Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Z populismu je potřeba vytěžit to nejlepší

Víkendář: Z populismu je potřeba vytěžit to nejlepší

01.07.2018 10:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Každá čtvrtá vláda v Evropě má nyní podle stránek Politico populistického vůdce. Platit to má o Itálii, Řecku, Polsku, Maďarsku nebo České republice a výrazný vliv na chod státu mají dnes populisté i v zemích jako Rakousko či Finsko. V Německu či Nizozemí zase představují nejsilnější opoziční sílu. Politico ovšem dodává, že na prvním místě je třeba se ptát, co to populismus vlastně je a nakolik může být prospěšný.

Jednotná definice populismu neexistuje, podle některých názorů jej definuje zejména boj proti starým elitám (Beppe Grillo v Itálii), ekonomický surrealismus (Alexis Tsipras v Řecku) či třeba stará dobrá demagogie (Donald Trump). Populisty také nelze házet do jednoho pytle, co se týče jejich politiky a názorů. Patří mezi ně jak levičáci, kteří protestují proti utahování vládních rozpočtů, tak pravicoví politici, kteří hlavně brojí proti imigrantům. Jarosław Kaczyński a Geert Wilders jsou například zaměřeni proti EU a imigraci, mají ale naprosto odlišný pohled na práva gayů.

„Ať už ale populismus definujeme jakkoliv, jde o politiku vítěznou. Odborníci o něm stále debatují, ale politici se k němu uchylují víc a víc. Jsou hrdí na to, že naslouchají hlasu lidu a stále více jsou součástí vlád. Z populismu se stává synonymum služby lidem a začíná dávat důvěryhodnost demokratickým stranám. Evropské populisty pak spojuje odmítnutí pravidel konvenční politiky,“ píše Politico. A poukazuje na to, že například Orbán i Trump se situují do role „ochránců lidí“, italský premiér Giuseppe Conte hovoří o „vládnoucí třídě, která naslouchá lidu“ a nizozemský premiér Mark Rutte zase podle svých slov zvítězil nad „zlým populismem“. Což naznačuje, že podle něj je i populismus dobrý.

Nové strany v Evropě často používají digitální nástroje a otevřené volby k tomu, aby zvýšily váhu hlasu jejich běžných členů a voličů. Požadují také reformu politického systému, která většinou zahrnuje snížení moci politických stran, omezení velikosti parlamentu a omezení vlivu lobbistických skupin. V Polsku a Maďarsku byly ale zavedeny reformy, které omezily moc elit, avšak zároveň posílily vliv současné vlády. Řada populistů podporuje přímou demokracii a prosazuje politiku, která občanům dává něco hmatatelného. V Itálii jde o zjednodušení daňového systému, v Polsku a Maďarsku o podporu rodin. Občanům pak obecně dávají větší pocit, že na nich záleží a věci mají pod kontrolou.

„Tradiční politické strany by se neměly změnit na strany populistické, ale měly by přijmout ty nejúspěšnější a nejproduktivnější rysy populistů. Ty totiž na rozdíl od xenofobie či nacionalismu nejsou samy o sobě nedemokratické a neliberální. Sebastian Kurz i Emmanuel Macron ukázali, že tradiční strany mohou využít některé populistické strategie a ve volbách zvítězit. Právě ty strany, které budou schopny pracovat s dobrými nápady populistů, přežijí a budou tvořit naši politickou budoucnost,“ míní Politico.

Zdroj: Politico

 

Čtěte více:

Co říká Pax Romana o dnešním světě
22.06.2018 17:20
„Poslední dobou jsem hodně přemýšlel o Pax Romana, tedy o více než dvo...
Víkendář: Blíží se možný zlomový bod v uprchlické krizi
23.06.2018 12:22
Prezident Evropské komise Donald Tusk navrhuje, aby EU vytvořila mimo ...
Volební komise označila Erdogana za vítěze voleb v Turecku
25.06.2018 8:20
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obhájil svůj mandát už v prvním...
Fidelity: Erdogan prodloužil své tažení. Co to znamená pro trhy?
25.06.2018 16:17
Po nedělních předčasných volbách v Turecku se nic nezmění. V prezident...
Prezident Zeman jmenoval novou Babišovu vládu. Hamáček je ministrem vnitra i zodpovědným za zahraničí
27.06.2018 9:10
Prezident Miloš Zeman jmenoval osm měsíců po sněmovních volbách a pět ...

Váš názor
  • Kvízová otázka
    02.07.2018 13:26

    Kolika různými nicky se již podepsal v této diskuzi známý kolaborant multinick. 2, 3, 4 nebo 5 a více? Já tipuju 4.
    ..
  •  
    01.07.2018 19:07

    Pokud politik projeví snahu či zájem řešit problém, který trápí většinu společnosti, je populista. Pokud politik na voliče a většinu národa z vysoka kálí, jen žvaní a problémy nikam konkrétně neposouvá k řešení, je státotvorný. Tož tak.
    Peté13
    •  
      02.07.2018 6:14

      Populista je politik, který se nesnaží řešit problémy společnosti, ale který se důrazně snaží vypadat jako jejich řešitel a spasitel... Reálná řešení problémů společnosti často nabízí ten, který není pro drtivou část společnosti ani vidět a nebo je většinou společnosti z naprosto malicherných důvodů odmítán, protože jeho řešení neuplácí voliče, ale často po nich něco vyžaduje... A úplně nejhůře jsou společností bývají vnímáni ti, kteří po ní požadují zodpovědnost, spoluzodpovědnost, svědomitost, poctivost, spravedlnost či morálku. Z těch si je lůza schopna udělat i veřejné nepřátele... P.S. Už jen Vaše rétorika o žvanění celkem jasně vypovídá o tom, že nechápete, že demokracie je právě o tom žvanění a hledání nejlepší možné cesty. Ale drtivá většina společnosti nic nehledá. Buď má už jasno (a často velmi špatně) v tom, co by se mělo udělat a nebo je lidem jedno... Populisti se rádi předvádí jako ti, kteří vyřeší nějakým zázrakem problémy všech, Jenomže velmi rychle může každý pochopit, že na to ani nemají a že jejich vláda dopadne špatně. Přesto jsou populisti často několik volebních období voleni a vždy selhávají...
      QEntity
      • Mluvit o problémech a řešit je jsou dvě věci
        02.07.2018 11:33

        Náš stát má poměrně nízký veřejný dluh a je právě v konjunktuře. Proč toho nevyužít, nerozdat nějaké dárky. Však my to platit nebudeme. To je přesně chování naší dnešní vlády. Copak jeřešením důchodového systému zvýšení důchodů z daní? Bez ohledu na dlouhodobý propočet výnosů ze sociálního pojištění? Copak je řešením zadravtonictví nalévat do tohoto bezedného sudu stále více a více peněz? Copak je řešením veřejné sféry y školství zyvšování platů bez ohledu na strukturu škol a jejich výsledek? A za tyto dárky jsme ochotni roztušit právní systém a nedodržovat pravidla? Zlivkvidovat malé podnikatele a dopustit konflikt zájmů??
  • ...
    01.07.2018 13:37

    Populismus je vědomé nalhávání méně bystré většině společnosti populární nepravdy a nesmysly v zájmu získání a udržení u koryt. Z podstaty věci tedy není a nikdy nebude pro společnost přínosem, ale v lepším případě jen přešlapováním na místě, či rovnou čistou ztrátou času i prostředků...
    QEntity
    • Re: ...
      01.07.2018 18:04

      Jak se pozná "méně bystrá většina společnosti"? Nebo snad většina je vždy méně bystrá?
      demokrat
      •  
        02.07.2018 6:04

        Nejenže z podstaty věci nepatří většina společnosti nepatří zrovna mezi ty nejbystřejší, ale velice často si tato část společnosti nenechá poradit ani od lidí v zásadě průměrných (natož u skutečně intelektuálních a morálních elit) a nakonec opakuje historické chyby svých předků či dokonce své vlastní. Vzestup nacionalismu, xenofobie, víra ve spasitele, náckovství,z velmi pochybných důvodů - to všechno tu už bylo. A je to jasná chyba - morální i intelektuální selhání - těch, kteří těmto nesmyslům jsou stále ochotni i po otřesných historických zkušenostech našeho kontinentu z minulého století věřit.
        QEntity
  • Dávat rovnítko mezi Kurze
    01.07.2018 11:01

    a Macrona svědčí o naprostém diletantském přístupu autora tohoto článku.
    demokrat
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.