Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Blížící se budíček medvědů, skutečný vlastník Huawei a u nás stále drahá data

Perly týdne: Blížící se budíček medvědů, skutečný vlastník Huawei a u nás stále drahá data

26.04.2019 12:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě… 

V druhé polovině roku se probudí medvědi: Stratég společnosti Morgan Stanley Mike Wilson byl podle CNBC v roce 2018 se svými predikcemi na Wall Street nejpřesnější, nyní patří mezi největší medvědy. Podle jeho názoru akciové trhy v USA v následujících týdnech otestují nová maxima, ale pak se opět vydají směrem dolů. Jednou hlavních příčin jsou příliš vysoko nastavená očekávání ziskovosti obchodovaných firem v době, kdy je podle stratéga relevantní uvažovat o ziskové recesi.

Wilson ve svém základním scénáři dalšího vývoje předpokládá, že index S&P 500 skončí letošní rok na úrovni 2750 bodů. V tom nejlepším případě to podle stratéga bude 3000 bodů a v tom nejhorším 2400. CNBC tato čísla porovnává s projekcemi Deutsche Bank, která má cíl nastaven na 3250 bodů, a s Credit Suisse, jenž hovoří o 3025 bodech. Podle stratéga přinese zklamání na straně fundamentu druhá polovina roku, což se projeví ve valuačních násobcích, které doposud táhly letošní rally.

Popularita Stalina roste: Bloomberg píše o tom, že Josef Stalin je v Rusku stále uznávanější - podle organizace Levada se nyní 70 % Rusů domnívá, že své zemi prospěl. Karina Pipia z Levady to komentuje s tím, že „nostalgie za Sovětským svazem je letos na maximu a Stalin je vnímán jako osoba, která zajistila sociální spravedlnost“. Právě po ní prý Rusové stále více touží, protože jejich životní standard upadá a negativně se jich dotýká i vládní reforma penzijního systému. Pipia ovšem dodává, že Rusové sice stále více obdivují Stalina, ale vrátit se do jeho časů by se nechtěli.

Podle průzkumu se 46 % tázaných domnívá, že Stalinovy represe včetně masových vražd byly „úplně, či částečně ospravedlněny tím, co dokázal“. V roce 2017 mělo takový názor 36 % tázaných. Pokrok dosažený za Stalina za omluvu pro jeho represe nyní naopak nepovažuje 45 % tázaných. Pipia hovoří o „iracionálním romantismu vůči Stalinovi“, který se týká starších lidí, ale také těch, kteří jsou mladší 25 let a neměli přímé zkušenosti s komunismem.

Facebook vládne daty: NBC News před několika dny psala o tom, že šéf firmy Facebook Mark Zuckerberg využíval data nashromážděná společností k boji s konkurencí a k „pomoci svým přátelům“. Veřejně přitom prohlašoval, že Facebook data uživatelů ochraňuje. NBC News to píše na základě dokumentů, které mimo jiné obsahují emaily, prezentace a záznamy z porad společnosti.   

V některých případech Facebook podpořil vybrané společnosti tím, že jim umožnil přístup k určitým datům, v jiných případech naopak přístup k nim odmítal. Například Amazon měl rozšířený přístup k datům, protože „utrácel za reklamu na Facebooku a firmy byly partnery při uvedení chytrého telefonu Fire na trh“. V jiném případě Facebook „zvažoval uzavření přístupu k datům společnosti, která se stala příliš populární a začala představovat konkurenci“. Ve stejnou dobu pak Facebook hovořil o nové strategii, která měla za cíl větší ochranu dat uživatelů.

Uvedené informace se opírají o „tisíce uniklých dokumentů, které má k dispozici britský investigativní novinář Duncan Campbell. Ten se o ně podělil s organizacemi jako NBC News, Computer Weekly, či Süddeutsche Zeitung. Tento novinář je počítačovým forenzním expertem, který pracoval na investigativní práci týkající se i tabákových firem, či bank. Facebook k uvedenému sdělil, že zvažoval zavedení poplatků za přístup k uživatelským datům, ale vše bylo pouze na úrovni úvah o různých modelech.

Měli bychom si vážit toho, jak dobře se máme: Na Our World in Data nalezneme následující skupinu grafů, která nám ukazuje, jak se během posledních 200 let změnila kvalita života na Zemi. První graf se zaměřuje na to, jak klesl podíl lidí žijících v extrémní chudobě, druhý na podíl lidí žijících v demokratické společnosti. Třetí graf ukazuje, jak rostl podíl lidí s přístupem k základnímu vzdělání, čtvrtý ukazuje vývoj podílu těch, kteří jsou očkování proti tetanu a záškrtu. Poslední dva grafy ukazují podíl lidí, kteří umějí číst a vývoj úmrtnosti dětí do pěti let:

001

Přeborníci v zaměstnanosti: Eurostat tento týden srovnává míru zaměstnanosti lidí ve věku 20 – 64 let v jednotlivých evropských zemích. Nejhůře je na tom v tomto ohledu Řecko s méně než 60 % zaměstnaností. Co dohánět mají i země jako Itálie, či Chorvatsko se Španělskem. Na opačném konci žebříčku se pohybuje Švédsko s vyšší než 80 % zaměstnaností a za ním Česká republika s Německem se zhruba 80 % zaměstnaností:

001

Kdo skutečně vlastní Huawei: Christopher Balding se v nové studii „Who Owns Huawei?“ pouští do hledání odpovědi na často probíranou otázku: Kdo vlastně vlastní čínskou společnost Huawei, která je v některých zemích považována za možný nástroj čínské vlády. Sama společnost říká, že jejími vlastníky jsou zaměstnanci. Studie ovšem tvrdí, že taková prohlášení je pochybné a korporátní struktura prezentovaná na webových stránkách firmy je zavádějící. Konkrétní závěry jsou pak následující:

Samotná výrobní společnost Huawei je plně vlastněná holdingovou společností, kde asi 1 % drží zakladatel firmy Ren Zhengfei a vlastníkem zbytku je entita nazývaná „odborový výbor“. U ní není známa její vnitřní struktura, či její vedení. To, co je označováno za zaměstnanecké akcie, je pak jen systémem podílu na ziscích. „Pokud zde odbory fungují tak, jak obvykle v Číně fungují, Huawei může být v podstatě považována za státní firmu. A je zřejmé, že zaměstnanci skutečnými vlastníky nejsou“, tvrdí studie.

… a u nás doma

Data stále drahá: Seznam.cz tento týden píše, že „drahá mobilní data přispěla v posledních letech k pádu dvou českých ministrů průmyslu a obchodu. Jak ale ukazuje aktuální srovnání, velmi drahá jsou ve srovnání se zbytkem Evropy stále“. Důkazem je následující graf, který porovnává evropské země podle toho, „kolik GB tam pořídíme k neomezenému hlasovému tarifu za 30 eur“:

001

Čísla jsou založena na informacích z Digital Fuel Monitor od společnosti Rewheel Research, a seznam.cz dodává, že „česká cena za gigabajt je jedenáctá nejvyšší ze 40 srovnávaných trhů OECD“. Asociace provozovatelů mobilních sítí, která české operátory sdružuje, se dlouhodobě brání tvrzením, že ve skutečnosti jsou data v Česku levnější, protože velká část lidí využívá výhodnější „podpultové nabídky“.

Do Prahy se bude dojíždět: Ihned.cz tvrdí, že „ceny bydlení v Praze táhnou vzhůru majetní cizinci, které prosperující město nasává. Regulace nic nevyřeší a domácí se budou muset smířit s dojížděním.“ Podle sociálního geografa Martina Ouředníčka cizinci mají zájem o atraktivní byty i lokality a jsou za ně ochotni platit. Praha přitom podle ihned.cz „patří v Evropě mezi nejrychleji rostoucí města, zejména díky mezinárodní migraci“.

Jourová titánem: Ihned.cz také tento týden píše, že „Věra Jourová je historicky prvním zástupcem Česka v prestižním žebříčku časopisu Time, dostává se tak po bok „titánů Mohameda Salaha a Marka Zuckerberga“. Jourová k zařazení do žebříčku uvedla, že podle jejího názoru redaktoři časopisu Time ocenili především to, že dokázala najít u kontroverzního tématu ochrany dat řeč i s velkými digitálními korporacemi a přispěla tak k ochraně soukromí obyvatel EU. Digitální firmy se sice ze začátku novým povinnostem bránily, dnes však mluví úplně jinak. Jourovou za výsledný předpis respektují, a dokonce prosazují, aby se podobná legislativa zavedla i na druhé straně Atlantiku, píše ihned.cz

 
 
 

Čtěte více:

ČR loni splnila podmínky pro přijetí eura, mívala ale problémy
25.04.2019 11:09
Česká republika od svého vstupu do EU v květnu 2004 u maastrichtských ...
Evropské státy zastavují odběr znečištěné ruské ropy
25.04.2019 10:40
Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo ode...
ČR získala z EU za 15 let o 741 miliard korun víc než zaplatila
25.04.2019 10:46
Česká republika získala od roku 2004 do konce loňského roku z rozpočtu...
Jednání o fúzi Deutsche Bank a Commerzbank zkrachovalo
25.04.2019 13:58
Ze zvažovaného sloučení největší německé banky Deutsche Bank s finančn...
Takhle vypadá budoucnost dopravy. Investic snad ne
25.04.2019 17:59
Jeden z nejznámějších odborníků na valuace a investice Aswath Damodara...
Microsoft dosáhl tržní kapitalizace 1 bilion dolarů a okusil post nejhodnotnější americké firmy
25.04.2019 15:25
Akcie Microsoftu v reakci na příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření ...
Musk schopnosti Tesly opět přecenil, místo těsného zisku firma hlásí hlubokou ztrátu (komentář analytika)
25.04.2019 16:55
Elon Musk opět přecenil schopnosti své i svých zaměstnanců. Při publik...
Rozbřesk: Turecká lira opět na tapetě
26.04.2019 9:16
Silný dolar versus slabší měny v emerging markets - tato čas od času s...
Uber nabídne své akcie za 44 až 50 dolarů, při IPO chce vybrat až 10 miliard
26.04.2019 10:40
Americká společnost Uber Technologies nabídne své akcie za cenu 44 až ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.