Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nemovitosti v EU dál svižně zdražují

Nemovitosti v EU dál svižně zdražují

07.10.2019 11:43
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu se ceny bytů ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšily v celé Unii i v eurozóně o 4,2 %. Růst cen bytů je stále výrazně vyšší než inflace, takže jen potvrzuje fakt, že se inflace realizuje někde jinde než přímo v harmonizovaném indexu spotřebitelských cen sledovaném ECB.

K růstu cen napomáhají v mnoha zemích EU především levné peníze, které jednak stimulují poptávku z titulu dostupnějších hypoték. Tu navíc podporuje i výrazně příznivější situace na trhu práce charakterizovaná klesající nezaměstnaností na jedné straně a rostoucí zaměstnaností na straně druhé, která je patrná především v tzv. nových členských zemích Unie.

V eurozóně však nelze zapomenout ani na efekt záporných úrokových sazeb, které nutí část investorů hledat si pro zhodnocení peněz jiné alternativy. Jednou z nich je pak realitní trh s jeho solidním výnosem v podobě nájemného nebo i jen spekulace na další růst cen bydlení.

Povzbudivá nejsou tentokrát data z ČR, kde růst cen nemovitostí stále nepolevuje. Navzdory faktu, že největší boom poptávky máme za sebou a doba nejlevnějších hypoték už rovněž skončila. Mezikvartálně se ceny tentokrát zvýšily o 2,1 %, meziročně tempo mírně pokleslo na 8,7 %. Navzdory silnější bytové výstavbě se nejenom růst cen bytů nezbrzdil, ale ani se nezačal srovnávat nepoměr mezi cenou nového a starého bydlení. A zdá se, že se v tomto směru zatím nic moc nezmění, i když předpokládáme, že ve druhé polovině roku zmírní tempo růstu cen na zhruba 6 %. K výraznějšímu omezení růstu cen bytů tak nejspíše dojde teprve až v příštím roce.

Růst cen bydlení byl v ČR šestým nejvyšším v rámci celé EU. Na prvních místech jsou další země z tzv. východního bloku s Maďarskem v čele, kde se ceny bytů meziročně zvýšily o 14 %. Jediná země v EU, která vykázala pokles – a nikoliv první v řadě – byla i tentokrát Itálie. Dlouhodobé hospodářské problémy této země tak i nadále ústí do útlumu realitního trhu a ceny bytů zde padají už třetím rokem za sebou.

 

Čtěte více:

Evropa chce regulovat nájemné, místo aby více stavěla
22.07.2019 10:33
V roce 1953 protestovali zaměstnanci v tehdejším východním Německu pro...
Hypoindex: Průměrná sazba hypoték v červenci klesla pod 2,7 procenta
21.08.2019 8:22
Průměrná úroková sazba hypoték v červenci klesla na 2,68 procenta z č...
Hypoindex: Hypoteční sazby klesají sedmý měsíc v řadě. Přes levnější hypotéky zájem o ně nestoupá
18.09.2019 8:07
Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,61 procenta z červ...
The Economist: Nejsou byty a někteří politici to ještě zhoršují
30.09.2019 13:22
Nadměrná regulace realitního a stavebního trhu ve velkých městech je j...
Riziko realitní bubliny v eurozóně roste
01.10.2019 13:08
Ultra nízké úrokové sazby od loňska vedou ke zvyšování cen nemovitost...

Váš názor
  • Milovice
    07.10.2019 15:17

    40 min do centra Prahy vlakem. Kousek za lysou nad labem. novostavby, 2+1 kolem 2,2mil, les kousek od baráku
    JC
  • Pragl také už neroste
    07.10.2019 14:52

    ja bych dodal, že nabídky které nám pravidelně chodí jsou u stejné nemovitosti /včetně "exkluzivek" / i v Praglu na stejne urovni jako na začátku roku s jednou podstatnou změnou a to, že u 80% z nich je už i zde poznámka "cena k jednání" :o), ale realitní a developerská lobby holt žhaví mkgt co to jde
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    07.10.2019 11:55

    Proc se neradujeme z rustu cen nemovitosti podobne jako z rustu cen akcii? Oboji je projevem zdrave ekonomiky a pro investory priznive.
    Hroch2
    • proc to neni dobre?
      07.10.2019 11:59

      no, pokud si 70% populace nebude moci dovolit rozumne bydleni, zacina to smrdet revoluci.
      Ticino
      • Re: proc to neni dobre?
        07.10.2019 12:08

        Tak k tomu je v evropskych, a specialne ceskych podminkach jeste hodne daleko. Hodinu jizdy vlakem od Prahy jsou stale byty za parset tisic...
        Hroch2
        • Re.Hroch 2
          07.10.2019 13:17

          Současná nabídka v našem městě (cca 30ť obyvatel)3pokojový být 64 m,6 mil.4 pokojový 70 m,7 mil.1 pokojový 27 m 1.9 mil.Jedná se o byty bez kuchyňské linky a není započítána cena sklepa a parkovacího stání.Skutečná láce,jen co je pravda.
          Mira
          • Mira
            08.10.2019 9:42

            Tak nevím. Třeba Přerov nebude tak daleko od tebe a takové ceny tam nejsou. To má# snad nov~ byty v centru na náměstí ne
            Velkamedvědice
            • Re: Mira
              08.10.2019 10:00

              Věř mi.Je to před dokončením.Včera jsem se na to chtěl znovu podívat,a již je tam napsáno u všech bytů ceny na dotázání v realitní kanceláři.Asi na to neměli ohlasy jaké očekávali.Ale znáš to,mezi chtít a dostat je velký rozdíl.Podle mě to byl nástřel a budou muset dost zlevnit.Těch 7 mil.stál úplně nejdražší 4 pokoják,ale byly tam i za 6.A 3 pokojové pokud si dobře vzpomínám od 4,5 do 6 mil.P.S. Já si myslím že moje město je určitě lepší lokalita než Přerov a na to ti makléři asi spoléhají.Ale připouštím že to je věc názoru.Ceny starších bytů jsou pochopitelně mnohem nižší.
              Mira
              • Mira
                08.10.2019 13:20

                Mazec. Hezký den.
                Velkamedvědice
                • Re: V.M.
                  08.10.2019 13:31

                  Také přeji hezký den,ale když se podívám z okna ,tak zůstane asi jen u přání.
                  Mira
          • Re: Re.Hroch 2
            07.10.2019 14:43

            4+kk na 70m2 bych chtel videt. Za 100k/m2 se da koupit byt v beznem standardu na slusnem miste i v Praze. Na vetsine mist v CR se nic noveho stavet nevyplati, protoze jsou naklady na stavbu vyssi nez trzni cena. Prekvapuje me, ze se tato diskuse objevuje na Patrii, cekal bych ji u Halo novin. Nevim, v jakem prostredi se pohybujete. Jako zamestnanec mam danovy zaklad lehce na 1M rocne a kdyz se podivam kolem sebe, patrim k tem chudsim. Spousta lidi ma vice prijmu, lekar v nemocnici a v soukrome ordinaci, vedec bada a k tomu uci, ucitel uci a vecer preklada, rada lidi nepriznava cast prijmu, vlastnici firem jsou vetsinove za vodou, remeslnici si muzou vybirat zakazky... Zverejnene prumerne mzdy a platy jsou jen casti realnych prijmu a zdaleka neodpovidaji tomu, co clovek vidi v ulicich mest. Ceny bytu jsou vysoke, protoze je dostatek lidi, kteri je jsou schopni ty ceny akceptovat.
            Jen
            • Re.Re.Hroch.
              07.10.2019 15:09

              Metry jsem psal cca.Je to asi 76m.Slušný obývák i ložnice a dva kamrlíky.Je tam i velká terasa,ale jak jsem slyšel tak ty terasy nikdo nechce.Pod nimi jsou byty a v minulosti prý byly problémy se zatékáním.šlo mi jen o demonstraci toho že neplatí že kousek za Prahou jsou byty za pár set tisíc
              Mira
              • Re: Re.Re.Hroch.
                07.10.2019 16:45

                Uprimne, cele to zni jako jedna pani povidala. Pritom by stacilo dat odkaz na projekt a nemusime tady mlatit prazdnou slamu.
                Jen
          • Re: Re.Hroch 2
            07.10.2019 13:27

            Doplňuji.Jedná se o nové byty.
            Mira
            •  
              07.10.2019 13:44

              Vysoke ceny jen potvrzuji ze zijete v peknem meste, a ze se lidem ve vasem okoli dobre dari.
              Hroch2
              • Re.Re.Hroch.
                07.10.2019 14:04

                Město krásné,já jsem spokojen, protože bydlím v domě který jsem si kompletně sám postavil.Ty ceny nových bytů jsou však neuvěřitelně přemrštěné.Jsem moc zvědav jestli se najdou zájemci.Myslím si,že jich za tyto ceny asi moc nebude.
                Mira
                • Re: Re.Re.Hroch.
                  07.10.2019 15:24

                  Ale pro vas je prece dobre ze jsou ceny bytu ve vasem okoli drahe: 1) Mate velkou pravdepodobnost ze u vas nevznikne ghetto neprizpusobivych, ubytovny,... 2) Roste i hodnota vaseho domu, a i kdyz jej treba nyni nechcete prodavat, muzete si vzit lepsi americkou hypoteku, nebo jej lepe pronajmout, a nebo to az jednou vasi potomci oceni... 3) Pristehuji se k vam do sousedstvi jenom lide kteri na to budou mit.
                  Hroch2
        •  
          07.10.2019 12:20

          Včera se o tom ve vlaku 2 pánové bavili. Jeden koupil za hotové byt v Ústí nad Labem za poloviční cenu, než mohl sehnat v Praze. A pochvaloval si, že i přes náklady na cestování vlakem za prací do Prahy mu zbývá více, než by splácel na hypotéku, kterou by si vzal na chybějící peníze. A ještě má slušný hotovostní polštář + bydlení na kraji města v přírodě. Celkem ho chápu, i když bych se sám takto nerozhodl.
          Poldinka
          • záporný úrok na úspory v bankách
            07.10.2019 12:37

            V Německu se už vážně diskutuje o hranici úspor v bance pro fyzické osoby, která nebude sankcionována záporným úrokem. A dříve či později tento Draghiho "vynález" určitě úspěšně překročí hranice i k nám. Nejen pro Harpagona je proto investice do nemovitostí vlastně jednou z mála možností, jak peníze v delším časovém horizontu zhodnocovat a nikoli naopak. Řečičky "odborníků" o tom, že ceny nemovitostí se u nás už konečně budou snižovat, když ne hned, tak určitě již příští čtvrtletí, příští rok, příští desetiletí, tak ty vyvolávají na mé tváři jen pobavený úsměv. Možná v Horní Dolní, ale nikoliv v Praze, Brně a dalších krajských městech. Stačí se pro změnu opět podívat za hranice do Německa. V Berlíně rostou nájmy takovým tempem, že neomarxisté na berlínské radnici otevřeně hovoří o vyvlastňování bytů, o stanovení moratoria na nájmy atd. atd. Neomarxisté na pražské radnici se určitě již nechali inspirovat - viz odečty elektroměrů, a tím to určitě neskončilo.
            Harpagon První
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení