Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Červencová inflace dopadla podle očekávání ČNB, Francie vysílá proti Turecku letadlovou loď

Rozbřesk: Červencová inflace dopadla podle očekávání ČNB, Francie vysílá proti Turecku letadlovou loď

14.08.2020 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Červencová inflace dopadla tak, jak ve své nejnovější prognóze předpokládala ČNB a nenaplnila se proto nižší očekávání trhu. Meziroční inflace vzrostla o jednu desetinu procentního bodu na 3,4 % a opět se tak vzdálila horní hranici cílového intervalu centrální banky. Jádrová inflace dokonce vzrostla na 3,7 % a byla tak nejvyšší od roku 2007 (delší srovnatelná časová řada není k dispozici). Potvrdilo se, že inflační tlaky v ekonomice zůstávají vysoké a nic na tom nezměnila ani recese, respektive hluboký propad poptávky v první polovině roku.

Za celkově vyšší inflací stojí především spotřební daně u alkoholu a cigaret, dražší potraviny (byť mírně v posledním měsíci zlevnily) a rostoucí náklady na bydlení. Jen tyto tři položky samy o sobě tvoří více než dvě třetiny aktuální inflace. S výjimkou meziročně levnějších pohonných hmot a telekomunikačních služeb jinak rostou ceny celého spotřebitelského koše. Nejrychleji v rámci ubytování a stravování, které sice v době nástupu koronaviru zažilo bezprecedentní propad a jen těžko se bude vracet do dřívější kondice, nicméně ceny těchto služeb jsou nyní o pět procent výše než loni. Ceny těchto služeb navíc svižně rostou už od doby zavedení EET v roce 2016 z titulu zvyšujících se zejména provozních nákladů. Vedle tabáku a alkoholu, jejichž cenovou úroveň nastavuje především parlament skrze spotřební daně, rostou ceny v restauracích a hotelech nejrychleji dlouhodobě. U cen potravin dochází v posledních měsících konečně ke změně trendu s tím, jak se nenaplňují prognózy velmi špatné úrody, respektive sucha, které strašilo celé jaro.

Jak už napovídá rekordní jádrová inflace, což je mimochodem inflace, do které se nezapočítávají ani potraviny, ani PHM nebo regulované ceny a změny daní, inflační tlaky v ekonomice nepolevují. Slabší poptávka zatím nepřinutila prodejce ke snižování cen, nicméně je to spíš jen otázka času a konkurence. Zafungovat může i koruna, která se oklepává z jarního panického přestřelení, a která začíná nepřímo (přes tuzemské prodejce) nebo přímo (v zahraničí) zlevňovat zahraniční zboží a služby. I proto by se inflace měla vrátit pod horní hranici tolerančního pásma ještě do konce letošního roku. Současně by mohla pomoci ČR sesadit z pozice země s nejvyšší inflací v rámci celé EU. 

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna v průběhu včerejšího obchodování úspěšně otestovala hranici 26,10 EUR/CZK, avšak poté se zase vrátila na úroveň, na které den začínala. Kopírovala tak pohyb ostatních měn v regionu a domácí inflaci nechala v podstatě bez povšimnutí. Nakonec inflace dopadla přesně podle očekávání ČNB, takže se potvrdilo přetrvávání zvýšených inflačních tlaků, a proto i pravděpodobnost případného snížení sazeb (jak naznačoval citlivostní scénář centrální banky) nevzrostla. Stávající úrokový diferenciál tak může přetrvat beze změny i v dalších měsících.

Dluhopisový trh zaznamenává v posledních dnech mírný nárůst výnosů na dlouhém konci křivky. Emisní aktivita MF sice v srpnu polevila, nicméně pod vlivem příznivějších zpráv míří vzhůru i německé Bundy a táhnou s sebou i ostatní. 

Zahraniční forex

Eurodolar je zpět nad hladinou 1,18, když lepší data z amerického trhu práce nedokázala zabránit ziskům eura. Společná evropská měna posílila navzdory tomu, že eskalace mezi Řeckem a Tureckem ve Středozemním moři vzrostla natolik, že Francie poslala na pomoc Kypru letadlovou loď (což je větší problém pro tureckou liru).

Dnes bude mít trh šanci vstřebat další tvrdá data z americké ekonomiky ze třetího čtvrtletí v podobě maloobchodních tržeb a průmyslové výroby. Statistiky asi dolaru příliš nepomohou, neboť budou ovlivněny karanténními opatřeními spouštěnými v USA právě v červenci.

Zlotý a forint budou dnes vyhlížet data o HDP za 2. kvartál. Ta zřejmě nebudou tak špatná, jak se zdálo před měsícem, a tak mohou obě měny pozitivně překvapit.

Ropa

Ropa Brent se ke konci týdne obchoduje bez větších výkyvů na úrovni 45 dolarů za barel. Výraznější rozkolísanost cen nepřinesl ani nejnovější výhled Mezinárodní energetické agentury (IEA), která mírně zhoršila výhled na globální ropnou poptávku v tomto roce v reakci na omezený restart ekonomické aktivity v regionech, kde se nadále mohutně šíří koronavirová nákaza. Na druhou stranu, ropné býky zajisté povzbudil fakt, že dle IEA byl ropný trh již v červnu v deficitu a tento stav, kdy dochází k odbourávání přebytečných zásob, by měl trvat také ve zbytku tohoto a v průběhu příštího roku. 



Čtěte více:

Daimler se v USA dohodl na urovnání kvůli emisím naftových vozů
14.08.2020 8:30
Německá automobilka Daimler se ve Spojených státech dohodla na urovnán...
ČEZ ESCO v pololetí stoupl provozní zisk, tržby stagnovaly
14.08.2020 9:05
Holdingu ČEZ ESCO, který patří do energetické skupiny ČEZ, stoupl v pr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení