Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB nevylučuje záporné sazby ani znovuzavedení kurzového závazku, korunu svými řešeními vylekala

Rozbřesk: ČNB nevylučuje záporné sazby ani znovuzavedení kurzového závazku, korunu svými řešeními vylekala

12.05.2020 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Určitě by stálo za to, podívat se na nejnovější čísla ze služeb, která ukazují, jak se restrikcemi, respektive s šířením koronaviru popasovala tato významná část ekonomiky. Jak hotely přišly za ani ne tři týdny o dvě třetiny tržeb, cestovní kanceláře nebo letecké společnosti o zhruba polovinu, restaurace o dvě pětiny atp. Stejně tak bychom našli i malou část služeb, kterým i v této době příjmy narůstaly. Šlo o právníky a účetní a vedle nich IT firmy, kterým práce v nouzovém stavu přibyla.

Nezbývá však, než se znovu vrátit k zasedání bankovní rady, které bylo mnohem zajímavější, než se na první pohled mohlo zdát. Pozornost budeme tentokrát věnovat nikoliv samotnému výsledku, ale podkladům, nad nimiž se bankovní rada rozhodovala, a scénářům, s nimiž pracuje. Včera totiž b yla zveřejněna nejenom kompletní prognóza ČNB, ale rovněž dva alternativní scénáře se zásadními implikacemi pro měnovou politiku. Ten první předpokládá prodlužování pandemie, druhý zase druhou vlnu nákazy.

Ale pěkně popořadě. V základním scénáři, který byl prezentovaný už ve čtvrtek, ČNB očekává propad ekonomiky o 8 % a jen vlastně pozvolné oživení. Inflace, na kterou by měla směřovat hlavní pozornost, by na chvíli poklesla pod cílová dvě procenta, a pak se pohybovala těsně nad nimi. Z pohledu úrokových sazeb by ČNB měla mít už v tuto chvíli vlastně splněno, neboť tříměsíční PRIBOR tato prognóza odhaduje na 0,5-0,6 %. Vedle toho alternativní scénáře předpokládající, že nás koronavirus hned tak neopustí, věstí záporné sazby, respektive indikují použití dalších nekonvenčních opatření – více ZDE.

A právě včera o nich na setkání s analytiky mluvil člen bankovní rady Tomáš Holub. Podle něj nyní ČNB analyzuje další možnosti, jak se „poprat“ s případnými deflačními tlaky. Má jít (bez uvedení preferencí) o znovuzavedení kurzového závazku, kvantitativní uvolňování, řízení výnosové křivky, refinancování úvěrů z programu COVID-III anebo o záporné sazby. A právě tento výčet byl z pohledu trhů včera asi nejzajímavější. Má však zatím jít o rozpracování možností, o nichž ČNB bude dál jednat. Na druhou stranu nemusí nastat ani jeden z pandemických scénářů, aby se centrální banka k nějaké další akci (minimálně ke snížení sazeb) rychle odhodlala. Už tento týden se totiž může ukázat, že letošní pokles HDP totiž mírně řečeno podhodnotila. Uvidíme už ve čtvrtek… 


TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna v průběhu včerejška ztratila více než jedno procento vůči euru a vrátila se tak opět nad hranici 27,50 EUR/CZK. Tentokrát jí k tomu pomohly i zprávy z ČNB, která sice už zasedala minulý čtvrtek, nicméně včerejší setkání bankovní rady s analytiky poodkrylo, jakým směrem se dál může ČNB ubírat. Třeba, že prostor ke snížení sazeb má už jenom omezený, nicméně nechce zcela vyloučit ani možnost záporných úrokových sazeb. Mezi možnosti, kterými by ČNB reagovala na případné deflační tlaky, může být vedle kvantitativního uvolňování dokonce i kurzový závazek. Šlo zatím jen o výčet alternativ, nad kterými se bude rada teprve zamýšlet, nicméně sám o sobě už tak slabou korunu vylekal. Na druhou stranu z možného aktivismu ČNB těžily delší dluhopisy a třeba výnos toho desetiletého se po čase přiblížil k hranici jednoho procenta.

Zahraniční forex

Eurodolar se s ohledem na velmi tenký kalendář očekávaných událostí na počátku týdne prakticky nehnul. Z komunikace centrálních bank zaujal Evans (holubice) z Fedu, který uvedl, že záporné úrokové sazby nejsou vhodným měnovým nástrojem pro USA (naopak Fedu se zjevně líbí QE, neboť dnes začne nákupy ETF s korporátními dluhopisy). To je pro dolar nepochybně dobrá zpráva, neboť dává naději na udržení kladného úrokového diferenciálu proti euru (a dalším měnám).

Dnes bude trh monitorovat výsledek americké dubnové inflace, která zřejmě meziměsíčně poklesla a dostala se v meziročním srovnání někam na úroveň půl procenta.

Ropa

Ropa Brent v průběhu včerejšího obchodování prudce posilovala, nakonec však zisky udržet nedokázala a vrátila se zpět pod 30 USD/barel. Impulsem k cenovému růstu byl překvapivý krok Saúdské Arábie, která se rozhodla dobrovolně navýšit vlastní produkční škrty o jeden milion barelů denně. Od června by tak produkce království měla činit pouze 7,5 mil. barelů denně, téměř o dvě pětiny méně než v březnu. Saúdové zároveň vyzvali ostatní producenty, aby také pomohli se stabilizací ropného trhu, na což prozatím zareagovali snížením těžby SAE a Kuvajt. 

To, že ještě hlubší produkční škrty nedokázaly ceně výrazněji pomoci, ukazuje, že ropný trh má možná to nejhorší již za sebou, ale cesta k novému post-koronavirovému normálu bude ještě dlouhá a trnitá. Zásadní totiž nebude ani tak vývoj na nabídkové straně trhu, ale to, jak se bude dařit ropné poptávce, která je závislá na rozvolňování karanténních opatření. A právě nové odhady, jak si stojí globální spotřeba ropy, z dílny americké EIA budou dnes nejvíce zajímat trh.



Čtěte více:

Rozpačitý úvod týdne v USA
11.05.2020 22:02
Americké akcie dnes těžko hledaly směr. Hlavní indexy vlastně oscilova...
ČEZ (+1,7 %) zvýšil čistý zisk, potvrdil dividendu a snížil roční výhled
12.05.2020 8:18
Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v letošním prvním čtvrtletí dosáhl ...
ECB minulý týden nakoupila dluhopisy za rekordních 44 miliard eur
12.05.2020 8:35
Evropská centrální banka (ECB) minulý týden v rámci svého stimulačního...
Evropské burzy otevřou asi v záporu, ČEZ potvrdil divi a snížil výhled
12.05.2020 8:47
Velké západoevropské burzy by dnes mohly otevřít v červeném. Před otev...
Šéf Boeingu předpovídá tvrdé dopady pandemie na leteckou dopravu
12.05.2020 8:49
Šéf firmy Boeing předpověděl, že v důsledku pandemie způsobené šířením...

Váš názor
  • Singer vylezl z hrobu
    13.05.2020 15:26

    jo jo , zase jednoduché řešení tisknutí ničím nekrytých peněz co znehodnotí úspory, důchody atd... jen nevím jak to znovu nazvou ale pamatuji, jak nám Singer hrozil, nejhorší infekce peněz je deflace a snad že odložíme i pohřeb když nán ho někdo za pád měsíců zlevní... Smál se Slovákům s EUR a dnes se oni smějí nám.... tahle banda lupičů je s tímto nástrojem opravdu nebezpečná a jednou už jí to prošlo.... Bohužel jednou to někdo bude muset zaplatit....Minule si nahrabali spekulanti a teď asi stát... takové plíživé znehodnocování dlouhodobých peněz a úspor... dtto Schilerová... schodek 300 mld ? Ok v roce nouze ale proč na 2021 taky? nějak se jim to kradení zalíbilo a končí to jak s tombolou v "Hoří má panenko"-- tak jim prostě řekneme, že když si to rozkradli tak to tam musí vrátit... tak na chvíli zhasneme.... no to přece pochopěj že když si to rozkradli tak nemůžou nic dostat..." ten Forman to měl v malíku :-)
    TOMTOM
  •  
    12.05.2020 12:13

    Někdy si říkam v čím žoldu tahle banda pracuje. Samostatná měna je bezesporu obrovská výhoda, ale nesmí být v rukou zločinců případně diletantů.
    Homo
    • deflacni lez
      12.05.2020 14:56

      Taky mi jiz poradne vadi ta dokola opakovana deflacni lez. CNB svevolne ignoruje rust cen bydleni, ktere tvori nejvetsi vydajovou polozku v zivote cloveka. Chtelo by to schopneho pravnika a zazalovat CNB za lzi, otazka je jestli lhani je ilegalni :). Neni treba genia aby spocital dopad na kupni silu cloveka kdyz si nyni musi vypujcit na bydleni 2x tolik co pred 8-10 lety, jsou to miliony CZK dodatecne hypoteky. Co znamena ze v budoucnu musi takovy clovek zplatit vyrazne vic kazdy mesic v pomeru k jeho bezne utrate. Ani nemluvim o tom ze takovy clovek zplaci hypo 25-30 let a pak do duchodu nema moc nasetreno protoze vsechny penize ma zavazane v byte, musi se z nej vystehovat a prodat zestarly amortizovany byt a zit z techto penez aby nemusel v duchodu vybirat popelnice.
      snb rulezz
      • Re: deflacni lez
        12.05.2020 17:09

        Deflační lež? To sorry jako, nemáte ani páru o čem píšete a s čím si zahráváte. Deflace, která je projevem(!) určitých příčin (slabé poptávky např.) je indikátorem(!) velmi vážných problémů. A v této situaci nepomůže pouhé umělé zvýšení cen, což v podstatě ani moc nejde. Odstranění projevu problému příčinu problému neodstraní. Jediné co pomůže, je odstranění příčiny (slabosti poptávky např.). Kdyby stačilo, aby začaly růst ceny, pak by nebylo nic jednoduššího, než začít zvyšovat DPH a spotřební daně tempem, které by překonávalo tempo deflace. Každému je ale jasné, kam by takováto "léčba" krize slabé poptávky vedla. ČNB může pouze růst cen bydlení pozorovat. ČNB nemá žádné přímé nástroje jak ceny nemovitostí ovlivňovat a nemá na to ani žádný mandát. Pokud do důchodu splatíte hypotéku na byt, pak máte na důchod naspořeno. Důchod máte např. 15 tis. a vlastní bydlení Vám uspoří např. 12 tis. za nájem, pak máte v důchodu stejnou životní úroveň jako někdo, kdo má 15 tis. důchod a k tomu rentu z úspor 12 tis., ale nemá vlastní bydlení takže musí platit 12 tis. nájem. A v důchodě se pak máte stejně dobře jako se měl člověk, který vydělával 27 tis. čistého, který celý svůj profesní život splácel hypotéku 12 tis. měsíčně. Cílem přípravy na důchod by mělo být zajištění obdobné životní úrovně jakou má člověk v aktivním věku a to není nějaký těžce nesplnitelný cíl.
        Richard Fuld
        • Mrs.Columbová
          13.05.2020 10:18

          deflace je taková paní Columbová nebo lochneska, nikdo ji nikdy neviděl a centr.bankéři o ní stále blekotají aby vyděsili lid a ten akceptoval dlouhodobé inflační okrádání střadatelů :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
          • Re: Mrs.Columbová
            13.05.2020 15:45

            Musíte zajít za nějakým pamětníkem Velké krize z 30. let minulého století a zkuste mu povídat tu Vaši bajku o paní Columbové.
            Richard Fuld
        • Richard
          13.05.2020 9:51

          To zdejší bankéři nepochopí. Ty mají dva úkoly. Kritizovat jakékoliv kroky ČNB. A zpochybňovat možnost deflace.To je pořád dokola. Nezapomeň, že každý čech je nejlepší bankéř, lékař a hokejový trenér.
          Velkamedvědice
        • deflacni lez
          12.05.2020 18:40

          podivejte mluvim obecne, lzou kdyz dokola strasi s deflaci a melo by se to zarazit pravni cestou. od roku 1990 do roku 2020 temer nic nezlevnilo. naopak hezky drazi rok co rok. takze pokud nemovitosti par let nezdrazi tak diky bohu. proc by meli porad rust a nutit lidi spekulovat/investovat a riskovat kdyz vetsina obyvatel by rada pouze sporila za urok, co je nemozne protoze terminak nese 0% a vse dokola drazi. vetsina obyvatel neni tak bohata aby mohla investovat = riskovat. pokud mluvime o zahravani se tak CNB a jeji sefove v ECB a FED se zahravali s QE poslednich 12 let ve snaze nepustit hospodarsky cyklus dolu ani na kvartal. zakladni vlastnost penez je tzv. uchovatel hodnoty a za toto zodpovida CNB a taky vlada, co v poslednich letech vubec nefungovalo viz muj predchozi email. pokud budeme cela desetileti generovat uvery/dluhy a konsistentne odrazovat lidi a firmy od tvorby rezerv na horsi casy a znemoznovat jim setreni, tak do dopadne...
          snb rulezz
          • Re: deflacni lez
            13.05.2020 15:51

            Podívejte, to že rostou ceny znamená, že ekonomika šlape, spotřebitelé spotřebovávají, mají dostatečné příjmy a producenti vydělávají. Je to známka toho, že žijeme v růžových časech. No a pokles cen, je známka toho, že se nám v ekonomice ten namazaný stroj nějak zadrhává. A to fakt nechcete.
            Richard Fuld
          • Pomoc deflace !!!
            13.05.2020 10:30

            čnb by měla okamžitě zakročit na BCPP protože všechny akcie jsou mnohem niž než byly před půl rokem, žádám okamžité nastartování nákupů čnb aby bylo vše v zeleném, co má co kupovat národní banka Apple, hybaj do KB :o)))
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: Pomoc deflace !!!
              13.05.2020 15:52

              To je tak hloupoučké, že jsem věcné reagování na Váš příspěvek zavrhl hned, jak jsem ho začal psát. :-)
              Richard Fuld
      • kašpaři z čnb
        12.05.2020 16:45

        by mohli vysvětlit co si představují pod pojmem deflace, aby v tom bylo jasno, jsem si zaběhl do obchodu a to jsou cifry, takový fernet (aby to bylo k akciím) stával 2 roky zpět 110 a dnes je za 185 to je ta deflace ??? nebo co tím slovem ti idi..té myslí ? :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: kašpaři z čnb
          13.05.2020 9:32

          Dnes jsem koupil 5* Metaxu za 199. Před dvěma lety jsem ji kupoval za 420. Budeš z toho taky něco vyvozovat?
          JJa
          •  
            13.05.2020 9:33

            Že dnes si to koupil v akci, narozdíl od nákupu před 2 lety... :-)
            qwer
    •  
      12.05.2020 12:24

      A neměl bys mít radost, že ČNB bude mít letos astronomický zisk z držených devizových rezerv?
      ..
      •  
        12.05.2020 16:37

        No, to určitě. Jaký prospěch máš z toho, že ČNB je v zisku, nebo státní rozpočet v přebytku? Žádný. Ale úplně zbytečné zdražení věcí z dovozu, to jen oslabí kupní sílu domácí poptávky a posílí kupní sílu té zahraniční. Proč jako?
        Richard Fuld
        •  
          12.05.2020 17:20

          Tak někdo, kdo tu neustále kňučel jak byl okraden, když měla ČNB ztráty by radost mít měl ne?
          ..
          •  
            13.05.2020 16:04

            To není můj způsob uvažování. A já tady nekňučel, že mě intervence poškodily. Pouze jsem zpochybňoval údajné přínosy intervencí a poukazoval na to, že pokud vůbec nastaly, tak je mohly eliminovat nebo dokonce překonat jiné negativní důsledky těch intervencí.
            Richard Fuld
      •  
        12.05.2020 12:51

        no a poskok Babiše, soudruh Michl bude zase hýřit nápady převést zisk do státního rozpočtu nebo něco koupit.....přeci nám hrozí ta deflace...
        abc1
  • Nevím, čemu se divíte
    12.05.2020 11:52

    € nikdo nechtěl. Vládám se po celou dobu dařilo přesvědčit národ, že € je špatné a Kč je nejlepší možnost. Proč? no právě proto :-) co nyní vidíte. Koruna je nástroj v rukou vlády, která prostřednictvím ČNB jím manipuluje, tak, jak se jí to momentálně hodí :-). Když bude hodně zle tak bude za 50! A vy si tady dál tleskejte té rablobandě. Lid má něco uspořeno - stát peníze rozházel :-) Tak uspořené peníze potichu kurzem sebere. ČNB není nezávislá :-) vždyť vy víte kdo je tam jmenuje a komu slouží.
    oradapoisson
    • Re: Nevím, čemu se divíte
      12.05.2020 16:44

      Děkujte pánu Bohu, že nemáme euro a že nám ECB, Německý ústavní soud a nevím kdo ještě nekecají do toho, jak a jestli vůbec řešit krizi, která se týká právě nás, tak jak to nyní zažívá Itálie a Španělsko a jak si to nedávno vyzkoušeli v Řecku. Měnová autonomie je v krizi tou nejdůležitější vlastností, jakou může Váš stát mít. Jen nesmíte mít diletanty v centrální bance, kteří (naštěstí jen někdy) nadělají víc škod než užitku. Ale tomu se zavedením eura nevyhnete. Na diletanty narazíte v ČNB stejně jako v ECB.
      Richard Fuld
      • já bohu neděkuji
        13.05.2020 9:13

        raději diktát z ECB, než diktát z ČNB. Jedině ECB je schopná někoho podržet. A blbcům musí někdo diktovat, to je realita
        oradapoisson
        • Re: já bohu neděkuji
          13.05.2020 16:08

          Cože? Stačí se podívat jak ECB podržela Řecko! Namísto aby včas zareagovala ECB na paniku na trhu se státními dluhopisy, tak se následně přidala na stranu panikářů a společně s MMF a EU (neslavná Trojka) Řecko prakticky zlikvidovali. Tahle Trojka pokazila co mohla. Kdyby mělo Řecku autonomní centrální banku, resp. pokud by v ECB neseděli totální diletanti, nikdy by se nic takového nestalo.
          Richard Fuld
  •  
    12.05.2020 11:36

    Tendle ten kurzový závazek. To je výmysl všech dob. Pokud se něco semele budou rádi, pokud udrží korunu pod 30 a ne že ještě budou na trhu korunu oslabovat. Je to banda slabomyslných amatérů.
    Richard Fuld
    • Kurzový závazek
      12.05.2020 11:39

      https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/cnblog/Kurzovy-zavazek-bylo-mimoradne-opatreni-v-mimoradne-dobe/
      Kočičák
      • Re: Kurzový závazek
        12.05.2020 16:54

        Všechny centrální banky se po vyčerpání možností snižovat úrokové sazby, pustily do QE a/nebo do záporných sazeb, jen Hampl a spol se rozhodli pro stupidní experiment s "kurzovým závazkem". Záporné sazby jsou také škodlivé (oslabují bankovní systém). QE je zcela neškodné. Jeho účinky jsou spíše psychologické. Oni se ale báli, že když nic neudělají, že přijdou o reputaci. A právě to se stalo, když zavedli ten jejich "kurzový závazek" (blbější název pro dlouhodobou devizovou intervenci těžko někdo někdy vymyslí). O reputaci nakonec přišli právě v důsledku toho jejich závazku. Kdyby neudělali nic, svou reputaci by si udržela nejen ČNB ale i česká ekonomika, která by se z krize dostala bez jakékoliv "pomoci" ČNB. Do té intervence byla ČNB celkem respektována. Ale od té doby jim nikdo nemůže přijít na jméno. Jak se může bankovní rada řídit podle toho, jak na její jednání a nebo nejednání bude pohlíženo? Od toho má přece tu nezávislost, aby plnila své úkoly.
        Richard Fuld
  •  
    12.05.2020 10:51

    Neuveritelne, nekolik let 10% inflace, ceny bytu astronomicky stoupaji, koruna zdevalvovala vuci € z 24.50 na 27.50 a ta podnikatelska banda, pardon banka, chce resit kurzove zavazky (jake?) nebo zaporne sazby ???
    JiriNeboz
  •  
    12.05.2020 10:03

    chudáci kluci....čtyři roky inflace jako z praku a ono je zase trápí ta deflace....reálné úrokové sazby záporné a budou dále okrádat a dále okrádat....du se vyblejt....
    abc1
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.