Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Macron: Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme

Macron: Katedrálu Notre-Dame společně znovu vybudujeme

16.04.2019 8:02, aktualizováno: 16.4. 11:03
Autor: ČTK

Aktualizováno

Požár pařížské katedrály Notre-Dame se podařilo dostat pod kontrolu a částečně uhasit. Informují o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na informace hasičů. Objevují se již i první nabídky finanční pomoci na její obnovu. Příčina požáru pařížské katedrály Notre-Dame, který propukl v pondělí večer, dosud není známa a vyšetřování pokračuje. Oznámil to dnes na tiskové konferenci přímo u poškozeného objektu náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nuňez. 

Podle něj je nyní otázkou, do jaké míry byla narušena konstrukce stavby. To mají posoudit statici a architekti, kteří rozhodnou, zda hasiči mohou vstoupit do katedrály, aby v hašení pokračovali přímo tam. Pařížská prokuratura již v pondělí oznámila, že požár podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

Větší část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit. Stanici LCI to dnes řekl ministr kultury Franck Riester. V bezpečí je například trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě. Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý, podle francouzských novinářů se dosud neví, jestli a jak plameny poškodily varhany, sousoší Piety na hlavním oltáři nebo zvony. Podle Riestera se zachráněné artefakty shromažďují na půdě pařížské radnice. Fotografie předmětů vynesených z katedrály na twitteru zveřejnila pařížská starostka Anna Hidalgová.

Ověřený seznam zachráněných uměleckých děl zatím neexistuje, o osudu některých artefaktů se navíc stále vedou debaty. Stále například není jasné, zda požár přečkala rozetová vitrážová okna na západní a jižní fasádě. Nejsou ani zprávy o tom, zda spolu s trnovou korunou byly z hořící stavby vyneseny i další uctívané relikvie jako například úlomek z Kristova kříže a hřeb. Nikdo dosud nepotvrdil ani to, zda je v pořádku socha Madony s dítětem ze 14. století či portrét Tomáše Akvinského ze 17. století.

Požár vypukl v pondělí okolo 18:50 SELČ. Zhruba po pěti hodinách od jeho vypuknutí francouzský prezident Emmanuele Macron oznámil, že to nejhorší se podařilo odvrátit a slíbil obnovu katedrály a vyhlášení mezinárodní sbírky. Krátce poté se objevily i první nabídky finanční pomoci z domova i ze zahraničí.

Rodina Arnaultových a její koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží věnuje na obnovu katedrály 200 milionů eur (přes pět miliard korun). Informovala o tom dnes agentura AFP. Už v pondělí oznámil francouzský miliardář François-Henri Pinault, šéf mezinárodní luxusní skupiny Kering, že na opravu chrámu přispěje 100 miliony eur (2,6 miliardy korun).

Majitel LVMH Bernard Arnault patří podle časopisu Forbes mezi pětici nejbohatších lidí světa. LVMH působí v mnoha sektorech prodeje luxusního zboží a vlastní na 70 značek, včetně módních Fendi, Givenchy a Louis Vuitton, šampaňské Dom Pérignon, šperky a hodinky Bvlgari a Hublot či řetězec parfumérií Sephora.

Finanční dary na opravu jednoho ze symbolů Paříže se začaly shromažďovat ještě v době, kdy oheň zuřil v plné síle. Newyorská nezisková organizace French Heritage Society, která se věnuje ochraně francouzských architektonických a kulturních pokladů, spustila v pondělí internetové stránky s cílem získat peníze na obnovu katedrály.

Na internetových stránkách pro organizování pomoci dobrovolných dárců GoFundMe bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní na pomoc v souvislosti s požárem katedrály, uvedl mluvčí provozovatele stránek John Coventry.

Přesná příčina požáru zatím není známá. Francouzská média citují zástupce pařížských hasičů, podle kterých by mohl souviset s projektem renovace špičky kostelní věže za šest milionů eur. Úřad pařížského prokurátora vyloučil žhářství či souvislost s terorismem a uvedl, že případ považuje za nehodu.

 
 
 
 
 

Váš názor
  •  
    16.04.2019 9:21

    ...no hlavně že vědí že se nejedná o žhářství, ani teroristický útok, to mě uklidnilo....přiznám se, že jsem si to nemyslel....
    keris
    • tak
      16.04.2019 9:43

      to je fajn, už tam byli vyšetřovatelé?
      el mrcoch
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m