Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nejhorší masakr od dob finanční krize, na volání po nižších sazbách centrální banky zatím neslyší

Rozbřesk: Nejhorší masakr od dob finanční krize, na volání po nižších sazbách centrální banky zatím neslyší

28.02.2020 9:20
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco od nás i z dalších evropských zemí přicházejí povzbudivé zprávy o tom, jak jsou firmy optimistické pro následující měsíce, ať už to bylo lepší PMI, Ifo nebo včera důvěra v zemích EU, finanční trhy zdá se zajímá úplně něco jiného. A tím jsou zprávy o šíření koronaviru a jeho potenciálních důsledcích pro světovou ekonomiku. Zcela jasně je to vidět na vývoji úrokových či výnosových křivek, z nichž vyplývá, že trhy aktuálně „sází“ na velké uvolňování měnové politiky nejenom v USA, ale nyní už dokonce u nás. Investoři se vrací zpět k bezpečným aktivům – bez ohledu na jejich výnos – a zanechávají za sebou mj. oslabující měny, padající výnosy dluhopisů, akcie i komodity. 

Tržní sazby nyní naznačují, že doba zvyšování sazeb je za námi a naopak má přijít čas jejich rychlého snižování. Třeba v českém případě má jít o dvojí pokles během následujících dvanácti měsíců, respektive čtyřech do dvou let. Pro USA současné nastavení trhů vidí ještě rychlejší postup – dvojí snížení sazeb do tří měsíců a čtvero do roka. A poklesu by se neměla vyhnout ani už tak záporná úroková sazba ECB. 
Tedy pokud by se tento negativní scénář, který vyplývá z aktuálního nastavení trhu, měl nastat. Je to ovšem zároveň scénář, který není nijak jistý a není nepodobný situaci z loňského léta, kdy se na trzích rozehrála varianta velkého ekonomického útlumu a kdy rovněž implicitní sazby zamířily prudce dolů, aby se pak během druhé poloviny roku ukázalo, že se situace odvíjí přece jen příznivějším směrem. Ukázalo se tak, že trhy nemusí mít vždy pravdu, i když často ji třeba mají. Berou v úvahu potenciální rizika a raději se připravují na nejhorší. 

Otázkou je, zda stejným způsobem začnou „panikařit“ firmy a spotřebité a následně i centrální banky. Z nejnovějších průzkumů mezi firmami však zatím nic takového nevyplývá. Nenaznačují sice žádný radikální ekonomický vzestup, nicméně ono pověstné dne mají (zatím) za sebou. Není proto divu, že centrální bankéři (včera např. Lagardeová z ECB, Evans z Fedu či Bank of korea) zatím uvolnění měnové politiky neslíbili. Na druhou stranu situace se dynamizuje a na tomto poli nemuselo být řečeno poslední slovo.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna během včerejšího dne oscilovala v širším pásmu okolo úrovně 25,30 EUR/CZK poté, co ji (a ostatní měny v regionu) v předchozích dnech strhla negativní nálada na finančních trzích ovlivňovaná zprávami o šíření koronaviru a jeho potenciálních důsledcích. Korunu tak nezbrzdil ani úrokový diferenciál, který ČNB rozšířila už na začátku února na 275 základních bodů vůči eurozóně. Na druhou stranu však padají i výnosy dluhopisů, a například ten desetiletý je už cca o 100 bazických bodů pod repo sazbou ČNB.

Zahraniční forex

Masakr, který se odehrává na akciových trzích, tlačí úrokové sazby v USA brutálně dolů, což implikuje, že trh sází na agresivní uvolnění měnové politiky Fed. To se samozřejmě dolaru nelíbí, a to navzdory faktu, že američtí centrální bankéři zatím něco takového odmítají slíbit (viz včera Evans). Na druhé straně Atlantiku totiž také není vůle cokoliv podniknout, což vyplývá z včerejšího neutrálního vystoupení šéfky ECB Lagardové.
Dnes nás sice čekají opět vcelku zajímavá data (inflace v Německu a ve Francii, resp. spotřebitelské výdaje v USA), avšak vše se bude odehrávat ve stínu koronaviru. V tomto kontextu může být podstatnější vystoupení vlivného J. Bullarda z Fedu.

Strach z koronaviru vede k výprodejům cokoliv rizikového, což se podepisuje i na měnách z emerging market - zlotý a forint nevyjímaje. Dokud se nezastaví výprodeje na akciových trzích, tak dotyčné měny zůstanou pod tlakem, přičemž dvojnásob to platí o měnách navázaných na komodity.

Ropa

Ropa Brent jen během ranního obchodování odepisuje další tři procenta a aktuálně se její cena drží jen těsně nad hranicí 50 dolarů za barel. Prudkému cenovému propadu (více než 13 % v tomto týdnu) včera nezabránila ani slovní intervence kartelu OPEC, který vyjádřil odhodlání stabilizovat ceny. V situaci, kdy však není vůbec jisté, zda se budou producentské státy s to dohodnout na adekvátních produkčních škrtech (5. a 6. března), nemají tato slova na cenový vývoj výraznější dopad. 


 
 

Čtěte více:

Erste zvýšila roční provozní zisk, navrhuje vyšší dividendu
28.02.2020 8:46
Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu...
Představy EU a Británie o budoucím vztahu se v mnoha bodech liší
28.02.2020 8:53
Propojení finančních služeb, pravidla hospodářské soutěže, pravomoci S...
Nejhorší týden od krize, propady budou pokračovat i v Evropě
28.02.2020 8:55
Globální akcie čelí nejhoršímu týdnu od finanční krize z roku 2008. In...

Váš názor
  • kampak
    29.02.2020 19:59

    kampak asi investuji usetrene penize vsichni ti co stornuji zajezdy? neni tady nejaky expert na pandemickou ekonomiku?
    eple
    • Re: kampak
      29.02.2020 20:25

      ... za ušetřené peníze si nejspíš nakupují zásoby potravin. :o)
      Kočičák
  • silenstvi
    28.02.2020 14:12

    Ted pres obed sem byl v BILLE. Sem docela cumel - normalne prazdny regaly. skoro zadny oleje mouka cukr testoviny par poslednich kousku, levnejsi rejze absolutni prazdno. konzervy taky napul. Svet se zblaznil :D
    Ai-kun
  • Jenom...
    28.02.2020 10:22

    ...aby tahle za mě zhysterizovaná sranda nebyla spouštěčem něčeho mnohem většího např. Itálie.
    Baba Jaga
    • Re: Jenom...
      28.02.2020 11:43

      Myslím, že o toto se právě nyní hraje. Za mě je to 50 : 50. Můžeš si hodit korunou :-). Dokud ji máš... a nebo ji investovat a vsadit, že to bude do 2 týdnů (panika ne koronavirus) pryč a vydělat cca 10 %.
      Malý Mik
  •  
    28.02.2020 9:58

    Já mám jediné obavy, aby se to někomu nevymklo z rukou, myslím tím toho kdo tuhletu šaškárnu vymyselel. Jakmile lidi začnou panikařit ( tím nemyslím trhy / investory ) tak zastavit tu masu nebude jednoduché a opačné zprávy ( situace se uklidňuje / zlepšuje ) nemusí tak rychle “zabrat”.
    ……
    •  
      28.02.2020 12:39

      Tak to, že největší ekonomika a producent světa Čína je na pokraji kolapsu a po světě se šíří nejhorší virus od Španělské chřipky bych teda za šaškárnu nepovažoval. Čínský dluh 310% k HDP a firmy balancující na pokraji bankrotu ještě před propuknutím viru situaci nenahrávají.
      czinvestor
      •  
        29.02.2020 15:35

        A přitom si lidi nepamatují co bylo před 10 lety. H1N1. V USA 12000 mrtvých, 257 000 v nemocnici, 55 000 000 nakažených.
        HenryFord
    • kodiaku
      28.02.2020 11:26

      myslím, že tuhle "šaškárnu" s cílem vyvolat na trzích tenhle propad je naopak je dílem velkých hráčů na trhu. Tomu, kdo se nebál prodat na samém počátku a trefí bod obratu to něco přinese, ale tomu kdo to řídí spadne do klína 80% výklesu i když si na to budou muset rok, dva počkat.
      lime
      • Re: kodiaku
        28.02.2020 12:47

        Fakt si myslíš, že Čína celou tu "šaškárnu" s karanténou desítek milionů lidí a uzavřením velké části ekonomiky vymyslela, aby trhy spadly o 10%? By jsi se měl probrat a zjistit si, co se v Číně děje. Když by to nebylo vážné, tak by komunisti nic nepodnikali a dělali by, jako že nic. Také si zjisti, jak je svět závislý na továrnách v Číně. Např. 94% antibiotik v USA je vyráběno v Číně. Většina dnešních továren po světe je jen montovna dílů vyrobených v Číně. Bez součástek a zboží z Číny brzo nebudou v obchodech léky, zboží a jídlo, protože Čína je i největší vývozce jídla, hlavně zeleniny.
        czinvestor
        •  
          28.02.2020 13:00

          Umrtnost koronaviru dle WHO se pohybuje mezi 3-4% tj. podstatně nižší umrtnost než u chřipky. Na chřipku umírá více lidi a tohle media nepíší. Navíc dle vš nasvědčuje tomu, že koronavirus už se vyskytl 08/2019 proč je ten humbuk až nyní? Není pravda, že továrny v Číně stojí, jen nejedou na plný potenciál viz informace fa. Vysíláš poplašné zprávy. Nic nekolabuje a ani armagedon se nechystá.
          ……
          •  
            28.02.2020 13:33

            Úmrtnost u chřipky je menší než 0,1%, takže se dost pleteš. 3-4% úmrtnost je dost na zabití 200-300 milionů lidí, při nakažlivosti jakou korona virus má. Navíc úmrtnost roste jakmile se kapacita zdravotních zařízení naplní. O potenciální úmrtnosti v chudých zemích, kde je 1 doktor na 10 tisíc obyvatel ne li víc ani radši nemluvit. Dle Bloombergu a dalších zdrojů jede 50-60% továren, většina z nich má však jenom kolem 30% zaměstnanců, ostatní zůstali doma. Miliony firem v Číně dle Bloombergu bude insolventních do 2-3 měsíců a první léky v USA již začínají docházet, byť se je zatím daří nahrazovat z jiných zdrojů. Takže já nic poplašného nešířím, jen upozorňuji na veřejně odhadovaná a dostupná data.
            czinvestor
            •  
              28.02.2020 14:36

              Jakou má koronavirus nakažlivost? Dle WHO s vysokou pravděpodoností se šíří kapénkově, nešíří se vzduchem. Proto doporučují dodržovat základní hygienické návyky ( mytí rukou, při kašli si dávat ruku ořed pusu, používat ideálně papírové ubrousky pro smrkání a ihned vyhodit ). Dle WHO i reakce Itálie byla zbytečně drastická. Co se týče umrtnosti chřipky, stačí si dohledat lonňslé údaje a chřipka rozhodně zabila více lidí jako koronavirus a letošní data budou zřejmě podobná. Koronavirus je nafouknutá bublina stači si pročíst zprávy WHO popř. viz zpráva českého hlavního hygienika E. Gottvaldové. Rozhodné zprávy Bloomberg, Reuters apod nejsou důvěryhodné - právě tito šíří detinformace neb chtějí jen rychle vydělat peníze. Před pár měsíci byl strašak - klimatické změny, plasty, mikroplasty, Gréta ... nyní koronavirus ... co to bude za 2 měsíce? Nevím co to přesně bude, každopádně to koronavirus nebude. Jakýkoliv strašák má krátkou životnost na to, aby mu někdo dlouhodobě věřil a tak musí přijít zákonitě “nový armagedon”. :))
              ……
              •  
                05.03.2020 11:07

                WHO zatím jen chrání ekonomiku a zdraví lidí je nezajímá. A ve svých prohlášeních jsou minimálně 1 měsíc pozadu proti odborníkům na infekční nemoci. Byť konečně předevčírem jasně řekli, že coronavirus není chřipka a ani není podobný chřipce. Nakažlivost dle prvních studií R0 4-7. Chřipka pouhých 1,3. To je takový rozdíl, že po 20 cyklech je u chřipky asi 40k nemocných a u R0 4 asi 250 miliónů. Navíc viry mutují za pochodu a již jsou minimálně 2 různé druhy tohoto viru, dle odborného článku, co jsem dnes četl. Tudíž dnešní nakažlivost a úmrtnost není moc vypovídající, protože za týden může vir zmutovat do mnohem horší podoby, nebo naopak do neškodné.
                czinvestor
      • Re: kodiaku
        28.02.2020 12:36

        Tohle bude krátkodobý propad trhů, společnosti generují rekordní zisky není důvod na pesimistický výhled 1-2 let růstu na zpětné hodnoty :))
        ……
        •  
          28.02.2020 13:35

          No rekordní zisky asi těžko, když zisk (EPS) indexu S&P 500 vzrostl za rok 2019 o 1% a v roce 2018 dokonce nerost vůbec. Asi myslíš ten falešný růst způsobený rekordním počtem zpětného odkopu akcií, který snížil počet akcií na dvacetileté minimum a zvýšil dluh amerických korporací na nejvyšší hodnotu v historii USA.
          czinvestor
          •  
            28.02.2020 13:54

            Samozřejmě velký vliv na nynejší zisky maji rekordní zpětné odkupy. Bohužel kdyžvedení fa nevidí možnost investice pro budoucí růst, tak raději volí zpetné odkupy. Nevím jaké fa vlastníš Ty, ale ty mé rekordní zadlužení nemají, navíc jim u dluhy klesají vlivem splácení.
            ……
            •  
              05.03.2020 11:00

              Tak nikdy v historii USA nebylo tolik firem s hodnocením odpad či jeden stupeň před tzn. BB a BBB. Nikdy ještě nebylo tak málo hodnocených A stupněm. A těch pár výjimek je většinou silně předražených. Takže ono to není tak jednoduché.
              czinvestor
  •  
    28.02.2020 9:47

    Až se organizátorovi celé kampaně koronavirus splní jeho záměry, pak se všechno vrátí do normálu.
    juniper
  •  
    28.02.2020 9:23

    nižší sazby??? tím asi myslí, že mají vzlétnou helikoptéry a shazovat peníze.....a hned bude poptávka bez ohledu na bláznivou histerii
    abc1
    •  
      28.02.2020 12:33

      Helikoptéry již vzlétly v Hong Kongu. Není se čemu divit, protože je to nejvíce nafouknutý realitní trh na světě a s 800% finančního sektoru k HDP je jen otázka času kdy Hong Kong zkolabuje.
      czinvestor
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení