Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rakousko vyhlásilo plošnou uzávěru a nařizuje občanům očkování

Rakousko vyhlásilo plošnou uzávěru a nařizuje občanům očkování

19.11.2021 13:40
Autor: ČTK

Rakousko spustí po nedávných rekordních počtech nových nákaz koronavirem od pondělí plošnou uzávěru. Od 1. února rovněž zavede povinné očkování pro všechny obyvatele. Po jednání s hejtmany spolkových zemí to dnes oznámil kancléř Alexander Schallenberg. Omezení se budou týkat i naočkovaných proti covidu-19, dosud v zemi platily restrikce jen pro nenaočkované. Lockdown bude trvat nejméně deset dní, maximálně pak 20, řekl kancléř. 

Rakousko je první zemí EU, která kvůli nově rostoucímu počtu nákaz omezuje volný pohyb osob a zavádí povinnou imunizaci všech obyvatel. Podle Schallenberga je potřeba v současné chvíli "čelit skutečnosti". "Navzdory měsícům přesvědčování se nám nepodařilo přimět dostatek lidí k vakcinaci," řekl konzervativní kancléř.

V Rakousku je nyní plně naočkovaných asi 66 procent obyvatel, což je jedno z nejnižších čísel v západní Evropě. "Trvale navýšit počty naočkovaných je jediným prostředkem, jak vyjít z tohoto začarovaného kruhu," poznamenal šéf rakouské vlády. "Nechceme pátou vlnu," dodal.

Povinnost být naočkován začne pro Rakušany platit od 1. února, kancléř však poznamenal, že detaily opatření oznámí vláda v příštích týdnech. Zatím zmínil jen to, že za porušení bude občanům hrozit pokuta.

Schallenberg rovněž nepřímo kritizoval pravicově populistickou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ), která se dlouhodobě staví k očkování negativně. Jejich kritiku vakcinace označil za "útok na náš zdravotní systém".

Kancléř vyjádřil znepokojení nad tím, že narůstá počet lidí s těžkým covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Od pondělí proto mimo jiné přejdou žáci na domácí výuku. Schallenberg nejprve oznámil uzavření škol, ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein však následně řekl, že zůstanou otevřené pro žáky, jejichž rodiče jim nebudou schopni zajistit hlídání. Všechny však vyzval, aby zůstali doma, pokud to bude možné.

Lidé budou moci vycházet ven jen kvůli nákupu nezbytného zboží, při cestách do práce nebo kvůli cvičení. Zavřeno bude mít většina obchodů a také všechny restaurace, ruší se veškeré kulturní akce.

Vláda zhodnotí účinek uzávěry po deseti dnech a rozhodne, zda ji ještě prodlouží. Nejpozději 13. prosince však podle Schallenberga lockdown skončí pro naočkované obyvatele nebo ty, kteří se nedávno z covidu-19 zotavili. Pro nenaočkované budou omezení platit nadále.

Rakousko již zavedlo omezení volného pohybu pro nenaočkované v pondělí, nařízení však nepřineslo kýžený efekt a počty infikovaných nadále stoupaly. Země ve čtvrtek oznámila poprvé od začátku pandemie přes 15.000 nových nákaz za den, sedmidenní incidence se tam blíží 1000 infikovaným na 100.000 obyvatel.

Nejhorší situace panuje v Horním Rakousku a Salcbursku, jejichž hejtmani veřejně vyzývali spolkovou vládu, aby lockdown zavedla. Již předem avizovali, že jsou případně připraveni uzávěru vyhlásit alespoň na území svých spolkových zemí.

Konzervativec Schallenberg se vyhlášení plošné uzávěry dlouho bránil a dnes označil vyhlášená opatření za velmi bolestivá. Čelil však tlaku svých koaličních partnerů ze strany Zelených i hejtmanů, kteří chtěli rozhodnější kroky spolkové vlády. Kabinet však zatím nezavedl noční zákaz vycházení, který navrhoval Mückstein a kancléř se k němu dlouhodobě staví odmítavě.

Neočkování v Německu nebudou smět bez testu do vlaku, autobusu ani zaměstnání

Neočkovaní v Německu nově nebudou smět bez negativního testu na koronavirus do autobusů, vlaků či do zaměstnání, kde nelze vyloučit kontakt s ostatními. Příslušnou novelu zákona o potírání infekčních chorob dnes schválila Spolková rada, která zastupuje německé spolkové země. Rada tak učinila i přes původní kritiku některých konzervativních spolkových zemí. Již ve čtvrtek návrh podpořil Spolkový sněm. Nová opatření začnou platit, po podpisu prezidenta a po následném zveřejnění novely ve spolkovém věstníku.

Novelu budoucí vládní koalice sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) připravila kvůli tomu, že k 25. listopadu přestane platit epidemický stav celostátního významu. Tento nouzový stav poskytoval dosluhující vládě konzervativní kancléřky Angely Merkelové značné pravomoci na úkor parlamentu, nově bude mít Spolkový sněm v boji s pandemií opět hlavní slovo.

Mnohé spolkové země s konzervativními premiéry ale původně úpravu protiinfekčního zákona odmítaly, protože chtěly zachovat nouzový režim. Hrozilo proto, že novelu Spolková rada zablokuje. Po čtvrtečním jednání Merkelové s premiéry spolkových zemí se ale ukázalo, že i konzervativní spolkové země s řadou navrhovaných úprav souhlasí. Dnes pak novelu Spolková rada schválila.

Novela vyžaduje od všech s výjimkou dětí pro cestování veřejnou dopravou doklad o očkování, prodělání nemoci, případně negativní test. Opatření se bude týkat vlaků, autobusů, ale také leteckých spojů či trajektů. Obdobné omezení bude platit i na pracovištích, kde není vyloučen osobní kontakt s ostatními lidmi. Neočkovaní zaměstnanci tak budou každý den muset podstupovat rychlotest, nebo každých 48 hodin PCR rozbor.

Do pečovatelských domovů bude nehledě na očkování vstup podmíněn aktuálním testem. Důvodem je snaha ochránit rizikové skupiny obyvatel, protože i očkovaní mohou infekci přenášet.

Novela má rovněž zaručit, že v Německu již nebude hrozit žádná plošná uzávěra obchodů a škol nebo vyhlášení zákazu cestování.

Ve slovenských nemocnicích se za měsíc ztrojnásobil počet pacientů s covidem-19

Ve slovenských nemocnicích ve čtvrtek na 2945 stoupl počet pacientů s onemocněním covid-19, informovalo dnes národní centrum zdravotnických informací. Vytížení covidových lůžek se blíží k hranici 3000 hospitalizovaných, kterou ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský dříve označil za kritickou v souvislosti se zajištěním zdravotní péče.

Po výrazném zhoršení epidemické situace na Slovensku se počty hospitalizovaných s covidem-19 v průběhu jednoho měsíce zvýšily za trojnásobek výchozího stavu. Ve čtvrtek laboratorní testy v pětimilionové zemi odhalily dalších 7418 infikovaných, což je třetí nejvyšší denní přírůstek nakažených od propuknutí epidemie covidu-19.

Premiér Eduard Heger, jehož vláda ve čtvrtek rozhodla o zpřísnění omezení zejména pro neočkované obyvatele, uvedl, že nemocnice mají plně využité umělé plicní ventilace. Podporu těchto přístrojů, kterou potřebují zejména covidoví pacienti ve vážném stavu, potřebovalo 256 hospitalizovaných.

Slovensko sice dříve nakoupilo potřebnou techniku, zdravotnická zařízení se už ale před koronavirovou krizí potýkala s nedostatkem lékařů a dalšího zdravotnického personálu.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví v materiálu k novému protiepidemickému systému, na jehož základě země s cílem ulevit přetíženým nemocnicím zpřísnila karanténní omezení, uvedlo, že v případě překročení hranice 3200 hospitalizovaných pacientů s covidem-19 bude země na prahu humanitární katastrofy. Během dřívější silné druhé vlny koronavirové nákazy bylo v nemocnicích přes 3800 covidových pacientů; v zemi tehdy pomáhali zdravotníci ze zahraničí a několik covidových pacientů ve vážném stavu ze Slovenska převzalo k další léčbě Německo a Polsko.

Zhruba osm z deseti pacientů s covidem-19 v nemocnicích tvoří lidé, kteří nebyli plně naočkovaní. Země ve vakcinaci výrazněji zaostává za průměrem EU, byť zájem Slováků o očkování v posledním období stoupl.


Čtěte více:

Hrozící lockdowny doléhají na korunu, euro i akcie
19.11.2021 11:54
Začátek obchodování na evropských trzích nebyl špatný, ale nálada násl...
Perly týdne: Aktiva pro rok 2022, pokračující korekce na ropě a neohrozitelný optimismus na akciích
19.11.2021 12:15
Zatímco někteří analytici předpovídají růst cen ropy ke sto dolarům, ...
ECB by na vzestup inflace neměla reagovat zpřísněním politiky, myslí si Christine Lagarde
19.11.2021 13:03
Evropská centrální banka (ECB) by na nynější vzestup inflace neměla r...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data