Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Viceguvernérka ČNB: Ceny plynu je třeba zastropovat na celoevropské úrovni

Viceguvernérka ČNB: Ceny plynu je třeba zastropovat na celoevropské úrovni

29.08.2022 9:03, aktualizováno: 29.8. 9:11
Autor: ČTK

Aktualizováno

Zastropování cen plynu by mělo být na celoevropské úrovni. Ceny plynu se totiž odtrhly od ekonomické reality a jsou v současnosti hlavním zdrojem inflace. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. Podle ní již není ceny plynu nejsou utvářeny tržními podmínkami a jsou spíše válečným nástrojem Ruska. Pro celoevropské řešení se v debatě vyslovila i členka NERV Helena Horská. Zastropování cen ale podle ní bohužel nepůjde bez společné dohody a výjimky v rámci EU. Ceny energií jsou přitom podle místopředsedy Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Víta Samka hlavní hrozbou pro fungování českých podniků.

"Hnacím motorem inflace jsou nyní ceny plynu, které se odtrhly od reality. Rusko používá plyn jako válečnou zbraň a není to tak neviditelná ruka trhu, která ceny určuje. EU by měla přijít s celoevropským řešením zastropování cen plynu," uvedla Zamrazilová. Meziroční inflace v červenci stoupla na 17,5 procenta. V této souvislosti viceguvernérka varovala před plošnou pomocí domácnostem i podnikům. Podle ní i Horské by měla být pomoc cílená nejpotřebnějším. "Jakmile bude pomoc plošná, tak neukočírujeme inflaci a neozdravíme veřejné finance. To jsou dvě věci, které spolu souvisí," upozornila Zamrazilová.

V souvislosti s vysokou inflací se Zamrazilová vyslovila i k situaci v České národní bance. Její zaměstnanci mají totiž v rámci kolektivní smlouvy takzvanou inflační doložku, která jim zaručuje růst mezd podle výše inflace. "Opatření bylo učiněno v době, kdy byla nulová inflace a nedocházelo k růstu platu zaměstnanců. Chybou bylo, že to bylo uzavřeno na tři roky dopředu. To už se nikdy nebude opakovat, aby kolektivní smlouva byla uzavírána na delší období než jeden rok," uvedla. Dodala, že členové bankovní rady mají platy zmrazené již třetím rokem a bude tomu tak i příští rok. Čistá mzda členů bankovní rady se loni pohybovala od zhruba tří do 4,3 milionu korun. Průměrná hrubá mzda v celé ČR loni činila 37.839 korun.

Po dohodě s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou svolá české předsednictví urychleně jednání rady ministrů pro energetiku k mimořádným opatřením k řešení energetické situace. Podle vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) je třeba směřovat k zastropování cen energií. Vládu k přijetí rychlých opatření na národní úrovni i úrovni EU kvůli razantnímu růstu cen vyzvali v pátek hejtmani. Předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) označil situaci v energetice za kolaps trhu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v pátek ve Sněmovně uvedl, že nevyřeší-li se nynější energetická krize, mohlo by to ohrozit politický systém země.

#Česko chce co nejdříve svolat jednání ministrů #EU o #energetika - https://t.co/LmHccdEq2z pic.twitter.com/6SP0Ep5EtP

Jurečka: Nebude-li společné řešení na úrovni EU, je vláda připravena přijít s vlastním

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) včera v televizi Prima uvedl, že nenajde-li EU společné řešení ohledně rostoucích cen energií, je česká vláda připravena přijít s vlastním řešením. Může se týkat i zastropování cen energií. Takový krok by ale stál desítky miliard korun, které by nepokryla ani chystaná daň z mimořádných zisků ani dividenda od společnosti ČEZ.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) je k řešení na úrovni EU skeptický. Poukázal na to, že mnohé země už ceny zastropovaly samy a společné řešení jim nemusí vyhovovat i kvůli rozdílným energetickým zdrojům. Zopakoval kritiku vlády, že se měla opatřením proti cenám energií věnovat dřív a intenzivněji. Jedním z řešení by podle něj mohlo být i vyhlášení nouzového stavu.

Kritický k vládě byl v České televizi i Samek, podle kterého vláda jsou vládní opatření proti vysokým cenám energií zaváděna pomalu a navíc nedostatečná. Vláda by měla podle něj podpořit podniky, což by vedlo k udržení zaměstnanosti. Zároveň se vyslovil i pro růst platů a mezd. "Vláda má pomoci podnikům. Ty totiž můžou padnout, ale ne kvůli mzdám, ale kvůli cenám energií. Již je zde nekonkurenceschopné prostředí ve srovnání se zahraničním a české firmy možná prohrají, protože nebudou mít tu pomoc," uvedl.

Jurečka: Kurzarbeit je možný

"Společné řešení se musí najít. Pokud by se ale nenašlo, jsem připraven spustit kurzarbeit a spustit kroky v rámci krizového rámce," uvedl v neděli Jurečka. Už v dubnu informoval, že ministerstvo práce začalo připravovat návrh vládního nařízení k případnému spuštění takzvaného kurzarbeitu na základě požadavků firem kvůli dopadům války na Ukrajine.

"Kurzarbeit není řešení. Dnes je to o tom, že firmy jsou nekonkurenceschopné, protože platí za energie více než v Evropě. Průmysl to neustojí," uvedl Havlíček. Podle něj je jednou z možností, jak řešit současnou situaci, je vyhlášení nouzového stavu. "My jsme nouzové stavy vyhlašovali, i vy. Je zajímavé, že když se jedná o energie, tak to nejsme schopni udělat a natvrdo někomu něco nadiktovat," uvedl.

ČR má nová pravidla kurzarbeitu v zákoně o zaměstnanosti od loňského července. Podle něj by při kurzarbeitu v době výpadku měli pracovníci dostávat za neodpracovanou dobu 80 procent výdělku. Stát by poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Zaměstnanci by doma mohli být jeden den až čtyři dny v týdnu. Podpora by se měla využívat třeba po přírodních pohromách, za epidemie či v různých krizích.

Kontext: Cena elektřiny pro francouzský trh na energetické burze EEX minulý týden poprvé přesáhla 1000 eur za megawatthodinu. Na rekordu je i cena elektřiny pro Německo. Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent.

Podle Jurečky se nálada v EU a ochota regulovat trh změnila v posledních třech týdnech, kdy začaly ceny elektřiny skokově růst. "Zástupci německé vlády před 14 dny říkali, že to musíme nechat na trhu, teď již i oni říkají, že se to musí řešit, protože situace se změnila," uvedl ministr.

Zároveň včera v dopise vyzval lídry členských stran Evropské lidové strany a Evropské komise k přijetí okamžitého řešení vysokých cen energií. Společné řešení je podle Jurečky nutné nalézt před nadcházející topnou sezonou. "Musíme směřovat k zastropování cen energií na evropské úrovni," uvedl Jurečka a vybídl ke společnému postoji v celé Evropské lidové straně.

 
 

Čtěte více:

Česko chce co nejdříve svolat jednání ministrů EU o energetice
26.08.2022 16:18
Po dohodě s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou svol...
Boj proti inflaci potrvá a ekonomiku to zabolí, vzkazuje šéf Fedu. A na trzích se vybírají zisky
26.08.2022 17:32
Dlouho očekávané vystoupení šéfa Fedu přináší nervózní reakci finanční...
Česko je nejrychleji zadlužující se zemí unie, varuje NKÚ
29.08.2022 8:17
Česká republika byla loni nejrychleji se zadlužující zemí Evropské uni...
Centrálním bankám se nepodaří zpomalit inflaci bez přispění vlád, uvádí studie z Jackson Hole
29.08.2022 8:37
Centrálním bankám se nepodaří zkrotit inflaci a mohly by dokonce podp...

Váš názor
  • Svazacke nadseni.
    29.08.2022 14:39

    Vloni nefoukal vitr, nedostatcne naplnene zasobniky, letos nizka hladina rek. A do toho POLITICKE rozhodnuti PRESTAT odebirat plyn z jednoho z dlouhodobe overenych distribucnich kanalu. /// Politickych rozhodnuti bylo ucineno za poslednich 30 let mnoho: nejprve jak UVOLNIT ZAHRANICNI OBCHOD (pozitivni, proobchdni), poslednich 15 let jiz opacne jak OCHRANIT VLASTNI TRH (protekcionismus, negativni). /// Nejdrive byly zaloby mezi MS-Dell-Apple-Verizon apod. Pozdeji byla in retorika Cina okradla vsechny o "nase" know-how. A dnes znovu jako dusledek protekcionismu - typicky priklad je zaloba mezi Moderna-Pfizer = znovu a opet a zase jen boj o trzni podil (ovsem jiz na mensim trhu, diky svazackemu nadseni ochranit svoje piskoviste a dulek pro cvrnkani kulicek - v ucetni bilanci dokaze pred krachem ochranit klesajici vyhled trzeb treba zaloba se zmerenym posudkem s kulatym razitkem). /// Politik jde, v zajmu argumentace vlastniho nazoru, cim dal vice do historie... A nekdy musi, kdyz aktualni socialni klima jemu neni nakloneno, podstoupit PONIZENI s ohledem na nezahojene jizvy z minulosti... Takovy Macron si musel nechat libit "diplomaticke narazky" ve stylu 'co jste nam neukradli nebo nestacili vydrancovat za feudalismu, chteli jste ziskat vojenskou valkou az do r.1962, a ted po nas chcete, abychom prodali nase narodni bohatstvi za cenu s CENOVYM STROPEM?' /// Francie s Macronem v Alzirsku ohledne plynofikace je 1 priklad za vsechny imperialni mocnosti, jak VELMI VELMI, skutecne PREVELMI OBTIZNE JE diplomaticky ŽÁDAT predstavitele statu staletimi sikanovaneho naroda 'otroků'. Ano, z U.S.je svazacka bratrska vypomoc v ramci G7 nabiledni schudna, jakmile bude existovat patricna infrastruktura. A to i pres OŽEBRAČENÍ obcanu Francie padem zlateho standardu 1971 (v komunismu to bylo jiz 1953) /// Zaver: kazdy jeden clovek na zemekouli je stastny, pokud existuji podminky pro to, aby jeho obchodnimu pocinani pribyvali novi zakaznici a ma tak myslenky smerujici spise k expanzi (prijmout dalsiho cloveka na vyplatnici) nezli ochrane majetku (navic za pomoci porizeni pistole).
    Mudr.c
  • Jurecka se ucil asi u Spidly, ale nedaval pozor
    29.08.2022 12:36

    ....Spidla "zdroje jsou" na sve tehdejsi napady.......Jurecka vpodstate rika, ze zdroje nejsou, ale stejne to zastropujem:-)))
    htk
  •  
    29.08.2022 12:34

    v tom clanku chybi, co v jedne vete rekla Zamrazilova, ze vpodstate rust cen plynu a eenrgii zpusobila uvalenim sankci EU a proto by to EU mela resit....v podstate se prorekla.
    htk
    •  
      29.08.2022 12:37

      politik by měl především snažit ukončit tento válečný konflikt diplomacií....to jenom ten ukrajinský velvyslanenc v Německu pořád řve, musíme válčit.....
      abc1
  •  
    29.08.2022 12:27

    žvanil politik rozhodl zavést emisní povolenky, vyřadit z provozu provozuschopné jaderné elektrárny, s okamžitou platností se odstřihnout od ruských energií.....a dle paní Zamarazilové máme ceny energií mimo realitu.....kde soudruzi politici udělali jenom chybu????? Jinak madam Váš návrh zastropování cen odporuje prvnímu přikázání Vašeho šéfa Michla.....zastavit zadlužování.....když to plácnete, tak řekněte i to co to bude stát....nebo plánujete rozjet hyperinflaci v režii Jurečka, že budeme doma a budeme dostávat 80% platu???? Už se těším na ten komunismus.....
    abc1
    • a že si nebrečel,
      31.08.2022 17:29

      když babiška rozdávala voličné? když nás v době konjunktury raketově zadlužoval? Nikdo nemohl počítat s tím co udělal psychopat putin. Toto vše jsou důsledky. Ale neboj, evropa se z toho dostane, pořád ještě není tak zle a ani nebude i přes to, že nám bude v zimě trochu chladněji. Situace je dobrá, rusák se konečně odkopal a ukázal světu co je zač. Toto změní celkový náhled na svět a přijdou velké změny. Hlavní je se z toho nepossr@t!!!
      oradapoisson
  •  
    29.08.2022 10:48

    No jasně. Putler používá UMĚLE cenu plynu na vydírání a rozklad EU. Nakonec mu stačí prodat málo plynu za hodně peněz. LŽE LŽE LŽE- turbína nejde a podobně. Takže ano, zastropovat ceny plynu a elektřiny a porazit Putlera. Rusko MUSÍ prohrát, jinak tu bude rozlezlý nový Adolf (Putler) s atomovými zbraněmi a bude si pořád brát, co se mu zamane a chrastit a strašit zbraněmi...
    Josef Anděl
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m