Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Kdy kupovat bitcoin, odchod Francie z EU a přehnaná komoditní skepse

Perly týdne: Kdy kupovat bitcoin, odchod Francie z EU a přehnaná komoditní skepse

06.07.2018 13:07
Autor: Redakce, Patria.cz

 

Známý investor Mohamed El-Erian činí to, co k čemu se řada jiných investorů nedostala: Dokáže přijít na jméno bitcoinu, byť za určitých podmínek. Za jakých? Bitcoin stranou, optimistické jsou ve svých komentářích také banky Citigroup a Goldman Sachs. Každá ale u jiné třídy aktiv. 

Ve světě…

Býk stále při životě: Citigroup v nové analýze uklidňuje investory tím, že býčí trh na akciích bude podle jejích analytiků pokračovat a je tudíž vhodné „nakupovat při poklesech“. Na odchod z akcií je podle banky příliš brzy, známky blížícího se medvěda jsou totiž jen ojedinělé. Hlavní stratég Citi Tobias Levkovich, kterého zmiňuje CNBC, dokonce zvýšil doporučení u amerických akcií na „nadvážit“. Banka konkrétně tvrdí, že z 18 indikátorů, které sleduje ve snaze včas detekovat blížící se medvědí trh, nyní svítí červeným světlem jen tři.

Vysoká volatilita z prvního pololetí, rostoucí sazby a tenze v oblasti mezinárodního obchodu sice vedou řadu ekonomů k úvahám, zda se devítiletý býčí trh přece jen neblíží svému konci. Levkovich se ovšem domnívá, že v polovině příštího roku by se index S&P 500 měl nacházet na úrovni 2 865 bodů. Jeho tým doporučuje v USA zejména tituly z energetiky, materiálů, průmyslu, zdravotní péče a financí, podvážit by naopak investoři měli technologie, telekomunikace, spotřební zboží a utility. Trh se podle Citi dostal do poslední růstové fáze, kdy „drahé akcie ještě více zdražují“ a během posledních třiceti let se právě v této fázi nafukovaly bubliny.

Přehnaná komoditní skepse: Goldman Sachs tvrdí, že komodity budou posilovat a obavy z obchodních válek jsou přehnané. Nakupovat je podle analytiků banky dobré i ty komodity, kterých by se nejvíce týkala rizika americko – čínské obchodní války. Banka tak je opačného názoru než řada analytiků, kteří se domnívají, že komodity by byly v eskalujících obchodních sporech první na ráně. Určitou výjimkou je podle Goldmanů jen soja, protože u ní není možné změnit dodavatelské řetězce tak, jako u většiny ostatních komodit. I soja si ale podle banky zaslouží doporučení kupovat, a to kvůli obecně přehnané komoditní skepsi na trhu.


Kdy nakupovat bitcoin: CNBC poukazuje na zajímavé prohlášení známého investora Mohameda El-Eriana, který dříve působil jako šéf společnosti Pimco a nyní je poradcem Allianzu. El-Erian se domnívá, že bitcoin je dobrou investiční příležitostí v případě, že se jeho cena dostane pod 5 000 dolarů. Cena přitom dosáhla vrcholu na 20 000 dolarech a od té doby oslabila asi o 70 %. Řada odborníků se domnívá, že bitcoin není investicí, ale jen spekulativním aktivem. Ric Edelman z Edelman Financial Services zase patří k těm, kteří v něm vidí „legitimní investiční aktivum, které by ale nemělo přesáhnout 5 % váhu v investičním portfoliu“.

Francie z EU: Politico tvrdí, že americký prezident prý navrhoval, aby Francie odešla z Evropské unie. Mělo k tomu dojít v dubnu a podle Washington Post Trump nabízel francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že v takovém případě by jeho země získala bilaterální obchodní dohodu, která by byla výhodnější, než dohody, které má s USA celá EU.

Bílý dům podle Politica toto tvrzení nevyvrací. Podle Macrona šlo o setkání za zavřenými dveřmi a tudíž jeho obsah nebude zveřejněn. A dodal, že jeho jednání během posledního roku celkem jasně ukazuje, jaká by byla odpověď na podobný návrh. Trumpa přitom EU nenechává dlouhodobě klidným a například před několika dny na setkání s voliči v Severní Dakotě prohlásil: „Máme rádi země Evropské unie. Ta ale byla samozřejmě založena proto, aby využívala Spojené státy. A to nesmíme dopustit“.

Nezaměstnanost: Nová čísla Eurostatu opět ukazují, že Česká republika je přeborníkem v trhání rekordů míry nezaměstnanosti a to v tom dobrém slova smyslu. Podle metodologie Eurostatu totiž dosáhla nezaměstnanost v naší ekonomice 2,3 % a pohybuje se tudíž znatelně pod nezaměstnaností v Německu (3,2 %), o evropském průměru (7 %) nemluvě. Nejhorší je situace stále v Řecku, kde panuje více než 20 % nezaměstnanost, a ve Španělsku (15,8 % nezaměstnanost). Nezaměstnanost v celé Unii se pak dostala blízko minim z počátku roku 2008:

0

…a u nás doma

Krize za rohem? Ihned.cz tento týden přináší rozhovor s ekonomem a bývalým viceguvernérem České národní banky Pavlem Kysilkou, který byl v letech 2011 až 2015 generálním ředitelem České spořitelny. Ten zavzpomínal, že „v roce 2007 publikoval článek, který upozorňoval, že se ekonomika přehřívá a ke krizi dojde“. Podobně i teď vidí Kysilka „řadu rizik pro globální vývoj“. Tím největším je obchodní politika amerického prezidenta Donalda Trumpa, protože „obchodní války jsou devastující globálně a komplexně a v minulosti vždy vedly nejen k obrovským ekonomickým škodám, ale měly i fatální politické následky a v nejhorších případech vedly ke skutečným horkým válkám.

„Hrozí ekonomická krize trochu jiného stylu než ta, kterou jsme zažili před deseti lety. Spousta zemí, včetně Česka, je životně závislá na exportu. Využíváme německé exportní mašiny, která naše zboží umísťuje po celém světě. Když bude mezinárodní obchod trpět překážkami, může dojít k řetězení příčin a následků: ke zvýšení nezaměstnanosti, obrovskému tlaku na rozpočty, sociálním problémům“, míní ekonom.

Karlovarská ruská spojka: Idnes.cz tvrdí, že „už několik dekád jsou Karlovy Vary symbolem ruských investic v Česku“ a podle serveru Municipalnyj skanjer je zde více než polovina majitelů nemovitostí právě z Ruska. Peníze, které proudí do karlovarských realit, byly pak dlouho mimo zájem a dosah českých úřadů. Nyní se však podle zjištění MF DNES státní orgány bojující proti finanční kriminalitě na tamní byznys s nemovitostmi zaměřily. A zatímco po celém Česku ceny bytů rostou, v Karlovarském kraji za poslední tři roky klesly v novostavbách o 40 %. Důvodem je odchod ruských majitelů kvůli slabému rublu a také krizi na Ukrajině.

Úřady nyní chtějí vědět, zda realitní kanceláře dostatečně kontrolují původ peněz, za které noví majitelé nemovitosti nakupují. Podle prvotních zjištění to řada z nich nedělala - většinou uváděly, že se bojí, že by jim po podobných dotazech někdo kancelář vypálil. Řada bohatých Rusů nyní podle idnes.cz právě v této době své nemovitosti prodává. Prodej však probíhá přes realitní kanceláře vlastněné Rusy a novými majiteli jsou často opět Rusové. Dochází tak k přelivu peněz, nad kterým stát nemá kontrolu.


Čtěte více:

Perly týdne: Itálie je silná a němečtější než Německo
15.06.2018 13:13
Trhy, ekonomika, politika – silná Itálie a Rakousko proti nelegální mi...
Perly týdne: Čínský útok na americké akcie, záhada německé kriminality a z ČR Itálie
22.06.2018 13:32
Trhy, ekonomika, politika – slábnoucí rally a záhadná kriminalita v Ně...
Perly týdne: Trhům se pouští žilou, přišel čas nakupovat. Konzervy
29.06.2018 12:32
Pouštění akciovou žilou, kde dluží sami sobě, hodně muziky za málo pen...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data