Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co budou teď Saúdové dělat?

Co budou teď Saúdové dělat?

27.08.2018 6:07, aktualizováno: 27.8. 12:34
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Saudi Aramco na burze. Plány na možná největší světovou emisi akcií poutaly pozornost investorů po celém světě. Teď je prodej 5procentního podílu v saúdskoarabském ropném gigantu oficiálně u ledu. Primární veřejná nabídka (IPO) měla být hlavním pilířem, jak do ekonomiky pouštního království dostat i jiné zdroje než ropu. Podle expertů ale existují i jiné způsoby, jak hospodářské reformy v Saúdské Arábii financovat.

Dvaatřicetiletý korunní princ Muhammad bin Salmán, známý pod familiární zkratkou MbS, sliboval, že listing Saudi Aramco na zahraničních burzách pomůže vnést do jinak uzavřeného království trochu otevřenosti. Pětiprocentní podíl v Saudi Aramco oceňoval na zhruba 100 miliard USD. Podle analytiků ale hýřil optimismem. Podle nich by prodej vynesl „jenom“ nějakých 50 až 75 miliard USD.

Peníze měl dostat vládní fond pro veřejné investice (PIF), ze kterého se mají financovat projekty na podporu zaměstnanosti. Nezaměstnanost mezi občany Saúdské Arábie stoupla na rekordních 12,9 procenta, takže cokoli na podporu pracovního trhu je velmi vítáno.

Projekty by ale mohly pokračovat i bez IPO, podotýká agentura Reuters. Aramco totiž v červenci oznámila, že by od vládního fondu mohla koupit strategický podíl ve výrobci petrochemických produktů Saudi Basic Industries (SABIC). Prodej celého 70procentního podílu by při tržních cenách mohl vynést zhruba 70 miliard – tedy zhruba stejně jako listing.

Odklad IPO by navíc princi mohl přinést i politické body. Řadoví Saúdští Arabové totiž s emisí „národního dědictví“ nesouhlasili a mnoho členů královské rodiny se bálo, že to ohrozí jejich zdroj majetku a privilegií, tvrdí Jim Krane z Baker Institute na Rice University.

Vision 2030 se říká programu, kterým chce princ Muhammad transformovat lokální ekonomiku. Světlo světa už spatřily reformy jako zrušení zákazu řízení aut ženami nebo otevření kin. Země zavedla daň z přidané hodnoty a zvedla ceny pohonných hmot a utilit. Stoupla zaměstnanost žen a nové DPH se navíc daří lépe vybírat. Životní náklady Saúdských Arabů ale rostou, takže ti si letos půjčují dvakrát až třikrát víc peněz než v loňském roce. Čistky v podnikatelských kruzích i v královských kruzích navíc neskončily, ani tvrdé potírání opozice. Čtvrtým rokem pokračuje válka v Jemenu, která stojí nemalé peníze.

„IPO Aramka měla být příkladem nové globální úrovně transparentnosti. Protože se toho tolik děje a tak málo se k tomu řeklo, vypadá to možná tak, že se v transparentnosti horší,“ sdělil podle Reuters nejmenovaný západní diplomat.

Podle některých bankéřů je ale reformní program rozsáhlejší a k dalším změnám může ještě dojít.

Faktem je, že od roku 2016, kdy se o plánech na IPO Aramka veřejnost dozvěděla poprvé, se vládě vede nepoměrně lépe. Ropa tehdy stála 35 dolarů za barel (teď je na více než dvojnásobku) a Rijád zoufale potřeboval hotovost. Od té doby se ale rozpočtový schodek razantně zmenšil. Mezinárodní měnový fond dokonce odhaduje, že letos se jej podaří stlačit pod 5 procent velikosti ekonomiky, což by se stalo poprvé od spektakulárního propadu trhu s ropou. Loni činil 9,3 procenta.

Společnosti MSCI a FTSE Russell se letos rozhodly přidat Saúdskou Arábii do svých akciových indexů rozvíjejících se trhů. V příštím roce tak království může počítat s tím, že do něj ze zahraničí přiteče kapitál minimálně 20 miliard dolarů. I bez IPO.

Úřady kromě toho pomalu připravují reformy, které mají přilákat přímé investice ze zahraničí. V červenci se objevil návrh pravidel na fungování partnerství mezi státem a soukromými firmami na vybudování infrastruktury. Ambiciózně podle některých hlasů vypadá další plán, totiž prodat v následujících letech státní majetek za zhruba 200 miliard dolarů. Teď, když je projekt IPO Aramka zmražený, by ale menší privatizace mohly dostat více prostoru.

„IPO měl vždycky velkou symbolickou hodnotu, zbytek saúdské ekonomiky by ale příliš nezasáhl,“ uvedl Steffen Hertog, expert na Saúdskou Arábii z prestižní londýnské školy London School Economics and Political Science. Jeho slova potvrzuje i nejnovější sdělení MMF: „Aramco je jednou částí reforem, je tu ale spousta jiných reforem, které se posouvají kupředu,“ uvedl podle agentury Bloomberg Tim Callen, šéf mise MMF pro Saúdskou Arábii.

 
 
 

Čtěte více:

WSJ: Množí se pochybnosti o vstupu Saudi Aramco na burzu
06.07.2018 12:41
Přípravy očekávaného vstupu saúdskoarabské společnosti Saudi Aramco na...
Zombie akcie, která by strčila do kapsy Apple, Berkshire Hathaway i ropné giganty
18.07.2018 18:35
Bloomberg nedávno psal o „zombie IPO“ a na mysli měl dlouho plánované ...
Největší IPO světa je dle zdrojů Reuters minulostí. Saudi Aramco na burzu dáme, tvrdí ale Saúdové
23.08.2018 8:24
Saúdskoarabská vláda nadále plánuje primární nabídku státní ropné spol...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů