Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČR hledá nejvíce pracovníků v historii

Rozbřesk: ČR hledá nejvíce pracovníků v historii

18.12.2018 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Napětí na českém trhu práce nemá v rámci EU obdoby, a tak si ve třetím čtvrtletí ČR udržela vedoucí příčku jako země s nejvyšší nabídkou volných pracovních míst. Tu reprezentuje tzv. míra volných pracovních míst, která se počítá jako procento volných pracovních míst z celkového počtu pracovních pozic – těch obsazených i neobsazených. Je to vlastně obdoba míry nezaměstnanosti, jen na rozdíl od nabídkové strany na trhu práce měří situaci na straně poptávkové.

Míra volných míst v tomto období je nejenom u nás historicky nejvyšší (5,9 %), ale zvětšuje se i odstup ČR od ostatních zemí s vysokým napětím na trhu práce, tedy od Belgie (3,6 %) a Německa (3,0 %), a ve srovnání s eurozónou je už dokonce tato míra v tuzemsku téměř trojnásobná. Volná místa tak stále na místním trhu přibývají, což už ostatně potvrzují i pravidelné statistiky úřadů práce, a to dokonce navzdory pomalejšímu růstu ekonomiky. Na rozdíl od těchto čísel nám míra volných míst ukazuje relativní obrázek, ze kterého pak vyplývá, že nejvyšší míra volných míst (či jejich neobsazenosti) je v oblasti administrativy (27,2 %) a realitního trhu 22,7 %). Zpracovatelský průmysl jako největší tuzemské odvětví a zároveň i strůjce dlouhodobého úspěchu české ekonomiky dosahuje průměrnou míru neobsazenosti (5,8 %). Stavebnictví, které si spíše než na nedostatek zakázek stěžuje na to, že je nemá kdo dělat, je na tom s necelými třinácti procenty podstatě hůře. Na opačném konci žebříčku je jako už tradičně energetika (0,6 %) a školství (1 %).

Jak je vidět, s napětím na českém trhu práce zatím nic nesvedl ani příliv zahraničních pracovníků, ani rostoucí míra participace a vlastně ani slabší ekonomický růst. Nezbývá než spoléhat na investice, které snížily pracovní náročnost v tuzemsku vznikající přidané hodnoty a které by současně vedly k výraznějšímu růstu produktivity práce. Přehřívání trhu práce by tak bylo možné chápat jako katalyzátor, který ekonomiku bude posunovat k modelu méně spoléhajícímu na manuální práci a více na stroje v případech, kde je to možné. Mohl by tak konečně přestat růst i počet hledaných kvalifikovaných i pomocných dělníků, které většina hledajících firem v tomto ekonomickém cyklu už nejspíše stejně nenajde.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se i včera udržela blízko hranice 25,80 EUR/CZK, respektive mírně pod ní. Je tak už „na dostřel“ kurzu, s nímž počítala prognóza ČNB pro poslední kvartál letošního roku. I když aktuální mírné posílení koruny sice s celkovým průměrem za toto čtvrtletí už nemůže příliš zahýbat (dosahuje nyní cca 25,87 CZK/EUR), není to až taková odchylka, že by na ni musela ČNB akutně reagovat. Zvlášť když už centrální banka zabodovala na všech frontách – sazby zvýšila pětkrát, opět zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték a bankám znovu navýšila požadavky na kapitálovou přiměřenost. Až do zasedání ČNB korunu nejspíše nečeká žádný silný impuls k pohybu, a tak tím hlavním zůstane až razance slov guvernéra po čtvrtečním jednání bankovní rady.

Zahraniční forex

Euro včera na frontě s dolarem dokázalo umazat alespoň část ztrát z minulého týdne, nadále se však drží na dohled hranice 1,13 EUR/USD. Po slabých výsledcích PMI z pátku bude dnes eurodolar s napětím sledovat německé Ifo, které může ukázat, jak na tom německá ekonomika vlastně je. Hlavní událostí nicméně zůstane zítřejší zasedání Fedu, kde se vše schyluje k dalšímu zvýšení sazeb, byť možná zabalené do holubičího hávu.

Maďarská centrální banka na svém dnešním zasedání s největší pravděpodobností ponechá úrokové sazby beze změny. Navzdory vyšší než očekávané inflaci totiž bude centrální banka nadále odkazovat na měnovou politiku ECB, respektive s utahováním měnových šroubů vyčkávat až na otáčení kormidla ve Frankfurtu. Co by však přijít mohlo, je postupná změna komunikace centrálních bankéřů, a to právě směrem k plánovanému zvyšování sazeb ve druhé polovině příštího roku.

Ropa

Ropa Brent se během včerejšího obchodování dostala pod tlak a propadla se pod 60 USD/barel. Stejným směrem ji následovala americká lehká ropa, jejíž cena klesla pod hranici 50 dolarů za barel. Trh mohly rozrušit nová čísla o nekončícím růstu americké produkce břidlicové ropy, která by dle EIA měla v prosinci poprvé pokořit hranici 8 mil. barelů denně (celková americká produkce je 11,7 mil. barelů denně). Na druhou stranu, americké těžaře trápí zejména další možný propad cen ropy, které se již nyní pro mnohé z nich - zejm. mimo Permian - pohybují na hranici rentability (pro otevírání nových vrtů).


 
 

Čtěte více:

Petr Dufek: Inflace na cíli
10.12.2018 9:22
Podle očekávání meziroční inflace poklesla v listopadu na 2 %, a to p...
Petr Dufek: Volná místa na novém maximu
10.12.2018 9:37
Situace na trhu práce se v posledním měsíci v podstatě nezměnila. Míra...
ČNB: Čistý zisk bank stoupl letos o 2,7 miliardy na 62,6 mld. Kč
17.12.2018 11:19
Bankám a spořitelnám v Česku za tři čtvrtletí 2018 stoupl souhrnný čis...
Úřad pro kybernetickou bezpečnost vydal varování před používám softwaru i hardwaru od Huawei a ZTE
17.12.2018 15:54
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dnes vy...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data