Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Názor: Bitcoin může být zajímavé rizikové aktivum, ale určitě ne vhodný prostředek směny

Názor: Bitcoin může být zajímavé rizikové aktivum, ale určitě ne vhodný prostředek směny

07.07.2021 13:48

Mnozí považují trh s bitcoinem, přední světovou kryptoměnou, za bojiště mezi hedgeoými fondy, amatérskými investory, počítačovými nadšenci a zločinci. Riziko investic do této vysoce volatilní anonymní kryptoměny je velké a je lepší jej přenechat těm, kdo se v této hře vyznají, nebo těm, kteří jsou schopni velké ztráty ustát, domnívá se profesorka ekonomie Paola Subacchi. Bitcoin ale začal poslední dobou lákat i země a jednotlivce s omezeným přístupem ke konvenčním platebním systémům. Tedy ty, kteří jsou pro zvládnutí fundamentálních rizik vybaveni nejméně.

První zemí, která zavedla bitcoin jako své zákonné platidlo, se tento měsíc stal Salvador, přičemž schválená legislativa vejde v účinnost v září. Následně bude možné využít bitcoin po celé zemi k úhradě zboží a služeb a příjemci plateb budou mít zákonnou povinnost jej akceptovat.

Salvadořané přitom nejsou měnovému experimentu vystaveni poprvé. V roce 2001 se v Salvadoru stal zákonným platidlem americký dolar, který se používá v domácích transakcích. Vláda prezidenta Franciska Florese tehdy umožnila vedle národní měny colónu také volný oběh dolaru, a to za pevného směnného kurzu.

Stoupenci dolaru tvrdili, že nad salvadorskou ztrátou ekonomické suverenity, měnové nezávislosti, a dokonce i ražebného (rozdílu mezi náklady na výrobu mincí a bankovek a jejich nominální hodnotou) převáží očekávané přínosy makroekonomické stability. Jenže kupní síla prudce klesla a ekonomika tak byla ještě více závislá na remitencích, které v posledních 20 letech tvoří v průměru zhruba 20 % HDP ročně.

Jak zlevnit remitence

Měnové nedostatky, které vyšly na povrch během dolarizace, zejména absence nezávislého makroekonomického institucionálního rámce pro formování domácí politiky, se používáním bitcoinu jako zákonného platidla ještě zhorší. Navíc je bitcoin mnohem volatilnější než dolar. Od 8. do 15. června jeho hodnota kolísala mezi 32 462 a 40 993 dolary a v období od 15. května do 15. června se pohybovala v rozpětí mezi 34 259 a 49 304 dolary. Tak rozsáhlé výkyvy a hlavně to, že jsou vyvolané ryze trhem a že tvůrci politik tak nemohou tuto volatilitu zmírnit, činí z bitcoinu nevhodný nástroj makroekonomické stabilizace.

Salvadorský prezident Nayib Bukele uvedl, že bitcoin usnadní remitenční převody a podstatně sníží transakční náklady. Poplatky, jež migranti musí platit za odesílání peněz domů, jsou skandálně vysoké, a to i přes mnohé výzvy Organizace spojených národů a skupiny G20 k jejich snížení. Podle Světové banky jsou průměrné globální náklady na mezinárodní převod 200 dolarů přibližně 13 dolarů, čili 6,5 %. To je částka výrazně nad 3% metou cílů udržitelného rozvoje.

Nicméně v roce 2020 země s nízkými a středními příjmy obdržely remitence ve výši 540 miliard dolarů. To je jen o trochu méně než v roce 2019, kdy úhrn remitencí dosáhl 548 miliard dolarů, a naopak mnohem víc než příliv přímých zahraničních investic (259 miliard dolarů v roce 2020) i zahraniční rozvojové pomoci (179 miliard dolarů v roce 2020) do těchto zemí. Snížením poplatků na 2 % by se remitence mohly zvýšit až o 16 miliard dolarů ročně.

Rozsáhlý, ale globálně roztříštěný remitenční byznys se spoléhá na elektronické transfery skrze platební systémy komerčních bank. Banky si za použití této infrastruktury a za bezpečnost a spolehlivost mezinárodní sítě účtují tučné poplatky. Ty ale nejsou jedinou potíží. Mnozí migranti v zemi, kde pracují, nemají bankovní účet, stejně tak jako mnohé rodiny v domovské zemi. Po celém světě je 1,7 miliardy lidí bez bankovního účtu. Kromě toho možná někteří migranti potřebují převádět peníze do zemí, které buď nejsou do mezinárodní platební soustavy integrované, anebo mohou přeshraniční transfery přijímat jen omezeně (například Sýrie či Kuba).

Bukele má pravdu, že tomuto systému je třeba se postavit, včetně poskytnutí alternativ, u nichž jsou náklady i rizika nízké. Bitcoin ale není tím správným nástrojem. Bitcoin sice umožňuje lidem převádět hodnotu přímo, celosvětově a bez nákladného zprostředkovatelste třetí strany, ale kvůli své volatilitě je však přinejlepším aktivem a krajně rizikovým uchovatelem hodnoty, a ne prostředkem směny. Riziko náhlého propadu jeho ceny znamená, že migranti ani jejich rodiny v domovských zemích si nemohou být převáděnou částkou nikdy jisti.

Kryptoměna jako menší zlo

Přijetí bitcoinu v Salvadoru bychom neměli hodit za hlavu jako další ukázku kryptoměnové horečky. Spíš bychom měli uvažovat nad tím, proč tolik lidí po celém světě projevuje ochotu používat kryptoměny k nespekulativním účelům. Odpověď možná tkví ve skutečnosti, že současná mezinárodní finanční soustava jim neslouží dobře.

Do platebních soustav mnoha rozvojových zemí výrazně pronikají inovace v oblasti digitálních peněz, jako například služba mobilních peněz M-Pesa v Africe. Pro zajištění infrastruktury a regulatorních rámců na podporu digitálních peněz je však zapotřebí udělat víc. Tento terén se prozatím sestává z nesourodých ploch a plošek.

Naprosto nezbytné jsou koordinované přeshraniční politiky, které zajistí, že bitcoin a další kryptoměny nenadělají v rozvojových zemích víc škody než užitku. Nezavede-li veřejný i soukromý sektor zásadní reformy s cílem zajistit dostupnost a cenovou vstřícnost základních bankovních služeb pro všechny, bude lidi a vlády čím dál víc přitahovat spíš bitcoin a další neprůhledné alternativy s nízkými náklady a vysokým rizikem než tradiční bankovnictví.

Autorka: Paola Subacchi, profesorka mezinárodní ekonomie v Institutu globální politiky při Koleji královny Marie Londýnské univerzity, vydala naposledy knihu The Cost of Free Money.

Copyright: Project Syndicate, 2021.
www.project-syndicate.org



Disclaimer:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.

 

Čtěte více:

Světová banka zamítla žádost Salvadoru o pomoc se zaváděním bitcoinu
17.06.2021 8:27
Světová banka (SB) ve středu zamítla žádost Salvadoru, aby mu pomohla ...
Bitcoin a další kryptoměny kvůli zátahu na těžaře v Číně prudce klesají
21.06.2021 10:30
Bitcoin a další kryptoměny dnes prudce klesají v reakci na rozhodnutí ...
Kryptoměny dávají smysl, ale potřebují regulaci, tvrdí odbornice
24.06.2021 15:08
Flori Marquez je zakladatelkou obchodní platformy BlockFi a na Yahoo F...
Sotheby's nabízí unikátní diamant. Kupující budou moci platit i kryptoměnami
22.06.2021 12:59
Aukční dům Sotheby's bude v aukci o vzácný 101karátový diamant přijíma...
Britský regulátor zákazal činnost největší kryptoburze Binance
28.06.2021 10:13
Britský Úřad pro finanční etiku (FCA) v zemi omezil činnost největší s...

Váš názor
  •  
    07.07.2021 14:27

    Docela by mě zajímalo, jak to mají ošetřeno zákonem. Bude bitcoin jediné zákonné platidlo nebo k tomu zůstane dolar? Když budou zákonné měny dvě jak se bude určovat jejich vzájemný kurs? Třeba bude nějaká vládní autorita každou hodinou zveřejňovat oficiální směnný kurs USD/ bitcoin. Budou se smlouvy s vládou uzavírat v bitcoinech? No uvidíme jak to bude fungovat (nebo spíše nefungovat) promyšlená vládní politika nepatří v latinské Americe k samozřejmým věcem.
    ..
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data