Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa chce regulovat nájemné, místo aby více stavěla

Evropa chce regulovat nájemné, místo aby více stavěla

22.07.2019 10:33
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 1953 protestovali zaměstnanci v tehdejším východním Německu proti vládnoucím sovětům na Karl-Marx-Allee, obrovské třídě v Berlíně lemované stalinistickými činžáky. Povstání bylo rozprášeno. Letos obyvatelé Alle, nyní již bohatší, znovu vyrazili do ulic a dožadovali se sociálních politik. Volali po tom, aby se obrovské majetky nájemců vyvlastnily a nájmy v hlavním městě se zamrazily. Tentokrát již úřady poslouchají.

Poslanci 18. června v Berlíně hlasovali pro zmražení nájemného na 5 let, vyjma sociálního bydlení a nových nemovitostí. Německé hlavní město se tak přidává k rozšiřujícímu se klubu evropských měst, která zavádějí regulované nájemné. Španělsko nedávno omezilo roční růst nájemného, následovala Barcelona s ještě přísnějšími pravidly. Amsterdam se snaží zadržet investory před kupováním nových nemovitostí, aby je pak za draho pronajímali. Paříž 1. července znovu zavedla regulaci nájemného, kterou zrušili teprve v roce 2017.

Návrh Berlína je ale nejradikálnější z výše uvedených. Podle nových pravidel bude příliš vysoké nájemné sníženo. Zákon bude retroaktivní k 18. červnu tak, aby kdokoliv, kdo by se pokoušel zvyšovat ceny, než se zákon schválí, čelil pokutě 500 000 euro. Pronajímatelé, kteří budou chtít renovovat a zvýšit své ceny o více než 0,5 eura za metr čtvereční budou potřebovat potvrzení. Rozhodnutí by mohlo narazit na národní vládu, ale uzákonit by se mohlo již začátkem příštího roku.

Levné úvěry, nízká nezaměstnanost, příval zahraničních investic a růst obyvatel pomohl v posledních letech navýšit poptávku po bydlení v evropských městech. Nárůst sítě s ubytováním Airbnb a přesidlování firem kvůli brexitu do Frankfurtu, Paříže a Amsterdamu tento trend ještě uspíšilo. Vztek ohledně nových luxusních čtvrtí a přílišného turismu tak mohl hrát v návrhu Berlína také svou roli, stejně jako praxe, která umožňovala, aby některé platby za nájem rostly rychleji než mzdy, což z tohoto trhu vytěsnilo spoustu lidí.

Ekonomové varují, že tento trend regulace nájemného má zvrácené účinky. Pronajímatele bude často lákat šetřit na opravách nebo budou své nemovitosti prostě prodávat, tak jak se to stalo v Británii, kde regulované nájemné existovalo do 80. let 20. století. Regulace by měla odradit od investic na trhu s nemovitostmi, a tedy zhoršit nedostatek, který vše v první řadě odstartoval. Šéf Spolkového sdružení německých bytových a nemovitostních společností již varoval, že členské firmy postaví během příštích 5 let o 50 000 bytů méně, pokud zákon vejde v platnost. V San Franciscu regulace prudce snížily nabídku nájmů, čímž ceny v celém městě vzrostly o 5 %. Tato regulace podpořila pronajímatele, aby své nemovitosti zničili a postavili nové a drahé, které regulacím nepodléhaly, tak jako by se to mohlo stát v Berlíně.

Kritici tvrdí, že namísto toho, aby se města snažila napravovat ceny, měla by spíš dovolit, aby se více stavělo. Sebastian Czaja, poslanec za svobodnou demokratickou stranu v Německu, říká, že Berlín potřebuje „ofenzívu výstavby“. Toto město se od roku 2011 rozrostlo o asi 50 000 lidí ročně, ale počet bytů rostl jen o 10 000 ročně. Berlíňané si to ale moc neusnadňují. Hlasovali proti výstavbě o ploše Monaka poblíž centra města a zastavili plán na výstavbu na blízkém velkém kusu orné půdy. Amsterdam také bojuje s tím, aby udržel nabídku. Chce vystavit 1 milion nových domů do roku 2030, ale místo toho loni vydal méně než 10 000 povolení.

Nájmy v nových bytech v Německu jsou vysoké částečně proto, že regulace na výstavu jsou extrémně přísné, řekl Michael Voigtländer z německého ekonomického institutu. Frédéric Cherbonnier z Vysoké ekonomické školy v Toulouse uvedl, že obrovské dotace v Paříži, které tvoří 1 % HDP Francie, pomohly ceny zvýšit a měly by se snížit, protože přínosy jdou z velké části ve prospěch pronajímatelů, ne nájemníků.

Vysoké ceny nájmů pravděpodobně brzy neklesnou. Evropská centrální banka drží ultra nízké úrokové sazby a městská migrace bude pokračovat. Pokud politici opravdu chtějí pomoci nájemníkům, měli by prosazovat míchání cementu, a ne míchání s cenami.

Zdroj: The Economist

 

Čtěte více:

Nemovitosti, nebo akcie? To je, oč tu běží...
27.05.2019 12:15
Váš domov může být spoustou věcí. Třeba místem, kde vychováváte rodinu...
Průzkum: Češi věří, že peníze nejlépe zhodnotí nemovitosti
03.06.2019 12:16
Ve způsobech zhodnocení peněz mezi Čechy převládají investice do nemov...
ČNB bude ze zákona určovat pravidla hypoték, schválila vláda
10.06.2019 15:56
Česká národní banka zřejmě bude moci ze zákona určovat parametry úvěrů...
Ekonom Petr Dufek: Byty v Česku dál rychle zdražují
10.07.2019 11:30
Podle dnes zveřejněných dat Eurostatu rostly ceny bytů v ČR v prvním č...
Hypoindex: Průměrná sazba hypoték v červnu klesla patý měsíc v řadě
17.07.2019 8:16
Průměrná úroková sazba hypoték v červnu klesla na 2,76 procenta z kvě...

Váš názor
  • Blaboly
    23.07.2019 10:44

    Zoufalych developeru protoze s cenou uz narazili.. Bydlet je kde. Domu a bytu a prazdnych je hafo. A jestli kazdy vidlak musi memromoci bydlet v praglu nebo brne tak at vysoli 10 mega kdyz je trubec. A povoleni na normalni nemovitost bez velkych trablu a bez mazani v okr.meste cca 6 mesicu ??. Pockejte az dojde krizicka to bude prazdnych nemovit. A kdyby chtel stat neco udelat tak 1.rychly internet v cele zemi a 2.prestat rozpalovat inflaci.
    Mike -Green D. is killing Europe
  • hnus pene učiteli
    23.07.2019 8:48

    Každý občan, který v tomto státu něco stavěl je silně otráven a znechucen tímto stavem. Každý, kdo nepostavil ani psí boudu má plno keců, ale nic o problematice neví. Takže jeho názory mají hodnotu loňského sněhu.
    oradapoisson
  • radikální řešení
    23.07.2019 8:36

    Občan by měl státu pouze ohlásit, že bude na svém pozemku stavět. Stát by měl tři měsíce na to, aby občanovi případně sdělil rozumný důvod, proč tam stavět nemůže. Pokud by po této době zastavil stavbu bez oprávněného důvodu, musel by platit občanovi náhradu (pokutu a penále, tak jak to chce sám po občanovi, pokud nesplní nějaký zákonný termín). Odpovědný úředník by musel tuto ztrátu zaplatit ze svého. Vyřizování stavebního povolení v Česku trvá nejdéle na světě.
    oradapoisson
  •  
    22.07.2019 22:13

    Je naprosto neuvěřitelné sledovat, jak se nyní prosazují řešení, která z dlouhodobého hlediska nikdy nikde nefungovala a o kterých se ekonomové snad už v prvním ročníku na VŠ učí, že vedou přímo do pekla.
    stanislav.hrouzek
    •  
      23.07.2019 8:06

      Rada stavět více stavět je sice pěkná, ale kde? Nikdo nechce aby se mu v okolí zhoršila dopravní situace možnost parkování a obtěžoval ho hluk a prach z výstavby. Takže ti voliči, co volají po levnějších nájmech zároveň často blokují novou výstavbu. Jiné řešení než regulaci nájmů ze zadání daného voliči nevidím ani já.
      ..
      •  
        23.07.2019 8:43

        Nikdo nechce, aby se mu zhoršila dopravní situace a možnost parkování? Pokud to bude tvůj pozemek, tak ti tam nikdo parkovat nebude. Pokud to není tvůj pozemek, tak nerozhoduj o možnosti parkování na cizím pozemku. Zhoršená dopravní situace? co je to za blábol? To jsou argumenty soudruha z 50-tých let!
        oradapoisson
        •  
          23.07.2019 9:04

          Prostě se smiř s tím, že mám své osobní zájmy, abych měl kde zaparkovat a aby mě neobtěžoval hluk ze stavby. Jako volič ve své obci spolurozhoduji (skrze zastupitelskou demokracii) , co se bude dít s obecním majetkem a též jaký bude územní plán. A tak volím uskupení, která další výstavbu blokují. Velký výdobytek oproti 50. letům, kde o všem rozhodovali komunisti.
          ..
          •  
            23.07.2019 10:05

            jestli máš děti, které si budou jednou chtít postavit na svém pozemku dům, tak to pochopíš. Jestli bydlíš v obecní bytovce a parkuješ na obecním pozemku celý rok zadarmo, tak to nepochopíš. Protože jiní občané za parkování musí platit
            oradapoisson
            •  
              23.07.2019 10:23

              Právo levně bydlet v mé obci není nikde garantováno. Pokud máš vlastní stavební pozemek nebude takový problém si vše potřebné vyřídit (resp. zaplatit si pár desítek tisíc někomu, kdo všechny ty úřady oběhá. Takový důchodce bývalý zaměstnanec stavebního úřadu si rád přivydělá. Vlastní ne úplně aktuální zkušenost) Jinak se musíš řídit územním plánem a nemůžeš si postavit obytný dům na poli a velkovýkrmnu prasat mezi rodinnými domky.
              ..
              •  
                23.07.2019 10:32

                asi ti došli argumenty, že demagogicky obracíš. Řeč byla o tom, že vyřizování stavebního povolení v Česku trvá nejdéle na světě. Nic na tom nezmění tvůj názor o bývalém pracovníkovi stavebního úřadu. Pokud si to nepochopil, tak jsem napsal, že stát má právo ti říct rozumný argument, proč tam stavět nemůžeš (prasečák vedle lidlu) Ale to neznamená, že budeš čekat pět let na stavební povolení.
                oradapoisson
                •  
                  23.07.2019 10:51

                  Problém v komunikaci. Já v článku čtu, že problémy s byty jsou "všude" v Evropě. Z toho tak nějak logicky usuzuji, že nedostatek bytů nezpůsobuje české specifikum s vyřizováním stavebního povolení, ale spíše nedostatek stavebních pozemků. A nedostatek stavebních pozemků způsobuje krom obecného omezení dané fyzikálně omezeným povrchem zemským, též nechuť stávajících obyvatel, těch samých co se bouří proti drahému nájemnému. Víc nemám co bych dodal. Hezký den.
                  ..
          •  
            23.07.2019 10:00

            sám bydlíš, tak ať ostatní zhebnou. Nemluvil jsem o obecním pozemku, tam rozhoduje obec = zastupitelstvo. Mluvil jsem o svém pozemku, kde nechci, aby si tam rozhodoval ty.
            oradapoisson
    •  
      23.07.2019 5:31

      Podle me by se melo jak stavet nove, tak vysoce zdanit jakekoliv byty ktere nejsou pronajaty na neurcito alespon 8 mesicu v roce - cimz by se omezilo skupovani bytu pro ucely kratkodobych pronajmu (dotceni spekulanti si muzou jit trhnout nohou).
      Rebel44
      •  
        23.07.2019 8:07

        právě kvůli takovým rozumům, jako jsi ty, se zavádí takové nesmyslné zákony. Pořád by něco řídili, rozkazovali, rozhodovali, oni jsou mozek světa.
        oradapoisson
Aktuální komentáře
08.05.2024
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)