Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Firmy Wal-Mart ani BHP Billiton moc investory nepotěšily. Akcie klesají

Summary: Firmy Wal-Mart ani BHP Billiton moc investory nepotěšily. Akcie klesají

20.02.2018 16:58
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Dnešní výsledky společností komentuje analytik Patria Finance Ján Hladký. 

USA:

Wal-Mart
Po krasojízdě několika předešlých kvartálů jsme s posledními výsledky Wal-Martu trochu narazili do zdi. Ikona retailového prodeje zaknihovala v uplynulém kvartálu tržby ve výši 136,3 mld. USD (+4 % yoy), přičemž konsensus předpokládal hodnotu 134,8 mld. USD. Důležitá metrika same-store-sales (tržby z prodejen otevřených déle než 1 rok) se pro americké prodejny posunula vzhůru o 2,6 % yoy (predikce +2,0 % yoy). Vyšší režijní náklady však zatlačily na provozní marži, jež se zúžila ze 4,7 % na 3,3 %, což je při takto nízké profitabilitě dost znatelné zhoršení. Nicméně budeme-li abstrahovat od jednorázových položek, díváme se na čistý zisk na akcii ve výši 1,33 USD (+2 % yoy), čímž byly predikce podstřeleny jen o 4 centy.

Co však zabolelo nejvíce, byly slabé internetové prodeje. Expanzí v této oblasti se Wal-Mart snaží postavit hráz Amazonu a jiným online prodejcům, kteří mu ukrajují z retailových tržeb. Problém je, že tempo růstu tohoto segmentu se značně propadlo. Zatímco v předešlých výsledcích nás překvapil 50% meziroční růst tržeb (a předtím dokonce 60%), tak poslední čísla ukazují jen na 23% meziroční nárůst. A to navzdory tomu, že za sebou máme vánoční nákupní sezonu. To samé se týká růstu celkového objemu zobchodovaného zboží, jenž postupně sklesal z +67 % yoy a +54 % yoy na nynějších +24 % yoy.

Moc zářně nedopadl ani výhled. Pro další fiskální rok management očekává čistý zisk na akcii mezi 4,75 – 5,0 USD při konsensu postaveném až na 5,10 USD. Metrika same-store-sales (opět pro USA) by měla pokračovat 2% růstem, což je v linii predikcí. Výhled managementu trochu uklidňuje obavy o online prodeje příslibem 40% růstu. Efektivní daňová sazba by se měla držet v intervalu 24 – 26 %.

Akcie Wal-Mart pravděpodobně reagují na špatné internetové prodeje a padají tak o 10 %. 

Home Depot
Prodejce domácího vybavení prezentoval za uplynulé čtvrtletí sérii uspokojivých čísel. Celkové tržby narostly o 7,5 % yoy na 23,9 mld. USD s predikcemi postavenými na 23,7 mld. USD. Ještě více překvapila veledůležitá metrika same-store-sales (tržby z prodejen otevřených déle než 1 rok), která se posunula vzhůru o 7,5 % yoy, zatímco trh očekával růst jen o 6,5 %. Provozní marže se zlehka rozšířila z 13,2 % na 13,4 %, přičemž ji dolů přidržely jednorázové nákladové položky. Čistý zisk na akcii (oproštěný od jednorázových položek a daňové reformy) si polepšil o skvělých 18 % yoy na 1,69 USD (konsensus 1,63 USD).

Nový výhled pro rok 2018 předpokládá růst same-store-sales o 5 %, což je víceméně v linii s predikovanými 5,2 %. Provozní marže by se měla usadit na 14,5 % a čistý zisk na akcii na 9,31 USD. V tomto případě je konsensus postavený na 9,22 USD.

Akcie Home Depot se po dobrém startu vracejí k včerejší zavírací ceně.

EVROPA:

BHP Billiton
Po relativně dobrých výsledcích Rio Tinto zpřed několika týdnů jsou čísla od BHP Billiton obzvlášť velkým zklamáním. Tržby za první polovinu fiskálního roku 2018 poskočily vzhůru o 15 % yoy na 21,5 mld. USD, čímž víceméně splnily konsensus. Horší to však bylo s ukazatelem EBITDA, jenž sice narostl o 15 % yoy na 11,2 mld. EUR, nicméně trh počítal s růstem až na 11,6 mld. EUR. Jedná se o kombinaci slabších realizovaných prodejních cen a rostoucích výrobních nákladů. Ceny hlavních výrobních vstupů, tedy paliva a energií, prozatím zůstávají na úrovních předešlého roku. EBITDA marže ve výsledku sklouzla o 100 bps yoy na 51,4 %. Tyto faktory se spolu s neprovozními položkami protavily v čistý zisk na akcii na úrovni 0,76 USD (+25 % yoy), zaostávajíc za predikcemi o 5 centů. Trochu více mohl zabrat i čistý dluh, jehož se podařilo snížit jen na 15,4 mld. USD (-25 % yoy), zatímco trh počítal s poklesem až k 14,1 mld. USD.

Rozpad ukazatele EBITDA dle jednotlivých divizí ukazuje, že hlavní brzdou byla uhelná divize (-10 % yoy) a to právě kvůli zmiňovaným slabším realizovaným cenám. Zatímco proti předešlému roku rostla cena energetického uhlí (průměrná cena 80 USD/tunu proti 63 USD/tunu), tak koksovatelné uhlí se vybralo přesně opačným směrem (průměrná cena 195 USD/tunu proti 201 USD/tunu). Ukazatel EBITDA je navíc mnohem závislejší právě od výkyvů cen koksovatelného uhlí. Divize železné rudy posílila proti předešlému roku jen o 3 %, jelikož si na ni došláply rostoucí náklady na výrobu. Situaci musela nakonec zachraňovat divize mědi, u níž ukazatel EBITDA vyskočil až o 80 % yoy zásluhou explodujících cen této suroviny (průměrná cena 6 600 USD/tunu proti 5 000 USD/tunu).

Dividenda pro první pololetí byla stanovena na 2,9 mld. USD (výplatní poměr 72 %), což po přepočtu na akcii vychází na 0,55 USD. Budeme-li konzervativně uvažovat stejnou částku pro příští pololetí, tak BHP Billiton vrátí akcionářům za tento fiskální rok 5,8 mld. USD, neboli 5 % současné tržní kapitalizace. Jen pro připomenutí, zdravá rozvaha umožnila managementu Rio Tinto vrátit svým akcionářům až 10 % tržní kapitalizace. Skončíme však na pozitivní notu. Management postupuje s divestici segmentu pro těžbu ropy na americké pevnině. Návratnost kapitálu (ROCE) tohoto byznysu byla v uplynulém pololetí -4 %, což je daleko za průměrem společnosti (12,8 %). První zájemci jsou očekávání v červnu tohoto roku s možným dokončením transakce v průběhu druhého pololetí.

Akcie BHP Billiton obchodované na londýnské burze reagují na neuspokojivé výsledky 5% poklesem.

 

Čtěte více:

Summary: Akcie General Motors a Pandora i přes nepřízeň trhu posilují
06.02.2018 17:22
Dnešní várku výsledků společností General Motors, Pandora a BNP Pariba...
Summary: Lék na astma už netáhne, v tržbách Glaxo teď hraje prim léčba HIV
07.02.2018 18:21
EVROPA: GlaxoSmithKline Farmaceutická společnost vygenerovala v přede...
Summary: Pozitivní výsledky přinesla CVS, Total i Unicredit
08.02.2018 17:45
USA: CVS Health Corp (Investiční tipy) Americký poskytovatel lékáren...
Summary: Počítačoví mágové vykouzlili dobré výsledky
09.02.2018 17:39
Analytik Patria Finance Ján Hladký komentuje výsledky amerických firem...
Summary: Zlepšenou náladu trhů podpořila i trojice pozitivních výsledků
15.02.2018 17:46
Cisco Systems: Třetici dnešních výsledků otevíráme na pozitivní notu. ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení