Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Kryptoměnová pohroma, atraktivní Facebook a naše fiskální amatérství

Perly týdne: Kryptoměnová pohroma, atraktivní Facebook a naše fiskální amatérství

13.07.2018 15:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě…: Asie si dá eurozónu k snídani: Ekonomové z Natixisu jsou znepokojeni růstem ekonomické moci Číny a dalších asijských zemí. Dochází dokonce k názoru, že „je těžké si představit, jak by se Evropa mohla vyhnout tomu, aby byla pohlcena Asií. Tedy aby jí Asie ekonomicky nedominovala“. Co je příčinou této skepse? Natixis uvádí hned několik hlavních bodů. Na prvním místě je „dnes již porovnatelná pracovní síla a pracovní dovednosti a vzdělání v Asii na straně jedné a v eurozóně na straně druhé“. Asie se navíc očividně snaží posílit v oblasti inovací a posunout se vzhůru v řetězci přidané hodnoty. A také již dává na výzkum a vývoj více prostředků, než eurozóna. V neposlední řadě pak v její prospěch hrají i nižší výrobní náklady.

Kryptoměnová ekopohroma: Ekonom Tim Taylor si všímá nové zprávy BIS, která se mimo jiné zaměřuje i na kryptoměny a spotřebu energie spojenou s jejich těžbou a používáním. Ve zprávě se tvrdí, že těžební centra mají počítačovou sílu porovnatelnou s miliony osobních počítačů a jejich celková spotřeba energie odpovídá spotřebě středně velkých ekonomik typu Švýcarska – viz následující graf. „Řečeno úplně nejjednodušším jazykem, snaha o získání decentralizované měny se rychle stala environmentální pohromou," komentuje tento vývoj Taylor.

0

Kupujte Facebook a Google, prospěje jim regulace: CNBC si všímá nových analýz společnosti Nomura Instinet, která začala pokrývat akcie Facebooku a Alphabetu. V nich tvrdí, že těmto internetovým a technologickým gigantům nakonec prospěje regulace. Ta by totiž měla v konečném důsledku doléhat zejména na menší technologické firmy, které „mají méně zdrojů na to, aby uspokojily požadavky regulátorů“.

Nomura Instinet svou tezi zakládá na vývoji v bankovním sektoru po schválení zákona nazývaného Dodd-Frank. V jeho důsledku podle společnosti došlo k poklesu počtu nově vznikajících bank a regulace tak nakonec posílila bariéry vstupu do finančního odvětví a omezila konkurenci. K něčemu podobnému pak prý může dojít i v technologiích a regulace by i zde mohla v konečném důsledku snížit konkurenční tlak na největší firmy v odvětví.

Nomura Instinet také zahájila pokrývání akcií Twitteru, u něj ale doporučuje omezování pozic. Firma totiž podle názoru analytiků Nomury bude vykazovat zisky pod očekávanými čísly. „Vnímáme Twitter jako stabilní a extrémně hodnotnou platformu s dlouhodobou strategickou hodnotou. Nicméně ohledně očekávaných výsledků pro rok 2019 vidíme rizika. Pokud k tomu přidáme předchozí posilování ceny akcie a její valuace, docházíme k názoru, že dojde ke korekci“, píší analytici Nomura Instinet.

Jiného názoru je například JPMorgan, jehož experti se zaměřují zejména současné obavy spojené s uzavíráním falešných účtů. O něm před několika dny informoval Washington Post a podle jeho informací došlo v květnu a červnu k uzavření 70 milionů účtů. Stejným tempem by mělo pokračovat i tento měsíc. JPMorgan tvrdí, že kolem těchto čísel ale panuje celkové zmatení, včetně jejich dopadu na finanční výsledky Twitteru. Výsledkem je přehnaný pesimismus a prodeje akcií, které ale nemají reálný fundamentální základ. V delším období by pak uzavírání pochybných účtů mělo Twitteru dokonce pomoci, protože „je kritické pro zdraví nabízených služeb a přiláká více uživatelů“.

Ropa na 70 dolarech: Barclays tvrdí, že ropní býci nyní podceňují volné kapacity Saúdské Arábie a dalších významných vývozců černého zlata. Podle banky se tak budou ceny ropy Brent v následujících měsících pohybovat jen kolem 73 dolarů za barel. Stáhnou se tak ze současných úrovní, protože na trh dorazí více ropy. Saúdové a další země totiž vyslyší požadavky amerického prezidenta na kompenzaci očekávaného poklesu exportů z Iránu vyvolaného novými sankcemi.

Podle banky se nedá spoléhat ani na spekulace, že Saúdská Arábie a Rusko se snaží o udržení cen ropy na úrovni 80 dolarů za barel, protože Saúdové dají spíše přednost zachování přátelských vazeb s americkou vládou. Banka konkrétně míní, že „Saúdové nechtějí zklamat americké politiky a ztratit jejich důvěru. Trump dal totiž jasně najevo, že není s vysokými cenami ropy spokojen“. Saúdská Arábie tak podle banky začne vyvážet více černého zlata hlavně do Spojených států a pomůže tak k obnově tamních zásob.

Vlády po celém světě navíc „sáhnou do svých rezerv“ a Američané by také mohli poskytnout více času Číně a Indii, aby redukovaly své nákupy ropy od Iránu. Cílem Američanů je sice podle oficiálních prohlášení snížení těchto nákupů na nulu. Nicméně se spekuluje o tom, že tento cíl by mohl být uvolněn v případě, že před podzimními volbami v USA stoupnou ceny ropy na příliš vysoké úrovně.

… a u nás doma

Stárneme: Eurostat tento týden nabízí grafiku, která porovnává věkový profil populace jednotlivých Evropských zemí s profilem očekávaným v budoucnu. Uvedený graf konkrétně srovnává současný stav v ČR se stavem očekávaným v roce 2080. Z něj je zřejmé, že by mělo docházet k poklesu populace v produktivním věku, zatímco se znatelně zvyšuje počet lidí ve vyšších věkových skupinách. Nejpočetnější skupinou by pak u nás za zhruba šedesát let měly být ženy starší 85 let.

Česká republika

0

Druhý graf přináší stejné srovnání pro celou EU. Z něj je zřejmé, že naše země rozhodně není v Evropě žádnou výjimkou a naopak zapadá do celkového trendu.

2

Fiskální amatérství: Ihned.cz přináší rozhovor s ekonomem Ondřejem Schneiderem, který pracuje pro Institute of International Finance ve Washingtonu a mimo jiné pracoval i pro Patria Finance. Schneider tvrdí, že naše fiskální politika „jede na automat, prostě si řekli, že deficit bude 50 miliard, aniž by o tom přemýšleli”. Česká vláda podle něj dává příliš mnoho peněz na spotřebu a málo investuje, strategické řízení fiskální politiky prakticky neexistuje. Vláda také „promrhává prostor pro normalizaci fiskální politiky“.

Ekonom se také domnívá, že Česká republika chybuje, když svůj pracovní trh příliš uzavírá pracovníkům ze zahraničí. Ekonomice to podle něj dlouhodobě neprospěje, protože tím přichází o velký potenciál, i proto, že „nové pohledy dělají ekonomiku heterogennější, a tím pádem i flexibilnější”.

„Centrální banka má podle mě oprávněnou snahu dostat sazby na nějakou normální úroveň, aby získala do budoucna manévrovací prostor… přece jen ekonomika je přehřátá, roste se svým potenciálem, takže určité zbrzdění je na místě. Pak se ale ještě nabízí otázka, zda se má brzdění dělat měnovou politikou, nebo fiskální politikou. A nemám pocit, že tam dochází k nějaké koordinaci mezi ČNB a vládou“, poukazuje Schneider.

 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Čínský útok na americké akcie, záhada německé kriminality a z ČR Itálie
22.06.2018 13:32
Trhy, ekonomika, politika – slábnoucí rally a záhadná kriminalita v Ně...
Perly týdne: Trhům se pouští žilou, přišel čas nakupovat. Konzervy
29.06.2018 12:32
Pouštění akciovou žilou, kde dluží sami sobě, hodně muziky za málo pen...
Perly týdne: Kdy kupovat bitcoin, odchod Francie z EU a přehnaná komoditní skepse
06.07.2018 13:07
Známý investor Mohamed El-Erian činí to, co k čemu se řada jiných inv...

Váš názor
  • Pohroma jak hrom
    16.07.2018 9:55

    celková spotřeba energie odpovídá spotřebě středně velkých ekonomik typu Švýcarska - „Řečeno úplně nejjednodušším jazykem, snaha o získání decentralizované měny se rychle stala environmentální pohromou," * Dejte si na hlavu studeny rucnik. Spotreba, ktera odpovida spotrebe Svycarska je fakt vazna environmentalni pohroma.
    Tuvok
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení