeba respektovat i takové vítěze voleb jakými byli Hitler a Gottwald? Nonsens. Stačí přeci zblbnout dostatečně početnou masu. A je celkem jedno čím, jestli nacismem nebo třídním bojem nebo ANO BUDE LÍP. Vždy se vytvoří umělý nepřítel nebo umělý problém (klasické strany se přežily a jen škodí) plus iluze "já to jsem kdo má na všechno řešení stačí mě zvolit" a na to ovce, které se z dějin nikdy nepoučí, ochotně naskáčou.
            karel304
            •  
              15.02.2018 18:59

              Zřejmě nechápes pojem svobodné volby. Pokud davas rovnítko mezi přimou volbou Zemana a puč, jakým se dostal k moci Gottwald, pak konstatují, ze je to marné.
              ZYX
              •  
                15.02.2018 19:38

                Ten pojem nechapeš ty. Svobodné vokby v demokracii není diktatura vítěze.
                Velkamedvědice
                •  
                  15.02.2018 19:42

                  Vítěz voleb určuje podminky, nikoli pětiprocentní.
                  ZYX
          • Blábol
            15.02.2018 18:33

            To je maximálně názor nadčlověka. Respektovaní výsledku voleb nemá nic společného s diktaturou. Vítěz má hledat kompromis s opozicí. Zejména zásadní věci se budují dlouhodbě a ne jen na volební období. Jiank vítěz vždy jen zruší opatření minulého vítěze a nikdy se nikam nedostaneme. Zvláště pro ústavní změny třeba dvou třetin, ne prosté většiny. To není oko, kde vítěz bere všechno. Důsledkem chování, které obdivuješ je tahle země tam kde je, to rovnou můžeme opozici vyloučit z parlamentu, pokud je to veš a má držet hubu. To je praxe Babišova řízení státu jako podniku..Máš jiný názor, tak Tě vyhodím. Nemáme Vám nosit bufet, saharu a leštit kanady ?
            Velkamedvědice
            • Re: Blábol
              15.02.2018 18:43

              Já zde žádnou diktaturu nevidím. V parlamentu je svobodně zvolených 9 rovnoprávných stran. Vítěz voleb sestaví vládu s duverou, to je zřejmé. Vítěze voleb podpoří další 2 či dokonce tři strany.
              ZYX
              • Monika
                15.02.2018 18:55

                Jakto že ne. Nazval si tu těsnou menšinu za veš v kožichu, na kterou třeba není brát ohled. To je to Okamuroské jednání. Já jenom já. Já sem neodvolatelný. Názory vlastních členů mně nezajímají, a místopředsedům ponechám maximálně právo veta. A zásadní rozdíl mezu Zemanovskotvým a mým viděním světa. Pokud vyhraju já, buud se snažit jednat z opozicí v vytvářet kompromis pro celý národ. Naslouchat té druhé skupině a snažit se, aby i ona byla spokojena. Jinak to napětí nezmizí. Pokud vyhraješ ty, místo čest poraženým, vzkážeš ze Zemanem shut up, jste klíšťata v našem kožichu. To sem chtěl odstraněním Zeman a změnit. Tahle zem je pro všechny slušné lidi s rúznámi názory..
                Velkamedvědice
                •  
                  15.02.2018 19:06

                  Vši v kožichu jsou všichni, jez mají problém uznat výsledky svobodných voleb, vítěze dehonestuji stejně jako jeho voliče. Antidemokrate jsou opravdu potřební společnosti jako klíště v psim kožichu.
                  ZYX
                  •  
                    15.02.2018 19:17

                    Trapná výmluva vyjádřil ses jasně. Upíráš menšině právo se vyjadřovat. To opakovánítupé fráze o vítězi nic nemění. Respekt k vítězi není zákaz svobody slova, zákaz shromažđování, zákaz svobodné víry. Bohuželmusím konstatovat że pod heslem demokracie upíráš demokracii menšinám a prosazuješ totalitní systém. Ká chci vládu , co bere ihled na všechny..
                    Velkamedvědice
                    •  
                      15.02.2018 19:29

                      Já chci hodinky s vodotryskem. Takže ty si svoji vysnenou vládu sestav a já si vysněné hodinky půjdu koupit.
                      ZYX
                      •  
                        16.02.2018 11:06

                        Potvrzuješ, že s demokratem nemáš nic společného.
                        Velkamedvědice
                        •  
                          16.02.2018 17:18

                          Ty povazujes za nedemokratické, když si nemohu koupit hodinky s vodotryskem?
                          ZYX
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení