Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Lék na astma už netáhne, v tržbách Glaxo teď hraje prim léčba HIV

Summary: Lék na astma už netáhne, v tržbách Glaxo teď hraje prim léčba HIV

07.02.2018 18:21
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

EVROPA:

GlaxoSmithKline

Farmaceutická společnost vygenerovala v předešlém kvartálu tržby ve výši 7,6 mld. GBP, což je víceméně v linii předešlého roku avšak o cca 100 mil. GBP nad konsensem trhu. Provozní zisk zůstává na 2 mld. GBP a provozní marže se tedy nemění (cca 26,3 %). Daňové náklady byly trhem odhadovány o něco vyšší, což pomohlo čistému zisku na akcii poskočit o 6 % yoy na 0,27 GBP při konsensu 0,25 GBP.

Z pohledu jednotlivých divizí se toho proti předešlému roku skoro nic nezměnilo – všechny tři stagnují na stejných hodnotách. Prodej jednotlivých léčiv je už o něco zajímavější. Kdysi klíčové léčivo Advair (astma) okřesalo svoje tržby meziročně o 20 %. Vinu na tom nese jak nižší prodaný objem, tak padající cena. Tento propad však více než dostatečně vyvažuje kombo Tivicay/Triumeq (HIV), jehož tržby vyskočily o 30 % yoy na 1,1 mld. USD díky rostoucímu tržnímu podílu. V této chvíli tak nese největší podíl na tržbách ze všech léčiv.

Výhled do dalšího roku se větví na dvě možnosti. V té prvé se na americkém trhu neobjeví žádné generikum pro Advair – americké tržby Advair pak poklesnou o 20 až 25 % a výsledný čistý zisk na akcii poroste o 4 až 7 %. V té druhé variantě se na americkém trhu generikum Advair objeví – americké tržby Advair se propadnou o cca 50 % a výsledný čistý zisk bude v lepším případně stagnovat, v tom horším poklesne o 3 %.

Akcie GlaxoSmith se na konci dne vzchopily a končí s 3,5% ziskem.

Rio Tinto

Australský těžař se v předešlém roce vezl na vlně rostoucích cen komodit, čemuž odpovídají také jeho výsledky za rok 2017. Tržby poskočily o 20 % na 40 mld. USD a ukazatel EBITDA až o 40 % na 18,6 mld. USD. Rostoucí cena ropy, která je nejdůležitějším výrobním vstupem, se prozatím na nákladech příliš neprojevila, což ještě podpořilo růst EBITDA marže z cca 35 % na současných 46 %. Výsledný čistý zisk na akcii dosáhl hodnoty 4,83 USD, což je o 70 % více, než v předešlém roce. Všechny tyto metriky však konsensus odhadl poměrně přesně. Predikce mu už tak docela nevyšly v případě čistého dluhu (tzn., dluh mínus hotovost), který se podařilo srazit dolů až o 60 % yoy na 3,9 mld. USD, přičemž odhady směřovaly k 4,7 mld. USD.

Uplynulý rok nám přinesl výrazný růst cen základních kovů, zejména pak hliníku a mědi (oboje +30 % za rok). Dobře si vedla také železná ruda, jejíž průměrná roční cena se dostala nejvýše za poslední 3 roky (i když se znatelnými výkyvy). Na poptávkové straně tlačil ceny vzhůru globální hospodářský růst a pokračující stavitelský boom v Číně. Na nabídkové straně to bylo pro změnu zavírání čínských výrobních kapacit za účelem odstranění dlouhodobě neprofitabilních hutí a také zmírnění dopadů na životní prostředí (zejména zimní smog). Výsledkem je ukazatel EBITDA segmentu železné rudy posilující o 30 % yoy, hliníku o 40 % yoy a mědi až o 70 % yoy.

Nejdůležitější zprávou je však odměna pro akcionáře. Rio Tinto dokázalo díky vysokému volnému cashflow vygenerovat dostatek hotovosti na ozdravení rozvahy, což dokazuje poměr čistého dluhu a vlastního kapitálu na úrovni jen 8 %. Slušný objem hotovosti (11,7 mld. USD) dává tedy dvě možnosti: růst byznysu přes akvizice nebo odměna pro akcionáře. Management se nyní rozhodl pro to druhé a na další rok navrhuje dividendu 2,9 USD na akcii (rekordní výše). V součtu to vychází na objem 5,2 mld. USD, což spolu s navýšením programu zpětného odkupu akcií na 4,5 mld. USD vychází na 9,7 mld. USD. V roce 2018 tak společnost vrátí akcionářům až 10 % současné tržní kapitalizace.

Akcie Rio Tinto zůstávají netečné a posilují jen o 0,5 %.

USA:

Walt Disney

Gigant zábavního průmyslu má za sebou poměrně uspokojivý kvartál, jenž byl však poznačen starými neduhy. Tržby narostly o 4 % yoy na 15,4 mld. USD, čemuž odpovídají také odhady trhu. Rychle rostoucí náklady na poskytnuté služby bohužel zaútočily na provozní marži, která se zúžila z 25,9 % před rokem, na nynějších 25,0 %. Avšak po abstrahování od jednorázových položek se bavíme o čistém zisku na akcii ve výši 1,89 USD (+20 % yoy), přičemž trh odhadoval hodnotu 1,61 USD. Zajisté potěšil znatelně lepší volný cashflow, jenž nabobtnal na 1,3 mld USD (+210 % yoy).

V úvodu zmiňované staré neduhy se vynořují až při rozpadu na jednotlivé divize. Růst tržeb opět přibržďoval největší segment televizních studií, jehož příjmy zůstaly meziročně nedotčeny na 6,3 mld. USD. Opět se jedná o starou známou písničku úbytku diváků sportovních přenosů ESPN, s čímž jsou spojeny klesající příjmy z reklamy. S reklamou měly problém i televizní stanice, u nichž však musíme uznat vysokou srovnávací bázi předešlého roku, kdy dojížděly politické reklamní spoty. Hnacím motorem tržeb (+15 % yoy na 5,2 mld. USD) se tak stala sít zábavních parků, jež se může pyšnit také lepší provozní marží (cca +200 bps yoy na 26 %). Filmová studia těžila ze zájmu diváků o dva nové celovečerní filmy (Thor: Ragnarok a Star Wars: The Last Jedi), kterému však šly naproti slabší příjmy z televizní distribuce. Tržby této divize proto stagnovaly na 2,5 mld. USD.

Další kvartál by měl dle výhledu pokračovat ve stejném duchu. Příjmy ze sportovních přenosů budou nadále pod tlakem a to samé se dá říci o televizních kanálech. Síť parků bude opět tahounem růstu a filmová studia můžou očekávat vyšší náklady na marketing, kvůli uvedení dvou filmů místo jednoho v předešlém roce. Připomínáme, že na jaře se chystá nový model přenosu sportovních utkání ESPN přes model připomínající Netflix. K akvizici filmových studií Twenty-First Century Fox se management nevyjádřil.

Zajímavější je proto výhled na rok 2018, jehož efektivní daňová sazba by se měla usadit na 24,5 % a následně v roce 2019 na 21 %. Průměrná hodnota za poslední tři roky byla přitom až 34 %.

Akcie Disney dnes posilují o 1 %.



Čtěte více:

Summary: Tech giganti nezklamali, ropný obr lehce překvapil
01.02.2018 17:45
Z bohaté snůšky firemních výsledků dnes analytika Patria Finance Jána ...
Summary: Amazon potěšil a Apple nezklamal, jen Alphabet neuspokojil
02.02.2018 18:02
Dnešní dění na akciových trzích rozvířila tři velká jména technologick...
Summary: Bristol-Myers i Ryanair očekávání naplnily, trh je přesto posílá do červeného
05.02.2018 17:25
Bristol-Myers Squibb Americká farmaceutická společnost zaměřující se ...
Summary: Akcie General Motors a Pandora i přes nepřízeň trhu posilují
06.02.2018 17:22
Dnešní várku výsledků společností General Motors, Pandora a BNP Pariba...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university