Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko chce skupovat své dluhopisy. A udělalo by dobře

Rusko chce skupovat své dluhopisy. A udělalo by dobře

13.09.2018 16:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusko je podle svého ministerstva financí připraveno skupovat svůj vlastní dluh v případě, že na jeho dluhopisy dolehnou americké sankce nebo se výrazně zvýší volatilita na trhu. Podle komentátora Bloombergu Leonida Bershidskyho tento nápad dává smysl v případě, že by zahraniční investoři byli vnímáni jako zdroj nestability. A podle jeho názoru to je přesně ten způsob, jak by mělo Putinovo Rusko odkupy vnímat.

Bershidsky poukazuje na analýzu banky UniCredit, která tvrdí, že u některých rozvíjejících se ekonomik panuje vysoká korelace mezi výší dluhu vlastněného zahraničními investory a pohyby měnového kurzu. Konkrétně prý platí, že 1% růst podílu dluhopisů držených zahraničními subjekty vede k 0,47% posílení měnového kurzu v Maďarsku, k 0,8% posílení v Indonésii a Mexiku a 1,4% posílení v Turecku.

V Rusku klesl podíl zahraničních investorů od počátku roku do července o 10 % a rubl doposud oslabil asi o 16 %. Podobný směr vývoje vidíme v Turecku, v Mexiku naopak podíl zahraničních investorů roste a měnový kurz mírně posiluje. Jedním z důvodů měnové nákazy na rozvíjejících se trzích je utahování americké měnové politiky, která zvedá sazby v USA a tudíž láká kapitál do této země. Investoři také ztrácejí chuť na rizikovější aktiva včetně těch z rozvíjejících se zemí.

Zahraniční investoři tedy mohou zvedat měnový kurz a poskytovat kapitál, jsou ale vrtkaví a mohou zmizet při první známce problémů. Podle Beshidskyho „nacionalistické vlády“ v Maďarsku a Polsku už dlouho vnímají velký objem dluhu držený v rukou zahraničních investorů jako hrozbu. Pro ně jde o známku ztráty suverenity a závislosti na vnějším světě. Jenže zkušenosti ukazují, že problémy vznikají až ve chvíli, kdy se daná země dá pochybnou ekonomickou cestou. Příkladem je současný vývoj v Turecku či Brazílii. Přesněji řečeno, dluhopisy v rukou zahraničních investorů představují hrozbu ve chvíli, kdy v čele země stojí například Erdogan, kterého zajímá hlavně rozšiřování jeho vlastní moci.

Pro Rusko budou zahraniční investoři přínosem pouze v případě, když tato země vyřeší své spory s USA. Jelikož dosažení tohoto cíle se zdá být každým dnem vzdálenější, odkupy vlastních dluhopisů od zahraničních investorů jsou skutečně tím krokem, který by měl vést k větší kurzové stabilitě. A také k posílení toho druhu národní suverenity, po které na východě Evropy tak strašně touží, tvrdí Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Medveděv: Sankce bude Rusko považovat za vyhlášení obchodní války
10.08.2018 8:36
Jakékoli sankce USA, které se dotknou ruských bankovních operací nebo ...
Rusko se chce zbavovat amerických dluhopisů a vyhýbat se dolaru
13.08.2018 8:29
Rusko se chce zbavovat amerických státních dluhopisů a při mezinárodní...
Rusko a Čína se společně otáčí proti USA
12.09.2018 14:35
Pokud ruský prezident Vladimir Putin dlouhodobě uznává některého ameri...

Váš názor
  • sirotky neberem
    15.09.2018 16:39

    Premiér Andrej Babiš odmítl návrh, aby Česko přijalo padesát nezletilých syrských sirotků. Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/andrej-babis-rozhovor-uprchlici-nechce-syrske-sirotky-v-ceske-republice-14f-/domaci.aspx?c=A180915_132056_domaci_lre Pitomio musí být ouplně říčnej, že mu estébák fušuje do řemesla...
    STX
    • Re: sirotky neberem
      19.09.2018 14:16

      Dá se vůbec nějakým způsobem slušně uživit na burze?
      Valach74
      •  
        20.09.2018 12:54

        Ano dá, já si vydělávám na burze už od střední školy, ale než začnete, tak to chce hodně prostudovat, aby vás neodradil prvotní neúspěch.
        Petrtrnas
        •  
          21.09.2018 10:48

          A kde bych mohl sehnat relevantní informace o obchodování na burze?
          Valach74
          •  
            22.09.2018 17:10

            Já jsem čerpal informace z internetu, knížek a nejvíc mi dalo návštěva semináře v Praze o obchodování na burze, který pořádala společnost https://www.fxstreet.cz/odborne-kurzy.html
            Petrtrnas1
  • Triumfirát medvedvsechnosnedpátekpacifista
    14.09.2018 13:19

    Je už tak zoufalý, z nedostatku jeho stejně myslitelů, že se tu už ztrapn'uje psaním pod mnoha nicky jen aby se snažil dokázat že není sám se svými ujetými názory a má kamouše stejného myšlení. Jen on si může myslet jak je nenápadný a ostatní mu to to žerou.
    ..
  • USA, Hitler, Británie, Rusko
    13.09.2018 18:51

    "vyřeší své spory s USA" jak se řeší spory, kdžy se musím vzdát své suverenity a přírodních zdrojů, Hitler byl stejný konkurent Ruska jako USA, když neuspěl s útokem na Británii, a ovládnutí jejich zdrojů v koloniích, zaútočili Němci na Rusko, trošku zapřemýšlejte, po světové krizi 30. let, byla válka jediným řešením, dnes, již tehdy ovládali svět kosmopolitní finančníci, a kultura, či jak to nazvat, v Německu tunelovaly, uhelné pánve, jako Rotschild vyhrabal z OKD odškodnění za své doly skrze Bakalu, svět je jednoduchý jak facka, ovšem po zrušení zlatého standardu se rozjela exloze populace, která se sama vyhubí konzumem, na světe jsou úplně jiné problémy než USA a kapitalistická rakovina konzumu, zeptejte se Gatese jak z z toho nespí, zničit Rusko jako přirozenou hráz proti Čínanům, můžou jenom mentálně narušení hamižní jedinci, blbost je nepřirozější lidská vlastnost, stejně jako hamižnost, a strach, strach z další Šoy je nemoc, pokud svět vedou lidé ... Rusové zažily daleko větší Šou, a nikdo to neuznává, svatá lidská prostoto, ještě, že jsme si udělali ty řízky a jdeme se bavit na úkor pitomosti
    rob
    • Re: USA, Hitler, Británie, Rusko
      14.09.2018 10:24

      Zničení Ruska je jedinou dlouhodobou možností jak zajistit českou bezpečnost. Mluvit o nějaké hrázi proti Číňanům může jen někdo naprosto nevzdělaný, kdo neviděl nikdy mapu světa. Čína civilizace stará 5000 let, která byla vždy nejméně 10 krát lidnatější než Rusko a nikdy nepodnikala nějakou významnou teritoriální expanzi. Ve srovnání s Ruskem, které se od 16. století rozlezla v podobě SSSR po 1/6 pevniny. Rusko je 600 km daleko, Čína je 6000 km daleko. Čínská vojenská expanze do střední Evropy v nejbližších 200 letech nehrozí, zato na ruskou okupaci si bude ještě většina obyvatel pamatovat. Můžete s myslet, že jsem rasista, ale většina dnešních rusů má v sobě geny expanzivních a válkychtivých mongolů a krev není voda. Vždy budou chtít rozšiřovat své území. Na mocnou Čínu si netroufnou i v Afganistánu byly řádně poučeni, takže jejich další expanze povede naším směrem. Už to tady znají a mají tu stále silnou podporu nejrůznějších kolaborantů. Je jen otázkou času, kdy se bude Rusko cítit dost silné. Rozpad Ruska je jedinou možností jak si potomci mongolů můžou plnit své expanzivní choutky navzájem na sobě bez našeho ohrožení. Je třeba aby EU i NATO začaly usilovat o rozpad Ruska, dříve než bude snaha Ruska o rozpad EU a NATO úspěšná.
      ..
      • Vztah Ruska a Číny
        14.09.2018 10:49

        http://www.armadninoviny.cz/cinska-invaze-na-sibir3f.html. Doufám, že si Číňani dobře zmapují terén v rámci probíhajícího společného cvičení na Sibiři..
        Hygge
    • Re: USA, Hitler, Británie, Rusko
      14.09.2018 9:37

      Robe, každý kdo chce řešit složitější rovnice musí se naučit základy matematiky jako 2+2. Proč ne ty.
      medvedvsechnosned
    • Re: USA, Hitler, Británie, Rusko
      13.09.2018 19:06

      Robe, Šoa se neskloňuje.
      Peté13
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení