Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína slíbila dalších 60 miliard dolarů na rozvoj Afriky

Čína slíbila dalších 60 miliard dolarů na rozvoj Afriky

03.09.2018 14:40
Autor: ČTK

Čína poskytne dalších 60 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) na rozvoj afrických zemí. Na úvod zasedání Fóra o čínsko-africké spolupráci to dnes uvedl čínský prezident Si Ťin-pching. Slíbil také odepsat část dluhu některých chudších afrických států.

Afrika je velkým cílem Pekingu a jeho iniciativy nové Hedvábné stezky. Čína zde staví přístavy, silnice a další infrastrukturu potřebnou pro rozvoj obchodu, ale mnoho kritiků v Tanzanii, Keni a dalších státech upozorňuje, že hostitelské země se kvůli tomu příliš zadlužují.

Podle Si Ťin-pchinga bude nový šedesátimiliardový balíček zahrnovat 15 miliard dolarů ve formě přímé pomoci, bezúročných a zvýhodněných půjček, úvěry ve výši 20 miliard dolarů, speciální čínsko-africký rozvojový fond v hodnotě deseti miliard dolarů a speciální fond pro dovoz z Afriky v hodnotě pěti miliard dolarů. Čína bude také podle prezidenta Sia pobízet čínské firmy, aby investovaly v průběhu příštích tří let na africkém kontinentu nejméně deset miliard dolarů.

Vládní dluhy z čínských bezúročných půjček, které mají být splaceny do konce roku 2018, budou chudým africkým zemím odepsány, sdělil Si.

Konkrétní projekty, na které by měly být nově slíbené peníze využity, prezident Si nespecifikoval. Konstatoval nicméně, že Čína plánuje iniciativy v osmi oblastech, včetně poskytnutí 147 milionů dolarů na naléhavou potravinovou pomoc, a vyslání 500 zemědělských expertů do Afriky. Čína by měla rovněž poskytnout stipendia či školení pro Afričany.

Čína je dlouhodobě terčem kritiky především západních zemí, že chce africké státy dostat pod svůj politický vliv a že jejím jediným ekonomickým zájmem v Africe je čerpat nerostné bohatství kontinentu, které potřebuje pro svou rychle se rozvíjející ekonomiku. Peking rovněž čelí kritice, že jeho africké projekty nerespektují životní prostředí a že čínské podniky často do Afriky přivážejí vlastní dělníky a nevyužívají pracovní sílu v afrických zemích.

Prezident Si Ťin-pching dnes zdůraznil, že čínské investice nepřinášejí žádné politické podmínky. Vyzval také vedení čínských firem v Africe, aby dbalo na to, že jejich investice budou sloužit pro blaho místních obyvatel. "Doufám, že naši podnikatelé budou jednat odpovědně vůči místní společnosti a že budou respektovat místní kulturu a tradice. Doufám také, že budou více pracovat na zaškolení místních zaměstnanců, zlepšení života místních lidí a budou klást větší důraz na životní prostředí," dodal Si.

Čína slíbila na rozvoj Afriky 60 miliard dolarů již na předchozím Fóru o čínsko-africké spolupráci před třemi lety v Jihoafrické republice. Od roku 2000 do roku 2016 dosáhly podle expertů z Univerzity Johnse Hopkinse v USA čínské půjčky africkým zemím 125 miliard dolarů.

Na stávajícím summitu v Pekingu jsou zastoupeny všechny africké země kromě Svazijska, které je posledním africkým spojencem Tchaj-wanu na africkém kontinentu a odmítá uznat Čínu, píše agentura Reuters. Mezi hosty je i řada afrických prezidentů, včetně kontroverzního súdánského vůdce Umara Bašíra, na kterého vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu již před několika lety zatykač pro podezření ze spáchání genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.


Čtěte více:

Týdenní výhled: Další várka amerických cel na čínské zboží je tu
03.09.2018 12:24
Začíná týden, kdy se dá čekat další várka amerických cel na čínské zbo...
Italská vláda podle vicepremiéra upřednostní občany před ratingem
03.09.2018 13:02
Italská vláda upřednostní Italy před ratingovými agenturami, řekl v ne...
CEFC zřejmě prodá firmě CITIC majetek v Česku s výraznou slevou
03.09.2018 13:38
Čínská skupina China Energy Finance Corporation (CEFC), která je nejvě...
Přebytek rozpočtu ke konci srpna klesl na 14,8 miliardy Kč
03.09.2018 14:18
Přebytek státního rozpočtu ke konci srpna klesl na 14,8 miliardy koru...

Váš názor
  •  
    10.09.2018 9:07

    ...je tam jeden problém - černoši se do práce nepohrnou....
    keris
  • hyggie
    08.09.2018 18:10

    Myslíš, že má smysl diskutovat s tou hloupou kolaborantskou troskou?
    Velkamedvědice
    • Re: hyggie
      09.09.2018 0:23

      zatím vás ta "kolaborantská troska" argmentačně válcuje....co přesně ta moudrá a bohatá EU doposud udělala? myslím cokoli, co by se mohlo chápat, jako že je svéprávným pánem situace a že jen bezradně netápe, neblábolí a nesnaží se kopnout plechovku s názvem migrace z jednoho státu uvnitř EU do druhého? :-)
      yossarian
      •  
        09.09.2018 23:03

        Ale běž. Už dávno sem ukončil debatu s tímto zákeřným multinickem mnoha tvaří, který se poslední dobou hraje na slušného. Veškerá debaty skonšily jeho neznalostmi a papouškováním cizích názoru. Takže mě těžko může argumentačně válcovat.
        Velkamedvědice
      •  
        09.09.2018 8:49

        Diskuse se týkala vztahu Číny k Africe. Je typické, že když nejsou argumenty, vytáhne se oblíbené a vlastně jediné a stále stejné téma EU a problémy s migrací. Prostě se přehodí výhybka, vždyť je to tak jednoduché, že. Nejdůležitější je přece ta neodolatelná potřeba plivnout si..
        Hygge
        •  
          09.09.2018 9:38

          nicméně pro Vás je zřejmě pravý "argument" nazvat někoho, kdo slušným způsobem komentuje, "hloupou kolaborantskou troskou" Musím jen zopakovat, že argumentačně té trosce zkutečně nestačíte. A diskuzi nezvládáte. Konec zprávy v cizím jazyce...
          yossarian
        •  
          09.09.2018 9:15

          Argumenty k čemu přesně nejsou? Co chcete argumentovat na zprávě, že Čína investuje do Afriky? :-) To je zpráva, pane... Ale to, že President Zeman řekl, že Evropa na něco takového nemá, protože nedokáže vystupovat jednotně, je roztříštěná, to už je diskuze...A jste to Vy, kdo do vlákna přidal ne odpověď, ale holčíčí protiotázku : A Afrika snad je jednotná? A proč řešíte jednotu Afriky? Čína to dokázala. Sezvat všechny africké země. Proč se o to nepokusila moudrá Evropa? Protože má jiné řešení? Jaké? Argumenty evidentně nemáte vy...tak obviníte z nedostatku argumentů druhého. Nenazýváte náhodou ty, co protestují proti vraždě extremisty? Nechodíte demonstrovat proti výsledkům demokratických voleb a nenazýváte to demokracií? :-)
          yossarian
  • Tak to se nebude soudruhovi Zemanovi líbit
    03.09.2018 19:11

    Čím ted' bude agitovat a strašit své voliče, když jim bude pomáhat Čína jak se uživit a prosperovat doma v jejich vlastních zemích a oni se nepohrnou do Evropy a kde bude jeho premier shánět pracovní síly pro svoje "montovny" a otrokovice. Kam ten svět spěje ?
    Robert Mugabi
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m