Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Experti varují před bezpečnostními hrozbami při dostavbě Dukovan

Experti varují před bezpečnostními hrozbami při dostavbě Dukovan

19.11.2020 10:32
Autor: ČTK

Zadávací dokumentace k výběrovému řízení na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany dostatečně nezohledňuje bezpečnostní zájmy státu, upozorňují podle zjištění webu iROZHLAS.cz české tajné služby a ministerstva vnitra a zahraničí. Vládě doporučují, aby s výzvou k účasti v tendru vůbec neoslovovala rizikové uchazeče. Polostátní společnost ČEZ, která je investorem projektu, chce tendr vypsat do konce letošního roku.

Sedmnáctistránkový dokument, který rozhlas získal, sepsala pracovní skupina na ministerstvu vnitra, kterou tvoří rovněž zástupci tajných služeb, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a resortu zahraničí. Text nezmiňuje konkrétní firmy či země považované za rizikové, odkazuje ale na květnové usnesení vlády. Podle dřívějších informací Deníku N jsou v tajném dokumentu označeny za možné strategické riziko firmy z Ruska a Číny.

Pokud by se tendru účastnili rizikoví uchazeči, hrozila by podle tajných služeb situace, kdy bude Česko snadno vydíratelné. Uchazeči mohou například stavbu jaderné elektrárny cíleně zdržovat a požadovat po státu splnění svých požadavků.

Možnost vyloučení některého z kandidátů až po ukončení výběrového řízení nebo možnost odstoupení od již uzavřeného kontraktu, o které opakovaně mluví ministr průmysl Karel Havlíček (za ANO), je podle pracovní skupiny krajně problematická a neefektivní. "Jednak by jejich využití znamenalo značné ztráty finanční, ztrátu času i důvěry ve schopnost státu zajistit tento důležitý projekt, jednak by jejich využití zřejmě znamenalo zahájení řady soudních sporů a/nebo arbitráží," uvádí dokument.

Pracovní skupina také kritizuje ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli tabulce, ve které je popsáno, jak byly do zadávací dokumentace k tendru zapracovány bezpečnostní hrozby. "Z cca 17 identifikovaných hrozeb je v tabulce nějakým způsobem komentováno, reálně ošetřeno však pouze asi pět těchto hrozeb. To ukazuje, že bezpečnostní zájmy, které měl investor do dokumentace zapracovat a ochránit, nejsou zapracovány dostatečně," cituje kritiku bezpečnostní skupiny iROZHLAS.cz.

Pracovní skupina posuzující bezpečnostní hrozby si také stěžuje, že na prostudování všech materiálů neměla dostatek času. Navíc má podezření, že jí možná nebyla předána kompletní dokumentace.

Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž na dotaz Českého rozhlasu uvedl, že připomínkové řízení k dostavbě Dukovan dál běží. Připomínky tajných služeb a ministerstev nechtěl blíže komentovat. "To, co jsme dostali, jsme se snažili zohledňovat. Nadále probíhají jednání mezi námi a vládou na finální podobě zadávací dokumentace," řekl Kříž rozhlasu.

Ministr průmysl a vicepremiér Havlíček rozhlasu vyjádření slíbil, ale neposlal. Připomínky k zadávací dokumentaci zatím nechtěli komentovat ani jejich autoři z řad tajných služeb a ministerstev zahraničí a vnitra.

Vláda v červenci schválila model financování nového jaderného bloku v Dukovanech za zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun). Odmítla vyloučit předem z tendru některé uchazeče, jak to požadují opoziční zákonodárci. Podle Babiše vybere vítěze až příští vláda, která vzejde ze sněmovních voleb. Mezi možnými uchazeči jsou podle dostupných informací ruský Rosatom a čínská společnost China General Nuclear Power, americká společnost Westinghouse, francouzská EDF a jihokorejská firma Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Ilustrační foto: ČEZ


Čtěte více:

ČEZ a stát podepsaly smlouvu na výstavbu nového bloku v Dukovanech. Co obsahuje? (dokument)
28.07.2020 11:58
Stát a energetická společnost ČEZ dnes uzavřely připravované smlouvy k...
Babiš: Dodavatele nového bloku Dukovan vybere až příští vláda
03.09.2020 14:42
Dodavatele stavby plánovaného nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany...
Sněmovna podpořila model výkupu elektřiny z nového bloku Dukovan
01.10.2020 8:50
Sněmovna včera v úvodním kole podpořila vládní návrh, který zavádí mod...

Váš názor
  • Už je to trapné
    19.11.2020 13:46

    Občan si zřejmě zvykl na to, že expert sdělí SVŮJ názor a následně politik zvolí SVOU cestu. Ani jeden nenese za svůj názor či volbu ani tu nejmenší HMOTNOU ODPOVĚDNOST, minimálně ztrátou výdělku. Je to správně? Řádný hospodář (prosperující firma) si před investicí zjistí, kdo všechno (s ohledem na povahu investičního záměru) JE SKUTEČNĚ SCHOPNÝ dostát požadavkům na zamýšlenou investici a následně se rozhodne. Cena nikdy není jediným kritériem výběru, neměla by povětšinou být. Mohl by ČEZ zastoupený Benešem říct "nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat levné věci"? Nemůže! Ovšem politik NA ZÁKLADĚ DOPORUČENÍ EXPERTA si může VYBRAT. FIKANÝ je tento postup tím, že by PŘEDEM VYLOUČIL podání pravděpodobně MINIMÁLNĚ TECHNICKY A DAŇOVĚ SROVNATELNÝCH VARIANT. Čímž by se v budoucnu ZNEMOŽNILO soudu určit přesnou VÝŠI a vydat jednoznačné USNESENÍ O ŠKODĚ. /// Precedent vyloučení už existuje, tak proč jej nepoužít znovu. (Někdo tomu říká NARATIV.) FF (fakt fikané)
    Mudr.c
  •  
    19.11.2020 12:42

    Osobně jsem toho názoru, že před tím nevarují "experti", ale zakuklení agenti CIA.
    Ullsperger
    • pak je to v pořádku
      19.11.2020 15:26

      Jsou to spojenci a tam patříme.
      jerry
      • Re: spojenci
        19.11.2020 21:31

        Spojenci jsme, to ano, ale i spojenectví má své meze. Navíc - jak jsem komentoval na portálu oenergetice.cz, tak elektrárna (pokud se tedy postaví) bude v provozu nejspíš ještě v době, kdy můj malý synek bude velmi starým mužem- a to jsme docela dlouhověká rodina. A vývoj v některých lokálních a globálních mocnostech není prost rizika. Zkrátka a dobře, vždy to bude tak trochu sázka a proto si myslím, že bychom již postavenou elektrárnu měli být schopni opečovávat co nejvíc ve vlastní, lokální režii.
        Hawkie
        •  
          20.11.2020 1:31

          I tak platí, že Číně bych nesvěřil ani výrobu tučinek do ušisek. Viz. Kvalita testů na covid19 a jiné dodávky v posledních letech. Nechápu proč vlády tak trvají na dodávkách z činy, ...úplatky? Jaderných velmocí je dost, Francie, Švédsko, VB a USA-westinghouse. Čínu bych vyloučil ze všeho.
          Čert
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m