Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejúspěšnější kryptoměnou je letos litecoin, posílil o 330 procent

Nejúspěšnější kryptoměnou je letos litecoin, posílil o 330 procent

14.06.2019 12:33
Autor: ČTK

 Nejúspěšnější kryptoměnou je v letošním roce méně známá měna litecoin. Od počátku letošního roku zpevnila již o více než 330 procent a překonala tak své větší a známější konkurenty, včetně bitcoinu, etheru a XRP. Uvedla to agentura Bloomberg. Tržní kapitalizace litecoinu je 8,4 miliardy USD (190,2 miliardy Kč), což z něj dělá podle údajů Mosaic Research sedmou největší digitální měnu světa.

Oživení litecoinu částečně připisuje Bloomberg nadcházejícímu půlení měny, jemuž se anglicky říká halving nebo halvening. V rámci něj se počet mincí pro takzvané těžaře sníží o polovinu, čímž se sníží celková nabídka. Nižší nabídka by měla vytáhnout vzhůru cenu i zabránit poklesu hodnoty.

Těžaři nyní za jeden block získají 25 nových litecoinů, po půlení, které by se podle očekávání mělo uskutečnit 6. srpna, dostanou jen 12,5 litecoinu. Půlení se obvykle uskuteční každý čtvrtý rok. Naposledy litecoin tři měsíce před ním posílil o zhruba 60 procent.

Půlení se netýká pouze litecoinů, objevuje se také u bitcoinů. U toho má příští půlení nastat v květnu 2020.

"Pokaždé, když jsme zaznamenali půlení u bitcoinu nebo litecoinu, cena se astronomicky zvýšila," uvedl analytik obchodní platformy eToro Mati Greenspan. "Pokud tento vzor bude pokračovat, viděli jsou doposud jen slabý odvar. To je pro kryptotrh celkem normální," dodal.

Kryptoměny letos zažívají renesanci díky širšímu přijetí hlavními institucemi a zvýšené pozornosti Wall Street. Mezi nejočekávanější události v tomto odvětví patří oznámení Facebooku, že představí detaily ke své plánované vlastní digitální měně. Tyto události, mimo jiné, pomohly letos k růstu ceny bitcoinu o 120 procent a etheru o téměř 100 procent. Litecoin se na konci loňského roku prodával za méně než 30 dolarů, nyní jeho cena činí 130 dolarů.

Letošní oživení kryptoměn však maskuje jednu skutečnost, a to relativně nízké používání bitcoinu, největší kryptoměny na světě, pro něco jiného než spekulace. Transakce u obchodníků tvoří podle údajů Chainalysis jen 1,3 procenta ekonomické aktivity a tento údaj se v předchozích dvou letech téměř neměnil. Obrovské výkyvy ceny směrem vzhůru i dolů, což není v kryptosvětě nic neobvyklého, ztěžují používání měny pro věci jako placení účtů či nákup kávy. A to vyvolává otázku: pokud jen stěží někdo používá největší světovou kryptoměnu, kdo používá litecoin?

Po výstupu na vrchol v lednu 2018 se transakce s litecoinem prudce snížily ze svého maxima o zhruba 84 procent, i když letos vzrostly. A transakční poplatky u této měny jsou nepředvídatelné, koncem května stouply až desetinásobně, než zase klesly.

Zakladatel litecoinu Charlie Lee vydělal na litecoinech, když všechny, které měl v držení, prodal v době největší bubliny digitálních aktiv - v roce 2017, kdy cena litecoinu byla zhruba 375 USD. Litecoin následující rok klesl o téměř 90 procent. Lee, který založil měnu v roce 2011, tehdy uvedl, že prodal nebo daroval všechny své litecoiny s cílem zabránit střetu zájmů a v rozhovoru s Bloomberg News řekl, že se chce zaměřit na větší používání měny obchodníky. Kritici však obvinili Leeho, že rozpoznal šílenství kolem digitálních aktiv a včas na něm vydělal.


Čtěte více:

Čína zvyšuje antidumpingová cla na ocelové trubky z USA a EU
14.06.2019 9:29
Čína zvyšuje antidumpingová cla na bezešvé trubky z legované ocele dov...
Ministři financí EU se neshodli, odkud naplnit rozpočet eurozóny
14.06.2019 10:20
Ministři financí Evropské unie se v noci na dnešek v Lucemburku neshod...
IEA snížila letošní odhad růstu poptávky po ropě
14.06.2019 10:59
Výhled růstu poptávky po ropě v letošním roce se zhoršil kvůli nepřízn...
Výroba čínského průmyslu rostla v květnu nejpomaleji za 17 let
14.06.2019 11:25
Průmyslová výroba v Číně stoupla v květnu meziročně o pět procent, což...

Váš názor
  • N E P O C H O P E N Í
    14.06.2019 13:57

    __________________________________________________________________________ Ach jo. __________________________________________________________________________ Zase to omezené používání bitcoinu. __________________________________________________________________________ Ten, kdo to vypustil z úst asi nikdy neslyšel o Greshamově zákonu. __________________________________________________________________________ Investiční zlaté a stříbrné mince se vyrábějí a prodávají po vagonech a k nákupu buřtů v supermarketu je nepoužívá NIKDO. Divné, co? Divné jen pro ekonomií nepolíbené. __________________________________________________________________________ Nikdo si přeci nepůjde koupit zlatou minci, aby si za ní zítra koupil televizi. Respektive neudělá to do doby, dokud obchody budou ochotné něco prodat za potištěný papírek, resp. do doby, než někdo za platbu zlaťákem či bitcoinem nenabídne lákavou slevu - což se již v podstatě rýsuje v podobě služeb jako purse.io , nebo Lamium.io __________________________________________________________________________ A rozjede se to daleko více, až stát dále pokročí v boji proti hotovosti - protože pak obvyklá věta českých řemeslníků: "S dokladem, nebo hotově s 20% slevou?" bude změněna na "S dokledem, nebo bitcoinem s 20% slevou". Vrtulníkové peníze, megaQE a záporné úroky to dále jen podpoří. __________________________________________________________________________ Z úst etatistů to podivování se nad nízkým množstvím bitcoinových plateb je obzvláště pikantní, protože právě ten jejich zbožštělý stát jeho používání k transakcím dost zásadním způsobem znepříjemňuje. Pokud bych totiž 10.7. dostal výplatu v bitcoinech a 20.7. si za ně šel do Alzy koupit televizi, tak podle platné legislativy musím podat daňové přiznání a v něm zdanit rozdíl kurzu BTC/CZK mezi 10. a 20.7. __________________________________________________________________________ Je to podobně prohibitivní opatření, jako DPH na stříbrných mincích - v podstatě výpalné placené státu za to, že mám tu drzost se pojistit proti jeho nezodpovědné fiskální a monetární politice. __________________________________________________________________________
    Hayek
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data