Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fiala: Rozpočet na příští rok je krizový a válečný, prioritou je obrana

Fiala: Rozpočet na příští rok je krizový a válečný, prioritou je obrana

26.10.2022 11:44
Autor: ČTK

Rozpočet na příští rok je rozpočet válečný a krizový. Zajistí bezpečnost i nutné investice a občanům zajistí nadstandardní pomoc. Je výsledkem "doslova krizového managementu". Před poslanci to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS), když představoval návrh rozpočtu na příští rok. Navrhovaný schodek rozpočtu 295 miliard korun je podle něj vyšší, než by si přál. Ujistil však, že vláda nevzdala svůj cíl konsolidovat veřejné finance. Jednou z příčin tohoto schodku jsou podle něj rostoucí výdaje na důchody. Proti letošnímu plánu se zvyšují o 81 miliard korun. Pokud tomu situace bude přát, přijde vláda na jaře s plánem jak růst výdajů státu omezit, dodal.

Vláda se v žádném případě nevzdává jednoho ze svých hlavních cílů, který slíbila voličům i Sněmovně. Je to snižování dluhu a celková konsolidace státních financí, popsal premiér. "Tyto plány jsme byli nuceni posunout a odložit kvůli důsledkům války na Ukrajině. Pokud se ale ekonomická rozpočtová situace v průběhu příštího jara bude vyvíjet alespoň trochu uspokojivě, přijdeme s akčním plánem, jak růst výdajů našeho státu razantně a zcela systematicky krotit," slíbil premiér. "Zdravý a nezadlužený efektivně fungující stát zůstává naším hlavním cílem," prohlásil.

Fiala řekl, že vláda občanům i firmám kompenzuje dopady vysokých cen elektřiny a plynu, platí výdaje spojené s pomocí uprchlíkům, navyšuje investice do vnitřní i vnější bezpečnosti. Rizika, kterým stát čelí, se skokově zvýšila, varoval. "Rusko nás každý den vydírá a my musíme narychlo a draze shánět alternativní suroviny a zajistit České republice dostatek energií na příští roky," řekl premiér. Na pomoc s cenami energií podle něj půjde z rozpočtu celkem 200 miliard korun. Z toho 100 miliard má směřovat na kompenzace za stanovení maximálních cen energií. Zbylá částka pak bude směřovat například na valorizace důchodů, příspěvek na bydlení nebo na odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií.

Premiér také řekl, že počty úředníků nerostou, ale naopak klesají. "Netajím se tím, že to není tak rychlé a důsledné jak bychom si přáli,“ podotkl. Ujistil však, že vláda do konce svého mandátu sníží počty úředníků o 13 procent, jak slíbila.

Vláda podle premiéra investuje do strategických oblastí, které zajistí, že se země bude úspěšně rozvíjet. Rozpočet nepřináší dramatické zatížení ekonomiky, výdaje kapitol jsou opodstatněné, dodal.

Sněmovna dnes projednává návrh rozpočtu v prvním čtení. Má schvalovat jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a schodek.


Čtěte více:

Holub: ČNB by měla zvýšit sazby ještě alespoň jednou. Podle Zamrazilové jsou už dostatečně vysoko
26.10.2022 9:46
Česká národní banka (ČNB) by měla ještě nejméně jednou zvýšit úrokové ...
Tržby Microsoftu rostly nejpomaleji za pět let, zisk se snížil. Akcie klesají o 6 %
26.10.2022 10:07
Čistý zisk americké softwarové společnosti Microsoft se v prvním finan...
Moneta zítřejšími výsledky potvrdí, že s rezervou překoná ziskový cíl pro FY22. Střednědobý výhled naopak může doznat korekcí
26.10.2022 10:54
MONETA (Akumulovat, cílová cena 85 Kč) představí výsledky svého hospod...
Zklamání z velkých techů se postavilo do cesty růstu akcií, eurodolar ale stoupá nad paritu
26.10.2022 11:04
Ještě včera to vypadalo, že mají trhy našlápnuto k další bear-market r...

Váš názor
  • Hele nebrečte mi tady
    27.10.2022 8:45

    a co jste čekali????? Co jste čekali po vládě komunisty, agenta STB, trestně stíhaného dotačního podvodníka???? Který v době největší konjunktury rozházel všechny peníze a giganticky zadlužil tuto zemi na generace dopředu!!! Který narval chřtány nenasytných věčně nespokojených (svojich voličů) státních zaměstnanců a důchodců. Za státní peníze si kupoval jejich hlasy, aby mohl co nejdéle vládnout - čerpat! Co jste čekali po covidu, po umělém útlumu ekonomiky, kdy agent STB předvedl svoje kvality!!! A ihned po covidu přišel zase ruský komunista s válkou!!! tak jste čekali vládu, která vám bude zase plnit vaše věčně nespokojené chřtány a bez ohledu na výkon ekonomiky bude chrlit peníze do vašich kapes, aby jste měli nezasloužený blahobyt!!! To jste čekalli??? Zaměstnával jste někdo lidi????? Zkusili jste jim zvýšit platy a potom jim peníze sebrat???? Každý, do by nastoupil po tom komunistickym agentovi by měl problémy, vzpoměňte si na Kalouska, který šeřil a hospodařil, jak dopadl. Co by mohla vláda dělat??? říct že už jsou důchody moc vysoké?? Že někteří důchodci mají vyšší důchody, než zaměstanci platy??? Byla to hlavně sociální demokracie, která zničila důchodovou reformu. Důchody nikdo celé dekády neřešil, jenom se kradlo. A teď ten boor-del má dát někdo za půl roku do pořádku??? Nědělám si iluze o kvalitě vlády ani o kvalitě většiny obecních a městských zastupitelů, většina tam jde jemon hrabat, tak to bylo je a bude. Nedělám si iluze, že to tato vláda napraví. Nenapraví a ani nemůže napravit. Fiala je alespoň slušný člověk a reprezentuje naši zem. Pořád lepší, než ten uječený, ubrečený ukníkaný zloděj z Bratislavy a ta jeho rablosguadra. Pořád lepší než ten japonský náckovský ekonomický proruský migrant. A nebrečte mi tady, že proděláváte na akciích, protože se blíží doba, že přijdete o všechny prachy. A až se z vašich akcií stanou bezcené papírky, potom je za promile hodnoty začnu nakupovat :-)!!! Jedině tak se dá na aciích zbohatnout!!!!
    oradapoisson
    • Re: Hele nebrečte mi tady
      27.10.2022 9:14

      Možná by to chtělo trochu krotit emoce a víc se zabývat skutečnými fakty, než tím, co vám řeknou média. Když se kouknu na Government Debt to GDP na tradingeconomics, tak koukám, že v době nástupu Babiše bylo zadlužení ČR 44.4% HDP, a poslední rok před covidem 30.1%. V žádném jiném období v historii nevidím tak razantní pokles zadlužení. Až za covidu se opět zvýšilo (i na konci roku bylo ale nižší, než výchozí stav). Teď se bude zvyšovat ještě rychleji, akorát že tentokrát zato média vládě tleskají, to je jediný rozdíl. Každopádně blahopřeji k tomu vašemu plánu na zbohatnutí, jak budete nakupovat papírky za promile hodnoty, to jste všechny akcionáře ale přechytračil...
      MrBurnes
      •  
        27.10.2022 10:03

        Na tom snižování dluhu ale Babiš neměl žádnou zásluhu. Např v Německu klesl dluh z 81% HDP v roce 2013 na 59% HDP v roce 2020. Za covidu se potom zvýšil na 70%, teď mají 67%. U nás to Babiš za covidu vyhnal na úroveň roku 2013 a teď to dál roste především kvůli nepřiměřenému růstu důchodů a platů státních zaměstnanců, které zařídil taky Babiš a nesmyslnému zrušení superhrubé mzdy, za které mohou všechny strany.
        al321
        •  
          27.10.2022 10:20

          ...jinak k tomu růstu důchodů, nezdá se mi, že by současná vláda ty důchody krotila, zvyšují se ještě rychleji. A když se podívám, kolikrát už současná vláda zvyšovala sociální dávky (= navyšovala životní/existenční minima), a porovnám to s Babišem za covidu, opět z toho vychází Babiš o dost lépe. A to ani nemluvím o kampaních typu "není ostuda jít si pro dávky", zvýšení příspěvku na bydlení, snížení normativů aj.
          MrBurnes
          •  
            27.10.2022 10:22

            Současná vláda zvyšuje důchody jenom o inflaci, což je dáno zákonem. Taky jí to opozice pořád vyčítá, že zvyšují málo a místo toho posílají peníze na Ukrajinu.
            al321
            •  
              27.10.2022 10:38

              Jasně, je to pak otázka, zda se mám víc vztekat na ČSSD, která se prohlašuje za levicovou a prosadí si zvýšení důchodů o tři stovky nad zákonnou valorizaci, nebo na ODS, která tvrdí že je pravicová a rozdá důchodcům za každé vychované (i nevychované) dítě 500 Kč, což jí taky žádný zákon nenařizuje. Mě přijde v tomto směru férovější ta ČSSD že se k tomu rozdávání alespoň přiznává předem, rozhodně bych to nebral tak, že jedněm mám sprostě nadávat a druhé velebit, jak to vidím na zdejší diskuzi.
              MrBurnes
              • zatím jsem si všimnul, že jediný kdo tady někoho
                27.10.2022 10:47

                velebí si právě ty svého bůžka prolhaného STBagenta, komunisty, dotačního podvodníka trestně stíhaného čerpače.
                oradapoisson
              • no jasně, tak poděkuj
                27.10.2022 10:43

                grossovi, paroubkovi, špidlovi a sobotkovi a zapal si doma za ně svíčku. o mrtvých jen dobře
                oradapoisson
        •  
          27.10.2022 10:15

          V pohodě, klidně říkejte, že Babiš na tom neměl zásluhu, protože v Německu klesal ještě rychleji. Mohl bych se hádat o to, jak euro pomáhá zemím jako Německo a Holandsko na úkor jiných zemí eurozóny a jak je pak snazší dělat přebytky, ale to už mi za to nestojí. Já reagoval na příspěvek, který psal, že Babiš předlužil zemi v době konjunktury, což je jen oblíbená opakující se básnička v dezinformačních médiích, ale ve skutečnosti v době konjunktury zadlužení razantně snížil.
          MrBurnes
          • hele přestaň brečet, máš se jako vepřík ve chlívě
            27.10.2022 10:39

            lepší životní úroveň nikdo jiný před tebou v této zemi neměl. A to hlavně díky EU, německu, celému západu a USA. Tak jestli si tady nespokojený, táhni do ruska za ural, tam najde tvoje duše klid!!!
            oradapoisson
      • hele já tady čtu, že dluh babiše za jeho vládnutí
        27.10.2022 9:59

        když nastoupil v roce 2017 byl státní dluh 1 624,7 Když končil 2021 byl státní dluh 2 465,7 to je 841 miliard v době ekonomické konjunktury. V roce 2012 byl státní dluh 1667,6. Můžeš mě to nějak vysvětlit??
        oradapoisson
        • Re: hele já tady čtu, že dluh babiše za jeho vládnutí
          27.10.2022 10:09

          Jasně. Jak jsem psal, zadlužení se snižovalo před covidem, tedy do konce roku 2019. Mrkněte na dluh na konci roku 2019. Za covidu se zvyšovalo, ale i tak zadlužení bylo na konci r.2021 nižší, než na konci roku 2013, viz zde : https://tradingeconomics.com/czech-republic/government-debt-to-gdp. Pak je ještě důležité neplést si zadlužení vůči HDP s nominálním dluhem, nominální dluh byl samozřejmě vyšší, nicméně v makroekonomice se vždy pracuje s dluhem vztaženým k HDP, jelikož nominální velikost dluhu o celkovém zadlužení země nevypovídá. Nicméně, za Babiše klesalo jeden čas i nominální zadlužení, což je další bezprecedentní výsledek v naší historii.
          MrBurnes
  •  
    26.10.2022 16:46

    "Jednou z příčin tohoto schodku jsou podle něj rostoucí výdaje na důchody." ... no a to je mandatorní výdaj, který nelze nijak vyřešit. Důchodová reforma je něco, co nikdo nikdy fakticky nezrealizuje, jelikož to v podstatě nemá uspokojivé řešení. Takže se poletí tak dlouho, dokud bude mít letadlo palivo, no a až letadlu palivo dojde, tak se to všechno zřítí k zemi a nastartuje se to všechno odzačátku. Běžný proces finančních letadel. Jediný způsob, jak si během těch restartů uchovat majetek je ve formě všelijakých nemovitostí, zlatých slitků, uměleckých děl a tomu podobných předmětů. :)
    xoxoxo
    • naprostý souhlas
      27.10.2022 9:19

      je to naprosto logický,jediný správný názor, podložený nejen historií ale hlavně situací od r. 1990. Je to finanční letadlo a jeho pád je neodvratný. Situace je neřešitelná, patová. Výsledky voleb jasně ukazují, že zde nelze nic udělat. Nikdo není schopen nic vyřešit. Jedině pád letadla to vyřeší a potom nastane znovu další cyklus. Otázka zní z jaké výšky to letalo spadně. Aby jsme tady nemuseli ty nemovitosti zase nechat a utíkat jak o závod:-)! Nebýt v EU už tady nejsem.
      oradapoisson
      • Re: naprostý souhlas
        27.10.2022 9:53

        To není pravda, jen opakujete rádoby moudra z médií. Důchodový systém funguje přes sto let a úspěšně, naopak je to systém který se nedá rozkrást, akorát je ho třeba pravidelně parametricky upravovat v případě demografických výkyvů, aby se udržel v rovnováze. Problém je akorát v tom, že si volíme strany, které toho nejsou schopny. Rozdíl mezi tím, jak navrhovala upravit důchody minulá a současná vláda je v tom, že minulá chtěla umožnit pracujícím dětem odvádět procento ze sociálka rodičům na důchod, což by rodiče motivovalo k tomu dovést své děti skrz kvalitní vzdělání k co nejlepším výdělkům. Naproti tomu současná vláda vymyslela že zvýší důchody všem podle počtu dětí, bez ohledu na to, jestli to dítě pracuje, nebo je na pracáku či odvykačce. A ještě vymysleli že zvýší částku pro minimální důchod. Ale mají podporu médií, tak jim za to většina tleská.
        MrBurnes
        •  
          27.10.2022 10:16

          Důchodový systém rozhodně nefunguje úspěšně přes sto let. Např. komunisti při měnové reformě v roce 1953 zrušili všechna důchodová připojištění bez náhrady.
          al321
          •  
            27.10.2022 10:23

            Mluvím o průběžném důchodovém systému, v celém civilizovaném světe, nikoli konkrétně jen v ČR. Ano, po druhé světové válce probíhaly ve všech válkou postižených zemí měnové reformy, které zasáhly i penzijní připojištění, ale o tom jsem nehovořil.
            MrBurnes
            • hele nepiš o celém civilizovaném světě
              27.10.2022 10:33

              víš kulový! Komunisti měnou okradli celý národ chytráku!!! kdo to v civilizovaném světě ještě takhle udělal?? Můžeš nám to tady napsat???
              oradapoisson
              • Re: hele nepiš o celém civilizovaném světě
                27.10.2022 10:44

                Pokud máte opravdu zájem o studium poválečných monetárních reforem, mohu doporučit Monetary Reform in Liberated Europe od Freda Klopstocka. Z posledních vašich reakcí mám nicméně spíš pocit, že máte potřebu si vylívat frustraci, tak se nezlobte, ale já už na vás reagovat nebudu.
                MrBurnes
                • tak to si mě uděl velkou radost
                  27.10.2022 10:49

                  já děkuji, tobě podobní mě to dělali do 1989.
                  oradapoisson
        • no ty si zase chytrej až na půdu
          27.10.2022 10:10

          systém je neufinancovatelný a spěje ke krachu, bez ohledu na lidi, jako si ty a tobě podobní ,,chytráci,, Důchodový systém je nespravedlivý, okrádá schopné lidi. Je neudržitelný. Slouží především jako prostředek k získávání voličů. Ale nelze to vysvětlit někomu, jako jsi ty, který tady na nás kouká baišovi přímo ze zadku. Však se dočkáš!
          oradapoisson
          • Re: no ty si zase chytrej až na půdu
            27.10.2022 10:26

            Páni vy jste mi to ale nandal :)
            MrBurnes
            •  
              27.10.2022 11:36

              Ja duchodcum preji jen vse nejlepsi, ale otazka zda si takovy duchodce uvedomuje, co narust duchodu o brutalni 20 procentni inflaci, prinese jeho detem. Nakonec dopadneme jako Recko, kde se pak muselo orezet vsechno, rychle a drasticky a velmi bolestive. Nicmene tohle je i vysledek populismu ODS a ANO a SPD, ktere vytvorili systemovou diru v rozpoctu neuvazenym snizenim DPFO a to ve vysi vic nez 100 mld Korun. Coz o to, me to hodne pomohlo, ale me osobne zalezi i na tom aby CR fungovala dlouhodobe a ne aby mych par tisic usetrenych na danich v dusledku zpusobilo nejakou brutalni krizi, ktera nam do vlady nakonec prihraje nejake kovane fasisty z SPD. Ja nemam problem se pomoci dani delit i o me bohatstvi, ale vadi ze tady takovy Benda navrhuje napr dalsi snizeni dani z hazardu, kdyz rozpocet bez nadsazky krvaci. To je totiz zda se zase ta stara ODS, kdy prim hraji ekonomicke zajmy par vlivovych skupin a ODS to vydava za pravicovou politiku, ale je to zase jen diletantismus a zlodejina, jak je u ODS zvykem, a slusny Fiala to bohuzel nezachrani, i kdyz dela alespon dobre zahranicni politiku.
              Make_CEZ_1200Kc_again
  •  
    26.10.2022 15:35

    Fiala je jediný evropský politik, který současnou krizi stále svádí výhradně na válku. Je to pohodlné a lze za to schovat absolutní neschopnost naší vlády dělat jakékoliv pozitivní kroky. Fiala naučil své ministry říkat stále stejnou básničku: Za všechno může Babiš protože nám zanechal zbídačelou zemi a Putin, protože nás nutí dělat nesmysly abychom zabránili vpádu do Česka. Obojí je nesmysl, ale spousta lidí to žere.
    juniper
    •  
      27.10.2022 10:01

      Ano, jak vidno i ze zdejší diskuze, i dle výsledků voleb, většině ta básnička stačí. Nepotřebují kriticky přemýšlet nad kroky vlády, když vědí, že za vše špatné v jejich životě může Putin a Babiš. Hlavně když máme svého vnitřního i vnějšího nepřítele, pak není třeba přemýšlet o tom, jestli náhodou sami někde neděláme fatální chyby.
      MrBurnes
      • jen si tady poplačte
        27.10.2022 10:35

        zapoměl si napsat, že za to může USA
        oradapoisson
    • hele, když mě bylo 8 let, mířil nám
      27.10.2022 9:24

      ruský tank v Praze přímo na dům. Otec tam za nima šel a prosil je, aby hlaveň namířili jinam, že se jako děti bojíme. Ruský tank stál před každým oddělením SNB. Babiš v době konjunktury tuto zem raketově zadlužil a roztáhl žaludky svým voličům. Takže nesmysly to nejsou a ty tady nešiř proruskou propagandu a nespokojenost.
      oradapoisson
      • Re: hele, když mě bylo 8 let, mířil nám
        27.10.2022 9:35

        Tady hnědá brigáda je a)hloupá nebo b) za to placená. Místní diskuse (hlavně ČEZ) už se ani neskrývá rozdmýchávání občanské nespokojenosti. Vždy nakouknu a .... žádná změna. Místní fórum tak stahují do hnědé žumpy, přesně tam odkud pochází.
        Myš
    • vyjmenuj mě ty pozitvní kroky,
      27.10.2022 9:10

      které by měl fiala udělat?????????
      oradapoisson
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.