Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CNN: Britská centrální banka neví, kde je 50 mld. liber hotovosti

CNN: Britská centrální banka neví, kde je 50 mld. liber hotovosti

09.12.2020 16:24
Autor: ČTK

Je to hlavolam. Používání hotovosti v Británii již mnoho let klesá, ale poptávka po bankovkách strmě roste. A nikdo vlastně neví, kde peníze končí, píše na svém webu stanice CNN.

V pátek skupina britských zákonodárců uvedla, že se "ztratilo" na 50 miliard liber (1,46 bilionu korun), a vyzvala britskou centrální banku (Bank of England), aby záležitost prošetřila.

Peníze "jsou někde schované, ale centrální banka neví kde, proč nebo kdo je skrývá, a ani se nezdá, že by ji to moc zajímalo," uvedla předsedkyně finančního výboru dolní komory britského parlamentu Meg Hillierová. "Je nutné, aby se (centrální banka) více zajímala o to, kde skončilo 50 miliard liber," dodala předsedkyně výboru, který dohlíží na veřejné finance.

Na výzvu centrální banka Británie ihned odpověděla. "Lidé nemají povinnost sdělovat centrální bance, proč si přejí držet peníze v hotovosti. To ale neznamená, že se bankovky někam ztratily," uvedl mluvčí a dodal, že centrální banka bude i nadále uspokojovat poptávku po hotovosti.

Ačkoliv se používání digitálních způsobů plateb zvyšuje, od finanční krize roste v rozvinutých zemích také poptávka po hotovosti, uvádí zpráva Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS) z roku 2018. Podle zprávy byl růst hotovosti částečně způsoben poklesem úroků, díky čemuž je méně výhodné držet úspory v bance.

"Pozorujeme, že roste rezervní funkce hotovosti, a naopak funkce oběživa klesá," uvedla před parlamentním výborem v říjnu vedoucí peněžní sekce britské centrální banky Sarah Johnová. K tomuto trendu po roce 2018 přispěly i obavy, zda jsou finanční instituce stabilní.

V době, kdy uzávěra způsobená koronavirem dosáhla svého vrcholu, poptávka po bankovkách a mincích výrazně klesla. Následovně ale poptávka začala znovu růst, protože lidé kvůli epidemii začali ještě více hromadit peníze doma.

Bankovky v oběhu v Británii dosáhly v červenci rekordního počtu 4,4 miliardy kusů a jejich celková hodnota dosáhla 76,5 miliardy liber (2,23 bilionu korun), uvádí zářijová zpráva Státního auditorského úřadu (NAO), který kontroluje hospodaření ve veřejném sektoru. V roce 2000 bylo přitom v oběhu jen 1,5 miliardy bankovek v hodnotě 24 miliard liber (700 miliard korun).

Současně ale klesá objem plateb v hotovosti a tento trend během pandemie ještě více zesílil. Před deseti lety bylo 60 procent transakcí hrazeno hotovostí, minulý rok to byla méně než 30 procent.

Centrální banka odhaduje, že 20 až 25 procent hodnoty hotovosti je používáno k platbám, a dalších pět procent drží britské domácnost v úsporách.

"O tom, co se děje ze zbývajícími 50 miliardami, se ví málo," uvádí NAO ve své zprávě. Podle úřadu je ale možné, že tato část hotovosti je používána pro platby a úspory v zahraničí, nebo ji drží britské domácnosti v úsporách, které nejsou nikde registrované, či slouží v šedé ekonomice.

Úřad doporučil centrální bance, aby se ve spolupráci s dalšími úřady snažila objevit, proč roste poptávka po bankovkách a kdo drží oněch 50 miliard liber. "Mohlo by to přinést zjištění v dalších oblastech, například ohledně úniků daní," dodává auditorský úřad.

Zpráva NAO také zmiňuje riziko, že klesající používání hotovosti může vést k "finančnímu vyloučení", pokud podniky přestanou přijímat hotovost kvůli rostoucím nákladům způsobeným klesajícím objemem hotovostních plateb. Přes milion dospělých Britů nemá bankovní účet, uvádí zpráva s odvoláním na údaj, který zveřejnil Úřad pro kontrolu finančních trhů (FCA). "Existuje spojitost, kvůli které se v chudších oblastech platí v hotovosti častěji než v některých městech," uvedla Johnová před výborem.

Za britský peněžní systém v současnosti zodpovídá pět různých úřadů. Britská vláda v říjnu uvedla, že zvažuje, že by veškerou zodpovědnost za fungování peněžního systému převedla na Úřad pro kontrolu finančních trhů. A také dodala, že chce zaručit, aby lidé mohli i v budoucnosti platit hotovostí.


Čtěte více:

Británie kvůli pandemii čeká největší rozpočtový deficit od války
25.11.2020 15:05
Britská vláda si v letošním fiskálním roce kvůli koronavirové krizi pů...
Bloomberg: Evropa v závodě o proočkování obyvatel zaostává
04.12.2020 5:56
Vakcíny proti Covid-19 budou brzy k dispozici a země tak budou moci už...
Britská média: Jednání o obchodní dohodě s EU se zkomplikovala
04.12.2020 8:39
Jednání o podobě budoucích obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Bri...
Jednání mezi EU a Británií čeká rozhodující fáze
07.12.2020 8:43
Jedna z nejdůležitějších schůzek dosud neúspěšných rozhovorů o budoucí...
Británie chystá pravidla na míru technologickým gigantům
08.12.2020 13:52
Británie chystá pravidla na míru technologickým gigantům, jako je Appl...

Váš názor
  •  
    09.12.2020 22:41

    Ono to zní jako sranda, ale tak to není, centrální banka má přesné údaje jak a kudy se hotovost pohybuje. Na tom není nic složitého, manipulace s hotovostí je nesmírně drahá, takže jen z těchto nákladů lze zjistit, kudy fyzické peníze tečou. Předpokládám, že, tak jako u nás hlásí banky Centrální bance stav hotovosti (pro případ, že by bylo nutno emitoval další peníze) se to děje i ostatních státech. Jako perličku - v dobách končícího komunizmu, kdy byla jen Státní banka a neexistovaly bezhotovostní platby si přijely podniky do banky pro hotové peníze s rozpiskou, kolik kterých bankovek potřebují na výplatu mezd. Národ tehdy nenáviděl z neznámého důvodu fialovou padesátikorunu, takže téměř všechny bankovky se do sedmi dnů od vydání vrátily v platbách zpět...Statistika.
    jan45
  • asi si lidé koupili knihu
    09.12.2020 18:28

    Den, kdy došli prachy.
    oradapoisson
  • 5 uradu je malo
    09.12.2020 16:46

    a prevest to je na jeden silny autoritativni urad je podle mne velmi unahlene a nedemokraticke. 10 uradu by bylo optimalni. hlavne v klidu neni kam spechat. par let rokovani a reseni se najde
    eple
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m