Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Důsledky čínských kryptorestrikcí, učebnicové chování akcií a prvenství Toyoty

Perly týdne: Důsledky čínských kryptorestrikcí, učebnicové chování akcií a prvenství Toyoty

02.07.2021 13:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Americké akcie se zatím chovají učebnicově, v průměru přitom v následujících měsících přichází stagnace či pokles. Klesá zájem o bitcoinové fondy a zároveň mírně roste u fondů zaměřených na zlato. Akcie těžící z otevírání ekonomiky si vybírají přestávku. Čínské kryptorestrikce přináší jeden ojedinělý jev. A ještě více v nových perlách týdne.

Trh se zatím chová jako podle učebnice:
Refinitiv v následujícím grafu popisuje typický vývoj indexu S&P 500 během roku, a to na základě dat z let 1990 – 2019 a i tohoto období, ovšem vyjma let 2007 – 2009. Trh obvykle roste až do července, pak koriguje a nahoru opět obrací v říjnu. Po roce 1990 si pak v průměru celoročně připisuje asi 8 %, pokud vyloučíme roky 2007 – 2009, tak je to asi 10 %. Refinitiv červenou křivkou poukazuje na to, že letošní pohyb akcií docela odpovídá tomuto typizovanému chování trhu:

perly trh korekce červenec
Zdroj: Twitter

Pokud by se letošní vývoj dál držel průměrného vzorce chování, přicházela by letně podzimní stagnace, či pokles. O vývoji na amerických akciích v druhé polovině roku hovořila na CNBC Stephanie Link ze společnosti Hightower. Podle ní je rozhodující, že na trzích a v ekonomice je stále hodně likvidity a roste inflace. Ta sice může být nakonec přechodná, ale i tak bude podle investorky trvat delší dobu. A to spolu s ekonomickým oživením znamená, že atraktivní by stále měly být cyklické společnosti. V druhé polovině roku také Link čeká růst výnosů vládních obligací.


Vláda likvidity: Mohamed El-Erian, který nyní stojí v čele Gramercy Funds, hovořil na Bloomberg Markets o tom, že se pohybujeme v prostředí rekordně uvolněných finančních podmínek. Likviditu dodávají do systému vlády a centrální banky a „ta musí někam jít“. Investiční otázkou pro následujících šest měsíců je, zda likvidita bude dál dominantním faktorem na trzích. Robert Koenigsberger ze stejné společnosti dodal, že je třeba zvažovat, jaký dopad mohou mít změny v likviditě na trhy, které z ní nejvíce těží. A také popřemýšlet na tím, zda investoři skutečně potřebují aktiva, které lze velmi rychle přeměnit na hotovost – tedy aktiva velmi likvidní.

El-Erian míní, že bankovní systém si vybudoval velkou odolnost, ale to nemusí platit o části finančního systému mimo banky. Je tak dobré uvažovat o celkové struktuře finančního systému, včetně jeho částí, které nejsou tvořeny bankami. Týká se to i regulace, kdy se tenze mohou přesouvat tam, kde regulátoři nejsou tak aktivní (tedy mimo banky).

Ekonom se také věnoval problematice zadlužení. Podle jeho slov je nutno rozlišovat, o jakých dluzích se hovoří. Obavy tak El-Erian například nemá z vládních dluhů v USA, ale opak platí o vládních dluzích v některých rozvíjejících se zemích, či u některých firem s nízkým ratingem. Centrální banky podle ekonoma jen tak nezačnou prodávat dluhopisy, které nakoupily, dlouho bude trvat pouhé ukončení jejich nákupů. Něco jiného je ale celková „tolerance systému“ vůči zadlužení a riziku.


Přestávka u otevíracích akcií: MacroMarketsDaily poukazuje v grafu na vývoj cen akcií v odvětvích, které by měly být citlivé na otevírání americké ekonomiky. Zejména akcie leteckých společností a v sektoru rekreačních služeb se nachází se stále pod úrovněmi z počátku roku 2020. Lepší je z tohoto pohledu situace u hotelů:

přestávka akcie rekreace služby restaurace
Zdroj: Twitter

Toyota v čele: CNBC poukazuje na to, že ve druhém čtvrtletí tohoto roku dokázala nejvíce aut v USA prodat Toyota. Z prvního místa tedy sesadila automobilku GM, k čemuž došlo poprvé od roku 1998. Pro trh v USA je přitom stále charakteristický nízký stav celkových zásob, poptávka je zejména po lehkých nákladních vozech a po SUV.

Američané si oblíbili evropské akcie:
Podle Goldman Sachs se v posledních 20 letech výrazně zvýšil podíl, který mají američtí investoři na vlastnictví evropských akcií. Nyní by měl podle následujícího grafu dosahovat 28 %, subjekty mimo eurozónu by pak měly mít celkový podíl 43 %. Z evropských subjektů jsou pak dominantní nefinanční korporace, za nimi domácnosti a finanční prostředníci.

evropské akcie Američané oblíbené perly
Zdroj: Twitter

Čínské kryptorestrikce, lehčí těžba: Přibližně každé dva týdny se změní bitcoinový algoritmus, což následně ztíží, či naopak ulehčí těžbu této kryptoměny. Pro Bloomberg Finance to uvedl Nishant Sharma z BlocksBridge Consulting s tím, že v Číně došlo kvůli vládním nařízením k výraznému omezení těžebních kapacit. Běžně dochází k tomu, že s růstem těžebních kapacit roste i složitost těžby, nyní ale právě kvůli vývoji v Číně dojde k opaku. Odborník dodal, že kvůli čínským restrikcím během posledních 40 dnů zmizelo asi 50 % celkových těžebních kapacit. Kapacity, které zůstaly, tak mají nyní na celkové globální těžbě větší podíl, a to jim přinese vyšší zisky.

„Technicky“ se uvedené nijak přímo nepromítá do ceny bitcoinu, nicméně podle odborníka je trh iracionální a uvedený mechanismus by mohl ovlivnit sentiment na trhu a následně se do ceny promítat. Sharma také míní, že čínské restrikce zůstanou, v konečném důsledku by ale mohly být pro bitcoin prospěšné v tom smyslu, že povedou k „větší decentralizaci“. Oficiální digitální měna Číny, tedy digitální renminbi, pak podle něj není konkurentem bitcoinu, protože není založena na blockchainu, nejde s ní obchodovat a celkově nemá rysy kryptoměny.

Financial Times na konci května na základě Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index odhadovaly, že bitcoinová spotřeba energií je již vyšší než roční spotřeba elektrické energie ve Švédsku. A odpovídá asi polovině spotřeby elektřiny ve Velké Británii. A poslední graf těchto Perel ukazuje tok kapitálu do bitcoinových fondů a fondů zaměřujících se na zlato:

bitcoin spotřeba energie švédsko
Zdroj: Twitter


Čtěte více:

Levkovich: Riziko korekce, smysl stále dává rotace k hodnotě
16.04.2021 15:42
Indikátor euforie na trzích leží stále vysoko, i když ne tak vysoko ja...
Credit Suisse: Půjdeme do hlubší korekce na trzích, bude to příležitost k nákupu
20.05.2021 12:02
Akcie po celém světě se konsolidují a podle Raye Farrise z Credit Suis...
Většina Němců a Nizozemců to neví, ale stále financují zbytek eurozóny
19.06.2021 15:13
Hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis Patrick Artus se v ...
Od dluhopisů k reálné ekonomice. Evropské banky začínají lít hotovost do firem
17.06.2021 12:38
Banky v eurozóně využívají ultralevného financování Evropské centrální...
Kryptoměny dávají smysl, ale potřebují regulaci, tvrdí odbornice
24.06.2021 15:08
Flori Marquez je zakladatelkou obchodní platformy BlockFi a na Yahoo F...
Britský regulátor zákazal činnost největší kryptoburze Binance
28.06.2021 10:13
Britský Úřad pro finanční etiku (FCA) v zemi omezil činnost největší s...
Když vládní bitcoinová matematika nevychází
30.06.2021 16:30
Steve H. Hanke a Nicholas Hanlon na stránkách Cato Institute poukazují...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.