Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tether vyvolává obavy Fedu i některých ekonomů. Potvrzení jeho vazby na dolar může být problém

Tether vyvolává obavy Fedu i některých ekonomů. Potvrzení jeho vazby na dolar může být problém

07.07.2021 16:35
Autor: ČTK

Tether, podle tržní hodnoty třetí největší kryptoměna světa, vyvolává znepokojení u některých ekonomů, včetně představitelů americké centrální banky (Fed). Obávají se, že by mohla být rizikem pro finanční stabilitu a že by její problémy mohly mít vážné dopady na celý trh, upozornil zpravodajský server CNBC.

Prezident bostonského Fedu Eric Rosengren minulý měsíc před kryptoměnou tether varoval. Označil ho za možné riziko pro finanční stabilitu. Někteří investoři se pak domnívají, že ztráta důvěry v tether by se mohla stát kryptoměnovou černou labutí, tedy nepředvídatelnou událostí, která by měla vážný dopad na trh. Stále více se také ekonomové obávají, že problémy kolem tetheru by mohly mít dopady i na trhy mimo digitální měny.

Tether je stejně jako bitcoin kryptoměnou, od bitcoinu a většiny dalších měn se však velmi liší. Je to totiž takzvaný stablecoin, tedy digitální měna, která je vázána na reálná aktiva. Tyto měny si tak na rozdíl od většiny kryptoměn udržují stabilní hodnotu. Běžné kryptoměny jsou velmi nestabilní, například hodnota bitcoinu v dubnu vzrostla na rekordních téměř 65.000 USD (1,4 milionu Kč), od té doby se ale snížila téměř o polovinu.

Tether je navázán na americký dolar. Zatímco hodnota dalších kryptoměn často kolísá, cena tetheru obvykle odpovídá jednomu dolaru. Neplatí to ale vždy a kolísání hodnoty tetheru v minulosti investory děsilo. Obchodníci s kryptoměnami často používají tether k nákupu dalších kryptoměn, a to jako alternativu k dolaru.

Kryptoměny nejsou regulovány a mnoho bank odmítá obchody s digitálními měnami kvůli vysoké míře rizika s tím spojené. V takových případech mají tendenci nastupovat stablecoiny.

Někteří investoři a ekonomové se však obávají, že emitent tetheru, kterým je společnost Tether Limited, nemá dostatečné dolarové rezervy, které by potvrdily jeho navázání na dolar. V květnu firma odhalila, že pouze zlomek jejích rezerv, přesně 2,9 procenta, je v hotovosti, zatímco drtivá většina je v komerčních papírech ve formě nezajištěného krátkodobého dluhu.

To by podle americké investiční banky JPMorgan zařadilo tether mezi deset největších držitelů komerčních dluhopisů na světě. Tether tak lze přirovnat k tradičním fondům peněžního trhu, ovšem bez jakékoliv regulace. S tokeny v hodnotě více než 60 miliard USD v oběhu má pak tether vyšší vklady než mnoho amerických bank.

Už dlouho se objevují obavy, zda se tether nevyužívá k manipulaci s cenou bitcoinu. Jedna studie tvrdí, že tokeny byly použity k podpoře bitcoinu v roce 2017.

Úřad newyorského prokurátora se letos dohodl na vyrovnání s Tetherem a Bitfinexem, přidruženou burzou pro digitální měnu. Prokurátor tyto firmy obvinil z přesunu stovek milionů dolarů pro zakrytí ztráty 850 milionů USD. Tether a Bitfinex se dohodly, že v rámci urovnání zaplatí 18,5 milionu USD a bylo jim zakázáno působit ve státě New York. Nicméně žádné pochybení firmy v rámci urovnání nepřiznaly.

Analytici JPMorgan dříve varovali, že náhlá ztráta důvěry v tetheru by mohla mít za následek vážný likvidní šok pro širší trh s kryptoměnami. Existují ale také obavy, že náhlé stahování tetheru by mohlo ovlivnit i jiná aktiva než kryptoměny.

Centrální bankér Rosengren v červnu označil tether a další stablecoiny za jedno z možných vážných rizik pro finanční stabilitu. Stablecoiny se podle něj stávají stále populárnější a v budoucnu by se mohla snadno spustit krize, pokud se nepodaří je regulovat a zajistit jejich větší stabilitu, neboť se stanou důležitějším sektorem finančního trhu.

 

Disclaimer:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.
 
 

Čtěte více:

Kryptoměny dávají smysl, ale potřebují regulaci, tvrdí odbornice
24.06.2021 15:08
Flori Marquez je zakladatelkou obchodní platformy BlockFi a na Yahoo F...
Britský regulátor zákazal činnost největší kryptoburze Binance
28.06.2021 10:13
Britský Úřad pro finanční etiku (FCA) v zemi omezil činnost největší s...
Když vládní bitcoinová matematika nevychází
30.06.2021 16:30
Steve H. Hanke a Nicholas Hanlon na stránkách Cato Institute poukazují...
Názor: Bitcoin může být zajímavé rizikové aktivum, ale určitě ne vhodný prostředek směny
07.07.2021 13:48
Mnozí považují trh s bitcoinem, přední světovou kryptoměnou, za bojiš...
Perly týdne: Důsledky čínských kryptorestrikcí, učebnicové chování akcií a prvenství Toyoty
02.07.2021 13:11
Americké akcie se zatím chovají učebnicově, v průměru přitom v následu...

Váš názor
  • Jeste to bude zajimave...
    12.07.2021 11:01

    https://www.kurzy.cz/zpravy/599867-boj-digitalnich-men-zacina-kdo-si-ukradne-nejvetsi-kus-kolace-na-trhu/ ... jsem zvedav, jak moc se historicky a ekonomicky vyvoj bude ohlizet na prskajici diskutery na Novinkach a Patrii :-)
    Hayek
    • Re: Jeste to bude zajimave...
      12.07.2021 11:20

      proç je v titulku pojem "ukradne" nebo je to jen nahoda ze pouzivaji stejne pojmy jako v posledni zprave interpolu ohledne kryptomen ?
      eple
      •  
        13.07.2021 17:02

        No jelikoz se ten clanek tyka statu a statnich CBDC men, tak je slovo kradez vyjimecne docela na miste, protoze stat je nejvetsi lupic: https://www.podb.cz/magazin/novinky/den-danove-svobody-bude-15-zari-pravda-a-myty-o-tom-jak-zivime-stat
        Hayek
  • I CB mají méně hysterický pohled, než zapšklí nocoineři
    12.07.2021 10:04

    https://zive.aktuality.sk/clanok/frp86lk/zly-obraz-o-kryptomenach-v-suvislosti-s-podvodmi-nezodpoveda-realite-tvrdi-nbs/
    Hayek
    • Re: I CB mají méně hysterický pohled, než zapšklí nocoineři
      12.07.2021 12:03

      Nonemyslim si, ze byzrovna Slovensko bylo krizovatkou cinskych kseftu, provadenych kryptem. Ani centrum darknetu. A treba za par let budou mit investori solidni sbirku digitalnich tulipanu.
      Gyroskop
      •  
        13.07.2021 17:03

        Za par let si rekneme, co je vetsi tulipan - zda bitcoin, nebo potisteny statni papirek.
        Hayek
  • Vzteklé prskání kolo dějin nezastaví
    11.07.2021 11:47

    Neuvěřitelné, už i SOCANSKÝ ministr VNITRA prozřel a naskočil. Už vás nocoinerů moc nezbývá... Ale jakmile to nakoupí politici a bankéři, tak pak to určitě hned zakážou, to dá rozum :-) Tedy kdyby to šlo. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/majetkove-priznani-politici-premier-poslanci-vlada-majetek.A210708_193213_domaci_ane?h=B10E7E2DC740FC84758FFC3C4A44AF5C
    Hayek
    • Re: Vzteklé prskání kolo dějin nezastaví
      11.07.2021 12:00

      https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/215242526_10208719715626014_5469480961495612417_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-3&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=07QvEPL1HHgAX8a_Vqr&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=e8734b4da41913fd284b1e7d9cbb393b&oe=60F07AC4
      Hayek
  • Stopadesátá ohlášená smrt bitcoinu
    08.07.2021 14:09

    A mezi tím vaším poplácáváím se po zádech bitcoin dál funguje, rozvíjí se, ignoruje všemožné (např. čínské) zákazy, dále se rozvíjí (viz. naposledy aktivace Taproot upgradu), přibývá mu více než 30tis nových uživatelů denně, více a více ho podporují a používají banky a firmy, .... Kdyby dal na zapšklé nocoinery, tak již dávno skončil (což také již nocoineři mnohokrát prohlašovali).
    Hayek
    • Re: Stopadesátá ohlášená smrt bitcoinu
      08.07.2021 14:19

      jako shortar jsem rad ze tyhle coiny existuji. posledni dobou me ovsem zarazilo mirne odtrzeni trendu podkladoveho aktiva vsech coinu - mezinarodni kriminalita a kyberzlocin trenduje up a tady by to melo byt stejne
      eple
      •  
        08.07.2021 18:32

        Denne celosvetove pribude cca 30tis novych uzivatelu bitcoinu. Myslet si, ze to jsou vsechno zlocinci (nebo i si myslet, ze tvori vyznamne procento), tak to je na navstevu u specialisty. Ono vubec - do shortovani cehokoli (a krypta tuplem) se lidi poustej spis verbalne, nez realne, takze asi uz tusim, ktera bije. Jen se potvrzuje, ze ta diskuse tady je dost "Novinkova".
        Hayek
      • ShitIn-ShitOut
        08.07.2021 18:27

        Kdyz si chybne zvolite miru kyberzlocinu jako hlavni ukazatel vyvoje kurzu/sireni/akceptace bitcoinu, tak vam pak samozrejme nutne musej vychazet mylne predpovedi.
        Hayek
  • NoCOINERské sebeujišťování
    08.07.2021 14:05

    Tady to už je jak na Novinkách. Zapšklí NoCoineři se zde vzájemně ujišťují, že nepropásli životní příležitost, ale naopak udělali dobře. Člověk se pak hned cítí lépe. Zároveň demonstrují svou hlubokou neznalost krypto-problematiky. __________________________________________________________________________ Tether je sice krytý čistou hotovostí jen z malého procenta, ale zbytek je krytý jinými cenými papíry (obdobně to plánuje Facebook s Librou). Hlavně to každý ví a pokud mu to vadí, nemusí tether používat - jsou i jiné stablecoiny, nebo je možné nepoužívat žádné. __________________________________________________________________________ Stabilitu kurzu nějaké měny k USD lze samozřejmě řešit i jinak, než že budu držet 100% rezerv v USD. Mohu místo toho držet nějaký koš aktiv (akcie, dluhopisy, zlato, ...) a aktivním managementem portfolia zajištovat stabilní kurz k USD. To složní krycího koše je dobře známé a na kurzu tetheru k USDT si můžete na vlastní oči odsledovat, jak trh to riziko hodnotí. __________________________________________________________________________ V diskusi zmiňovaná souvislost s bitcoinem (ethereem, ...) je jen okrajová. Tether je v podstatě transportní prostředek: Přijde mi, že cena bitcoinu vystoupala až moc? OK, tak jej odprodám, vystoupím z pozice. Ale do čeho? Do USD to je problematické, protože nakládání s USD vláda USA intenzivně monitoruje a reguluje. Na decentralizované anonymní burze je vystoupení do USD nemyslitelné. Tak se vystupuje do substitutu - USDT. Potřeba vzniku substitutu k dolaru je daná čistě tím, že dolar má svá omezení, která je potřeba nějak obejít. Pokud vznikne CBDC eDolar a půjde s ním nakládat zcela volně (převést z jedné peněženky do druhé aniž by se muselo žádat o povolení banku, FED, IRS, CIA, NSA, ...), pak potřeba tetherů pravděpodobně zanikne. __________________________________________________________________________ Tether na rozdíl od USD nemá žádné privilegiované postavení vynucované státem, každý ho používá zcela dobrovolně a na vlastní riziko (na rozdíl od toho USD). Tak co se tu kdo vzrušuje? Kritika z pozice USD, kterého množství FED zvyšuje tempem 25%pa, je trapná a směšná: USD je světová rezervní měna vynucovaná silou USArmy a petrodolarovou dohodou s arabskými tyraniemi. Amorální a neudržitelné. To experimenty FEDu ohrožují stabilitu celého světa. Zameťte si tedy před vlastním prahem, státofilové! __________________________________________________________________________ "Nejprve si kryptonadšenci založili bitcoin, protože FIAT je přece moc špatný a pak si založili tether" = Demagogie. Bitcoin založil někdo jiný, než tether. Víte? Zastánce bitcoinu <> zastánce tetheru. Podobné názory plynou jen z toho, že jejich autor je skalní etatista a socialista, věřící v centrální plánování a regulace každého aspektu lidského života. Je v tom pohledu tak myšlenkově uzamčen, že i v kryptosvětě pak hledá nějaké centrální plány, hierarchie, vládce. Ale v kryptosvětě funguje volný trh. Kdo chce, může si založit tether2, 3, 4.. a nikdo mu v tom nebude bránit. Stejně tak ale nikdo nikoho nemůže nutit ty "tethery" použávat - a většina bitcoinistů je taky nikdy nepoužila. Ale kdo chce psa bít, klidně si popře realitu a účelově hodí bitcoin a tether do jednoho pytle. __________________________________________________________________________ Také stojí za to si ten článek přečíst znovu a podívat se, KDO ten tether kritizuje a jaký je jeho osobní zájem. Osobní zájem bankéře či centrálního bankéře. To je jako ptát se ředitele státní pošty v roce 1998, jaký je jeho názor na eMail. Nebo ředitele státního telecomu, jaký je jeho názor na VoIP a služby internetové telefonie zdarma. __________________________________________________________________________ Počkejme si na "úspěch" CBDC :-) O tom ale asi raději státomilci pomlčí, že...
    Hayek
  •  
    08.07.2021 9:14

    To je legrace. Nejprve si kryptonadšenci založili bitcoin, protože FIAT je přece moc špatný a pak si založili tether, který je "krytý" FIAT dolarem jen z cca 2,9%, čili jde vlastně o FIAT krytý částečně FIATem a díky emisi této double FIAT měny pak vyhnali nahoru bitcoin. Jako fórek je to vynikající. Jako něco, co by mělo být budoucím základem peněžního systému je to ale taky jenom k smíchu. Takový domeček z double FIAT karet.
    Richard Fuld
    •  
      08.07.2021 9:38

      Analógová doba mala tuzexové bony a vekslákov,digitálna doba má kryptomeny a kryptovekslákov.Nulovú pridanú hodnotu majú ale spoločnú.
      Tecumseh
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba