Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trumpův boj s virem: A proč ne rovnou bilion?

Trumpův boj s virem: A proč ne rovnou bilion?

18.03.2020 14:16
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Ještě před více než týdnem americký prezident Donald Trump prohlašoval, že největší světová ekonomika je dost odolná na to, aby pandemii koronaviru ustála. Na právě proběhlé úterý si ale jeho ministr financí připravil už zcela jiné sdělení: Musíme schválit zákon o koronavirové pomoci, jinak bychom tu mohli mít 20% nezaměstnanost! Dopad nové koronavirové nákazy by mohl být horší než finanční krize, prohlásil Steven Mnuchin podle zdrojů, na které se odvolává Bloomberg. A to by před podzimními prezidentskými volbami mohla být pro Trumpa hodně špatná zpráva.

Naléhavost, se kterou šéf rezortu financí hovořil ke svým spolustraníkům, prý odpovídá naléhavosti jeho nadřízeného. Byl to prý sám Trump, který přišel s nápadem poskytnout americkým firmám a domácnostem balíček za jeden bilion dolarů. Mnuchin prý chtěl jen 850 miliard. Když to chcete velké, ať to je velké, poznamenal ale podle tří nejmenovaných zdrojů kontroverzní šéf Bílého domu během pondělního nočního jednání. Proč z toho neudělat bilion, řekl prý Trump. A ministr financí poté nažhavil telefony a během telefonátů se zákonodárci dal do úterního rána dohromady plán, který kýžený bilion přesahuje ještě o 200 milliard dolarů.

Součástí balíku by měly být také přímé vyplácení hotovosti Američanům- někteří prý mohou od vlády dostat šek i na 1000 dolarů. Balíček by měl podle Mnuchina zahrnout i pomoc aerolinkám a hotelům, které jsou kvůli epidemii silně postiženy poklesem poptávky. Jenom Boeing, jeden z největších zaměstnavatelů v USA, v úterý požádal o záchranné lano pro odvětví letectví a kosmonautiky o délce 60 miliard dolarů. O pomoc vládu žádají I kasina, provozovatelé výletních plaveb nebo poskytovatelé hypoték.

Trump se k hrozbě koronaviru stavěl doposud vlažně a vinil své politické nepřátele a média z přehánění. Aerolinky mezitím hlásily, že letadla jsou prázdná, a data od vydavatelů platební karet podle činitelů naznačovala, že Američané v podstatě přestali utrácet. Na dopady koronaviru – podle jedné studie bez zásahu Washingtonu i 2,2 milionu mrtvých Američanů –se ptal i Trumpův syn Barron. A tak Mnuchin naklusal na Capitol Hill.

Trumpova seberegulace

Trump sám zprvu navrhoval opatření typu snížení daní. To se líbilo některým republikánům. Mnozí ekonomové ale varovali, že dopad takového kroku by byl příliš pomalý a nepomohl by všem potřebným. Tento návrh tedy z balíčku zmizel. Místo něj tam v podstatě jsou šeky . potenciální hořká pilulka pro řadu republikánských senátorů, považujících se za fiskální jestřáby, kritizovali záchranné programy pro banky a automobilky, se kterými se přišlo za vlády Baracka Obamy a jeho předchůdce George W. Bushe.

Rychlost Trumpovy autokorekce poukazuje podle Bloombergu na rostoucí uvědomění, že koronavirus představuje hrozbu pro bezpečnost a zdraví prakticky všech Američanů. V sázce je i kondice americké ekonomiky. A Trump si dobře uvědomuje, že šance na jeho znovuzvolení závisí z velké míry právě na ní. Hlavní americký akciový index Dow Jones Industrial Average, který prezident bere jako barometr svého prezidentování, se pohybuje na hodnotách z dob jeho inaugurace. Jinými slovy, veškeré zisky akciového trhu, nabrané za Trumpova funkčního období, jsou pravděpodobně pryč.

Pro Trumpa nemohla koronavirová černá labuť přijít v horší chvíli. O recesi globální ekonomiky se nyní už nepochybuje. Trumpovi poradci prý ale pořád doufají, že Spojené státy se hospodářskému poklesu ekonomiky vyhnout.

Klíčové druhé čtvrtletí?

Podle průzkumů budou voliči stávajícího prezidenta posuzovat podle stavu ekonomiky ve volebním roce. Té se ještě před několika týdny až měsíci vedlo skvěle: nezaměstnanost na historických minimech, akcie na rekordních maximech. Minimálně to druhé je ale zčista jasna pryč.

Podle Alana Abramowitze z Emory University bude tím, co bude hrát opravdovou roli z hlediska nálad voličů mířících k volbám, letošní druhé čtvrtletí. Jenomže v něm se Amerika podle nedělní předpovědi Goldman Sachs propadne o 5 % po stagnaci v právě probíhajícím kvartálu. Velké recesi v důsledku koronaviru se země nevyhne ani podle většiny prominentních univerzitních ekonomů, které oslovila University of Chicago Booth School of Business.

Washington by chtěl mít podpůrný balíček schválený už do této soboty, spekuluje Bloomberg. Nehledě na republikánské námitky stran amerického rozpočtovému deficitu (jenom v tomto fiskálním roce by měl přesáhnout bilion dolarů), nemusejí ani stimulační balíček a agresivní měnová politika Fedu nutně americkou ekonomiku ochránit. Podle šéfa Fedu, který po dvojím mimořádném březnovém snížení sazeb včera a dnes konečně jedná na řádném zasedání, bude záležet na šíření viru a na přijatých opatřeních.

Trump by mohl vyhrát volby i navzdory případné recesi. Hovoří pro něj politická polarizace, která mu přinesla plusové body, a fakt, že by šlo o obhajování prezidentského mandátu, což je v USA historicky výhodou. Pokud ale budou finanční krize a recese natolik hluboké, že rozbourají tendenci amerických voličů držet se stranických táborů, nemuselo by to hrát Trumpovi do karet, domnívá se Abramowitz.

 
 

Čtěte více:

Trumpův záchranný balíček zatím vynechá cestovní ruch
10.03.2020 12:20
Ekonomický balíček, který má dnes zveřejnit americký prezident Donald ...
Trump zakázal cestování z Evropy do USA
12.03.2020 8:14
Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek ohlásil 30denní zákaz...
Vlna výprodejů dnes smetla akcie, italské dluhopisy i korunu
12.03.2020 16:59
Zákaz cestování z Evropy do USA investory šokoval a ECB nepomohla. Už ...
Trump poslal americké akcie do dvouciferných zisků. V čele finance a technologie
13.03.2020 21:50
Volatilní obchodování na zámořských trzích pokračuje i v závěru týdne....
Trump: Koronavirus by mohl stáhnout ekonomiku USA do recese
17.03.2020 8:34
Ekonomika Spojených států kvůli pandemii nového typu koronaviru možná ...

Váš názor
  • Bez zásahu Washingtonu
    19.03.2020 12:03

    Tak Barron se někdě dočetl, že bez zásahu Washingtonu zemře na virus 2,2 mil Američanů. Běžel s tím za tatínkem a ten zasáhl. Škoda, že Barron nečetl dál, protože by se dozvěděl, se zásahem washingtonu zemře také 2,2 mil. Američanů. Have a nice day, DOland!
    Pracovitý Prosecký
  •  
    18.03.2020 23:37

    Výhled vypadá optimisticky, protože teď bude otestováno více lidí, takže ubude skrytých přenašečů. Záleží na rychlosti. Čím vyšší, tím dříve z toho budeme venku. Jak jednoduché.
    Zdravý rozum
  •  
    18.03.2020 21:55

    Tento problém bych řešil 30-ti denní karanténou. Do práce půjdou jen ti, kteří budou potřební k udržení chodu za tohoto stavu. Zbytek doma. Aspoň se narodí více dětí.
    Zdravý rozum
    • no..
      19.03.2020 0:29

      privadet deti na svet kde zuri pandemie nevypada jako moc dobrej napad :)
      Ai-kun
  • 1000usd
    18.03.2020 15:13

    je dobry ale lepsi by byl podmineny prislib ze dostane 2000 kdyz 1000 investuje :)
    eple
    • Re: 1000usd
      18.03.2020 15:18

      hh no pořád lepší jak ti naši šikulové, kde si můžeš půjčit a hezky vrátit sice po roce, ale stejně. To by tak bylo něco u nás dávat "zdarma" :) Amerika socialističtější než náš socialismus v ČR? :)
      Baba Jaga
      •  
        18.03.2020 21:35

        No nevím kluci ....já že na Patrii jsou samí ostřílení borci. Proti ČR je všechno ultralevicové, tedy kromě východní Evropy. V Americe je normální rozdávat lidem šeky a stravenky....a to je ještě slabý odvar proti skutečnému socialismu v Německu....
        Moravian
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data