Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Galerie Kodl představuje 250 mimořádných uměleckých děl, aukce poprvé také online

Galerie Kodl představuje 250 mimořádných uměleckých děl, aukce poprvé také online

20.11.2020 18:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Již 84. aukční den Galerie KODL, na kterém se představí 250 mimořádných uměleckých děl, se uskuteční na pražském Žofíně v neděli 29. listopadu od 12 hodin. Poprvé se dražba uskuteční také online. Nejdražší položkou aukce bude unikátní obraz Františka Kupky „Divertimento II“, jehož vyvolávací cena činí třicet milionů korun. Podeváté bude součástí Aukce pro Paraple. Vojenskému fondu solidarity bude předán výnos z prodeje originálních hodinek Orlík české značky PRIM. 

Letošní mimořádná situace přispěla ke změnám i v aukčním světě. Zásadní novinkou bude dražba online, která umožní nákup uměleckého díla z pohodlí a bezpečí domova. Galerie KODL připravila pro tyto účely nový aukční portál artsbay.cz. Dále bude možné se do aukce zapojit i přes webové stánky invaluable.com a livebid.cz. Zájemci o koupi mohou také již tradičně pověřit plnou mocí zástupce galerie a podat pevný limit nebo dražit po telefonu. Připraven je i přenos z aukce. 

Představení Františka Kupky hned dvěma mimořádně kvalitními obrazy znamená pro český trh umění ojedinělý moment. Začátek cesty k modernímu umění reprezentuje jedinečné a velmi atraktivní plátno „Růžový klobouk“, vytvořené v letech 1907–1909 s vyvolávací cenou dvacet pět milionů korun.

růžový klobouk kupka 

František Kupka: Růžový klobouk

Nejdražším dílem celé aukce bude naprosto unikátní obraz „Divertimento II“, který je jedním z nejvýznamnějších děl jeho abstraktního období 30. let. Může být ozdobou jakékoli sbírky světového malířství. Ostatně obraz „Divertimento I“ je dnes ve sbírkách newyorského Guggenheimova muzea. Vyvolávací cena tohoto plátna činí třicet milionů korun

divertimento kupka 

František Kupka: Divertimento II

Zásadní kapitolu v rámci celé aukce zaujímá generace skupiny Osma v čele s Emilem Fillou a Otakarem Kubínem jimž sekundují neméně význační Vincenc Beneš, Josef Čapek a Václav Špála. Obsáhlá kolekce prezentuje průřez tvorbu Emila Filly od nejranějších děl až po poválečné práce. K surrealismu 30. let v českém prostředí se hlásí zejména práce Františka Janouška. Z kolekce jeho obrazů zaujme především strhující velkoformátová malba „Krajina s knihou“, která staví tohoto umělce na úroveň nejlepších světových reprezentantů stylu. Lze ji bez váhání označit za jedno z nejvýznamnějších autorových děl, které se objevilo na českém aukčním trhu.

Krajina s knihou janoušek 

František Janoušek: Krajina s knihou

Krásným momentem výstavy jsou poválečné práce Josefa Šímy. „Svah paměti“ zaujme malířsky mistrným způsobem uchopenou světelnou režií koloritu, plasticitou malby a celkovým až mystickým vyzněním.  Sugestivní obraz „Větrný prostor“ skvěle reprezentuje Šímovo významné poválečné, sběratelsky teprve nedávno oprávněně doceněné, období. Naprosto unikátní soubor tvoří díla Františka Muziky, z nichž každé představuje lehce odlišnou polohu jeho poválečné tvorby. Mezi nejzajímavější patří vzácné plátno „Zrození Venuše“ nebo působivý, brilantní velkoformátový olej „Velký Elsinor XI.“.

zrození venuše muzika 

František Muzika: Zrození Venuše II

Hned několika díly se představuje poválečná tvorba Mikuláše Medka. „Malý klobouk na velké hlavě“ z roku 1960 je ukázkou přeměny jeho výtvarného rukopisu k abstraktním formám, aniž by se však ještě vzdal figurativnosti námětu. Oproti tomu „Sesutý signál“ datovaný rokem 1963 již ukazuje potřebu zachytit zejména Medkův vnitřní pocit, cosi nehmatatelného, což vyústilo v postupné stupňování dramatičnosti a apelativního účinku jeho malby. 

sesutý signál medek 

Mikuláš Medek: Sesutý signál

Současnou výtvarnou scénu prezentuje celá řada zvučných jmen napříč generacemi. Nepřehlédnutelné je velkoformátové plátno „Adieu, Guy Moll“ z let 1992¦2017 představující vrcholnou polohu tvorby dnes již legendárního Theodora Pištěka. Dílo s vyvolávací cenou patnáct milionů korun lze považovat za jedno z autorových nejvýznamnějších děl, které se na trhu objevilo a jemuž i sám Pištěk v rámci celé své tvorby přisuzuje osobní, velmi výjimečnou pozici.

Adieu, Guy Moll Pištěk 

Theodor Pištěk: Adieu, Guy Moll

Již po deváté proběhne i Aukce pro Paraple. Tentokrát se budou dražit díla, která darovali samotní umělci nebo klienti galerie. Zájemci o charitativní aukci se mohou těšit na vynikající umělecká díla od Ivany Štenclové, Patrika Hábla, Jana Kalába, Rudolfa Burdy, Magdaleny Jetelové, Pasty Onera, Jaroslava Róny a na trojici obrazů od Karla Gotta. 

Na dobročinné a charitativní účely bude použit také výtěžek z další aukční položky – originálních hodinek Orlík české značky PRIM, které na zadní straně zdobí vyrytý nápis "VĚRNI ZŮSTANEME" a několik not ze začátku České hymny. Výnos z prodeje bude předán Vojenskému fondu solidarity.

 

Titulní obraz:   Emil Filla: Zátiší s mandolínou

(Komerční sdělení)

 

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data